pontosnews.gr
Σάββατο, 23/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλήτης στα Βαλκάνια» παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη

Εγκαινιάστηκε η έκθεση με φωτογραφίες από ναούς και μοναστήρια αφιερωμένα στον πολιούχο της Θεσσαλονίκης

29/09/2025 - 5:07μμ
Ορισμένες από τις φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας/Θοδωρής Μανωλόπουλος)

Ορισμένες από τις φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας/Θοδωρής Μανωλόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έως τις 20 Οκτωβρίου 2025 θα διαρκέσει η φωτογραφική έκθεση «Σε υπέρμαχον η Οικουμένη: Ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλήτης στα Βαλκάνια», η οποία εγκαινιάστηκε νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, στο Κτήριο Μ1 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, και του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Στην έκθεση παρουσιάζεται η τιμή που αποδίδεται στον Άγιο Δημήτριο στον βαλκανικό χώρο από τη Βυζαντινή περίοδο μέχρι και σήμερα. Συγκεκριμένα, προβάλλονται ναοί και μοναστήρια αφιερωμένα στον Άγιο Δημήτριο, καθώς και έργα μνημειακής ζωγραφικής και μικροτεχνίας με εικονογραφικά θέματα που σχετίζονται με τον βίο του.

Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό που παρήχθη για τις ανάγκες της, αναδεικνύεται η εξάπλωση της τιμής του Αγίου προστάτη και Πολιούχου της Θεσσαλονίκης σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο των Βαλκανίων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Τασούλας εγκαινιάζουν την έκθεση (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας/Θοδωρής Μανωλόπουλος)

Στα εγκαίνια παρέστησαν, επίσης, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, η οποία εκπροσώπησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ο Γ.Γ. της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Λοβέρδος, Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Ευθυμίου, μητροπολίτες, αρχιεπίσκοποι, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, βουλευτές, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, εκλεγμένοι της αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Τασούλας σημείωσε ότι στην έκθεση παρουσιάζονται ναοί και μονές του Αγίου Δημητρίου στον χριστιανικό κόσμο των Βαλκανίων, στο Φανάρι, στη Σερβία, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στην Αλβανία και στην Ελλάδα. «Με τον τρόπο αυτό, η έκθεση υπογραμμίζει τη διάδοση της τιμής του Αγίου Πολιούχου της Θεσσαλονίκης στον βαλκανικό χώρο από τη βυζαντινή περίοδο μέχρι σήμερα».

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας/Θοδωρής Μανωλόπουλος)

Ο κ. Τασούλας πρόσθεσε πως «ο Άγιος Δημήτριος, ο οποίος συνδύασε τον υγιή πατριωτισμό με την οικουμενικότητα, μας δείχνει ότι στην Ορθοδοξία, το υπερεθνικό δεν αναιρεί το εθνικό. Η Ορθοδοξία δεν καταργεί το εθνικό στοιχείο, αλλά και δεν το αφήνει να λειτουργεί διασπαστικά ή απομονωτικά».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, από την πλευρά του, συμπλήρωσε πως «οι φωτογραφίες της έκθεσης αποκαλύπτουν μια μοναστηριακή κοινότητα, ένα κοινό βίωμα πίστης και λατρείας, το οποίο υπερβαίνει τα όρια των κρατών και ενώνει τους λαούς των Βαλκανίων γύρω από το Μεγαλομάρτυρα. Ο Άγιος Δημήτριος δεν ανήκει μόνο σε μία πόλη, σε ένα μόνο έθνος αλλά σε όλη την Οικουμένη της Ορθοδοξίας».

Στον δικό του χαιρετισμό, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ευχήθηκε η έκθεση να ταξιδέψει και σε άλλες βαλκανικές χώρες, δίνοντας συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Ναταλία Πούλου.

Η φωτογραφική έκθεση συνδιοργανώθηκε από την Ιερά Σύνοδο Εκκλησίας της Ελλάδος και το υπουργείο Πολιτισμού, και υλοποιήθηκε από το περιοδικό «Θεολογία» σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Άποψη της έκθεσης (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας/Θοδωρής Μανωλόπουλος)

Ποιοι ναοί παρουσιάζονται

Οι ναοί του Αγίου Δημητρίου που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι:

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ναός Αγίου Δημητρίου στο Φανάρι, στα Ταταύλα, στην Ξηροκρήνη·

Εκκλησία της Σερβίας: Πατριαρχικό Μοναστήρι Ιπεκίου, Μονή Βίσοκι Ντέτσανι, Μονή Βέλικα Ρέμετα·

Εκκλησία της Ρουμανίας: Ναός Αγίου Δημητρίου στη Σουτσεάβα, στο Βουκουρέστι, στη Moνη Căldărușani·

Εκκλησία της Βουλγαρίας: Ναός Αγίου Δημητρίου στο Βέλικο Τάρνοβο, στην Παταλένιτσα, στο Μπομπόσεβο·

Εκκλησία της Ελλάδος: Βασιλική Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, Ναός Αγίου Δημητρίου στον Μυστρά, Ναός Αγίου Δημητρίου Κατσούρη στην Άρτα·

Εκκλησία της Αλβανίας: Ναός Αγίου Δημητρίου στο Bεράτι, στη Μπομπόστιτσα και στην Πολύτσανη.

Η έκθεση είναι ανοικτή για όλους και το ωράριο λειτουργίας της είναι καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00 και Τετάρτη 18.00-20:00.

Σημειωτέον ότι στην έκθεση προσφέρονται δωρεάν οργανωμένες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα (πληροφορίες-κρατήσεις στο τηλ: 2310 889 830).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Α. Καρυπίδου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»/Katerina Papadopoulou)
ΠΙΣΤΗ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος» στην περιφορά των εικόνων της Αναλήψεως και της Παναγίας Σουμελά

22/05/2026 - 5:25μμ
(Πηγή: facebook / Ecumenical Patriarchate)
ΠΙΣΤΗ

Καππαδοκία: Συλλείτουργο Οικουμενικού Πατριάρχη και Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Μαλακοπής

17/05/2026 - 9:24μμ
Ο νέος Πατριάρχης της Γεωργίας Σίο Γ' (πηγή: Patriarchate of Georgia)
ΠΙΣΤΗ

Γεωργία: Νέος Πατριάρχης ο Σίο Γ΄ – Κρίσιμη η πολιτική συγκυρία

11/05/2026 - 10:36μμ
Το εξωτερικό της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, πριν από τις εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης. Πέμπτη 15 Απριλίου 2010 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στέλιος Γιανσακίδης)
ΠΙΣΤΗ

Η Τουρκία κρατά «παγωμένη» τη Χάλκη παρά τη δήλωση Βαρθολομαίου για εγκαίνια τον Σεπτέμβριο

11/05/2026 - 6:24μμ
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Gregorio Borgia)
ΠΙΣΤΗ

Πάπας Λέων ΙΔ’: Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος που βρίσκεται στο τιμόνι του Βατικανού

8/05/2026 - 4:28μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Καππαδοκία, μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα 

8/05/2026 - 10:28πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
ΠΙΣΤΗ

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τον Σεπτέμβριο τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Θεολογικής Σχολής Χάλκης

7/05/2026 - 11:58μμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο (φωτ.: Θοδωρής Μανωλόπουλος/ Γρ. Τύπου Προεδρίας/ EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Μήνυμα ειρήνης και αιχμές κατά του εθνοφυλετισμού από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Προεδρικό Μέγαρο

7/05/2026 - 7:35μμ
Στην πρωτοχριστιανική βασιλική της Εφέσου, εσπερινός για τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο. Σάββατο 2 Μαΐου 2026 (φωτ.: Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή Σμύρνης / Aydın Ç.)
ΠΙΣΤΗ

Διαχριστιανική συνάντηση στην Έφεσο για τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο

5/05/2026 - 2:55μμ
Τελετή απονομής τιμητικής διάκρισης για την "Προστασία της Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς" στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από τον Δήμο Αθηναίων, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, Δευτέρα 4 Μαΐου 2026.  (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Ο Δήμος Αθηναίων τίμησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με μετάλλιο Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς

4/05/2026 - 11:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην Πλατεία Αγίας Αικατερίνης για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, Κυριακή 17 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Δήμος Αιγάλεω)

Το Αιγάλεω τίμησε τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων

1 λεπτό πριν
(Φωτ.: seismoi.gr)

Σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ ανοιχτά της Κάσου

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROΚINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

ΕΛΑΣ: Τα μέτρα ασφαλείας και οι ώρες μετακίνησης των φιλάθλων για τον τελικό του Final Four της Euroleague

57 λεπτά πριν

Ποντιακός Σύλλογος Κρυονερίου «Ο Ακρίτας»: Ραντεβού την Κυριακή 31 Μαΐου

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γεωργία Παναγοπούλου)

Μάριος Οικονόμου: Σε κρίσιμη κατάσταση ο πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ μετά από σοβαρό τροχαίο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: fosfanariou.gr)

Κωνσταντινούπολη: Η Μεγάλη του Γένους Σχολή χτίζει γέφυρες επικοινωνίας με το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign