pontosnews.gr
Πέμπτη, 5/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γάζα: Όσο το σχέδιο Τραμπ καθυστερεί, τόσο η Χαμάς εδραιώνεται

Κάτοικοι δηλώνουν ότι αισθάνονται όλο και περισσότερο τον έλεγχο της οργάνωσης, η οποία –παρά τις διαβεβαιώσεις– δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να αποσυρθεί

14/11/2025 - 8:10μμ
Ζωή στα ερείπια συνοικίας στην Πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Ζωή στα ερείπια συνοικίας στην Πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Από τη ρύθμιση της τιμής του κοτόπουλου μέχρι τη φορολογία των τσιγάρων, η Χαμάς επιδιώκει να επεκτείνει τον έλεγχό της στη Γάζα την ώρα που σιγά-σιγά αρχίζουν να παίρνουν μορφή τα αμερικανικά σχέδια για το μέλλον του θύλακα, ενισχύοντας τα επιχειρήματα όσων πιστεύουν ότι δεν έχει την πρόθεση να παραδώσει την εξουσία, όπως έχει υποσχεθεί.

Μετά την εφαρμογή της ανακωχής στις 10 Οκτωβρίου, η Χαμάς επανέκτησε γρήγορα στις περιοχές από τις οποίες αποχώρησαν οι ισραηλινές δυνάμεις, σκοτώνοντας δεκάδες Παλαιστίνιους που κατηγόρησε για συνεργασία με το Ισραήλ, για κλοπές ή άλλα εγκλήματα.

Όλα αυτά υπό το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας που υποτίθεται ότι ζητά από την οργάνωση να αφοπλιστεί και αποσυρθεί από τη διακυβέρνηση – χωρίς να έχει συμφωνήσει ποιος θα την αντικαταστήσει.

Τώρα, κάτοικοι δηλώνουν ότι αισθάνονται όλο και περισσότερο τον έλεγχο· η οργάνωση πάντως αρνείται ότι φορολογεί τσιγάρα ή καύσιμα που εισάγουν πολίτες, και γενικά ότι επιβάλλει φόρους, ενώ δηλώνει έτοιμη να παραδώσει τη διακυβέρνηση σε «νέα τεχνοκρατική διοίκηση». Αξιωματούχος της επιμένει ότι εκτελούνται επείγουσες ανθρωπιστικές και διοικητικές αποστολές.

Σύμφωνα με το Reuters, «όσο καθυστερεί η διεθνής κοινότητα, τόσο θα εδραιώνεται η Χαμάς», η οποία σε αυτή τη φάση υποστηρίζει ότι προσπαθεί να αποτρέψει το χάος. Ωστόσο, γεγονός παραμένει ότι οι τιμές στην αγορά είναι σαν το χρηματιστήριο, μιας και αλλάζουν διαρκώς, ότι δεν υπάρχει εισόδημα, ότι η διαβίωση είναι δύσκολη και ότι… έρχεται χειμώνας.

Και ενώ ο σχηματισμός μεταβατικής διοίκησης, η ανάπτυξη πολυεθνούς δύναμης ασφαλείας, ο αφοπλισμός της Χαμάς και η έναρξη της ανοικοδόμησης που περιλαμβάνονται στο σχέδιο Τραμπ βρίσκονται στο σημείο μηδέν, πλειάδα πηγών είπαν στο Reuters ότι είναι πιθανή η de facto διαίρεση της Λωρίδας της Γάζας. Άλλωστε οι ισραηλινές δυνάμεις ελέγχουν περισσότερο από το μισό του εδάφους του θύλακα και οι προσπάθειες εφαρμογής των επόμενων φάσεων του ειρηνευτικού σχεδίου δεν αποδίδουν.

Σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού ζει σε περιοχές της Χαμάς, η οποία άρπαξε τον έλεγχο του θύλακα από τον πρόεδρο της παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και το κίνημα της Φάταχ το 2007. Σύμφωνα με τον Γάιθ αλ-Ομάρι του Washington Institute, οι τωρινές ενέργειες της οργάνωσης έχουν ως στόχο να δείξουν στον πληθυσμό και τις ξένες δυνάμεις ότι δεν μπορεί να παρακαμφθεί. Πριν από τον πόλεμο απασχολούσε 5.000 άτομα, περιλαμβανομένων αστυνομικών.

Πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι σαφές: «Η Χαμάς δεν θα κυβερνήσει». Αμερικανός αξιωματούχος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου υποστήριξε ότι θα υπάρξει κυβερνητικό σχήμα μόλις ο ΟΗΕ εγκρίνει το σχέδιο Τραμπ, και ανέφερε ότι έχει γίνει πρόοδος ως προς τη συγκρότηση πολυεθνικής δύναμης ασφαλείας.

Γεγονός παραμένει ότι οι κάτοικοι της Γάζας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν φρικτές συνθήκες διαβίωσης, παρά την είσοδο μεγαλύτερης ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας.

• Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA/Dogukan Keskinkilic / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ανησυχία για F-35 μετά την ήττα Τραμπ στο Κογκρέσο

5/11/2026 - 8:15πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: «Καταδότες σε κάθε γειτονιά» – Στο φως τα σκοτεινά μυστικά της κομμουνιστικής περιόδου της χώρας

4/11/2026 - 11:25μμ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας (φωτ.: aa.com.tr)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Απορρίπτουμε τους αβάσιμους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

4/11/2026 - 9:14μμ
(Φωτ.: EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Casus belli, «Γαλάζια Πατρίδα» και τουρκολιβυκό μνημόνιο στην ετήσια έκθεση προόδου για την Τουρκία

4/11/2026 - 6:57μμ
Η Δυτική Πτερυγα του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA/SHAWN THEW)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2026: Ιστορική νίκη του Κρις Πάπας στη Γερουσία – Οι Ελληνοαμερικανοί που στέλνει η Ομογένεια στο Κογκρέσο

4/11/2026 - 5:33μμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην πισίνα αντικατοπτρισμού του Μνημείου Λίνκολν, στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ (φωτ.: EPA/JIM LO SCALZO)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον της νέας πολιτικής πραγματικότητας – Η επόμενη μέρα των αμερικανικών ενδιάμεσων εκλογών

4/11/2026 - 1:00μμ
Τηλεοπτική οθόνη στον σταθμό της Σεούλ, στη Νότια Κορέα, προβάλλει ειδησεογραφικό ρεπορτάζ για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα προς την Ανατολική Θάλασσα, στις 4 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA/JEON HEON-KYUN)
ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Νέα πυραυλική δοκιμή εν μέσω οξυμένης έντασης με τις ΗΠΑ

4/11/2026 - 10:38πμ
(Φωτ.: EPA / Richard Rodriguez)
ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Συντριπτική νίκη των Δημοκρατικών – Κερδίζουν την πλειοψηφία στη Γερουσία και παίρνουν τον συνολικό έλεγχο του Κογκρέσου

4/11/2026 - 8:35πμ
(Φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)
ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Σε πλήρη εξέλιξη η ψηφοφορία σε όλη τη χώρα – Η έκκληση του Μπρους Σπρίνγκστιν

3/11/2026 - 10:14μμ
Γιγαντοαφίσα της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος Λικούντ, στην οποία απεικονίζεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου (αριστερά) μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και μαχητικά αεροσκάφη, στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ (φωτ.: EPA/ABIR SULTAN)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Τέλος η ετήσια στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ έως το τέλος του 2026

3/11/2026 - 6:37μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA/Dogukan Keskinkilic / Pool)

Τουρκία: Ανησυχία για F-35 μετά την ήττα Τραμπ στο Κογκρέσο

3 λεπτά πριν
Καρβουνιάρης, ένας χειμερινός μεταναστευτικός επισκέπτης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Χιόνια θα δούνε σήμερα τα βουνά – Τοπικές βροχές και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

8 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Άλωσε τη Μαδρίτη ο Παναθηναϊκός

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)

EuroCup: Η Χάποελ έβαλε… φρένο στον Άρη

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΥΜΑΘ)

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Πώς κάλυψε ο Τύπος το Έπος του ’40»

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Pixabay)

Ουγγαρία: «Καταδότες σε κάθε γειτονιά» – Στο φως τα σκοτεινά μυστικά της κομμουνιστικής περιόδου της χώρας

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV