Στ’ ούλον το παρχάρι, ψυή μ’ εγώ θα πάω,
με λύραν και κεμεντζέν, τη νύχταν να ξηγάω.
Τρανόν φωτίαν ανάβω, κι ας κρυόν’ το βουνόν,
με χορόν και τραγωδίαν, ξημερών’ ο ουρανόν.
Έχουν υμνηθεί από την ποντιακή μούσα, καθώς ήταν –και παραμένουν– συνυφασμένα με την αγροτική ζωή. Τα παρχάρια των Ποντίων, τα ορεινά οροπέδια στα οποία ξεκαλοκαιριάζουν άνθρωποι και ζώα, αποτελούν και σημείο συνάντησης και συνάθροισης. Στον ελλαδικό χώρο, με εξαίρεση τα χρόνια της πανδημίας, τα παρχάρια που βρίσκονται στην καρδιά της Ροδόπης, στο Οχυρό Νυμφαίας, αποτελούν ένα σημείο γιορτής.
Πλέον μπορούμε να μιλάμε για θεσμό του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», καθώς το διήμερο πανηγύρι διοργανώνεται από το 2002.
Αυτή η συνάθροιση των Ποντίων «με φαΐν, χορόν», αλλά και με πάλεμαν με τα χρόνια πήρε το χαρακτήρα πολιτιστικού γεγονότος για την περιοχή, με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και το Δήμο Κομοτηνής (στο πλαίσιο των Ελευθερίων) να θέτουν υπό την αιγίδα τους την εκδήλωση.
Φέτος η συνάντηση ήταν το σαββατοκύριακο 10 και 11 Μαΐου, με καλεσμένο τον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Ν. Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός». Συμμετείχαν και χορευτικό συγκρότημα καθώς και παλαιστές από τη Βουλγαρία.
Προθάλαμος για τα «Παρχάρια 2025» είναι πάντα η Θεία Λειτουργία, το Σάββατο στο ξωκκλήσι του παρχαριού που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο εξ Αργυρουπόλεως.
Το υπόλοιπο Σάββατο και η Κυριακή κύλησαν με ένα ατελείωτο υπαίθριο γλέντι, με τους μουσικούς να διαδέχονται ο ένας τον άλλο, και τον κόσμο να εναλλάσσεται. Μικροί και μεγαλύτεροι χορευτικοί κύκλοι σχηματίστηκαν, παρέες δημιουργήθηκαν, άλλες ξανάσμιξαν.
Ακόμα, έγινε αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών, στους παλαιστικούς αγώνες έλαβαν μέρος νεαροί αθλητές του ΑΣ «Δημοκρίτειο», ενώ υπήρξε και έκθεση με αγροτικά εργαλεία και οικιακά σκεύη. Παραδοσιακά εδέσματα παρασκευάστηκαν επί τόπου, και παράλληλα έγινε επίδειξη παραδοσιακών φορεσιών.
«Σκοπός μας με τα Παρχάρια είναι να φέρουμε τον παραδοσιακό χορό στον παραδοσιακό του χώρο. Οι νέοι είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι αυτοί οι χοροί δεν γεννήθηκαν σε αίθουσες εκδηλώσεων» δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στον Ρ/Σ Χρόνος 87,5 ο επίτιμος πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης Γιάννης Νικολαΐδης.
Όπως εξήγησε, με τα χρόνια ο χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, και αποτελεί και σημείο εκδρομών για πολλά σχολεία. «Μόνο στο κιόσκι που υπάρχει μπορούμε να φιλοξενήσουμε 1.000 άτομα» εξήγησε.