pontosnews.gr
Κυριακή, 1/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ενθρονίστηκε ο νέος αρχιεπίσκοπος Καναδά Απόστολος – «Ενότητα» το μήνυμα για τη νέα περίοδο της Αρχιεπισκοπής

Στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου στο Τορόντο η τελετή παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, της ελληνικής κυβέρνησης, της καναδικής πολιτικής ηγεσίας και της ομογένειας

21/09/2026 - 10:22πμ
(Φωτ.: sofia_zacharaki/Instagram)

(Φωτ.: sofia_zacharaki/Instagram)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με την επίσημη ενθρόνισή του στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Τορόντο ανέλαβε και τυπικά την ποιμαντική ευθύνη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καναδά ο νέος αρχιεπίσκοπος Απόστολος. Η τελετή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας περιόδου για την Εκκλησία και την ελληνική ομογένεια της χώρας.

Τον νέο Αρχιεπίσκοπο ενθρόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας Νικήτας, ο οποίος εκπροσώπησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στην τελετή παρέστησαν ο πρώην πρωθυπουργός του Καναδά Ζαν Κρετιέν και ο πρωθυπουργός του Οντάριο Νταγκ Φορντ, ενώ την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη και η μόνιμη υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Παρών ήταν και ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος, τον οποίο διαδέχεται ο Απόστολος.

(Φωτ.: sofia_zacharaki/Instagram)

Κατά την τελετή, ο αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας ανέγνωσε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενότητα του ποιμνίου, την ποιμαντική ευθύνη, τη νεότερη γενιά και τον ρόλο της Ορθοδοξίας μέσα στην πολυπολιτισμική κοινωνία του Καναδά.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στη στήριξη της Ελλάδας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και στη συνεργασία με τη νέα ηγεσία της Αρχιεπισκοπής Καναδά. Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη να περάσει η «σκυτάλη σε μια νέα γενιά Ελλήνων».

(Φωτ.: sofia_zacharaki/Instagram)

«Ενότητα» για τη νέα περίοδο

Στον ενθρονιστήριο λόγο του, ο αρχιεπίσκοπος Απόστολος περιέγραψε τη νέα του διακονία ως ευθύνη και προσφορά και όχι ως ανάληψη κοσμικής εξουσίας. Μίλησε για την αποστολή που αναλαμβάνει ως μια πορεία διακονίας και ζήτησε από τους πιστούς να προσεύχονται για εκείνον, ώστε να έχει δύναμη να ακούει, σοφία να διακρίνει, ταπείνωση να διορθώνει τον εαυτό του, θάρρος να υπερασπίζεται την αλήθεια και καρδιά για να αγαπά.

Στο επίκεντρο του λόγου του βρέθηκε η έννοια της ενότητας. «Εάν υπάρχει μία λέξη που θα ήθελα να χαρακτηρίζει τη νέα περίοδο της Αρχιεπισκοπής μας, αυτή είναι: Ενότητα»

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος διευκρίνισε ότι η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία. Αντίθετα, όπως ανέφερε, στην εκκλησιαστική ζωή μπορούν να συνυπάρχουν διαφορετικές κοινότητες, άνθρωποι διαφορετικών γενεών, νεότερα μέλη της Εκκλησίας, οικογένειες μικτών γάμων και διαφορετικά χαρίσματα, με κοινό σημείο αναφοράς την πίστη και τη συμμετοχή στην ίδια εκκλησιαστική ζωή.

(Φωτ.: sofia_zacharaki/Instagram)

Αναφερόμενος στον προκάτοχό του, Αρχιεπίσκοπο πρώην Καναδά Σωτήριο, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο έργο που επιτελέστηκε επί δεκαετίες στους τομείς της παιδείας, της νεολαίας και της ιερατικής κατάρτισης. Όπως σημείωσε, παραλαμβάνει ένα σημαντικό εκκλησιαστικό έργο, το οποίο καλείται να συνεχίσει και να ενισχύσει.

Στο επίκεντρο η νεολαία και η ελληνική παιδεία

Ιδιαίτερη θέση στον σχεδιασμό του νέου αρχιεπισκόπου καταλαμβάνει η νέα γενιά. Ο Απόστολος έδωσε έμφαση στην ενίσχυση των κατηχητικών και νεανικών προγραμμάτων, των ελληνικών και κυριακάτικων σχολείων, αλλά και της εθελοντικής δράσης.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι νέοι πρέπει να έχουν χώρο να εκφράζουν τις απορίες και τους προβληματισμούς τους, με την Εκκλησία να αντιμετωπίζει τις ερωτήσεις τους ως μέρος της ζωντανής σχέσης τους με την πίστη.

Στον ίδιο σχεδιασμό εντάσσεται και η ελληνική γλώσσα, την οποία ο Αρχιεπίσκοπος συνέδεσε με τη σχέση των γενεών και τη διατήρηση της ταυτότητας της ομογένειας. Αναφέρθηκε στη στήριξη εκπαιδευτικών και γονέων, αλλά και στην ανάγκη να ενισχυθούν δράσεις που συνδέουν τα παιδιά με την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και την Ορθόδοξη πίστη. Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στη Θεολογική Ακαδημία, συνδέοντας τη λειτουργία της με την καλλιέργεια νέων ιερατικών κλήσεων και την κατάρτιση κληρικών που θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.

(Φωτ.: sofia_zacharaki/Instagram)

Η ταυτότητα της ομογένειας στον Καναδά

Μιλώντας από τη θέση ενός Ιεράρχη με πολυετή παρουσία στην ελληνική Διασπορά, ο Αρχιεπίσκοπος Απόστολος αναφέρθηκε στη Ρωμιοσύνη ως μια ζωντανή παράδοση που συνδέει την πίστη, τη μνήμη και την ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές.

Έκανε αναφορά στις προηγούμενες γενιές Ελλήνων που εγκαταστάθηκαν στον Καναδά, δημιούργησαν οικογένειες, ίδρυσαν ναούς, σχολεία και κοινότητες και συνέβαλαν στη ζωή της χώρας. Παράλληλα, τόνισε ότι η ελληνική και η καναδική ταυτότητα μπορούν να συνυπάρχουν. «Μπορεί κάποιος να είναι ταυτοχρόνως καλός Καναδός, συνειδητός Έλληνας και, κυρίως, πιστός Ορθόδοξος Χριστιανός»

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε ακόμη στη σχέση της Εκκλησίας με την ευρύτερη καναδική κοινωνία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διάλογο χωρίς εγκατάλειψη της πίστης και της ταυτότητας. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ο φανατισμός και η επιθετικότητα δεν αποτελούν τρόπο έκφρασης της Ορθοδοξίας.

Η σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη σχέση της Αρχιεπισκοπής Καναδά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την οποία χαρακτήρισε ιερή παρακαταθήκη. Ο Αρχιεπίσκοπος Απόστολος δήλωσε την αφοσίωσή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον Οικουμενικό Θρόνο, ενώ δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τα κανονικά δικαιώματα της Αρχιεπισκοπής Καναδά.

Κλείνοντας τον ενθρονιστήριο λόγο του, έδωσε το στίγμα που, όπως είπε, επιθυμεί να έχει η νέα περίοδος: «Η Αρχιεπισκοπή Καναδά θα είναι παρούσα. Θα είναι σεβαστή. Θα είναι δυνατή. Θα είναι ενωμένη».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sofia Zacharaki (@sofia_zacharaki)

•Με πληροφορίες από Orthodoxia.info.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Πατριαρχικό Γραφείο (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Φανάρι: Στο πλευρό της Ουκρανίας ο Βαρθολομαίος – Έκκληση για τα απαχθέντα παιδιά

31/10/2026 - 10:36μμ
Ο μακαριστός Παύλος (δεύτερος από αριστερά) και ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ (δεύτερος από δεξιά) με την εικόνα του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη (φωτ.: Μητρόπολη Δράμας)
ΠΙΣΤΗ

Με πανηγυρικές εκδηλώσεις στα Μελίσσια τιμάται ο Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης

30/10/2026 - 9:21πμ
(Φωτ.: facebook / Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνης Άνω Τούμπας)
ΠΙΣΤΗ

Αγία Ελένη εκ Σινώπης: Την 1η Νοεμβρίου ο ναός Αγίας Μαρίνης Άνω Τούμπας Θεσσαλονίκης τιμά τη μνήμη της

29/10/2026 - 10:39μμ
(Φωτ.: ΧΚ)
ΠΙΣΤΗ

Γλυφάδα: Ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Αγίας Τριάδος τιμά τη μνήμη του Αγ. Γεωργίου Καρσλίδη

29/10/2026 - 3:02μμ
(Φωτ.: greekorthodox.org.au )
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος: Χαιρέτισε τη συμφωνία για τη Μονή Σινά από τον πανηγυρικό ναό του Αγίου Δημητρίου

27/10/2026 - 11:06πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Επαίσχυντη τρομοκρατική ενέργεια» η επίθεση σε ελληνορθόδοξη εκκλησία στην Ιορδανία

24/10/2026 - 11:06μμ
(Φωτ.: Ecumenical Patriarchate/Facebook)
ΠΙΣΤΗ

Βατικανό: Συνάντηση του πάπα Λέοντα ΙΔ΄ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

24/10/2026 - 8:29μμ
Ο Αρχιεπίσκοπος Σινά Συμεών (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά: Με τη στήριξη πέντε Εκκλησιών ο Αρχιεπίσκοπος Συμεών δημοσιοποίησε την απόφασή του για συμφωνία με την Αίγυπτο

24/10/2026 - 2:22μμ
Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Μονή Αγ. Αικατερίνης Σινά: Στην τελική ευθεία η συμφωνία – Επικοινωνία με τις αιγυπτιακές Αρχές

23/10/2026 - 1:02μμ
(Φωτ.: Ecumenical Patriarchate/Facebook)
ΠΙΣΤΗ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Συγκινητική εκδήλωση στο Φανάρι για τα 35 χρόνια του Βαρθολομαίου στον Θρόνο

22/10/2026 - 2:07μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέλη του «Ευξείνου Πόντου» Στοκχόλμης παρουσιάζουν ποντιακούς χορούς, στην ετήσια συνάντηση του σωματείου. Σάββατο 31 Οκτωβρίου (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου)

Ο «Εύξεινος Πόντος» γλέντησε ποντιακά στη Στοκχόλμη – Παρών το Κιλκίς

12 λεπτά πριν
Ένας από τους συλληφθέντες για τη φονική έκρηξη στην Πλάκα οδηγείται στον εισαγγελέα, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Έκρηξη στην Πλάκα: Ο «Αργύρης», ο «Μπούμπου» και ο χαλκός της τραγωδίας

39 λεπτά πριν
Η μία από τις δύο νταλίκες που ενεπλάκη στο τροχαίο στην Εγνατία Οδό. Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2026 (πηγή: ΕΡΤnews)

Εγνατία Οδός: Σύγκρουση φορτηγών και καραμπόλα έξι οχημάτων στα διόδια Πολυμύλου

43 λεπτά πριν
Ρώσοι αστυνομικοί κάνουν έλεγχο στοιχείων σε περαστικούς κοντά στο Κρεμλίνο, στη Μόσχα. 24 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Sergei Ilnitsky)

Μόσχα: Ανήλικος κρατείται για απειλή τρομοκρατικής επίθεσης – Το «ευχαριστώ» της FSB στις ΗΠΑ

60 λεπτά πριν
Ιρανή περπατά μπροστά από αντιαμερικανική τοιχογραφία με θέμα τις διαπραγματεύσεις Ιράν-ΗΠΑ, κοντά στην πρώην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Ιράν-ΗΠΑ: Το Ορμούζ στο τραπέζι στην Ντόχα, με τον Τραμπ να απειλεί με νέα πλήγματα

1 ώρα πριν
Παραλιακή όψη των Βαρωσίων, με τα εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία, τον Οκτώβριο του 2017 (φωτ.: Zairon / Wikimedia Commons

Έκαναν τα Βαρώσια «ατραξιόν» για το Halloween – Η ομογένεια τούς ανάγκασε σε συγγνώμη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV