Φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στις αρχές του 20ού αι. από τους Τούρκους Οθωμανούς, απέτισαν ο Δήμος Ωραιοκάστρου και η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦ) την Παρασκευή 9 και την Κυριακή 11 Μαΐου.
Οι εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν το απόγευμα της Παρασκευής στην αίθουσα τέχνης «Νέλλυ Δελή», στο δημοτικό κτήριο «Παύλος Μελάς», όπου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ Η μπάντα του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη.
Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στην αληθινή ιστορία του μοναδικού επιζήσαντα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Κερασούντας. Στο ρόλο του πρωταγωνιστή ο Αλέξης Παρχαρίδης.
Το «Σπίτι της ΕΠΩΦ»
Την εκδήλωση που προλόγισε η Αγγελική Παμπουκίδου χαιρέτισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης. Με αφορμή την εκδήλωση ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του σχεδίου της δημοτικής Αρχής για την ανέγερση κτηρίου που θα στεγάσει τον ιστορικό σύλλογο της ΕΠΩΦ.
«Με αφορμή την εκδήλωση θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις που έχουμε αναφορικά με το μεγάλο σχέδιο που “τρέχουμε” στον δήμο Ωραιοκάστρου και αφορά στο “Σπίτι της ΕΠΩΦ”, τον δικό σας χώρο. Οι μελέτες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, είμαστε στη φάση της έκδοσης πολεοδομικής άδειας και ευελπιστώ ότι σύντομα θα εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση που απαιτείται, ώστε σε δύο με δυόμιση χρόνια από σήμερα να αποκτήσετε το χώρο που σας αξίζει. Η δουλειά που κάνετε διαχρονικά στην ΕΠΩΦ είναι εξαιρετικά σημαντική και σας ευχαριστούμε», είπε ο Παντελής Τσακίρης.
Απευθυνομενος στον Κωνσταντίνο Φωτιάδη, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που συμμετείχε στην εκδήλωση, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου τον προσκάλεσε να συνδράμει με τις επιστημονικές γνώσεις του στη δημιουργία του χώρου, που θα είναι αφιερωμένος στο ποντιακό στοιχείο της περιοχής και στον τοπικό πολιτισμό.
Η πρόεδρος της ΕΠΩΦ Χρυσούλα Κουρουκερέζη ευχαρίστησε τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου και το μέλος του Συλλόγου Στέλλα Αρναούτη που συνεργάστηκε με τις υπηρεσίες του δήμου για τη σύνταξη της μελέτης για το «Σπίτι της ΕΠΩΦ».
Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ και δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης, από την πλευρά του, ευχαρίστησε την ΕΠΩΦ για την πρόσκληση να παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ στο Ωραιόκαστρο, καθώς και για τη συμβολή του Συλλόγου στη δημιουργία του.
«Είμαι συγκινημένος γιατί μέλη του Συλλόγου σας συμμετείχαν στο ντοκιμαντέρ», είπε ο Νίκος Ασλανίδης και αναφέρθηκε στο έργο και στον Τοπάλ Οσμάν, που ξεκλήρισε με φρικτό τρόπο περισσότερους από 70.000 Έλληνες του Πόντου.
Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Γιάννη Παπαδόπουλου, που ήταν μέλος της μπάντας του Δήμου Κερασούντας. Την περίοδο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η μπάντα «επιστρατεύτηκε» και έπαιζε εμβατήρια κατά τη διάρκεια των επιθέσεων. Την αποτελούσαν 13 Έλληνες και τρεις Τούρκοι, οι οποίοι στο τέλος σφαγιάστηκαν. Ο μόνος που επέζησε ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος.
Στην εκδήλωση συμμετείχε το «Εργαστήρι Ποντιακού Τραγουδιού» της ΕΠΩΦ υπό την καθοδήγηση του Θεόδωρου Κοτίδη και το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του Συλλόγου.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν χθες το πρωί, στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ωραιόκαστρο όπου τελέστηκε μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας και μοιράστηκαν κόλλυβα.
Για τα γεγονότα και τα θύματα της Γενοκτονίας που συνεχίζουν να ζητούν δικαίωση για τον μαρτυρικό θάνατό τους μίλησε το μέλος της ΕΠΩΦ Γιάννης Παπαγεωργίου.
Στη συνέχεια στο Μνημείο της Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού, απέναντι από το δημαρχείο Ωραιοκάστρου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και μέλη των παιδικών τμημάτων της ΕΠΩΦ τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια ενώ έγινε κατάθεση στεφάνων.
Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας τελέστηκε επίσης στους ιερούς ναούς των Δημοτικών Ενοτήτων Καλλιθέας και Μυγδονίας.