pontosnews.gr
Κυριακή, 21/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκία: «Μεροληπτική και αβάσιμη» η έκθεση της Κομισιόν – Πύρινες αναφορές για Κυπριακό και ελληνοτουρκικά

Ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ με αφορμή την ευρωπαϊκή έκθεση για τη Δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα στη γειτονική χώρα

4/11/2025 - 11:57μμ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας (φωτ.: aa.com.tr)

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας (φωτ.: aa.com.tr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ως «μεροληπτικά, προκατειλημμένα και αβάσιμα» απορρίπτει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όσα αναφέρονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διαπιστώνει σοβαρή οπισθοδρόμηση σχετικά με τη Δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Τουρκία.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σημειώνεται:

«Το γεγονός ότι στην έκθεση δίνεται χώρος, όπως πάντοτε, στις μακράν της πραγματικότητας, παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις της Ελλάδας και της “ελληνοκυπριακής πλευράς” (sic), καθώς και το γεγονός ότι αγνοούνται οι δίκαιες ανησυχίες της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” (sic), αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ παίρνει θέση στο ζήτημα της Κύπρου και πως δεν είναι δυνατόν να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος».

Η Άγκυρα υποστηρίζει ακόμη ότι τα σχόλια στην έκθεση, «πέραν του ότι δεν συνάδουν με τις προσπάθειες για διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, έχουν επίσης διατυπωθεί σε μια γλώσσα που αντιφάσκει με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των δύο πλευρών».

Η τουρκική ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι η ανάπτυξη μιας ισχυρότερης και βασισμένης σε αμοιβαία εμπιστοσύνη συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ είναι προς το συμφέρον τόσο της Τουρκίας όσο και της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Απορρίπτουμε ως μεροληπτικούς, προκατειλημμένους και αβάσιμους τους ισχυρισμούς της Έκθεσης για την Τουρκία την οποία δημοσίευσε σήμερα (4 Νοεμβρίου) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη Δικαιοσύνη, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

»Τα εν λόγω σχόλια, πέραν του ότι δεν συνάδουν με τις προσπάθειες για διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, έχουν επίσης διατυπωθεί σε μια γλώσσα που αντιφάσκει με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των δύο πλευρών.

»Το επίπεδο εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο που αναδεικνύεται στην Έκθεση αποτελεί την πιο σαφή έκφραση της προσήλωσής μας στον στρατηγικό στόχο της ένταξης στην ΕΕ, παρά τα πολιτικά και άδικα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε κατά την ενταξιακή διαδικασία.

»Αξιολογούμε ως θετικό και εύστοχο το γεγονός ότι η Έκθεση τονίζει το υψηλό επίπεδο προσαρμογής της Τουρκίας στη λειτουργική οικονομία της αγοράς και τις σταθερές μακροοικονομικές πολιτικές της.

»Σημειώνουμε με ικανοποίηση το γεγονός ότι η Έκθεση περιλαμβάνει αναφορές στην εποικοδομητική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα και στον εντεινόμενο διάλογο με την ΕΕ. Με βάση αυτές τις θετικές εξελίξεις, τονίζουμε για άλλη μια φορά τη δίκαιη προσδοκία μας για άμεση άρση των αποφάσεων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου 2019.

»Αξιολογούμε επίσης θετικά τις αναφορές στην ενεργό και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, στις αποφασιστικές προσπάθειές της για ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών και στον εποικοδομητικό ρόλο της όσον αφορά την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

»Ομοίως, θεωρούμε σημαντικό να τονιστεί η στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την ΕΕ και οι ευθύνες της σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ενόψει των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να λειτουργούν τα όργανα και οι καθιερωμένοι μηχανισμοί συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ και να συμμετέχει ενεργά η Τουρκία στις πρωτοβουλίες και τα προγράμματα της ΕΕ στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

»Το γεγονός ότι στην Έκθεση δίνεται χώρος, όπως πάντοτε, στις μακράν της πραγματικότητας, παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις της Ελλάδας και της “ελληνοκυπριακής πλευράς”, καθώς και το γεγονός ότι αγνοούνται οι δίκαιες ανησυχίες της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ παίρνει θέση στο ζήτημα της Κύπρου και πως δεν είναι δυνατόν να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού ζητήματος.

»Η ΕΕ πρέπει να διαχειρίζεται τις σχέσεις της με την Τουρκία στο πλαίσιο της αρχής της τήρησης των συμπεφωνημένων [σ.σ. pacta sunt servanda], με μια προσέγγιση που να ενισχύει την προοπτική της ένταξης, αποφεύγοντας πολιτικές και ρητορικές που οδηγούν τις σχέσεις αυτές σε αδιέξοδο και υιοθετώντας αμερόληπτη στάση, ώστε να μην επιτρέπει οι σχέσεις να καθίστανται όμηροι διμερών ζητημάτων.

»Η ανάπτυξη μιας ισχυρότερης, θεσμοθετημένης και βασισμένης σε αμοιβαία εμπιστοσύνη συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ είναι προς το συμφέρον τόσο της Τουρκίας όσο και της Ευρώπης και της ευρύτερης γεωγραφίας μας.

»Η χώρα μας συνεχίζει το έργο της με αποφασιστικότητα, με αυτή την αντίληψη και το όραμα, και αναμένει από την ΕΕ να επιδείξει την ίδια στρατηγική βούληση και εποικοδομητική προσέγγιση».

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Μανδαλίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ουκρανοί στρατιώτες προσπαθούν να καταρρίψουν ρωσικούς πυραύλους (φωτ.: Western OTO NGU)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Ρωσία κλιμακώνει τα πλήγματα κατά μήκος του Εύξεινου Πόντου

20/12/2025 - 4:44μμ
Αμερικανικά στρατιωτικά μέσα σε επιχειρησιακή ανάπτυξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. (φωτ.: EPA / Matt Herbst)
ΚΟΣΜΟΣ

Μαζικά αμερικανικά πλήγματα στη Συρία: Νεκρά τουλάχιστον 5 στελέχη του Ισλαμικού Κράτους

20/12/2025 - 2:39μμ
Η ιστορική γέφυρα του 1931 που ένωνε Αϊόβα και Ουισκόνσιν (πηγή: Glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Ένα «μπαμ» και τέλος εποχής: Η Black Hawk Bridge έπεσε στον Μισισιπή

20/12/2025 - 11:44πμ
Μία από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα (πηγή: US Justice Department)
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ από τα αρχεία Έπσταϊν: Κλίντον, Τζάκσον και Τζάγκερ στα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα

20/12/2025 - 10:44πμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Τρεις κουκουλοφόροι απήγαγαν ένα ζευγάρι και το ανάγκασαν να τους μεταφέρει 8 εκατ. ευρώ σε κρυπτονομίσματα

20/12/2025 - 12:00πμ
πρωθυπουργός των Σκοπίων, Χρίστιαν Μίτσκοσκι (φωτ.: facebook/Влада на Република Северна Македонија)
ΚΟΣΜΟΣ

Χρ.Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό»

19/12/2025 - 10:28μμ
(Φωτ.: EPA / Fabio Frustaci)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρώμη: Εισιτήριο 2€ ευρώ θα πληρώνουν οι τουρίστες για τη Φοντάνα ντι Τρέβι από την 1η Φεβρουαρίου

19/12/2025 - 8:05μμ
(Πηγή: x.com / nexta_tv)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ρωσικό drone συνετρίβη στη Νικομήδεια

19/12/2025 - 7:09μμ
(Φωτ.: EPA/FRANCIS CHUNG / POOL
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για Βενεζουέλα: Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο σύγκρουσης – Σήμα ανησυχίας

19/12/2025 - 5:46μμ
Ένα από τα πλήγματα στο τάνκερ QENDIL που βρισκόταν σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Κρήτης (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Μεσόγειος: Ουκρανικό πλήγμα σε τάνκερ του ρωσικού «σκιώδους στόλου», ανοιχτά της Κρήτης

19/12/2025 - 2:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Απεβίωσε η Λίλα Μαραγκού, σημαντική μορφή της ελληνικής αρχαιολογίας

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Σουρμένων)

Η ένωση Ποντίων Σουρμένων γιορτάζει τα Χριστούγεννα με χορό και παραδοσιακή μουσική

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: Χριστουγεννιάτικη γκέλα ο Ολυμπιακός – Νίκες-ανάσα για Άρη, Βόλο

7 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/epona.gr)

Live το «Αντάμωμαν 2025» της ΕΠΟΝΑ στο Εκθεσιακό Κέντρο του Περιστερίου

7 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την περσινή χριστουγεννιάτικη γιορτή του συλλόγου (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ν.Ξάνθης)

Ο Άγιος Βασίλης θα περάσει μια βόλτα από τον Σύλλογο Ποντίων στην Ξάνθη

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Greek Basketball League: «Καθάρισε» στο τέλος ο Παναθηναϊκός – Στην παράταση ο Άρης

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign