pontosnews.gr
Πέμπτη, 22/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λέκκας από Βενεζουέλα για τους σεισμούς: Άθικτο το επίκεντρο – Πρωτοφανή τα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν

Τι παρατήρησε η ελληνική επιστημονική αποστολή

6/07/2026 - 5:56μμ
(Φωτ.: EPA / Ronald Pena R)

(Φωτ.: EPA / Ronald Pena R)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πρωτοφανή χαρακτηρίζει ο ομότιμος καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, τα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν με τους σεισμούς 7,2 & 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Βενεζουέλα, βάσει των καταγραφών της ελληνικής αποστολής. Η αποστολή, στην οποία συμμετείχε και ο ομότιμος καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ Παναγιώτης Καρύδης, είχε στόχο την επιστημονική, τεχνική, επιχειρησιακή και ανθρωπιστική συνδρομή στην πληγείσα χώρα.

Τα πρωτοφανή φαινόμενα τα οποία παρατήρησε η ελληνική αποστολή και αποτελούν μοναδικά γεωδυναμικά γεγονότα είναι τα ακόλουθα:

Οι δύο τεράστιοι σεισμοί εκδηλώθηκαν με χρονική διαφορά της τάξεως των 39”, γεγονός που δεν έχει καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν και αποτελεί νέο δεδομένο σεισμικότητας. Άλλοι μεγάλοι δίδυμοι σεισμοί, όπως για παράδειγμα αυτοί της Τουρκίας το 2023 στην Αντιόχεια, είχαν ένα χρονικό παράθυρο της τάξεως τουλάχιστον των 6 ωρών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η χρονική διαφορά είναι συνήθως μερικά 24ωρα.

Η ρηξιγενής ζώνη που ενεργοποιήθηκε και έδωσε τους δύο μεγάλους σεισμούς έχει μήκος της τάξεως τουλάχιστον των 300 χλμ (San Sebastian Fault), γενική διεύθυνση ΑΔ, αναπτύσσεται κατά μήκος της βόρειας ακτογραμμής της Βενεζουέλας και οριοθετεί την πλάκα της Νότιας Αμερικής με την πλάκα της Καραϊβικής. Πρόκειται καθαρά για ρήγματα δεξιόστροφης οριζόντιας ολίσθησης.

Καμία βλάβη δεν παρατηρήθηκε στη στενή και επικεντρική περιοχή των σεισμών (San Felipe, Morón, Valencia). Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή του επίκεντρου, ακόμα και παλαιότερες κατασκευές χωρίς αντισεισμική θωράκιση δεν έπαθαν την παραμικρή ζημιά.

Αντίθετα, συσσωρευμένες εκατοντάδες καταρρεύσεις, αλλά και σημαντικές βλάβες, παρατηρήθηκαν 200 km ανατολικά του επικέντρου στην παράκτια περιοχή La Guaira – Αεροδρομίου, Catia La Mar, Caraballeda. Οι περιοχές αυτές αποτελούν και το μακροσεισμικό επίκεντρο των επιπτώσεων. Οι βλάβες στις ανωτέρω περιοχές αφορούν τόσο κτήρια μικρού ύψους και όγκου, όσο και τεράστια κτήρια 20 και 30 ορόφων.

Αντίθετα στην περιοχή του Καράκας δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές βλάβες, παρά μόνο καταρρεύσεις περίπου 10 κτηρίων μεγάλου ύψους και σημαντικού όγκου, αριθμός πολύ μικρός σε σχέση με τις εκατοντάδες χιλιάδες κατασκευές που συνθέτουν το οικιστικό περιβάλλον της πρωτεύουσας της χώρας. Εκτιμάται ότι οι ρηξιγενείς ζώνες που διέρχονται από το Καράκας ανήκουν σε ρηξιγενείς δομές παράλληλες με την βόρεια ζώνη, οι οποίες και δεν ενεργοποιήθηκαν.

Οι συσσωρευμένες χιλιάδες καταρρεύσεις κτηρίων με μεγάλο ύψος, τα οποία ήταν θεμελιωμένα σε χαλαρές παράκτιες και ποταμοχειμάρριες αποθέσεις της ακτογραμμής (μεγάλης ιδιοπεριόδου) συντονίστηκαν με την μεγάλη ιδιοπερίοδο των σεισμικών κυμάτων (λόγω της μεγάλης απόστασης από το επίκεντρο), διαμορφώνοντας έτσι ένα καταστροφικό πλαίσιο στο οποίο δεν ήταν δυνατό να αντεπεξέλθουν ούτε παλαιότερες, αλλά ούτε νεότερες κατασκευές. Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι οι κατασκευές υποβλήθηκαν σε μια ταλάντωση αρκετών λεπτών λόγω της μικρής χρονικής διαφοράς εκδήλωσης των σεισμών.

Ειδικότερα, πριν ακόμα περατωθεί η ταλάντωση από τον πρώτο σεισμό, τα κτήρια προσβλήθηκαν από την δεύτερη ταλάντωση, η οποία ήταν ακόμα εντονότερη και μεγαλύτερης διάρκειας.

Χαρακτηριστικό είναι εκτός της στενής παράκτιας ζώνης, με τις γεωλογικές, γεωτεχνικές και εδαφομηχανικές συνθήκες που αναπτύχθηκαν, το γεγονός ότι στις παρακείμενες περιοχές, και στις οποίες αναπτύσσονται μεταμορφωμένοι βραχώδεις γεωλογικοί σχηματισμοί, δεν παρατηρήθηκαν συστηματικές καταρρεύσεις ή βλάβες, καθώς διαμορφώθηκε ένα τελείως διαφορετικό γεωδυναμικό πλαίσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιοχές με πολύ φτωχή ποιότητα κατασκευών και με μεγάλη πυκνότητα δόμησης και πληθυσμού (φαβέλες) παρατηρήθηκαν μηδενικές βλάβες.

Η ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από την ελληνική αποστολή θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα και θα παρουσιαστεί μέσω του ειδικού επιστημονικού τεύχους Newsletter of Environmental, Disaster, and Crises Management Strategies, που εκδίδεται υπό την αιγίδα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Προεκλογική ομιλία του Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συγκέντρωση στο Βελιγράδι, 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Marko Djokovic)
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Οι φοιτητές δοκιμάζουν την κυριαρχία Βούτσιτς – Το μήνυμα Πούτιν και οι ευρωπαϊκές ανησυχίες

21/10/2026 - 11:54μμ
Διαδηλωτής κρατά αφίσα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σε κινητοποίηση κατά της ακρίβειας και των περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες, στο Παρίσι, στις 17 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Νέες διαδηλώσεις το Σάββατο και απεργιακή κλιμάκωση – Η κρίση πιέζει τον Μακρόν

21/10/2026 - 11:31μμ
Ο Χακάν Φιντάν με τον Χαλίφα Χάφταρ και τον γιο του Σαντάμ στη Βεγγάζη, στις 12 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Turkish Foreign Ministry / Handout)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Το παζάρι Άγκυρας-Χάφταρ και η μάχη για την Ανατολική Μεσόγειο

21/10/2026 - 9:11μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης οδεύει σε υπέρβαση του 1,5 βαθμού Κελσίου, ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο

21/10/2026 - 6:04μμ
Εικονική αερομαχία στο Αιγαίο: Ελληνικό Mirage καταδιώκει τουρκικό F-16 (βίντεο)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Συντριβή μαχητικού Mirage 2000D με έναν νεκρό – Συνεχίζονται οι έρευνες για τον δεύτερο χειριστή

21/10/2026 - 12:49μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR)
ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: 271 συλλήψεις στις διαδηλώσεις – Δεν απέδωσε η πρόσκληση Ράμα για διάλογο

21/10/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EPA/JIM LO SCALZO/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ καλεί την Ουκρανία να συμφωνήσει με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου – Τριμερή συνάντηση ζητά ο Ζελένσκι

20/10/2026 - 11:09μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα λφον ντερ Λάιεν απορρίπτουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο – «Άκυρη και ανίσχυρη» η συμφωνία

20/10/2026 - 10:15μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πολιτική σύγκρουση για τα επεισόδια και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι

20/10/2026 - 8:28μμ
Το αεροσκάφος «P-8 Poseidon» (πηγή: Darren Koch / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αμερικανικό αεροσκάφος περιπολεί πάνω από τον Εύξεινο Πόντο κατόπιν αιτήματος της Βουλγαρίας

20/10/2026 - 8:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προεκλογική ομιλία του Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συγκέντρωση στο Βελιγράδι, 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Marko Djokovic)

Σερβία: Οι φοιτητές δοκιμάζουν την κυριαρχία Βούτσιτς – Το μήνυμα Πούτιν και οι ευρωπαϊκές ανησυχίες

10 λεπτά πριν
Διαδηλωτής κρατά αφίσα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σε κινητοποίηση κατά της ακρίβειας και των περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες, στο Παρίσι, στις 17 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Mohammed Badra)

Γαλλία: Νέες διαδηλώσεις το Σάββατο και απεργιακή κλιμάκωση – Η κρίση πιέζει τον Μακρόν

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς»/Facebook)

Ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς» στο 8ο Χορωδιακό Μουσικό Σεμινάριο Σαμοθράκης

57 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)

EuroCup: «Καθάρισε» ο Ταϊρί για τον ΠΑΟΚ στο φινάλε

1 ώρα πριν
Ο Τίμιος Σταυρός της Παναγίας Σουμελά, που περιέχει Τίμιο Ξύλο, στη λειψανοθήκη του (φωτ.: Μητρόπολη Βεροίας / Κοσμάς Καραγιάννης)

Σέρρες: Τίμιο Ξύλο από την Παναγία Σουμελά στον Άγιο Δημήτριο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

FIBA Europe Cup: Η Ντζίκι φρέναρε τον Ηρακλή

1 ώρα πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV