Ένας και πλέον αιώνας από τον μαύρο Σεπτέμβριο του ’22. Από την Ιωνία στις ακτές της Καλαμαριάς. Εκεί όπου ρίζωσαν και πρόκοψαν χιλιάδες πρόσφυγες που έφυγαν από τις αλησμόνητες πατρίδες κυνηγημένοι από τους Τούρκους. Τι κι αν πέρασαν 103 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, κανείς δεν έχει ξεχάσει.
Έτσι, την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης «Η Αγία Παρασκευή» σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμαριάς θα τιμήσουν τους όλους όσοι μπήκαν μέσα σε αυτές τις βάρκες τους ξεριζωμού και της προσφυγιάς.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 20:30 στην παραλία της Νέας Κρήνης, στο ύψος του πρώην νοσοκομείου Παναγία.
Η αναπαράσταση της άφιξης με τις βάρκες είναι ένας θεσμός στη Νέα Κρήνη, με το Σύλλογο των Μικρασιατών να παρουσιάζει και το δρώμενο Οι ζωές που αφήκαμε πίσω, με θέατρο, μουσική και χορό.