pontosnews.gr
Κυριακή, 18/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θέουτα: Η μεταναστευτική κρίση που «στριμώχνει» τον Σάντσεθ και ενισχύει την Ακροδεξιά

Έξι εβδομάδες μετά τη μαζική είσοδο περισσότερων από 70.000 μεταναστών, η κρίση δεν έχει κλείσει

11/09/2026 - 4:27μμ
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων στη Μαδρίτη, στις 3 Σεπτεμβρίου 2026, κατά την ενημέρωση για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στη Θέουτα μετά τις μαζικές διελεύσεις των συνόρων τον Ιούλιο (φωτ.: EPA / Chema Moya)

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων στη Μαδρίτη, στις 3 Σεπτεμβρίου 2026, κατά την ενημέρωση για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στη Θέουτα μετά τις μαζικές διελεύσεις των συνόρων τον Ιούλιο (φωτ.: EPA / Chema Moya)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μια μεταναστευτική κρίση που ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου στον μικρό ισπανικό θύλακα της Θέουτα εξελίσσεται σε έναν από τους σοβαρότερους πολιτικούς πονοκεφάλους του Πέδρο Σάντσεθ.

Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι πέρασαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από το Μαρόκο στη Θέουτα.

Οι περισσότεροι έχουν έκτοτε αποχωρήσει, όμως χιλιάδες παραμένουν στο θύλακα, αρκετοί σε επισφαλείς συνθήκες, ενώ οι διαδηλώσεις κατοίκων και οι κατά διαστήματα εντάσεις συνεχίζονται.

Έξι εβδομάδες αργότερα, η κρίση έχει πάψει να αφορά μόνο το Μεταναστευτικό. Έχει μετατραπεί σε πολιτικό, διπλωματικό και εκλογικό πρόβλημα για την ισπανική κυβέρνηση.

Τι γνώριζε η κυβέρνηση – Και ποιος ήταν ο ρόλος του Μαρόκου

Δύο ερωτήματα κυριαρχούν πλέον στην Ισπανία: είχε προειδοποιηθεί εγκαίρως η κυβέρνηση και είχε το Μαρόκο ρόλο στη μαζική είσοδο μεταναστών;

Η κυβέρνηση αποχαρακτήρισε 40 έγγραφα των υπηρεσιών πληροφοριών και των δυνάμεων ασφαλείας, επιχειρώντας να στηρίξει τη θέση του Σάντσεθ ότι κανείς δεν είχε προβλέψει την έκταση όσων θα ακολουθούσαν.

Σε ένα από αυτά, το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών κατέγραφε ήδη από τις 29 Ιουλίου διαδικτυακά καλέσματα για είσοδο στη Θέουτα, μεταξύ άλλων σε ομάδα του Facebook με περισσότερα από 160.000 μέλη. Οι υπηρεσίες υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι δεν είχαν προβλέψει το μέγεθος και τη μορφή που τελικά πήρε η κινητοποίηση.

Ακόμη πιο ευαίσθητο είναι το μαροκινό σκέλος.

Ο Σάντσεθ δηλώνει ότι δεν διαθέτει απτές αποδείξεις πως το Ραμπάτ οργάνωσε την εισροή. Η μαροκινή κυβέρνηση απέρριψε επισήμως τις κατηγορίες περί εμπλοκής, όμως στην Ισπανία η δυσπιστία είναι μεγάλη: σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες αποδίδουν σημαντική ευθύνη στο Μαρόκο.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι μαζικές διελεύσεις.

Ο μεγάλος κερδισμένος είναι το Vox

Το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση αποτυπώνεται ήδη στις δημοσκοπήσεις. Σε μέτρηση της 40dB για την El País και την Cadena SER, περίπου 63% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν «κακή» ή «πολύ κακή» τη διαχείριση της κρίσης από τον Σάντσεθ. Μόλις 14,2% την αξιολογούν θετικά.

Ο μεγαλύτερος πολιτικός κερδισμένος είναι το ακροδεξιό Vox του Σαντιάγο Αμπασκάλ.

Το 27% των Ισπανών το θεωρεί πλέον το κόμμα που μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το μεταναστευτικό, έναντι 18,4% για τους Σοσιαλιστές και 13,9% για το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Ταυτόχρονα, η κοινωνική στάση απέναντι στη μετανάστευση σκληραίνει: περίπου 70% τάσσονται υπέρ αυστηρότερων συνοριακών ελέγχων, ακόμη και εάν αυτό δυσκολεύει την είσοδο ευάλωτων ανθρώπων.

PP και Vox πάνω από το 50%

Η κρίση δεν έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής εκλογικό σεισμό, αλλά έχει ενισχύσει μια τάση που προκαλεί ανησυχία στην ισπανική Αριστερά.

Στο βαρόμετρο του Σεπτεμβρίου, το Λαϊκό Κόμμα και το Vox συγκεντρώνουν μαζί 50,2%, περνώντας για πρώτη φορά το όριο του 50% στη συγκεκριμένη σειρά μετρήσεων. Το PP βρίσκεται στο 32,4%, το PSOE στο 27,6% και το Vox στο 17,8%.

Και όλα αυτά ενώ ο Σάντσεθ βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με τη φθορά οκτώ ετών στην εξουσία και δικαστικές υποθέσεις που έχουν αγγίξει πρόσωπα του οικογενειακού και κομματικού του περιβάλλοντος.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο έως τα μέσα του 2027. Για την αντιπολίτευση, η Θέουτα αποτελεί ήδη απόδειξη ότι ο πολιτικός κύκλος του Σάντσεθ κλείνει.

Οι αναλυτές, πάντως, είναι περισσότερο επιφυλακτικοί. Εάν η κρίση συνεχιστεί, το πολιτικό κόστος μπορεί να γίνει σημαντικό. Εάν όμως η κυβέρνηση καταφέρει να την εκτονώσει τους επόμενους μήνες, ενδέχεται να μετατραπεί απλώς σε ακόμη ένα δύσκολο επεισόδιο μιας πρωθυπουργίας που έχει επιβιώσει από πολλές κρίσεις.

Άλλωστε, όπως παρατηρεί ο πολιτικός επιστήμονας Χάιμε Φερί Ντουρά, ο Πέδρο Σάντσεθ έχει αποδείξει πολλές φορές ότι μπορεί να ανατρέψει καταστάσεις που έμοιαζαν χαμένες.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από την πορεία της αρμενικής κοινότητας στο Λονδίνο για την 111η επέτειο της Γενοκτονίας, τον Απρίλιο του 2026 (πηγή: ANC-UK)
ΚΟΣΜΟΣ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Νέα ερώτηση στη βρετανική Βουλή για την αναγνώριση

18/10/2026 - 8:00μμ
Συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο, στις 28 Ιουλίου 2026 (φωτ.: GPO)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ-Νετανιάχου, ξανά φίλοι; Προεκλογική στήριξη με το βλέμμα στο Ιράν

18/10/2026 - 7:36μμ
Το άγαλμα της Δημοκρατίας με κίτρινο γιλέκο, μετά τις συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών στις κινητοποιήσεις κατά της ακρίβειας στο Παρίσι, στις 18 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

Κύμα διαδηλώσεων στην Ευρώπη: Τα αιτήματα, οι άνθρωποι και η κλιμάκωση της βίας

18/10/2026 - 6:53μμ
Διαδηλωτές με αλβανικές σημαίες αντιπαρατίθενται με αστυνομικούς στα Τίρανα, στις 16 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Malton Dibra).
ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Νέα επεισόδια στα Τίρανα και επίθεση στα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος

18/10/2026 - 5:41μμ
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια ομιλίας σε ναυτική βάση κοντά στην Μπρεστ (φωτ. αρχείου: EPA/Yoan Valat/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Έκτακτο διάγγελμα Μακρόν μετά τη νύχτα «χάους» και τις μαζικές διαδηλώσεις

18/10/2026 - 3:41μμ
Διαδηλωτής κλωτσάει δακρυγόνο κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία σε διαμαρτυρία ενάντια στο αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και τις περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες στο Παρίσι, Γαλλία (φωτ.: EPA/ MOHAMMED BADRA)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Εκτός ελέγχου οι διαδηλώσεις για την ακρίβεια – Εκατοντάδες συλλήψεις και σοβαρά επεισόδια

18/10/2026 - 11:00πμ
(Πηγή: YouTube/ CBS Miami)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στο Κάνσας των ΗΠΑ: Φορτηγάκι εισέβαλε σε γήπεδο – Δύο νεκροί και 11 τραυματίες

18/10/2026 - 9:30πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αλβανία – Βίαιες συγκρούσεις στα Τίρανα για πέμπτη ημέρα με συλλήψεις και χρήση πλαστικών σφαιρών

17/10/2026 - 11:20μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν, Λεκορνί και Μελόνι καταδικάζουν τη βία μετά τις διαδηλώσεις σε Γαλλία και Ιταλία – Μελανσόν και ιταλική αντιπολίτευση στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης

17/10/2026 - 10:54μμ
Ο πάπας Λέων σε κάποια ομιλία του (φωτ.: EPA / Γραφείο Τύπου Βατικανού)
ΚΟΣΜΟΣ

Εξιτήριο για τον Πάπα Λέοντα μετά την επέμβαση στον πνεύμονα – Επιστρέφει στο Βατικανό

17/10/2026 - 9:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Super League: Ξέσπασε με πεντάρα ο Παναθηναϊκός – Νίκες για Ολυμπιακό, Άρη και Καλαμάτα

23 λεπτά πριν
Στοίβα με καυσόξυλα.
(φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Καύσιμα: Το πετρέλαιο στα 110 δολάρια πιέζει τα νοικοκυριά – Στροφή σε καυσόξυλα και εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης

51 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την υπόγεια διάβαση στην οδό Χαμοστέρνας (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)

Αττική: Στον αέρα η αντιπλημμυρική προστασία του λεκανοπεδίου – Προειδοποιήσεις από τους επιστήμονες

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης/Facebook)

Ποντιακή μνήμη και κυπριακός ελληνισμός: Το «κρυφό σχολειό» του Ριζοκαρπάσου ζωντάνεψε στη Θέρμη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής: Στον τελικό των κρίκων ο Πετρούνιας

2 ώρες πριν
Από την πορεία της αρμενικής κοινότητας στο Λονδίνο για την 111η επέτειο της Γενοκτονίας, τον Απρίλιο του 2026 (πηγή: ANC-UK)

Γενοκτονία των Αρμενίων: Νέα ερώτηση στη βρετανική Βουλή για την αναγνώριση

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV