pontosnews.gr
Πέμπτη, 22/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γεραπετρίτης για Τουρκία και ΝΑΤΟ: Το casus belli είναι βαρίδι που δεν μπορεί να αγνοηθεί

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τα ελληνοτουρκικά, τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα F-35 και την ανάγκη ενίσχυσης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

12/07/2026 - 10:49πμ
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Δευτέρα 11 Μαΐου 2026 (φωτ.: European Union)

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Δευτέρα 11 Μαΐου 2026 (φωτ.: European Union)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της ελληνικής άμυνας αναφέρθηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει ενισχύσει σημαντικά τη διεθνή της θέση και δεν παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις, αλλά συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωσή τους.

Μιλώντας στην εκπομπή «Σ/Κ από τις 5» της ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί «ισχυρότατο εταίρο στο ΝΑΤΟ και ισχυρότατο πυλώνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», απορρίπτοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις ότι η Άγκυρα έχει ήδη εξασφαλίσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Ουάσινγκτον για τα εξοπλιστικά της προγράμματα.

«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι υπάρχει οποιαδήποτε δέσμευση ή υπόσχεση. Όλα τα υπόλοιπα είναι εικασίες», ανέφερε.

Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε κομβικά εξοπλιστικά προγράμματα, όπως η απόκτηση των F-35 και η αναβάθμιση των F-16, υποστηρίζοντας ότι η χώρα «όχι απλώς δεν είναι θεατής, αλλά είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων».

Για την τουρκική απειλή πολέμου, χαρακτήρισε το casus belli «τεράστιο βαρίδι» τόσο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

«Δεν νοείται σήμερα χώρα που θέλει να συμπράττει στη διεθνή αρχιτεκτονική ασφαλείας να απευθύνει απειλή πολέμου κατά γειτονικής και συμμάχου χώρας», είπε, εκτιμώντας ότι η άρση του από την Άγκυρα δεν θα ήταν απλώς χρήσιμη, αλλά «οφειλόμενη».

Παράλληλα, υπερασπίστηκε τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, λέγοντας ότι «το να μην συζητάμε καθόλου είναι πραγματικά μια πολιτική καταστροφής».

Όπως υποστήριξε, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης διατηρούσαν επαφές με την Άγκυρα, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις περί μυστικής διπλωματίας ως «αποκυήματα της φαντασίας». Μάλιστα σε αυτό το σημείο άφησε αιχμή για τον Αντώνη Σαμαρά: «Μπορεί να μέμφεται σήμερα την κυβέρνηση για το ότι συζητά και διατηρεί ανοιχτούς διαύλους. Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος συναντήθηκε δύο φορές με τον κ. Ερντογάν και επί των ημερών του έγιναν έξι κύκλοι διερευνητικών επαφών».

Η Τουρκία και το στοίχημα της αμυντικής βιομηχανίας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, αναγνωρίζοντας ότι η Άγκυρα επένδυσε συστηματικά στον συγκεκριμένο τομέα από τη δεκαετία του 1990.

«Η Τουρκία ανέπτυξε την αμυντική της βιομηχανία όταν δυστυχώς υποχώρησε η δική μας. Θεωρώ ότι ήταν στρατηγικό λάθος από τη δική μας πλευρά», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία χρησιμοποιεί πλέον την αμυντική παραγωγή όχι μόνο για την κάλυψη των επιχειρησιακών της αναγκών, αλλά και ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και χωρών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι οι σύγχρονες συγκρούσεις –και κυρίως ο πόλεμος στην Ουκρανία–, έχουν αλλάξει τη φύση του πολέμου και επιβάλλουν τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, ώστε η Ελλάδα όχι μόνο να καλύψει το κενό, αλλά να βγει και μπροστά», είπε.

Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη παρουσία δύο ελληνικών φρεγατών και τεσσάρων αναβαθμισμένων F-16 Viper στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς την «παράσταση ισχύος» και έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Λευκωσία.

Κατά τον υπουργό, η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας, η συμμετοχή στα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα και η ισχυρή παρουσία σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν τα βασικά εργαλεία με τα οποία η Ελλάδα επιχειρεί να θωρακίσει τη θέση της σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής αστάθειας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι σημαίες της ΕΕ και του ΟΗΕ, και στο φόντο των κρατών-μελών (φωτ.: European Union)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Άκυρο και ανυπόστατο» για την ΕΕ – Ελληνική παρέμβαση στον ΟΗΕ

22/10/2026 - 8:33πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ για τουρκολιβυκό μνημόνιο: Νομικά αβάσιμη η κοινοβουλευτική απόφαση

20/10/2026 - 7:04μμ
Γενική άποψη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / HANDOUT)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς συμφωνία για προϋπολογισμό και ενέργεια η Σύνοδος Κορυφής – Στην αντεπίθεση η Αθήνα για ΚΑΠ και Συνοχή

17/10/2026 - 12:59πμ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος/ Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες: «Όχι» σε εκπτώσεις για ΚΑΠ και Πολιτική Συνοχής

16/10/2026 - 9:24μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Διαφωνίες για την εκλογή αρχηγού – «Δεν πάμε καλά», λέει ο Πολάκης

16/10/2026 - 7:57μμ
Άποψη του Καστελόριζου (δεξιά) και των τουρκικών ακτών (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καστελόριζο: Τουρκική NAVTEX ενόψει των ερευνών για το καλώδιο Κρήτης-Κύπρου

16/10/2026 - 3:22μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: European Union)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Συμβιβασμός για την ενέργεια, ανοιχτή η μάχη για νέα μέτρα

16/10/2026 - 2:12μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Jim Lo Scalzo)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες αποκαλύψεις για την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αγωγή και ηχογράφηση που «καίει» αξιωματούχους των ΗΠΑ

16/10/2026 - 8:59πμ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες (φωτ.:  EPA/OLIVIER HOSLET)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: Στα «μαχαίρια» για τον προϋπολογισμό και την ενέργεια

16/10/2026 - 12:49πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Αίγυπτος: Κοινή γραμμή για τη Λιβύη και προσήλωση στο Δίκαιο της Θάλασσας

15/10/2026 - 10:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι βραβευθέντες στα Βραβεία Αποφοίτων 2026 της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης. Από αριστερά: η δρ Σίλβια Λιν, η Ζάρκα Χαν, η κοσμήτορας καθηγήτρια Τζένιφερ Μπάλιντ, ο Μιλτιάδης Παϊκόπουλος, η Πεϊκί Σι και η Κάθριν Νίκολιτς
 (φωτ.: Melissa Hobbs/The Greek Herald)

Μιλτιάδης Παϊκόπουλος: Ο νεαρός επιστήμονας και εκπαιδευτικός διακρίθηκε για τη συμβολή του στη διατήρηση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στη Βικτώρια της Αυστραλίας

23 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA/ NECATI SAVAS)

Πανηγυρίζει η Άγκυρα για το τουρκολιβυκό μνημόνιο – «Βαρύ χαστούκι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση το χαρακτηρίζει ο τουρκικός Τύπος

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Διανομείς: Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας για τα εργασιακά δικαιώματα

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

Κολωνός: Παγίδα με εκρηκτικό μηχανισμό ή απόπειρα εξαφάνισης στοιχείων; Τα δύο σενάρια

1 ώρα πριν
Οι σημαίες της ΕΕ και του ΟΗΕ, και στο φόντο των κρατών-μελών (φωτ.: European Union)

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Άκυρο και ανυπόστατο» για την ΕΕ – Ελληνική παρέμβαση στον ΟΗΕ

2 ώρες πριν
Σούδα, Χανιά (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την Πέμπτη – Πού θα χρειαστεί ομπρέλα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV