pontosnews.gr
Κυριακή, 2/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ισραήλ: Η αίτηση χάριτος του Νετανιάχου ως πολιτικό στοίχημα ενόψει των εκλογών του 2026

Το αίτημα που αιφνιδίασε τη χώρα, οι δημοσκοπήσεις, οι αντιδράσεις και ο κίνδυνος νέας πολιτικής κρίσης

4/12/2025 - 3:36μμ
Από διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Από διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η αίτηση προεδρικής χάριτος του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στο Ισραήλ, καθώς εκλαμβάνεται ευρέως ως κίνηση τακτικής ενόψει των εκλογών του 2026 και προσπάθεια αποκατάστασης της βαθιά φθαρμένης εικόνας του.

Είναι ο πρώτος εν ενεργεία Ισραηλινός ηγέτης που διώκεται δικαστικά, προσέρχεται εβδομαδιαία στο δικαστήριο για τρεις υποθέσεις διαφθοράς και ζητά χάρη χωρίς να έχει καταδικαστεί ή αναλάβει ευθύνη για όσα περιλαμβάνονται στα κατηγορητήρια.

Η αίτηση επισημοποιήθηκε με επιστολή προς τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ, αιφνιδιάζοντας πολιτικό σύστημα και κοινή γνώμη. Η κίνηση ήρθε μετά από δημόσια έκκληση του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Χέρτσογκ, τόσο από το βήμα της Κνεσέτ όσο και αργότερα μέσω επιστολής.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι 40% των Ισραηλινών αντιτίθενται σε οποιαδήποτε πράξη επιείκειας, ενώ αναλυτές χαρακτηρίζουν το βήμα του Νετανιάχου «καθαρά πολιτικό». Ο έμπειρος αρθρογράφος Ναούμ Μπαρνέα το περιγράφει ως την «πρώτη πράξη» μιας προσπάθειας τερματισμού της δίκης, ένα «στοίχημα win-win»: αν πετύχει, θα ισχυροποιήσει την εικόνα του, και αν αποτύχει, θα παρουσιαστεί ως «θύμα» ενόψει κάλπης.

Παρά τα 76 του χρόνια και περισσότερα από 18 συνολικά ως πρωθυπουργός, ο Νετανιάχου δηλώνει σταθερά αθώος, υποστηρίζοντας ότι διώκεται πολιτικά από τους αντιπάλους του, και προαναγγέλλει εκ νέου υποψηφιότητα.

Πρόωρες κάλπες, διχασμός και δημοσκοπήσεις

Η κοινοβουλευτική περίοδος λήγει τον Νοέμβριο και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών παραμένει ανοιχτό. Ορισμένες δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι δύο στους τρεις Ισραηλινούς επιθυμούν από τον Νετανιάχου να αναλάβει ευθύνη για τις αποτυχίες που επέτρεψαν τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Την ίδια ώρα, άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε περίπτωση εκλογών, ο ίδιος και το κόμμα του, το Λικούντ, θα μπορούσαν να αναδειχθούν νικητές, επιτρέποντάς του να σχηματίσει ξανά κυβέρνηση.

Η αίτηση χάριτος ερμηνεύεται ως πολιτικό «εργαλείο» που στόχο έχει να σβήσει ή να αμβλύνει τις συνέπειες των αποτυχιών αυτών, σύμφωνα με τη Ντορίτ Κόσκας, πρώην αντιπρύτανη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Ο πολιτικός συντάκτης Αρι Σάβιτ εκτιμά ότι ο Νετανιάχου προτείνει ουσιαστικά μια «ανταλλαγή»: χορήγηση χάριτος με αντάλλαγμα την ακύρωση της δικαστικής μεταρρύθμισης του 2023, που είχε διχάσει τη χώρα και είχε πυροδοτήσει τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην ιστορία του Ισραήλ.

Η μεταρρύθμιση είχε παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ως αναγκαία «εξισορρόπηση» των εξουσιών, ενώ οι επικριτές της την θεωρούσαν απειλή για τη δημοκρατία.

Στην επιστολή του ζητώντας χάρη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάνει έκκληση «να τεθεί τέλος στις διαιρέσεις», όμως η αντιπολίτευση αντιδρά, απορρίπτοντας κάθε ιδέα επιείκειας χωρίς αποχώρησή του από την πολιτική. Ο πρόεδρος Χέρτσογκ έχει δεσμευτεί να λάβει την απόφασή του με μοναδικό κριτήριο «το καλό του κράτους».

Το αναλογικό εκλογικό σύστημα καθιστά αναγκαίες ευρύτατες συμμαχίες. Σύμφωνα με την πολιτική αναλύτρια Μίριαμ Σέρμερ, η αίτηση χάριτος μπορεί να περιορίσει τις διαιρέσεις μόνο αν οδηγήσει σε έναν μεγάλο κεντρώο συνασπισμό. Για να συμβεί αυτό, η αντιπολίτευση πρέπει να πάψει να θεωρεί τον Νετανιάχου «τοξικό», ενώ ο ίδιος θα πρέπει να δεχθεί να κυβερνήσει πέρα από τη σημερινή ακροδεξιά και θρησκευτική του βάση.

Παράλληλα, η Σέρμερ σημειώνει ότι ο Νετανιάχου αντιτίθεται στη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής που θα εξετάσει τα κενά ασφαλείας και πολιτικής που οδήγησαν στην 7η Οκτωβρίου, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ζητά κάτι τέτοιο.

Το βλέμμα στην επόμενη μέρα – και στο γεωπολιτικό αποτύπωμα

Σύμφωνα με την ίδια αναλύτρια, ο Νετανιάχου ενδέχεται να είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει ακόμη και τη δικαστική μεταρρύθμιση, αν αυτό του εξασφαλίσει μια τελευταία, πιο σταθερή θητεία, με στόχο να επιδιώξει διπλωματικές επιτυχίες – κυρίως την πολυπόθητη εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

Με την πολιτική σκηνή βαθιά διχασμένη, την κοινωνία σε αναστάτωση και τον πρωθυπουργό αντιμέτωπο με δικαστικές, πολιτικές και εκλογικές προκλήσεις, η αίτηση χάριτος λειτουργεί ως πυροκροτητής νέου γύρου έντασης στο Ισραήλ – ενώ παράλληλα αποτελεί ίσως το πιο ριψοκίνδυνο πολιτικό στοίχημα της καριέρας του.

• Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό Πρακτορείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Νεαροί που επέστρεψαν από την Ισπανία συγκεντρώνονται στο συνοριακό πέρασμα Μπαμπ Σεμπτά, κοντά στη Φνιντέκ του Μαρόκου. 31 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Jalal Morchidi).
ΚΟΣΜΟΣ

Θέουτα: Στους 72 οι νεκροί της μαζικής διέλευσης από το Μαρόκο – Πέντε ακόμη πτώματα στις ακτές

2/08/2026 - 8:33μμ
Ο πυρηνικός σταθμός της Ουγγαρίας στον Δούναβη (φωτ.: EPA / Daniel Kiss)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Κρίσιμο το επόμενο πενθήμερο για την ενεργειακή επιβίωση της χώρας – Έκλεισε το μοναδικό πυρηνικό εργοστάσιο λόγω καύσωνα

2/08/2026 - 1:47μμ
(Φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ «ακυρώνει» σχεδιαζόμενους νέους βομβαρδισμούς στο Ιράν

2/08/2026 - 11:10πμ
Η καστανοκαλλιέργεια σε άνθηση, προσελκύει ολοένα και περισσότερους νέους
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ένα ολόκληρο χωριό ενώθηκε για να σώσει από τις φλόγες μια καστανιά 500 ετών

31/07/2026 - 11:53μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε συμφωνία για τον αφοπλισμό της Χαμάς – Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα στη Γάζα

31/07/2026 - 8:35πμ
(Φωτ.: Italia 24H Live/Χ.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Επτά αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στη Σικελία

30/07/2026 - 10:15μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ισχυρίζεται πλήγμα σε αμερικανική βάση με F-35 – Διαψεύδει η Ουάσινγκτον

30/07/2026 - 8:40μμ
(Φωτ.: EPA / George Christophorou)
ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Το Λονδίνο στηρίζει τη νέα προσπάθεια Γκουτέρες για επανέναρξη των συνομιλιών

30/07/2026 - 6:12μμ
Φωτογραφία αρχείου: Καπνός υψώνεται από το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο «SOUNION», μετά την επίθεση των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Αύγουστο του 2024 (φωτ.: EPA / EUNAVFOR ASPIDES)
ΚΟΣΜΟΣ

Drones χτύπησαν δύο δεξαμενόπλοια ελληνικών συμφερόντων στον Εύξεινο Πόντο – Φωτιά εν ώρα φόρτωσης

30/07/2026 - 2:27μμ
Στιγμιότυπο από το χώρο όπου στεγάζεται το Ατσίκ Ράντιο (πηγή: Bianet)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ραδιόφωνο έχασε την άδειά του μετά από αναφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων

30/07/2026 - 11:40πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ελικόπτερο τύπου Bell επιχειρεί στη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Βοιωτία και επεκτάθηκε και στον νομό Αττικής. Κυριακή 2 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Σύγκρουση ελικοπτέρων στην Ψάθα: Στα συντρίμμια και τις επικοινωνίες αναζητούνται οι απαντήσεις

25 λεπτά πριν
Έκδοση νέας ταυτότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τετάρτη 24 Ιουνίου 2026   (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Παλιές ταυτότητες: Από τη Δευτέρα τέλος στα ταξίδια με την «μπλε» – Τι ισχύει με την παράταση

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Με τα λαμπρότερα χρώματα πέρασαν στην ιστορία τα 28α «Ποντιακά πολιτιστικά δρώμενα»

1 ώρα πριν
Πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό. Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Φωτιά στη Βοιωτία: Σε γραμμή μεταφοράς ρεύματος το «σημείο μηδέν» – Δεν ξεκίνησε από ανεμογεννήτριες

2 ώρες πριν
Το σιρόν σε γλυκιά εκδοχή, στο 2ο Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Ακρινής. Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς»)

Ακρινή Κοζάνης: Έκαναν το ποντιακό σιρόν γλυκό, και κέρδισαν το A’ βραβείο

2 ώρες πριν
Παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα από τη Μαρία Καρυστιανού, σε εκδήλωση στο «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκη. Πέμπτη 21 Μαΐου 2026   (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Μαρία Καρυστιανού: Διέγραψε τον Θανάση Αυγερινό από την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign