Με επιμνημόσυνη δέηση στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Redfern και κατάθεση στεφάνων στο Κενοτάφιο του Martin Place από διπλωματικούς, πολιτικούς και κοινοτικούς επίσημους τιμήθηκε η μνήμη των νεκρών της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο την περασμένη Κυριακή 27 Ιουλίου και το Σίδνεϊ δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι δεν ξεχνά τα τραγικά γεγονότα.
Με αφορμή τη θλιβερή 51η επέτειο, η Φιλαρμονική Μπάντα του St. George απέδωσε τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας και Κύπρου, ενώ ο Πέτρος Τσιγκούνης ανέγνωσε την «Ωδή».
Οι παρευρισκόμενοι τίμησαν με ενός λεπτού σιγή όλους τους Αυστραλούς, Κύπριους και συμμάχους στρατιώτες που έπεσαν στα πεδία των μαχών.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΣΕΚΑ ΝΝΟ), η Κυπριακή Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας και ο Ελληνοκυπριακός Σύλλογος Σίδνεϊ (Cyprus Hellene Club).
Ειδικότερα, το πρωί της Κυριακής, μετά την επιμνημόσυνη δέηση, επίσημοι προσκεκλημένοι απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιερού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Ανάμεσά τους ήταν ο συμπρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Δικαιοσύνης για την Κύπρο της Νέας Νότιας Ουαλίας, Χρήστος Κουλινός, ο γενικός πρόξενος της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Σίδνεϊ Ιωάννης Μαλλικούρτης, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, Αντώνης Σαμμούτης, ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου Ανδρέας Γρηγορίου και ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας ΝΝΟ Μιχαήλ Κυριάκου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η ομιλία του Geordy Gabriel Christou με θέμα «Η Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο από την οπτική γωνία ενός εφήβου κυπριακής καταγωγής γεννημένου στην Αυστραλία», ενώ στη συνέχεια η Θάλεια Αχιλλέως απήγγειλε ένα συγκινητικό ποίημα.
Η παρουσία Ελλήνων και Κυπρίων της Αυστραλίας στις εκδηλώσεις μνήμης επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά ότι το αίτημα για δικαίωση της Κύπρου παραμένει ζωντανό στις καρδιές των αποδήμων και η φράση «Δεν ξεχνώ» δεν έχει χάσει επ’ ουδενί το νόημά της, έστω και 51 χρόνια μετά.