pontosnews.gr
Σάββατο, 16/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ρούμπιο από Μόναχο: Η μοίρα ΗΠΑ και Ευρώπης είναι κοινή – Τα λάθη έγιναν μαζί, μαζί πρέπει να διορθωθούν

Μήνυμα ενότητας με αιχμές για μετανάστευση, εμπόριο και κλίμα – Τι είπε για Ουκρανία, Κίνα και διεθνείς θεσμούς

14/02/2026 - 12:34μμ
Ο Μάρκο Ρούμπιο στο βήμα της 62ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)

Ο Μάρκο Ρούμπιο στο βήμα της 62ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Κάναμε λάθη μαζί και τώρα είναι απαραίτητο να τα διορθώσουμε από κοινού. Υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ακολουθήσουν αυτόν το δρόμο, εάν χρειαστεί και μόνες τους – αλλά κατά προτίμηση μαζί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο από το βήμα της 62ης Διάσκεψης του Μονάχου, τονίζοντας ότι Ευρώπη και ΗΠΑ αποτελούν μέρος του δυτικού πολιτισμού, με κοινό πεπρωμένο.

«Θέλουμε η Ευρώπη να επιβιώσει και να είναι ισχυρή», πρόσθεσε.

«Αν κάποιες φορές ακουγόμαστε υπερβολικά ευθείς, είναι επειδή νοιαζόμαστε για το μέλλον σας […]. Το πεπρωμένο μας είναι και θα είναι πάντα συνδεδεμένο με το δικό σας. Η μοίρα της Ευρώπης δεν θα μας είναι ποτέ αδιάφορη», πρόσθεσε.

«Ακούσαμε την ομιλία σας με έναν αναστεναγμό ανακούφισης», σχολίασε αμέσως μετά ο πρόεδρος της διοργάνωσης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, με το βλέμμα στην περσινή –σε διαφορετικό τόνο– τοποθέτηση του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζ. Ντ. Βανς.

Κοινές ρίζες και «λάθη» της Δύσης

Ο Μάρκο Ρούμπιο αναφέρθηκε εκτενώς στις κοινές ιστορικές ρίζες της Ευρώπης και των ΗΠΑ: «Είμαστε στο δυτικό ημισφαίριο, αλλά θα είμαστε πάντα παιδί της Ευρώπης» είπε, απαριθμώντας ωστόσο και τα «ανόητα λάθη» που –όπως υποστήριξε– έγιναν κατά το παρελθόν από κοινού.

Αυτά είναι το ελεύθερο εμπόριο, η «κλιματική υστερία» και η μετανάστευση· επίσης ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε λόγο για αποβιομηχάνιση της Ευρώπης.

«Ανησυχούμε βαθιά για το μέλλον σας – και το δικό μας. Και αν διαφωνούμε, αυτή η διαφωνία πηγάζει από τη βαθιά μας ανησυχία για την Ευρώπη» επισήμανε, σημειώνοντας ότι η σύνδεση δεν είναι μόνο οικονομική ή στρατιωτική αλλά και πνευματική και πολιτισμική.

Μετανάστευση και εθνική κυριαρχία

«Η αποβιομηχάνιση δεν είναι αναπόφευκτη, αλλά μάλλον το ανόητο αποτέλεσμα μιας μεταπολεμικής ψευδαίσθησης […]. Η μαζική μετανάστευση δεν είναι περιθωριακό θέμα, αλλά αποσταθεροποιεί τις κοινωνίες στη Δύση.

»Πρέπει να ανακτήσουμε τον έλεγχο των εθνικών μας συνόρων και αυτό δεν είναι ούτε ξενοφοβία ούτε μίσος, αλλά πράξη εθνικής κυριαρχίας ενώπιον επείγουσας απειλής […]. Η Δύση έχει αναθέσει σε τρίτους την κυριαρχία της», σημείωσε.

Τόνισε ακόμη ότι τα λάθη έγιναν συλλογικά και ότι η διόρθωσή τους πρέπει επίσης να γίνει από κοινού, επαναλαμβάνοντας ότι ΗΠΑ και Ευρώπη ανήκουν στον ίδιο πολιτισμικό χώρο.

«Δεν θέλουμε οι σύμμαχοί μας να είναι αδύναμοι, αυτό καθιστά αδύναμους κι εμάς […]. Είμαστε κληρονόμοι του ίδιου ευγενούς πολιτισμού, τον οποίο πρέπει να είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε» ανέφερε ο Μάρκο Ρούμπιο, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να ανανεωθεί «ο σπουδαιότερος πολιτισμός της Ιστορίας» και όχι η συμμαχία να παραλύει από φόβους – για παράδειγμα για το κλίμα ή την τεχνολογία.

ΟΗΕ και διεθνείς κρίσεις

Αναφερόμενος στους θεσμούς διεθνούς συνεργασίας, υποστήριξε ότι ο ΟΗΕ δεν πρέπει να καταργηθεί αλλά «να μεταρρυθμιστεί και να ανοικοδομηθεί», καθώς –όπως είπε– «έχει τεράστιες δυνατότητες και μπορεί ακόμη να κάνει καλό, αλλά σε κρίσιμες περιπτώσεις δεν είχε τις απαντήσεις».

Στη Γάζα, στο Ιράν, στην Ουκρανία και στη Βενεζουέλα, ανέφερε ενδεικτικά, χρειάστηκαν παρεμβάσεις των ΗΠΑ.

«Σε έναν τέλειο κόσμο, ο ρόλος θα ανήκε στους διπλωμάτες, αλλά δεν ζούμε σε τέλειο κόσμο», σημείωσε, καλώντας τους συμμάχους να συμπορευτούν με την Ουάσιγκτον «όπως κάποτε στο παρελθόν».

Ουκρανία, Κίνα και παγκόσμια τάξη

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε ότι «η παρακμή αποτελεί επιλογή» και ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να είναι «οι ευγενικοί τοποτηρητές της παρακμής», ενώ τόνισε πως «δεν μπορούμε πια να ωραιοποιούμε ένα κατεστραμμένο status quo» ή «ελαττωματικές πολιτικές».

Χαρακτήρισε επίσης ψευδαίσθηση της μεταψυχροπολεμικής εποχής την ιδέα ότι «θα ζούσαμε σε έναν κόσμο χωρίς σύνορα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά απομένουν τα πιο δύσκολα ζητήματα: «Το ερώτημα είναι αν υπάρχει αποτέλεσμα με το οποίο μπορεί να ζήσει η Ουκρανία και να δεχθεί η Ρωσία».

Σχετικά με την Κίνα, τόνισε ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου πρέπει να επικοινωνούν και να αποτρέπουν συγκρούσεις, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρχει σχέση μαζί της – αλλά όχι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.

• Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ. Καραβίτη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα στις 11 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Necati Savas)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα τουρκική κίνηση για ΑΟΖ και «Γαλάζια Πατρίδα»: Σχέδιο να αποκτήσει υπερεξουσίες ο Ερντογάν

15/05/2026 - 7:20μμ
Τηλεοπτική μετάδοση της συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Σι Τζινπίνγκ, στο Πεκίνο στις 15 Μαΐου 2026  (φωτ.: EPA / Jessica Lee)
ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊβάν, όπλα και σιωπές: Το ερώτημα του Σι που ο Τραμπ αρνήθηκε να απαντήσει – Το νέο γεωπολιτικό παζάρι ΗΠΑ-Κίνας

15/05/2026 - 5:20μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν θα κάνω υπομονή για πολύ ακόμη με το Ιράν» – Απειλές Τραμπ, επιθέσεις της Χεζμπολάχ και κρίσιμες συνομιλίες στις ΗΠΑ

15/05/2026 - 10:00πμ
Ο Γουές Στρίτινγκ απόχωρεί από την Ντάουνινγκ Στριτ, μετά από συναντηση με τον Κιρ Στάρμερ (φωτ.: EPA / Neil Hall)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Επί ξυρού ακμής ο Στάρμερ μετά την παραίτηση και του υπουργού Υγείας

14/05/2026 - 4:28μμ
Αεροπλάνο προσγειώνεται στο διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες (φωτ.: EPA / Allison Dinner)
ΚΟΣΜΟΣ

«Θα βρούμε καύσιμα για το καλοκαίρι;» – Τι λένε αεροπορικές και ειδικοί για την κρίση στη Μέση Ανατολή

14/05/2026 - 12:58μμ
Πεζός περνά μπροστά από κατάστημα επισκευής τηλεοράσεων και μεταχειρισμένων ειδών στην Ταϊπέι, ενώ στις οθόνες μεταδίδεται η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Σι Τζινπίνγκ, 14 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Ritchie B. Tongo)
ΚΟΣΜΟΣ

Σι και Τραμπ αντάλλαξαν μηνύματα, όχι συμφωνίες: Η Ταϊβάν, το Ιράν και η «Παγίδα του Θουκυδίδη» στη σύνοδο του Πεκίνου

14/05/2026 - 10:33πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΚΟΣΜΟΣ

FAO: Προειδοποίηση για πιθανούς κινδύνους από τα ανακυκλωμένα πλαστικά στις συσκευασίες τροφίμων

14/05/2026 - 10:09πμ
Παιδιά κρατούν σημαίες της Κίνας και των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής του Ντόναλντ Τραμπ από τον Σι Τζινπίνγκ στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, στο Πεκίνο. 14 Μαΐου 2026. (φωτ.: EPA / Maxim Shemetov / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Σι και Τραμπ ξανά στο ίδιο τραπέζι: Το εμπόριο, η Ταϊβάν και το Ιράν βάζουν φωτιά στη σύνοδο του Πεκίνου

14/05/2026 - 8:34πμ
(Φωτ.: unsplash.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Παιδίατρος κατηγορείται για 130 βιασμούς και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

14/05/2026 - 12:23πμ
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Mark Schiefelbein)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Κίνα στο ίδιο τραπέζι: Εμπόριο, Ταϊβάν και Ιράν στο επίκεντρο της κρίσιμης συνάντησης

13/05/2026 - 8:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ένταση και τραυματισμοί σε ποντιακό γλέντι στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης

23 λεπτά πριν
Ένα παιδί που κρατά τις σημαίες των ΗΠΑ και της Κίνας παρακολουθεί πριν από την τελετή υποδοχής για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, Κίνα (φωτ.: EPA/MAXIM SHEMETOV/POOL)

Τραμπ-Σι στο Πεκίνο: Πολλή σκηνοθεσία, λίγη ουσία

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: Μέρος του εικαστικού της αφίσας για τις εκδηλώσεις μνήμης του δήμου Αλεξανδρούπολης/Ιωάννης Λουκίδης)

«Η μνήμη δεν σβήνει ποτέ» – Οι Ποντιακοί Σύλλογοι της Αλεξανδρούπολης τιμούν τα θύματα της Γενοκτονίας

1 ώρα πριν
Οι εγκαταστάσεις της ΑΑΔΕ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Με ψηφιακά «όπλα» και τεχνητή νοημοσύνη κυνηγά η ΑΑΔΕ ληξιπρόθεσμα χρέη δισεκατομμυρίων

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Βροχή, άνοδο της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη έχει το μετεωρολογικό προφίλ του Σαββάτου

2 ώρες πριν
(Από την αφίσα των εκδηλώσεων)

Ξάνθη: Ο Σύλλογος Ποντίων τιμά την 107η επέτειο της Γενοκτονίας με πολυήμερες εκδηλώσεις

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign