pontosnews.gr
Δευτέρα, 18/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κωνσταντινούπολη: Με διάλεξη της καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου τιμήθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Είχε προηγηθεί, μία μέρα νωρίτερα, ένα ιδιαίτερο μάθημα Ιστορίας για μαθητές της Πόλης και της Ίμβρου

13/02/2025 - 4:10μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας το γενικό προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, με προσκεκλημένη την ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου.

Η κεντρική εκδήλωση, με θέμα «Γλώσσα και Θάλασσα: Οι δύο κίονες του ελληνισμού», πραγματοποιήθηκε παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο εμβληματικό κτήριο της Αστικής Σχολής Γαλατά την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, συγχαίροντας τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, πρέσβη Κωνσταντίνο Κούτρα, για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στην ελληνική γλώσσα ως «μητρική γλώσσα του πνεύματος» υπογραμμίζοντας τη συγγραφή στην ελληνική μοναδικών έργων που σημάδεψαν την πορεία του παγκόσμιου πολιτισμού, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει και τη διαχρονική συμβολή της Εκκλησίας στη διατήρηση του ελληνικού λόγου.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Καλωσορίζοντας τους πολυπληθείς προσκεκλημένους, ο πρέσβης Κ. Κούτρας αναφέρθηκε στη σημασία της ελληνικής γλώσσας και παιδείας καθώς και στον ουσιαστικό ρόλο της προσφοράς του συνόλου τών (ομογενών και μη) εκπαιδευτικών, που εργάζονται «σε ένα όχι πάντα εύκολο περιβάλλον», όπως είπε χαρακτηριστικά. Έκανε δε μνεία στα ιστορικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κωνσταντινούπολη και στην Ίμβρο με ξεχωριστή αναφορά στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, «το κόσμημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου», όπως τόνισε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ονόματα μεγάλων ευεργετών και στην ουσιαστική προσφορά τους στα γράμματα και την παιδεία του Γένους.

Στη συνέχεια η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου, με εύστοχες επισημάνσεις διέτρεξε την παρουσία της ελληνικής γλώσσας, εδώ και 3.500 χρόνια, τονίζοντας την κυριαρχία της για μια ολόκληρη χιλιετία.

Υπογράμμισε δε τη διαχρονική, από αιώνων έως τις μέρες μας, ελληνική παρουσία στη ναυτιλία, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα και τη διάχυση τόσο του ελληνικού πνεύματος όσο και της ελληνικής παιδείας, καθώς και της ελληνικής γλώσσας, στοιχεία της οποίας, όπως εμφατικά τόνισε, χρησιμοποιούνται έως τις μέρες μας για δώσουν κύρος ακόμα και σε παγκόσμια τεχνολογικά επιτεύγματα.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Την εκδήλωση, της οποίας το συντονισμό είχε ο επικεφαλής του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας Γεώργιος-Σπυρίδων Μάμαλος, παρακολούθησαν διαδικτυακά και ομογενείς που διαβιούν στην Ίμβρο, ενώ στην κατάμεστη αίθουσα της Αστικής Σχολής του Γαλατά μεταξύ του πολυπληθούς κοινού ήταν εκπαιδευτικοί και μαθητές των ελληνικών σχολείων στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και συνοδικοί, αρχιερείς και οφικιάλιοι του Οικουμενικού Θρόνου.

Την προηγούμενη μέρα, Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, με προτροπή του πρέσβη Κωνσταντίνου Κούτρα η συντονίστρια Εκπαίδευσης στο γενικό προξενείο Δήμητρα Βουρδόγλου, σε συνεργασία με τους διευθυντές των ομογενειακών σχολείων της Κωνσταντινούπολης και της Ίμβρου, οργάνωσαν, μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, ένα μάθημα Ιστορίας της καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου για τις μαθήτριες και τους μαθητές της Πόλης και της Ίμβρου.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Περί τους 130 μαθητές προσήλθαν στην Αστική Σχολή Γαλατά, ενώ οι μαθητές της Ίμβρου συνδέθηκαν διαδικτυακά, και με υποδειγματικό ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ομιλία της καθηγήτριας, η οποία είχε ως θέμα τη διαχρονική παρουσία και προσφορά του ελληνικού πνεύματος στον κόσμο.

• Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Μανδαλίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο δρόμος προς το Ναό της Παναγίας το 1919, μετά την επιστροφή στο Μοσχονήσι των κατοίκων του που το είχαν εγκαταλείψει στον λεγόμενο πρώτο διωγμό, του 1914. Φανερές οι ζημιές στα σπίτια (φωτ.: Αρχείο Α. Μαΐλη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μοσχονήσι: Μια Μικρασιάτισσα Παναγιά που πέρασε κι εχάθη

15/08/2025 - 12:04μμ
Το αυθεντικό λάβαρο, στο μουσείο της Αγίας Λαύρας (πηγή: Facebook / Εστίας Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Κοίμηση της Θεοτόκου στο λάβαρο της Επανάστασης – Από τη Σμύρνη στην Αγία Λαύρα

15/08/2025 - 11:33πμ
Η εικόνα της Παναγίας Ελεούσας πρωτοστατεί σε παλιότερους εορτασμούς (φωτ.: Θάνος Χατζηγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σάρτη Χαλκιδικής: Δεκαπενταύγουστος με την Παναγία την Ελεούσα από την Αφησιά της Μικρασίας

13/08/2025 - 12:19μμ
Αγιογραφίες σε χριστιανική εκκλησία της Καππαδοκίας, φωτογραφημένες το 1935 από δύο Αμερικανούς φωτογράφους, τους John D. Whiting και G. Eric Matson, οι οποίοι είχαν βρεθεί στην περιοχή σε μια αποστολή του «National Geographic» (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρτυρία Σοφίας Μεταλλείδου ή Μαdενλόγλου: Στην Ελλάδα κάναμε εγγόνια και η δυστυχία από πάνω μας δεν έφυγε

12/08/2025 - 9:39μμ
(Φωτ.: ΚΕΜΙΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αγώνας δρόμου «Στις γειτονιές των Μικρασιατών προσφύγων», για 9η χρονιά

10/08/2025 - 6:07μμ
πομπή προς την Πλατεία του Μικρασιάτη Πρόσφυγα στον Άγιο Δημήτριο Λήμνου (φωτ.: Facebook / Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λήμνος: Οι πρώτοι Μικρασιάτες πρόσφυγες δεν ξεχάστηκαν – Μια συγκινητική αναδρομή στις ρίζες

10/08/2025 - 11:00πμ
Σκαλωσιά στην Παναγία Παραμυθία, στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Παναγία Παραμυθία: Τα «ωραιότερα ερείπια» της Κωνσταντινούπολης παίρνουν ξανά ζωή

9/08/2025 - 9:50πμ
(Φωτ.: nif.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Ιωνικό Κέντρο»: Η Σοφία Ζαχαράκη ξεναγήθηκε στο υπό κατασκευή κύτταρο της μικρασιατικής μνήμης από τον μητροπολίτη Γαβριήλ

7/08/2025 - 3:56μμ
Εμβολιασμός στη μουσουλμανική συνοικία της Σμύρνης (πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία/copyrights Εκδόσεις «Νέα Σύνορα»- Α.Α. Λιβάνη & Σία Ε.Ε.)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Επιδημία ευλογιάς στη Σμύρνη, το 1871, ο εμβολιασμός και οι κερδοσκόποι

5/08/2025 - 9:48πμ
Το χορευτικό του Συλλόγου Κιουταχειωτών-Μικρασιατών Φλώρινας στη μεγάλη γιορτή για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του σωματείου (φωτ.: Δήμος Φλώρινας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μια μεγάλη γιορτή για τα 100 χρόνια του Συλλόγου Κιουταχειωτών-Μικρασιατών Φλώρινας

3/08/2025 - 1:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Αντωνίου «Παναγία Σουμελά»)

Καλοκαιρινό ποντιακό γλέντι από την «Παναγία Σουμελά» του Αγίου Αντωνίου

14 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τη λιτανεία της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά στους δρόμους του Σίδνεϊ (φωτ.: facebook/Panagia Soumela Sydney)

Η Παναγία Σουμελά «περπάτησε» στους δρόμους του Σίδνεϊ

48 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Χαλκίδου Ελένη)

Ποντιακό τετραήμερο με τα Κλειτιώτικα 2025

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Κύπελλο Ελλάδας: Λεβαδειακός και Παναιτωλικός τα πρώτα εισιτήρια

2 ώρες πριν
Δημοσιογράφοι έξω από τον Λευκό Οίκο περιμένουν την έναρξη των συνομιλιών για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία (φωτ.: EPA/Will Oliver)

Ντόναλντ Τραμπ: «Είμαι εδώ για να σταματήσω τον πόλεμο, έχω επιλύσει 6 πολέμους σε 6 μήνες»

3 ώρες πριν
Φωτογραφία αρχείου με ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 1960, του Αμερικανού τραγουδιστή Έλβις Πρίσλεϊ ενώ δείχνει στους δημοσιογράφους τα σειρίτια της στρατιωτικής στολής του (πηγή: ANA-MPA Copyright © 2004-2005 All rights reserved)

Τελικά ο Έλβις Πρίσλεϊ ζει; Ο θάνατος το 1977, η σπουδαία καριέρα και τα απανωτά δράματα της οικογένειας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign