pontosnews.gr
Δευτέρα, 27/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Από την Κωνσταντινούπολη στη Νίκαια: Το ιστορικό ταξίδι του πάπα Λέοντα και η συνάντηση με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο

Ένα οικουμενικό προσκύνημα με παγκόσμια σημασία - Τιμή στα 1.700 χρόνια της Α’ Συνόδου και διάλογος με χριστιανούς και μουσουλμάνους

26/11/2025 - 3:25μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Μάρκο Τζιράρντο, διευθυντής της εφημερίδας των καθολικών επισκόπων Ιταλίας «Avvenire», επισημαίνει τη μεγάλη σημασία της επίσκεψης του πάπα Λέοντα στην Τουρκία και στον Λίβανο, τονίζοντας ότι η κορυφαία στιγμή της είναι η κοινή μετάβαση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Νίκαια, με αφορμή τα 1.700 χρόνια από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Η σπουδαιότητα της στιγμής υπογραμμίστηκε και από τον ίδιο τον ποντίφικα με πρόσφατη αποστολική επιστολή.

Όπως εξηγεί ο Τζιράρντο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει πλέον γίνει παράδοση η πρώτη επίσκεψη κάθε πάπα να πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, καθώς ο «ποντίφικας» είναι «ο άνθρωπος που οικοδομεί γέφυρες».

Η επιλογή της Τουρκίας, μιας περιοχής που υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών, αποκτά διπλή αξία: συμπίπτει και με τη συμπλήρωση 1.700 ετών από τη Σύνοδο της Νίκαιας, σε τόπο όπου δίδαξαν απόστολοι, όπου έγιναν επτά σύνοδοι και όπου διαμορφώθηκε καθοριστικά η χριστιανική θεολογία.

Ο Μάρκο Τζιράρντο, διευθυντής της εφημερίδας των καθολικών επισκόπων Ιταλίας «Avvenire» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο Τζιράρντο τονίζει ότι η συνάντηση του πάπα με είκοσι εκπροσώπους χριστιανικών δογμάτων στις ανασκαφές της βασιλικής της Νίκαιας αποτελεί σαφές μήνυμα ότι ο Λέων θέτει ως προτεραιότητα την πορεία προς την ενότητα τόσο εντός της καθολικής εκκλησίας όσο και μεταξύ των χριστιανών συνολικά.

Η καθολική εκκλησία αναγνώρισε επίσημα αυτή τη διάσταση μέσω του αποστολικού γράμματος In Unitate Fidei, στο οποίο ο πάπας υπογραμμίζει ότι η Σύνοδος της Νίκαιας και το κοινό «Πιστεύω» αποτελούν τον βασικό δεσμό όλων των χριστιανών. Η εφημερίδα «Avvenire» στάθηκε στη φράση του ποντίφικα ότι «πρέπει να πορευθούμε μαζί, για να φτάσουμε στην ενότητα και την επανασυμφιλίωση όλων των χριστιανών», καθώς το «Πιστεύω» της Νίκαιας μπορεί να γίνει το θεμέλιο αυτής της κοινής διαδρομής.

Το πρόγραμμα του πάπα περιλαμβάνει και επίσκεψη στο Μπλε Τζαμί –όπως είχε κάνει και ο Φραγκίσκος– μια επιλογή που στοχεύει στη θετική οικοδόμηση σχέσεων με τον ισλαμικό κόσμο. Ο καθολικός αποστολικός βικάριος της Κωνσταντινούπολης, Παλινούρο, υπενθυμίζει ότι στόχος είναι, «με σεβασμό στην πίστη του καθενός και τιθέμενοι σε αναζήτηση των κύριων αξιών κάθε θρησκευτικής έκφρασης», να καλλιεργούνται καθημερινά αδελφικές σχέσεις.

Ο Τζιράρντο πιστεύει ότι η ενισχυόμενη προσπάθεια για χριστιανική ενότητα μπορεί να συμβάλει ακόμη και στον πολυπόθητο κοινό εορτασμό του Πάσχα. Παραπέμπει στα λόγια του πάπα Ιωάννη ΚΓ’ πως «πρέπει να αναζητούμε όσα μας ενώνουν και να αφήνουμε στην άκρη εκείνα που μας διχάζουν», εκφράζοντας την ελπίδα ότι ίσως το ταξίδι αυτό ανοίξει τον δρόμο για κοινό εορτασμό ακόμη και από την επόμενη χρονιά.

Τέλος, σημειώνει πως ο Λέων ΙΔ’ συνεχίζει μια κοινή επιθυμία του Φραγκίσκου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ο ίδιος ο Λέων υπογράμμισε ότι το «Πιστεύω» της Νίκαιας «προτείνει ένα πρότυπο πραγματικής ενότητας, μέσα στη θεμιτή διαφορετικότητα». Σε μια εποχή παγκόσμιων διχασμών και πολέμων, ο Τζιράρντο θεωρεί ότι το παράδειγμα αυτό μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο επανασυμφιλίωσης, ένα δώρο που οι θρησκείες μπορούν να προσφέρουν στην ανθρωπότητα.

•Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: stonisi.gr)
ΠΙΣΤΗ

Λέσβος: Λαμπρός και φέτος ο εορτασμός στον Ταξιάρχη Μανταμάδου – Η ιστορία του προσκυνήματος

26/04/2026 - 8:09μμ
(Φωτ.: orthodoxtimes.gr)
ΠΙΣΤΗ

Καβάλα: Αγρυπνία μετά την υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στον καθεδρικό ναό του Αποστόλου Παύλου

24/04/2026 - 6:49μμ
(Φωτ.: kavalanews.gr)
ΠΙΣΤΗ

Η Καβάλα υποδέχθηκε με λαμπρότητα την Παναγία Σουμελά από τη Βέροια

23/04/2026 - 10:47μμ
(Πηγή: x.com / ytirawi)
ΠΙΣΤΗ

Λίβανος: Ισραηλινός στρατιώτης βεβήλωσε Εσταυρωμένο – Σφοδρές αντιδράσεις από Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και Νετανιάχου

21/04/2026 - 5:40μμ
(Φωτ.: greek.vema.com.au)
ΠΙΣΤΗ

Ομαδικές βαπτίσεις στο Κινταμάλι της Τανζανίας: Νέες ζωές στην Ορθόδοξη Εκκλησία μέσα στο φως της Αναστάσεως

19/04/2026 - 12:02πμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Άγιο Ελευθέριο Πατησίων (φωτ.: Facebook / Κωνσταντίνος Σεβαστιάδης)
ΠΙΣΤΗ

Η Παναγία Σουμελά σε Καβάλα και Θάσο – Το αναλυτικό πρόγραμμα

17/04/2026 - 10:12πμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο παρεκκλήσι του αγιάσματος στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο)
ΠΙΣΤΗ

Ζωοδόχος Πηγή στο Μπαλουκλί, το ιστορικό αγίασμα στο οποίο είναι αφιερωμένη η σημερινή γιορτή

17/04/2026 - 8:36πμ
(Φωτ.: vimaorthodoxias.gr)
ΠΙΣΤΗ

Τραγωδία στο Άγιον Όρος: Μοναχός έχασε τη ζωή του σε τροχαίο μετά τη λιτανεία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστί»

14/04/2026 - 11:58μμ
(Φωτ.: stonisi.gr / Παναγιώτης Μπαλάσκας)
ΠΙΣΤΗ

Λέσβος: Λαμπρός και φέτος ο εορτασμός των αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

14/04/2026 - 4:30μμ
Εικόνα από την Αναστάσιμη ακολουθία στον Ιερο Ναό του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Ελευθέρι Θεσπρωτίας (φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου/ EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

«Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί» του π. Αρίσταρχου Γκρέκα

12/04/2026 - 8:32πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος)

Γενοκτονία των Αρμενίων: Η Καβάλα τίμησε την 111η επέτειο – Κεντρική ομιλήτρια η δρ Ελένη Θεοχάρους

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Καιρός: Σε μικρή πτώση αλλά σε υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία – Λίγες βροχές στα ορεινά

44 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)

Super League – Play Out: «Διπλό» παραμονής ο Πανσερραϊκός, ήττα στο Περιστέρι ο Αστέρας

8 ώρες πριν
(Τμήμα της αφίσας του Σπουδαστηρίου)

Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού: Μια διαδρομή κατανόησης, μνήμης και ταυτότητας

9 ώρες πριν
Οι πυγμάχοι Emirhan Kalkan και Sergei Gorokhov σε... ήρεμες στιγμές (φωτ.: Instagram / @emirhannkalkannn)

Τραπεζούντα: Άγριες σκηνές σε αγώνα πυγμαχίας – Το πλήθος επιτέθηκε σε Ρώσο πυγμάχο

10 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Ικαρία: Άνδρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από δύσβατο σημείο

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign