Πέντε χρόνια μετά την επίσημη δωρεά του πατρικού του σπιτιού στο Δήμο Κιλκίς, δυστυχώς ο Χρήστος Ζιώγας δεν είναι στη ζωή. Η μνήμη του όμως θα τιμηθεί και με το παραπάνω, καθώς με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η διώροφη κατοικία θα γίνει Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.
Όπως αποφασίστηκε την περασμένη Τετάρτη, το ακίνητο θα παραχωρηθεί για εννέα χρόνια στο Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς, έπειτα από αίτημά του. Εκεί θα μεταφερθεί το σύνολο των δραστηριοτήτων του πολιτιστικού φορέα, ο οποίος θα αναλάβει και τη διαμόρφωση του μουσείου.
Ο Χρήστος Ζιώγας δώρισε το πατρικό του σπίτι στις 4 Ιουλίου 2020, στη μνήμη των γονέων του Κωνσταντίνου και Μεταξίας. Ο Κωνσταντίνος Ζιώγας, γνωστός καπνομεσίτης στο μεταπολεμικό Κιλκίς, είχε την ευθύνη διαχείρισης της Αυστροελληνικής Καπναποθήκης.
Η μονοκατοικία επί της οδού Στρωμνίτσης 17 χτίστηκε το 1938 με τοιχοποιία από συμπαγείς οπτόπλινθους, με ξύλινα πατώματα και στέγη που επικαλύπτεται από κεραμίδια. Οι τοίχοι του υπογείου είναι από πέτρα.
Ο Χρήστος Ζιώγας
Ο ευεργέτης Χρήστος Ζιώγας έφυγε από τη ζωή στις 22 Απριλίου 2021, σε ηλικία 90 ετών. Γεννήθηκε στο Κιλκίς όπου έζησε μέχρι τα εφηβικά του χρόνια.
Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Purdue των ΗΠΑ όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές. Η άριστη επιστημονική του κατάρτιση και οι καινοτόμες μέθοδοι που εφάρμοσε του προσέδωσαν φήμη και επαγγελματική αναγνώριση στον τομέα των κατασκευών με τον οποίο ασχολήθηκε πολύ επιτυχημένα για μισό αιώνα.
Το όνομά του συνδέθηκε με κατασκευές και επιβλέψεις μεγάλων έργων υποδομής (λιμάνια, αεροδρόμια, οδοποιίες, φράγματα, αθλητικά στάδια, βιομηχανικά έργα) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Μεταξύ των πρωτοποριακών κατασκευών που φέρουν την προσωπική του σφραγίδα είναι το Ολυμπιακό Στάδιο, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και το φράγμα του Αναβάλου.