pontosnews.gr
Τετάρτη, 29/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

40 χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ: Η πυρηνική ενέργεια επιστρέφει στο προσκήνιο

Από το φόβο στην ανάγκη – Πώς πόλεμοι, κρίσεις και κλιματικοί στόχοι φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την πυρηνική λύση

25/04/2026 - 6:08μμ
Επισκέπτες στην αίθουσα ελέγχου του 4ου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko).

Επισκέπτες στην αίθουσα ελέγχου του 4ου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko).

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σαράντα χρόνια μετά την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ, η παγκόσμια στάση απέναντι στην πυρηνική ενέργεια φαίνεται να αλλάζει ξανά. Το ατύχημα του 1986 είχε ενισχύσει τους φόβους και επιβράδυνε για δεκαετίες την ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνολογίας, ιδιαιτέρως στην Ευρώπη.

Σήμερα όμως, η διεθνής κοινότητα επιστρέφει σταδιακά σε αυτήν τη μορφή ενέργειας, με τις γεωπολιτικές εντάσεις και την ενεργειακή ανασφάλεια να λειτουργούν ως βασικοί επιταχυντές.

Περισσότεροι από 400 πυρηνικοί αντιδραστήρες λειτουργούν σε 31 χώρες, ενώ περίπου 70 ακόμη βρίσκονται υπό κατασκευή. Η πυρηνική ενέργεια καλύπτει περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αντιστοιχώντας σχεδόν στο ένα τέταρτο των πηγών χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σημαντικά, με περισσότερα συστήματα ασφαλείας και χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, γεγονός που επαναφέρει τη συζήτηση σε πιο ρεαλιστική βάση.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ, εμφανίζεται κατηγορηματικός, στο Reuters: «Είμαι 100% σίγουρος ότι η πυρηνική ενέργεια επιστρέφει», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται πλέον για ένα ασφαλές και κρίσιμο εργαλείο παραγωγής ενέργειας, με ισχυρή δυναμική σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο μεγαλύτερος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας, με 94 αντιδραστήρες που καλύπτουν περίπου το 30% της παραγωγής τους, ενώ σχεδιάζουν να τετραπλασιάσουν την ισχύ τους έως το 2050. Την ίδια στιγμή, η Κίνα επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς, διαθέτοντας ήδη 61 αντιδραστήρες και κατασκευάζοντας δεκάδες νέους, με στόχο να αναδειχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη.

During the Chernobyl disaster, three men volunteered to enter radioactive water beneath the reactor to release a critical valve. Without their actions, a massive steam explosion might have rendered much of Europe uninhabitable for generations. Against all expectations, they… pic.twitter.com/sSzslJmEGm

— Historic Vids (@historyinmemes) April 21, 2026

Στην Ευρώπη, η στάση επαναπροσδιορίζεται. Από το ένα τρίτο της ηλεκτροπαραγωγής το 1990, η πυρηνική ενέργεια έχει πέσει σήμερα περίπου στο 15%, ωστόσο η ανάγκη ενεργειακής αυτονομίας και η κρίση του φυσικού αερίου αναγκάζουν τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τις επιλογές τους. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ήδη παραδεχθεί ότι η απομάκρυνση από την πυρηνική ενέργεια υπήρξε στρατηγικό λάθος, ενώ γίνεται πλέον σαφές ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στις ανανεώσιμες πηγές.

Η ήπειρος παραμένει διχασμένη: χώρες όπως η Γαλλία, η Σουηδία και η Φινλανδία στηρίζουν ενεργά την πυρηνική ενέργεια, ενώ άλλες, όπως η Γερμανία, έχουν αποχωρήσει πλήρως. Η Γαλλία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, με το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας να προέρχεται από πυρηνικούς σταθμούς, και με τον Εμανουέλ Μακρόν να προωθεί την κατασκευή νέων αντιδραστήρων.

Καθοριστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα αναμένεται να παίξουν οι λεγόμενοι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (SMRs), οι οποίοι θεωρούνται πιο ευέλικτοι και οικονομικοί, με πιθανή λειτουργία στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Παράλληλα, η Ρωσία επεκτείνει επιθετικά την πυρηνική της παρουσία διεθνώς, ενώ χώρες όπως η Ιαπωνία επανεκκινούν αντιδραστήρες και νέες αγορές, όπως η Αφρική, μπαίνουν στο παιχνίδι.

Το αποτύπωμα του Τσερνόμπιλ, ωστόσο, παραμένει βαθύ. Η έκρηξη του 1986 μόλυνε τεράστιες περιοχές και σημάδεψε ολόκληρη την Ευρώπη, υπενθυμίζοντας τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας. Παρ’ όλα αυτά, η σημερινή πραγματικότητα –με αυξανόμενη ζήτηση και ανάγκη για καθαρές, σταθερές πηγές ενέργειας– οδηγεί σε μια νέα προσέγγιση.

Η πυρηνική ενέργεια επιστρέφει όχι επειδή ξεχάστηκε το παρελθόν, αλλά επειδή το παρόν επιβάλλει δύσκολες επιλογές.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Όχημα περνά μπροστά από πινακίδα με το σύνθημα «Επανάσταση είναι να υπερασπίζεσαι τις αξίες στις οποίες πιστεύεις, με τίμημα οποιαδήποτε θυσία», στην Αβάνα (φωτ.: EPA / Ernesto Mastrascusa)
ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Ιστορική στροφή προς την αγορά – Βενζινάδικα, φαρμακεία και λιμάνια ανοίγουν στους ιδιώτες

29/07/2026 - 7:34μμ
Ο Τζάρεντ Λέτο στην πρεμιέρα της ταινίας «Tron: Ares» στο TCL Chinese Theatre του Λος Άντζελες, στις 6 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Allison Dinner)
ΚΟΣΜΟΣ

Τζάρεντ Λέτο: Το «σκοτεινό μυστικό» του Χόλιγουντ – Δέκα γυναίκες τον καταγγέλλουν στο BBC

29/07/2026 - 5:08μμ
Μαχητής των Χούθι κοιτάζει ψηφιακή πινακίδα που απεικονίζει επίθεση σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης προς το Ιράν στη Σαναά της Υεμένης. 27 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA /  Yahya Arhab)
ΚΟΣΜΟΣ

Χούθι: Πύραυλοι σε σαουδαραβικό τάνκερ – Η Κίνα ζητά ασφαλή διέλευση στην Ερυθρά Θάλασσα

28/07/2026 - 9:31μμ
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, Τρίτη 28 Ιουλίου 2026 (πηγή: Χ / Volodymyr Zelenskyy)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ-Ζελένσκι: Στο τραπέζι οι Patriot και η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών

28/07/2026 - 8:19μμ
Ταξιδιώτης παρακολουθεί τις ειδήσεις για τον ισχυρό σεισμό των 7,1 βαθμών που έπληξε την περιφέρεια Κουμαμότο, στον τερματικό σταθμό 1 του αεροδρομίου Χανέντα, στο Τόκιο  (φωτ.: EPA / Rodrigo Reyes Marin)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Φόβοι για πολλούς νεκρούς από έκρηξη σε εμπορικό κέντρο μετά τον σεισμό

28/07/2026 - 6:20μμ
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι φτάνει στον Λευκό Οίκο για τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, στις 28 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Shawn Thew / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ-Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο: Patriot, drones και στρατιωτική βοήθεια στο τραπέζι

28/07/2026 - 5:56μμ
(Φωτ.: EPA / Jiji Press)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Τουλάχιστον 50 τραυματίες από ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 7,1 βαθμών – Κτήρια κατέρρευσαν, προκλήθηκαν ζημιές στις υποδομές

28/07/2026 - 1:57μμ
Καμένο σπίτι στη νοτιοδυτική Γαλλία (φωτ.: EPA / Laurent Perpigna)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία-Ισπανία: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες, αλλά και με το χρόνο καθώς αναμένεται επιδείνωση των μετεωρολογικών συνθηκών

28/07/2026 - 11:25πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματική ένταση ΗΠΑ – Γαλλίας στον ΟΗΕ: Αμερικανός αξιωματούχος αποχώρησε από συνεδρίαση

27/07/2026 - 11:40μμ
(Φωτ. αρχείου: Al Balushi / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντουμπάι: Συνελήφθησαν τα πρωτοπαλίκαρα της μαφίας των τσιγαράδων, «Έντικ» και «Λεωνίδας»

27/07/2026 - 6:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος του ερευνητικού έργου της ΑΜΚΕ «Ψηφιακή Σάντα» Δημήτρης Πιπερίδης κατά την εισήγησή του στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών (φωτ.: Facebook / Flynn Sunsey)

Σάντα του Πόντου: Σπάνιο δερματόδετο σημειωματάριο σε καραμανλίδικη γραφή

23 λεπτά πριν
Όχημα περνά μπροστά από πινακίδα με το σύνθημα «Επανάσταση είναι να υπερασπίζεσαι τις αξίες στις οποίες πιστεύεις, με τίμημα οποιαδήποτε θυσία», στην Αβάνα (φωτ.: EPA / Ernesto Mastrascusa)

Κούβα: Ιστορική στροφή προς την αγορά – Βενζινάδικα, φαρμακεία και λιμάνια ανοίγουν στους ιδιώτες

47 λεπτά πριν
Άποψη της «νεκρής ζώνης» που χωρίζει την Κύπρο, με τα συρματοπλέγματα και τη σημαία του ψευδοκράτους να δεσπόζει στο βουνό πάνω από τη Λευκωσία
(φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)

Κυπριακό: Η Άγκυρα χαρακτηρίζει στον ΟΗΕ «νόμιμη» την τουρκική εισβολή

1 ώρα πριν
Καπνός από τη φωτιά στην Κρύα Βρύση Ρεθύμνου, Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026 (φωτ.: goodnet.gr)

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Δύο πυροσβέστες νεκροί – Μέτωπο 15 χλμ., εκκενώθηκαν έξι περιοχές

2 ώρες πριν
Φωτιά στο Πλωμάρι της Λέσβου, Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Παναγιώτης Μπαλάσκας)

Μεγάλη φωτιά και στη νότια Λέσβο – Προληπτική εκκένωση στο Πλωμάρι

2 ώρες πριν
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξελίσσεται ταχύτερα από τους μηχανισμούς που έχουν σχεδιαστεί για να την περιορίζουν, προειδοποιούν περισσότεροι από 1.100 εργαζόμενοι του κλάδου (εικ.: δημιουργία με Τεχνητή Νοημοσύνη / OpenAI)

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πάνω από 1.100 άνθρωποι που την δημιουργούν ζητούν όρια – Τι σημαίνει αυτό για όλους μας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign