pontosnews.gr
Σάββατο, 20/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γάζα: Όσο το σχέδιο Τραμπ καθυστερεί, τόσο η Χαμάς εδραιώνεται

Κάτοικοι δηλώνουν ότι αισθάνονται όλο και περισσότερο τον έλεγχο της οργάνωσης, η οποία –παρά τις διαβεβαιώσεις– δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να αποσυρθεί

14/11/2025 - 8:10μμ
Ζωή στα ερείπια συνοικίας στην Πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Ζωή στα ερείπια συνοικίας στην Πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Από τη ρύθμιση της τιμής του κοτόπουλου μέχρι τη φορολογία των τσιγάρων, η Χαμάς επιδιώκει να επεκτείνει τον έλεγχό της στη Γάζα την ώρα που σιγά-σιγά αρχίζουν να παίρνουν μορφή τα αμερικανικά σχέδια για το μέλλον του θύλακα, ενισχύοντας τα επιχειρήματα όσων πιστεύουν ότι δεν έχει την πρόθεση να παραδώσει την εξουσία, όπως έχει υποσχεθεί.

Μετά την εφαρμογή της ανακωχής στις 10 Οκτωβρίου, η Χαμάς επανέκτησε γρήγορα στις περιοχές από τις οποίες αποχώρησαν οι ισραηλινές δυνάμεις, σκοτώνοντας δεκάδες Παλαιστίνιους που κατηγόρησε για συνεργασία με το Ισραήλ, για κλοπές ή άλλα εγκλήματα.

Όλα αυτά υπό το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας που υποτίθεται ότι ζητά από την οργάνωση να αφοπλιστεί και αποσυρθεί από τη διακυβέρνηση – χωρίς να έχει συμφωνήσει ποιος θα την αντικαταστήσει.

Τώρα, κάτοικοι δηλώνουν ότι αισθάνονται όλο και περισσότερο τον έλεγχο· η οργάνωση πάντως αρνείται ότι φορολογεί τσιγάρα ή καύσιμα που εισάγουν πολίτες, και γενικά ότι επιβάλλει φόρους, ενώ δηλώνει έτοιμη να παραδώσει τη διακυβέρνηση σε «νέα τεχνοκρατική διοίκηση». Αξιωματούχος της επιμένει ότι εκτελούνται επείγουσες ανθρωπιστικές και διοικητικές αποστολές.

Σύμφωνα με το Reuters, «όσο καθυστερεί η διεθνής κοινότητα, τόσο θα εδραιώνεται η Χαμάς», η οποία σε αυτή τη φάση υποστηρίζει ότι προσπαθεί να αποτρέψει το χάος. Ωστόσο, γεγονός παραμένει ότι οι τιμές στην αγορά είναι σαν το χρηματιστήριο, μιας και αλλάζουν διαρκώς, ότι δεν υπάρχει εισόδημα, ότι η διαβίωση είναι δύσκολη και ότι… έρχεται χειμώνας.

Και ενώ ο σχηματισμός μεταβατικής διοίκησης, η ανάπτυξη πολυεθνούς δύναμης ασφαλείας, ο αφοπλισμός της Χαμάς και η έναρξη της ανοικοδόμησης που περιλαμβάνονται στο σχέδιο Τραμπ βρίσκονται στο σημείο μηδέν, πλειάδα πηγών είπαν στο Reuters ότι είναι πιθανή η de facto διαίρεση της Λωρίδας της Γάζας. Άλλωστε οι ισραηλινές δυνάμεις ελέγχουν περισσότερο από το μισό του εδάφους του θύλακα και οι προσπάθειες εφαρμογής των επόμενων φάσεων του ειρηνευτικού σχεδίου δεν αποδίδουν.

Σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού ζει σε περιοχές της Χαμάς, η οποία άρπαξε τον έλεγχο του θύλακα από τον πρόεδρο της παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και το κίνημα της Φάταχ το 2007. Σύμφωνα με τον Γάιθ αλ-Ομάρι του Washington Institute, οι τωρινές ενέργειες της οργάνωσης έχουν ως στόχο να δείξουν στον πληθυσμό και τις ξένες δυνάμεις ότι δεν μπορεί να παρακαμφθεί. Πριν από τον πόλεμο απασχολούσε 5.000 άτομα, περιλαμβανομένων αστυνομικών.

Πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι σαφές: «Η Χαμάς δεν θα κυβερνήσει». Αμερικανός αξιωματούχος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου υποστήριξε ότι θα υπάρξει κυβερνητικό σχήμα μόλις ο ΟΗΕ εγκρίνει το σχέδιο Τραμπ, και ανέφερε ότι έχει γίνει πρόοδος ως προς τη συγκρότηση πολυεθνικής δύναμης ασφαλείας.

Γεγονός παραμένει ότι οι κάτοικοι της Γάζας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν φρικτές συνθήκες διαβίωσης, παρά την είσοδο μεγαλύτερης ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας.

• Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καπνός υψώνεται από περιοχή του νότιου Λιβάνου μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, όπως διακρίνεται από την Άνω Γαλιλαία, στο βόρειο Ισραήλ. 19 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Το «τεστ» του Ιράν στον Ντόναλντ Τραμπ – Γιατί επιμένει στο ζήτημα του Λιβάνου

20/06/2026 - 3:15μμ
Κατεστραμμένο κτήριο στο χωριό Κλαϊλέχ του νότιου Λιβάνου μετά από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα, στις 19 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκεχειρία στον Λίβανο υπό αμερικανική πίεση – Το Ισραήλ απειλεί να εκτροχιάσει τη συμφωνία Τραμπ με το Ιράν

20/06/2026 - 8:33πμ
(Φωτ. αρχείου: flickr / Mana Transport Photography)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Σύγκρουση τρένων στα βόρεια του Λονδίνου, κοντά στο Μπέντφορντ

19/06/2026 - 10:28μμ
Κάτοικοι του Μονάχου αναζητούν δροσιά σε κοντινή λίμνη (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρώπη: Αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα καύσωνα ολόκληρη η Γηραιά Ήπειρος

19/06/2026 - 9:30μμ
(Φωτ.: EPA/Angelo Carconi)
ΚΟΣΜΟΣ

Σοβαρή διπλωματική ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Ιταλίας μετά τη δήλωση Τραμπ κατά Μελόνι: «Με ικέτευε να βγάλω φωτογραφία μαζί της… Την λυπήθηκα»

19/06/2026 - 4:24μμ
Καταστηματάρχης δείχνει σημαίες του Ιράν και των ΗΠΑ σε κατάστημα στο Καράτσι του Πακιστάν (φωτ.: EPA / Shahzaib Akber)
ΚΟΣΜΟΣ

Καταρρέουν οι διπλωματικές γέφυρες στη Μέση Ανατολή; Αναβλήθηκαν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν, νέες επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο και αίτημα-μαμούθ 80 δισ. δολαρίων από το Πεντάγωνο

19/06/2026 - 3:00μμ
(Φωτ.: EPA / Evgenia Novozhenina)
ΚΟΣΜΟΣ

Σεργκέι Λαβρόφ: Απορρίπτει την ΕΕ ως μεσολαβητή γιατί «δεν έχουν πρόθεση για ουσιαστικό διάλογο»

19/06/2026 - 2:04μμ
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς  στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον (φωτ.: EPA/JIM LO SCALZO)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Ακυρώνονται οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν – Ο Τζέι Ντι Βανς ανέβαλε το ταξίδι του

19/06/2026 - 9:03πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Χαμενεΐ: Ενέκρινε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ μετά τις διαβεβαιώσεις Πεζεσκιάν – Ο Τραμπ ζητά «πλήρη κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα»

18/06/2026 - 11:10μμ
(Φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Νέο κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα – Στους 40°C θα φθάσει η θερμοκρασία στο Παρίσι και στα κεντροανατολικά

18/06/2026 - 7:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η νεανική ανδρική μορφή είναι  στεφανωμένη με φύλλα καλαμιού (πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Τουρκίας)

Τουρκία: Σπάνιο ψηφιδωτό με τον θεό Ευρυμέδοντα βρέθηκε σε αρχαία ελληνική πόλη

19 λεπτά πριν
Καπνός υψώνεται από περιοχή του νότιου Λιβάνου μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, όπως διακρίνεται από την Άνω Γαλιλαία, στο βόρειο Ισραήλ. 19 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Atef Safadi)

Το «τεστ» του Ιράν στον Ντόναλντ Τραμπ – Γιατί επιμένει στο ζήτημα του Λιβάνου

33 λεπτά πριν

Κύπρος: Δύο ποντιακά σωματεία του νησιού διοργανώνουν εκδρομή για μικρούς και μεγάλους – Στο επίκεντρο η ποντιακή παράδοση

1 ώρα πριν
Άποψη από το φαράγγι της Σαμαριάς (φωτ.: Περιφέρεια Κρήτης)

Σεισμοί νότια της Κρήτης: Προληπτική εκκένωση στο φαράγγι της Σαμαριάς

2 ώρες πριν
Τα ερείπια της ελληνοκαθολικής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο χωριό  Ντερντγκάγια, στον νότιο Λίβανο. Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στις 9 Οκτωβρίου 2024 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)

Σχεδόν 400 εκατ. χριστιανοί διώκονται παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στον ΟΗΕ

2 ώρες πριν
Ο Νικολάι Αλεξάντροβιτς Αλεξέγιεφ ήταν δήμαρχος της Μόσχας από το 1885 έως το 1893 (πηγή: Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας)

Μνημείο για έναν δήμαρχο με ελληνικές ρίζες σχεδιάζεται στη Μόσχα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign