pontosnews.gr
Κυριακή, 17/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φορολογικές δηλώσεις 2025: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα του Taxis – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υπόχρεοι

Οι κρίσιμες ημερομηνίες, οι εκπτώσεις και οι υποχρεώσεις

16/03/2025 - 8:38πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ανοίγει αύριο Δευτέρα, 17 Μαρτίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Η φετινή διαδικασία έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τις γνωρίζουν προκειμένου να αποφύγουν επιπρόσθετη ταλαιπωρία. Ειδικότερα, θα πρέπει να προσέχουν την τήρηση των συγκεκριμένων ημερομηνιών, καθώς η βασική φιλοσοφία είναι πως όσο νωρίτερα υποβάλει κάποιος τη δήλωσή του, τόσο περισσότερο θα ωφεληθεί.

Αλλαγές υπάρχουν επίσης και στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίες θα υποβληθούν αυτόματα. Και εδώ οι φορολογούμενοι καλό θα ήταν να προχωρήσουν σε έναν αρχικό έλεγχο, ώστε να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ήδη στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ και τα οποία προέρχονται από τους εργοδότες και τους αρμόδιους φορείς, οι προεκκαθαρισμένες δηλώσεις αναμένονται να ξεπεράσουν τα 1,3 εκατομμύρια για το 2024 και αφορούν πάνω από 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενους, κάτι που μεταφράζεται σε επιπλέον 100.000 δηλώσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Για τους φορολογούμενους που διαπιστώνουν ότι τα στοιχεία στη φορολογική δήλωση είναι πλήρως προσυμπληρωμένα και ακριβή, δεν απαιτείται καμία ενέργεια εκ μέρους τους για την υποβολή της δήλωσης. Η ΑΑΔΕ θα οριστικοποιήσει την υποβολή αυτή στις 25 Απριλίου 2025. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις η διαδικασία για αυτούς θα είναι σχεδόν αυτοματοποιημένη, κάτι που εξοικονομεί χρόνο και αποφεύγει τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις.

Προθεσμίες και διόρθωση στοιχείων

Αν για οποιονδήποτε λόγο τα προσυμπληρωμένα στοιχεία είναι ανακριβή ή ελλιπή, οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να τροποποιήσουν ή να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία. Για το σκοπό αυτό, μπορούν να υποβάλουν:

1. Αρχική Δήλωση: Αν δεν έχουν υποβάλει δήλωση μέχρι την Πέμπτη, 24 Απριλίου 2025, θα πρέπει να το κάνουν πριν την ημερομηνία αυτή.

2. Τροποποιητική Δήλωση: Αν η αρχική δήλωση έχει ήδη υποβληθεί αλλά περιέχει λάθη ή ελλείψεις, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις, από την Παρασκευή, 25 Απριλίου 2025, μέχρι την Τρίτη, 15 Ιουλίου 2025. Αυτή η τροποποιητική δήλωση θα θεωρείται αρχική, χωρίς την επιβολή προστίμων.

Ποιοι θα πληρώσουν χαμηλότερο φόρο

Σύμφωνα με το νέο φορολογικό πλαίσιο, αρκετοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν χαμηλότερο φόρο, ενώ θα υπάρχουν και περιπτώσεις κάποιων που θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Στους «κερδισμένους» ανήκουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», οι ιδιοκτήτες ακινήτων που προχώρησαν σε ανακαινίσεις, οι αγρότες με προστατευόμενα τέκνα και εκείνοι που εκμίσθωσαν ακίνητα μέσω Airbnb ή τα ανακαίνισαν μετά από χρόνια που ήταν κλειστά.

* Ανακαινίσεις ακινήτων: Ιδιοκτήτες ακινήτων που προχώρησαν σε ανακαίνιση το 2024 θα δουν μειωμένο φόρο έως 3.200 ευρώ για δαπάνες μέχρι 16.000 ευρώ.

* Ελεύθεροι επαγγελματίες: Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος προσφέρει μείωση 325 ευρώ, ενώ το τεκμαρτό εισόδημα μειώνεται κατά 50% σε περιοχές κάτω των 1.500 κατοίκων.

* Εργαζόμενοι με «μπλοκάκι»: Θα έχουν όφελος από 400 έως 500 ευρώ λόγω της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος.

* Ιδιοκτήτες κλειστών διαμερισμάτων: Οι ιδιοκτήτες που εκμίσθωσαν ακίνητα που ήταν κλειστά για τουλάχιστον 3 χρόνια θα απαλλαγούν από φόρο για τα ενοίκια του τελευταίου τριμήνου του 2024.

* Αγρότες με προστατευόμενα τέκνα: Το αφορολόγητο όριο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ, με όφελος έως 240 ευρώ για αγρότες με 4 παιδιά.

Ωστόσο, ορισμένοι φορολογούμενοι θα αντιμετωπίσουν αυξημένα φορολογικά βάρη το 2025, κυρίως λόγω απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ή αύξησης των εισοδημάτων τους.

Διαδικασία υποβολής και πληρωμής

Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει στις 17 Μαρτίου 2025 και θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου 2025, χωρίς παράταση. Όσοι υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τις 30 Απριλίου και εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ, θα επωφεληθούν από έκπτωση 4%, ενώ η έκπτωση για τις δηλώσεις που υποβάλλονται μετά την 1η Μαΐου μειώνεται σε 3% και 2%.

Συγκεκριμένα, η έκπτωση εφάπαξ πληρωμής διαμορφώνεται ως εξής:

* 4% για δηλώσεις που υποβάλλονται έως τις 30 Απριλίου

* 3% για δηλώσεις από 1η Μαΐου έως 15 Ιουνίου

* 2% για δηλώσεις από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου

Η έκπτωση ισχύει μόνο εφόσον η πληρωμή πραγματοποιηθεί έως τις 31 Ιουλίου.

Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να λήγει στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία να καταβάλλεται τον Φεβρουάριο του 2026. Οι φορολογούμενοι που επιλέγουν να καταβάλουν το φόρο σε δόσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις ημερομηνίες αυτές, ώστε να αποφύγουν πρόστιμα για καθυστερήσεις.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παρέα λουόμενων απολαμβάνει το μπάνιο της σε παραλία των Σπετσών το 1926 (φωτ.: Γενικά Αρχεία του Κράτους)
ΕΛΛΑΔΑ

Πώς ήταν το καλοκαίρι στην Ελλάδα έναν αιώνα πριν; – Μπαιν μιξτ και μπανικά στα Γενικά Αρχεία του Κράτους

17/08/2025 - 12:51μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

«Ελ. Βενιζέλος»: Κατασχέθηκε μισός τόνος από το ναρκωτικό KHAT, τη φυσική κόκα κρυμμένη σε… κουρτίνες και σεντόνια

17/08/2025 - 12:20μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Αντίστροφη μέτρηση για το επικό έπαθλο των 28,5 εκατ. ευρώ στο ΤΖΟΚΕΡ

17/08/2025 - 10:12πμ
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει στις 5 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για την έκδοση Προσωπικού Αριθμού – Θα αποδίδεται αυτόματα

17/08/2025 - 8:39πμ
Στιγμιότυπο από το χωριό Νύμφες της Κέρκυρας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ο καιρός την Κυριακή: Καλές θερμοκρασίες, χωρίς πολλά μποφόρ – Τι λέει η ΕΜΥ

17/08/2025 - 8:00πμ
Ένα Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Condor (φωτ.: EPA / Friedeman Vogel)
ΕΛΛΑΔΑ

Αεροσκάφος «έχασε» τον έναν κινητήρα πάνω από την Κέρκυρα

16/08/2025 - 10:12μμ
Πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί κατά πυρκαγιάς (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές σε Ηλεία, Λάρισα και Καλάβρυτα – Μήνυμα του 112 για τους οικισμούς Βυτιναίικα και Ελαιώνας

16/08/2025 - 3:11μμ
Δύο από τα αυτοκίνητα των διακινητών, τα οποία κατασχέθηκαν από τις αρχές (φωτ.: Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν τρεις διακινητές στον Έβρο – Προσπάθησαν να περάσουν παράνομα 20 μετανάστες

16/08/2025 - 2:36μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Ποιοι είναι οι «Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι.» που έκαναν στόχο τους τον εθελοντισμό

16/08/2025 - 12:10μμ
Πυρκαγιά στην περιοχή Γηροκομειό της Πάτρας (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Πάτρα: Απολογείται ο 25χρονος για το Γηροκομειό

16/08/2025 - 9:07πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πινακίδα πώλησης καπνού της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, 1884 (πηγή: Wikipedia)

Τα φημισμένα καπνά του Πόντου και το μονοπώλιό τους

33 λεπτά πριν
Παρέα λουόμενων απολαμβάνει το μπάνιο της σε παραλία των Σπετσών το 1926 (φωτ.: Γενικά Αρχεία του Κράτους)

Πώς ήταν το καλοκαίρι στην Ελλάδα έναν αιώνα πριν; – Μπαιν μιξτ και μπανικά στα Γενικά Αρχεία του Κράτους

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Ελ. Βενιζέλος»: Κατασχέθηκε μισός τόνος από το ναρκωτικό KHAT, τη φυσική κόκα κρυμμένη σε… κουρτίνες και σεντόνια

2 ώρες πριν
Πρώτος από αριστερά ο πρόεδρος της «Παναγίας Σουμελά» Σίδνεϊ Πέτρος Παπουλίδης και ο Νίκος Πιλτικίδης (τρίτος από αριστερά) με τους συντελεστές της ραδιοφωνικής εκπομπής (φωτ.: facebook/Peter Pontios)

Η ποντιακή λύρα στον ραδιοφωνικό «αέρα» του Σίδνεϊ

2 ώρες πριν
Το χορευτικό της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

Ομογένεια: Με ποντιακό χρώμα το φεστιβάλ Northcote στη Μελβούρνη

3 ώρες πριν
Διαδηλωτές στέκονται απέναντι στους αστυνομικούς στη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι (φωτ.: EPA/Andrej Cukic)

Σερβία: Πέμπτη νύχτα βίαιων επεισοδίων σε διάφορες πόλεις, παρά την παραδοχή Βούτσιτς για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign