pontosnews.gr
Τετάρτη, 22/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Δύο Θάλασσες, Μια Μνήμη»: Ο Πόντος και η Μικρά Ασία αντάμωσαν στο Λαύριο

Ο «Μιθριδάτης» και ο Σύλλογος Μικρασιατών και Καππαδοκών Αναβύσσου παρουσίασαν μια μουσικοχορευτική διαδρομή στις αλησμόνητες πατρίδες

22/07/2026 - 1:41μμ
Στιγμιότυπο από την παράσταση «Δύο Θάλασσες, Μια Μνήμη», στο Λαύριο. Σάββατο 18 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Εξωραϊστικός Σύλλογος Λεγραινών - Σουνίου)

Στιγμιότυπο από την παράσταση «Δύο Θάλασσες, Μια Μνήμη», στο Λαύριο. Σάββατο 18 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Εξωραϊστικός Σύλλογος Λεγραινών - Σουνίου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Εκεί όπου η Μαύρη Θάλασσα συναντά το Αιγαίο και οι διαφορετικές διαδρομές του ξεριζωμού γίνονται κοινή μνήμη, ταξίδεψε το κοινό η μουσικοχορευτική παράσταση «Δύο Θάλασσες, Μια Μνήμη», που παρουσιάστηκε στο θέατρο της ΑΚΕΛ στο Λαύριο.

Ο Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης» και ο Σύλλογος Μικρασιατών και Καππαδοκών Αναβύσσου ένωσαν επί σκηνής χορούς, τραγούδια και αφηγήσεις από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Καππαδοκία, με τη συμμετοχή πολλών νέων ανθρώπων.

Η παράσταση δεν περιορίστηκε σε μια διαδοχή παραδοσιακών χορών. Επιχείρησε να αφηγηθεί τις πορείες ανθρώπων που έχασαν τις πατρίδες τους, αλλά διέσωσαν την ταυτότητά τους μέσα από τη γλώσσα, τη μουσική, τις οικογενειακές αφηγήσεις και τα έθιμα.

Το κοινό φινάλε των δύο συλλόγων

Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η κοινή εμφάνιση των χορευτικών τμημάτων, με τους δύο συλλόγους να συναντώνται επί σκηνής σε ένα συμβολικό «πάντρεμα» της ποντιακής και της μικρασιατικής παράδοσης.

Το φινάλε συμπύκνωσε και το βασικό μήνυμα της βραδιάς: ότι οι δύο θάλασσες, οι διαφορετικοί τόποι καταγωγής και οι επιμέρους πολιτιστικές παραδόσεις καταλήγουν σε μια κοινή ιστορική εμπειρία.

Έντονη ήταν και η ανταπόκριση του κοινού στον πυρρίχιο χορό σέρρα που παρουσίασε ο «Μιθριδάτης», με τη δύναμη και τον παλμό των χορευτών να ξεχωρίζουν μέσα στο πρόγραμμα.

Λύρα, σαντούρι, ούτι και ορχήστρα νέων

Τη μουσική διαδρομή συνόδευσαν η ποντιακή λύρα, το νταούλι, το σαντούρι, το ούτι, το τσέλο και η κιθάρα, δημιουργώντας έναν διάλογο ανάμεσα στις διαφορετικές μουσικές παραδόσεις.

Στη λύρα ήταν οι Χρήστος Ελευθεριάδης και Γιώργος Μακρής, στο νταούλι ο Αλέξανδρος Ζουρνατζίδης και στο τραγούδι ο Ελευθέριος Κουτουρτζίδης.

Στην Ορχήστρα Νέων συμμετείχαν η Δέσποινα Φανουράκη στο τσέλο, η Ζωή Μούση στο σαντούρι, ο Δημήτρης Φλέβαρης στο ούτι και ο Δημήτρης Σαρλάνης στην κιθάρα, υπό τη διεύθυνση του Ευτύχη Ζαρμπ.

Τη διδασκαλία των χορών είχαν η Σεβαστή Τιλαβέριδου, ο Όμηρος Παχατουρίδης και η Αγγελική Χελιώτη, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια και τα κείμενα υπέγραψε ο Δημήτρης Σιαμίδης.

Στιγμιότυπο από την παράσταση «Δύο Θάλασσες, Μια Μνήμη», στο Λαύριο. Σάββατο 18 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Εξωραϊστικός Σύλλογος Λεγραινών – Σουνίου)

Η παράδοση στα χέρια των νέων

Από τα στοιχεία που ξεχώρισαν ήταν η μεγάλη συμμετοχή νέων χορευτών και μουσικών. Σε μια παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη, η παρουσία τους έδειξε ότι η παράδοση δεν αντιμετωπίζεται ως ακίνητο κατάλοιπο του παρελθόντος, αλλά ως ζωντανό υλικό που συνεχίζει να μεταδίδεται και να μετασχηματίζεται.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι ποντιακών και πολιτιστικών συλλόγων από διαφορετικές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων ο Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες» και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Λεγραινών Σουνίου.

Όπως υπογράμμιζε και το κείμενο της παράστασης, «η μνήμη δεν ανήκει μόνο στο παρελθόν». Είναι η γέφυρα που επιτρέπει στις επόμενες γενιές να γνωρίζουν μια ιστορία που δεν έζησαν, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της ταυτότητάς τους.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Κατερίνα Μπίλη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χωρύγι: Οι φετινές εκδηλώσεις του Προφήτη Ηλία είχαν ευχάριστες εκπλήξεις, και ένα τρικούβερτο ποντιακό γλέντι σε δύο επεισόδια

21/07/2026 - 10:44μμ
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?id/ 
Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα Φιλαδέλφεια: Εντυπωσίασε ο Σύλλογος Ποντίων «Δημήτριος Υψηλάντης» στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Καπανδρίτι

20/07/2026 - 10:48μμ
(Εικ.: facebook.com/ profile.php?id/Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μνημείο ποντιακής λύρας στη Διποταμία Καστοριάς: Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια που έγιναν από τη Βούλα Πατουλίδου

19/07/2026 - 2:55μμ
(Φωτ.: facebook.com/ profile.php?id/ Καϊστρι Πόντος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντος και Κρήτη ανταμώνουν στον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Αμπελοκήπων-Μενεμένης «Το Καΐστρι»

18/07/2026 - 11:51πμ
(Πηγή: facebook.com/federation.pontian.associations.australia)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου και πολιτισμού στην Αυστραλία

18/07/2026 - 9:20πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που διοργάνωσε «O Φάρος» Αγίας Βαρβάρας, με θέμα το θερισμό.  Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θερισμός στα παρχάρια του Πόντου: Όταν ο μόχθος γινόταν τραγούδι και γιορτή

17/07/2026 - 7:57μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου ανέδειξε τη γεύση και την ιστορία του Πόντου στις «Γαστρονομικές Συναντήσεις στους Πρόποδες του Ολύμπου»

16/07/2026 - 11:14μμ
Από τα 27α Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Τα 28α Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα μεταλαμπαδεύουν τη φλόγα στις επόμενες γενιές

15/07/2026 - 6:58μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δυναμική παρουσία της Ένωσης Ποντίων Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» στο 30ό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Άνθεια

14/07/2026 - 7:42μμ
(Φωτ.: facebook.com/xeniteas.dusseldorf/ Εικ.: pontosnews.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με μια ζεστή καλοκαιρινή γιορτή έκλεισε η πολιτιστική σεζόν για τον «Ξενιτέα» Ντίσελντορφ

14/07/2026 - 1:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαρροή αερίου σε βενζινάδικο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ομηρίδου Σκυλίτση και Πυθαγόρα στον Πειραιά. Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026  (φωτ.:  EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Αναθυμιάσεις σε κλειστό πρατήριο στον Πειραιά – Έληξε ο συναγερμός μετά τη μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

3 λεπτά πριν
H Μαίρη Λίντα στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017, στο Παλλάς (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μαίρη Λίντα: Η φωνή που μπήκε στη δισκογραφία μέσα από τη… Μικρασία

27 λεπτά πριν
Ο Σωκράτης Φάμελλος στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πέμπτη 18 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρώην πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος έκλεισε την πόρτα – «Αδιέξοδο και περιχαράκωση»

50 λεπτά πριν
Μοναδική ποδοσφαιρική εμπειρία δίπλα στο κύμα με την υποστήριξη του Pamestoixima.gr

Η μάχη Ισπανίας και Αργεντινής καθήλωσε τους φιλάθλους στην παραλία Μπάτης στο Παλαιό Φάληρο (vid.)

1 ώρα πριν
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Ολεξάντρ Σίρσκι κατά την παράδοση πυραύλων-drone «Peklo» («Κόλαση») στον ουκρανικό στρατό, στο Κίεβο (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)

Οι Ουκρανοί ήθελαν το «κεφάλι» του Σίρσκι και το πήραν – Τι δείχνει η επιλογή του διαδόχου του

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την παράσταση «Δύο Θάλασσες, Μια Μνήμη», στο Λαύριο. Σάββατο 18 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Εξωραϊστικός Σύλλογος Λεγραινών - Σουνίου)

«Δύο Θάλασσες, Μια Μνήμη»: Ο Πόντος και η Μικρά Ασία αντάμωσαν στο Λαύριο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign