Η πολύ μεγάλη επιτυχία που σημείωσε, καθώς και το άριστο κλίμα στο οποίο διεξήχθη, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ανοίγουν το δρόμο για να μετατραπεί σε θεσμό το Θερινό Σχολείο με θέμα τον Πόντο, την ιστορία και τον πολιτισμό του, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας, όπου ανιστορήθηκε το μοναστήρι που χτίστηκε πριν από περίπου 1.300 χρόνια στη Γαλίαινα του Πόντου.
Επρόκειτο για μια κίνηση η οποία –όπως λέει στο pontosnews.gr o Θεοδόσης Κυριακίδης, πρόεδρος του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» και επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης– υπήρχε επί πολλά χρόνια στη σκέψη των διοργανωτών, ωστόσο μέχρι πρότινος δεν είχε καταστεί εφικτό να πραγματοποιηθεί.
Αυτό έγινε πραγματικότητα φέτος που συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από την ίδρυση του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» και τριάντα από την ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου του.
Το 1ο Θερινό Σχολείο, το οποίο είχε τίτλο «Σπουδή στην ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου», συνδιοργάνωσαν, εκτός από το Ερευνητικό Κέντρο «Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα», η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ και ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας.
Να σημειωθεί ότι επρόκειτο για το ελληνόφωνο θερινό σχολείο, αφού στις εγκαταστάσεις του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα θα πραγματοποιηθεί και ένα αγγλόφωνο από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου.
«Το θερινό σχολείο είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Ανταποκρίθηκαν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι συμμετέχοντες αλλά και οι διδάσκοντες καθώς και οι εγκαταστάσεις μας στο Ροδοχώρι. Παρουσιάστηκαν ζητήματα, που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου από την αρχαιότητα μέχρι τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας και της προσφυγιάς», σημειώνει στο pontosnews.gr ο Θεοδόσης Κυριακίδης.
Διδασκαλία, επισκέψεις και διασκέδαση
Κατά τον πρόεδρο του Σωματείου, το μεγαλύτερο μέρος της τριήμερης εκδήλωσης περιελάμβανε διδασκαλία για θέματα σχετικά με τον Πόντο και την ιστορία του. Διδάσκοντες ήταν κορυφαίοι επιστήμονες στο είδος τους: ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, η Μυροφόρα Ευσταθιάδου, δρ Λαογραφίας και διδάσκουσα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο Νίκος Μισολίδης, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο Θεοδόσης Κυριακίδης και ο ερευνητής Βασίλης Ασβεστάς.
«Η διδασκαλία δεν έγινε όπως στο πανεπιστήμιο, αλλά διεξήχθη σε πολύ διαφορετικό κλίμα. Για τρεις ημέρες οι συμμετέχοντες ήταν συγκεντρωμένοι σε έναν τόπο. Είναι πολύ θετικό το ότι οι διδασκόμενοι γνώρισαν και την ιστορία του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και είδαν κειμήλια που διασώθηκαν από τον Πόντο. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν από τον Χαράλαμπο Φανιάδη στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης που συντηρεί η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας, καθώς και στην πόλη της Νάουσας. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν καλά μεταξύ τους», αναφέρει ο Θεοδόσης Κυριακίδης.
Οι συνολικά δώδεκα διδασκόμενοι ήταν εκπαιδευτικοί (οι περισσότεροι), προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθώς και άτομα που ασχολούνται πολλά χρόνια με τα ζητήματα του Πόντου. Μεταξύ τους υπήρχαν και άτομα μη ποντιακής καταγωγής.
Το ελληνόφωνο θερινό σχολείο περιελάμβανε ακόμα την παρουσίαση του προγράμματος «Ψηφιακή Σάντα» από τους Θανάση Στυλίδη, Δημήτρη Πιπερίδη και Χρήστο Αηδονίδη, τη διδασκαλία ποντιακών χορών από τον ερευνητή Γιώργο Κασαμπαλίδη, και την παρουσίαση της παρασκευής και προετοιμασίας ποντιακών εδεσμάτων από τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί».
«Δεν θέλαμε απλώς να παραδοθούν μαθήματα για την ιστορία και τις εκφάνσεις του ποντιακού πολιτισμού αλλά να υπάρχει στην όλη εκδήλωση και μία ευχάριστη νότα. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες μας έλεγαν ότι κάνουμε αυτό που μας αρέσει, μαθαίνουμε πολλά πράγματα και περνάμε όμορφα», τονίζει ο Θεοδόσης Κυριακίδης.
Το αγγλόφωνο πρόγραμμα
Το αγγλόφωνο πρόγραμμα θα έχει τίτλο «Γενοκτονίες, Ολοκαύτωμα και μαζική βία» και θα διδάξουν εξειδικευμένοι με το αντικείμενο επιστήμονες από την Ελλάδα αλλά και από μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Οι Έλληνες διδάσκοντες θα είναι ο Θεοδόσης Κυριακίδης και ο μεταδιδακτορικός ερευνητής και διδάσκων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βασίλης Μεϊχανετσίδης.
Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή οκτώ μετατυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από την Ελλάδα και την ομογένεια, οι οποίοι έχουν σχετική γνώση με το αντικείμενο διδασκαλίας.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης