Σοβαρή διπλωματική ένταση έχει προκαλέσει η δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την Τζόρτζια Μελόνι, με αφορμή δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για τη συνάντησή τους στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της G7.
Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική τηλεοπτική εκπομπή Aria che Tira του σταθμού La7, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρθηκε με ιδιαίτερα υποτιμητικό τρόπο στην Ιταλίδα πρωθυπουργό.
Στην αρχή της συνέντευξης, ο Τραμπ έστρεψε αμέσως τη συζήτηση στην Μελόνι, ρωτώντας «πώς είναι η πρωθυπουργός σας; Τι είπε όταν με συνάντησε;». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είναι πιθανόν χαρούμενη που της μίλησα». Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας: «Δεν χρειαζόταν να της μιλήσω. Δεν ξέρω τι να πω. Με ικέτευε να βγάλω φωτογραφία μαζί της. Ήθελε τόσο πολύ μια φωτογραφία μαζί μου. Δεν θα την είχα βγάλει, αλλά τη λυπήθηκα».
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν άμεσες αντιδράσεις στη Ρώμη, ιδιαίτερα καθώς μέχρι πρόσφατα οι σχέσεις των δύο ηγετών θεωρούνταν ιδιαίτερα στενές. Η Μελόνι ήταν άλλωστε η μοναδική Ευρωπαία ηγέτης που είχε προσκληθεί στην ορκωμοσία του Τραμπ, ενώ οι δύο πλευρές διατηρούσαν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.
Ωστόσο, η στάση της Ιταλίας στον πόλεμο με το Ιράν φαίνεται πως επιδείνωσε το κλίμα. Η κυβέρνηση της Ρώμης αρνήθηκε να επιτρέψει τη χρήση αμερικανικής αεροπορικής βάσης στη Σικελία για στρατιωτικές επιχειρήσεις, γεγονός που ενόχλησε έντονα τον Αμερικανό πρόεδρο. Παράλληλα, η Μελόνι είχε υπερασπιστεί τον πάπα Λέοντα ΙΔ’, όταν ο Τραμπ τον είχε χαρακτηρίσει «μαλακό απέναντι στο έγκλημα» και «καταστροφικό για την εξωτερική πολιτική».
Η απάντηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού ήρθε λίγες ώρες αργότερα μέσω βίντεο που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εμφανώς ενοχλημένη, δήλωσε ότι οι αναφορές του Τραμπ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
«Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ είναι καθαρή επινόηση. Είμαι ειλικρινά κατάπληκτη. Δεν ξέρω γιατί ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συμπεριφέρεται έτσι προς συμμάχους του: επιπλέον, δεν είναι η πρώτη φορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός συνέχισε σε ακόμη πιο αυστηρό τόνο, σημειώνοντας: «Μπορώ μόνο να πω ότι είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν δείχνει την ίδια αποφασιστικότητα με τους εχθρούς της Δύσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, τους ηγέτες των οποίων αντιμετωπίζει αντιθέτως με πολύ μεγαλύτερη επιείκια», ενώ κατέληξε λέγοντας: «Υπάρχει ένα πράγμα που θα πρέπει να θυμάται: ούτε εγώ ούτε η Ιταλία ικετεύουμε ποτέ».
Οι εξελίξεις είχαν άμεσο αντίκτυπο και σε διπλωματικό επίπεδο.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 21 και 22 Ιουνίου, καταδικάζοντας τις «σοβαρές και προσβλητικές δηλώσεις» του Αμερικανού προέδρου κατά της επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
Παράλληλα, στο πλευρό της Μελόνι στάθηκε και ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Όπως έγινε γνωστό από τη Ρώμη, ο Ιταλός πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με την πρωθυπουργό, εκφράζοντάς της την αλληλεγγύη και τη στήριξή του μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την ένταση που έχει δημιουργηθεί, η Τζόρτζια Μελόνι είχε δηλώσει μετά τη σύνοδο κορυφής της G7 ότι οι σχέσεις της με τον Αμερικανό πρόεδρο δεν έχουν μεταβληθεί και ότι δεν υπήρξαν «αντεγκλήσεις» μεταξύ τους. Κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, ο Τραμπ είχε αστειευτεί λέγοντας ότι «εγκαταλείφθηκε» από τη Μελόνι, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό να απαντά χαμογελώντας: «Όχι, δεν συνέβη».
Οι τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο, δείχνουν ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Ρώμης περνούν πλέον μία από τις πιο δύσκολες φάσεις τους από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
















