«Απογοητευμένος από τον Πούτιν» δηλώνει και επισήμως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στέλνει τελεσίγραφο στη Μόσχα προειδοποιώντας με «πολύ αυστηρούς δασμούς» εάν δεν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία. «Θα επιβάλλουμε δευτερογενείς δασμούς. Εάν δεν έχουμε μια συμφωνία σε 50 ημέρες, είναι πολύ απλό και θα φθάσουν στο 100%», δήλωσε.
Έχοντας δίπλα του στο Οβάλ Γραφείο τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, είπε ακόμα ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν στη Συμμαχία όπλα, για να υποστηρίξουν τις ουκρανικές δυνάμεις – θα περιλαμβάνονται αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και συστοιχίες.
«Θα έρθουν κάποιοι πολύ σύντομα, μέσα σε λίγες ημέρες. Μερικές από τις χώρες που έχουν Patriot θα ανταλλάξουν και θα αντικαταστήσουν τους Patriot με αυτούς που έχουν».
«Αυτοί θα πληρώσουν» είπε αναφερόμενους στους Ευρωπαίους (και εφησυχάζοντας τους Αμερικανούς φορολογούμενους), σημειώνοντας ότι η διανομή των οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία θα συντονιστεί από το ΝΑΤΟ. «Θα κατασκευάσουμε όπλα κορυφαίας τεχνολογίας και θα τα στείλουμε στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο Μαρκ Ρούτε έκανε λόγο για «πραγματικά τεράστιο αριθμό στρατιωτικού εξοπλισμού» για αεράμυνα, πυραύλους και πυρομαχικά, που μπορεί να αποκτήσει η Ουκρανία. Είπε επίσης ότι πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ – «οι Ευρωπαίοι ενισχύονται» πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως συνεχίζει να διατείνεται ότι αν ήταν στον Λευκό Οίκο το 2022 η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν θα είχε συμβεί. «Συνεχίζουν να μάχονται με τεράστιο θάρρος, αλλά χάνουν σε εξοπλισμό» είπε για τους Ουκρανούς. Σε παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ πρόσθεσε ότι ουκρανικές πόλεις βομβαρδίζονται όχι για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά για να δημιουργηθεί πανικός.
«Μιλώ πολύ μαζί του», ανάφερε ο Ντόναλντ Τραμπ για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι οι συζητήσεις είναι πολύ ευχάριστες, αλλά προσθέτοντας ότι η συζήτηση «δεν σημαίνει τίποτα» όταν οι πύραυλοι χτυπήσουν πόλεις.
Αναφορικά με την πιθανότητα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, είπε ότι ένιωθε πως περίπου τέσσερις φορές είχε φτάσει σε μια τέτοια με τη Ρωσία, «και να που ακόμα μιλάμε».
Δευτερογενείς δασμοί
Αναφορικά με τους δασμούς, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο πρόεδρος αναφερόταν σε δασμούς 100% στις ρωσικές εξαγωγές, καθώς και στις λεγόμενες δευτερογενείς κυρώσεις, οι οποίες στοχεύουν τρίτες χώρες που αγοράζουν τις εξαγωγές μιας χώρας.
Παρόμοιες δευτερογενείς κυρώσεις θεωρούνται ευρέως ότι είναι πιθανό να έχουν πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της Ρωσίας, παρά τα μέτρα που είχαν επιβληθεί προηγουμένως, τα οποία επέτρεπαν στη Μόσχα να συνεχίζει να πουλάει πετρέλαιο σε αγοραστές όπως η Κίνα και η Ινδία, κερδίζοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.