pontosnews.gr
Σάββατο, 25/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ανασχηματισμός και δημοσκοπήσεις: Τα δύο «μηνύματα» που διαβάζει το Μαξίμου – Ο ρόλος Κυρανάκη και τα σενάρια μετακινήσεων

Η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα, αλλά τα ποιοτικά στοιχεία και οι πολλοί αναποφάσιστοι κρατούν σε εγρήγορση το κυβερνητικό επιτελείο – Πώς συνδέεται ο μίνι ανασχηματισμός με τον εκλογικό σχεδιασμό

6/06/2026 - 12:03μμ
Η είσοδος του Μεγάρου Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Η είσοδος του Μεγάρου Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με το βλέμμα στραμμένο στις δημοσκοπήσεις και την πολιτική κυριαρχία της επόμενης διετίας, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να διαβάσει τα νέα δεδομένα σε ένα πολιτικό σκηνικό που γίνεται ολοένα πιο σύνθετο. Η ανάδειξη του Κωνσταντίνου Κυρανάκη στη θέση του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας φέρνει έναν περιορισμένο ανασχηματισμό, αλλά ταυτόχρονα εκπέμπει ευρύτερα πολιτικά μηνύματα για τις προτεραιότητες του πρωθυπουργού.

Την ίδια στιγμή, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να προηγείται με σαφή διαφορά, ωστόσο η απόσταση από τα ποσοστά που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία παραμένει μεγάλη, ενώ μια σειρά ποιοτικών ευρημάτων προκαλεί προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Το δημοσκοπικό δίλημμα της κυβέρνησης

Στο κυβερνών κόμμα συνυπάρχουν δύο διαφορετικές αναγνώσεις των μετρήσεων.

Η πρώτη εστιάζει στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να διατηρεί καθαρό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος με διαφορά στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία.

Η δεύτερη, πιο επιφυλακτική, υπενθυμίζει ότι τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος εξακολουθούν να απέχουν από την αυτοδυναμία και ότι οι αναποφάσιστοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αποτελώντας μια κρίσιμη δεξαμενή ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία κινείται στην πρόθεση ψήφου μεταξύ 22,7% και 27,5%, ενώ στη δεύτερη θέση εμφανίζεται το υπό διαμόρφωση κόμμα του Αλέξη Τσίπρα με ποσοστά από 12,8% έως 15,2%. Το ΠΑΣΟΚ στις περισσότερες μετρήσεις καταγράφεται τρίτο, αν και σε ορισμένες υποχωρεί πίσω από το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού.

Στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία φτάνει περίπου στο 28,5% έως 30,1%, διατηρώντας μεν σημαντικό προβάδισμα, αλλά όχι επίπεδα που θα εξασφάλιζαν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Παράλληλα, οι αναποφάσιστοι κυμαίνονται από 11,6% έως 17,3%, με σημαντικό μέρος τους να προέρχεται από ψηφοφόρους που είχαν στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2023.

Η σταθερότητα ως κεντρικό αφήγημα

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως το ισχυρότερο πολιτικό τους χαρτί παραμένει η σταθερότητα.

Σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis, το 61% των πολιτών δηλώνει ότι επιθυμεί πολιτική αλλαγή, ωστόσο ένα σημαντικό 38% προκρίνει την πολιτική σταθερότητα, στοιχείο στο οποίο σκοπεύει να επενδύσει επικοινωνιακά η κυβέρνηση μέχρι τις επόμενες κάλπες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η ανάγκη για σταθερότητα καταγράφεται εντονότερα στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους, ενώ σημαντικά ποσοστά εμφανίζονται και στους πολίτες που αυτοτοποθετούνται στον χώρο του Κέντρου.

Παράλληλα, σύμφωνα με μέτρηση της Pulse, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με 30%, έναντι 17% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ακολουθούν με μονοψήφια ποσοστά οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί και πρόσωπα της επικαιρότητας.

Τα ευρήματα που προβληματίζουν

Πίσω από το προβάδισμα, ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Prorata, επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς λάθος κατεύθυνση.

Έρευνα της GPO καταγράφει ότι το 69,1% επιθυμεί στις επόμενες εκλογές να προκύψει άλλη κυβέρνηση, ενώ μόλις το 27,5% θεωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να παραμείνει στην εξουσία.

Σε μέτρηση της Alco, το 52% δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο από την κυβέρνηση και ένα επιπλέον 24% λίγο ικανοποιημένο.

Την ίδια στιγμή, οι μετρήσεις δείχνουν πως επτά ή και οκτώ κόμματα ενδέχεται να περάσουν το όριο εισόδου στη Βουλή, γεγονός που περιπλέκει τις εκλογικές εξισώσεις αλλά και τα σενάρια αυτοδυναμίας.

Τι σηματοδοτεί η επιλογή Κυρανάκη

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η επιλογή του Κωνσταντίνου Κυρανάκη για τη θέση του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας αποκτά ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα.

Από τη μία πλευρά, αποτυπώνει την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διατηρήσει απόλυτο έλεγχο του κομματικού μηχανισμού, αναθέτοντας τη θέση σε ένα πρόσωπο που ανήκει στον στενό πυρήνα των πολιτικών στελεχών που αναδείχθηκαν μαζί του.

Από την άλλη, αποτελεί έμμεση παραδοχή ότι απαιτείται εντατικότερη κομματική δουλειά στην περιφέρεια, σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει διαρροές και να ενισχύσει τη συσπείρωση της εκλογικής της βάσης, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.

Τα σενάρια για τον μίνι ανασχηματισμό

Η μετακίνηση Κυρανάκη αφήνει κενό στο υπουργείο Μεταφορών, ενώ οι εξελίξεις μετά το θάνατο του Νίκου Ταγαρά δημιουργούν δεύτερη ανοιχτή εκκρεμότητα στο κυβερνητικό σχήμα.

Παρότι κυβερνητικές πηγές αποκλείουν προς το παρόν έναν ευρύ ανασχηματισμό, θεωρείται πιθανό να υπάρξουν στοχευμένες αλλαγές – οι ανακοινώσεις αναμένονται την Πέμπτη.

Μεταξύ των σεναρίων που συζητούνται είναι η μετακίνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο υπουργείο Μεταφορών, καθώς το χαρτοφυλάκιο των σιδηροδρόμων θεωρείται κομβικής σημασίας μετά την τραγωδία των Τεμπών και ενόψει των επόμενων εκλογών.

Παράλληλα, πληροφορίες φέρουν τον Τάσο Χατζηβασιλείου να επιστρέφει στο υπουργείο Εξωτερικών με αρμοδιότητα τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, ενόψει και της προετοιμασίας της χώρας για την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2027.

Την ίδια ώρα, ο Μάκης Βορίδης φέρεται να προορίζεται για την προεδρία της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ στο παρασκήνιο παραμένουν ανοιχτές οι συζητήσεις για έναν ευρύτερο ανασχηματισμό σε μεταγενέστερο χρόνο, εφόσον ο εκλογικός ορίζοντας παραμείνει το 2027.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εικόνα από το Προεδρικό Μέγαρο και τη συνάντηση του Κωσταντίνου Τασούλα με τους πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων, για την 52η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

52η επέτειος Αποκατάστασης της Δημοκρατίας: Τα πολιτικά «πηγαδάκια» στο Προεδρικό Μέγαρο και οι εκλογές

24/07/2026 - 11:59μμ
Κατάθεση στεφανιού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ) για την 52η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας (φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ /EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

52 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για τη Μεταπολίτευση, τους θεσμούς και την Κύπρο

24/07/2026 - 11:45πμ
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο βήμα της Βουλής, Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρθηκε η ασυλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου – «Δεν θα με απενεργοποιήσουν»

22/07/2026 - 6:20μμ
Ο Μάριος Σαλμάς στα βουλευτικά έδρανα, Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση ασυλίας για τον Μάριο Σαλμά – Βαριές καταγγελίες κατά Γεωργιάδη

22/07/2026 - 4:28μμ
Ο Σωκράτης Φάμελλος στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πέμπτη 18 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρώην πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος έκλεισε την πόρτα – «Αδιέξοδο και περιχαράκωση»

22/07/2026 - 2:53μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο εδώλιο το φθινόπωρο τέσσερις βουλευτές της ΝΔ – Οι ημερομηνίες των δικών

22/07/2026 - 1:17μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συντάξεις χηρείας: Καταργούνται οι περικοπές μετά την τριετία με νέα νομοθετική ρύθμιση

21/07/2026 - 8:33πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θράκη: Τι απαντάει η Ελλάδα στις αιτιάσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα μειονοτικά σχολεία

20/07/2026 - 10:11μμ
Έκτακτη Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Σάββατο 18 Ιουλίου 2026.  (φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Νίκος Παππάς – Ανακοινώθηκε η νέα Πολιτική Γραμματεία

18/07/2026 - 10:13μμ
Εικόνα από την έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ρένα Δούρου νέα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

18/07/2026 - 12:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: geetha.mil.gr/teleti-anachorisis-ellinikis-dynamis-saoydikis-aravias/)

Σαουδική Αραβία: Ελληνική πυροβολαρχία Patriot κατέρριψε δύο πυραύλους των Χούθι

13 λεπτά πριν
Εγκλωβισμένοι οδηγοί στη Λ. ΝΑΤΟ στο ύψος των Άνω Λιοσίων, Παρασκευή 24 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Η κακοκαιρία σάρωσε τα πάντα: 940 κλήσεις, στέγη «πέταξε» 100 μέτρα, καλλιέργειες καταστράφηκαν

37 λεπτά πριν
Ο αποχαιρετισμός στη Σινασό της Καππαδοκίας για το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, το 1918 (πηγή: Αρχείο Σωματείου «Η Νέα Σινασός»)

Πώς η μετανάστευση στη Μικρά Ασία άλλαξε τον χάρτη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

1 ώρα πριν
Ο επετειακός λογότυπος του σωματείου

3ο Αντάμωμα Απανταχού Ζυγοσιανών: Ο Ποντιακός Σύλλογος Ζυγού Καβάλας γιορτάζει 50 χρόνια προσφοράς

2 ώρες πριν
Από τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, χθες, για την 52η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Η Δημοκρατία δεν χρειάζεται δεξιώσεις, αλλά μνήμη

2 ώρες πριν
Πλάνο από το ετήσιο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου που έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria (πηγή: 
YouTube/Forbes Breaking News)

Ο Τραμπ προανήγγειλε επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ – Αιχμές κατά Σούμερ και ΜΜΕ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign