pontosnews.gr
Κυριακή, 27/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ανακαλύφθηκε η μοναδική εν ζωή προσωπογραφία του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου

Η ιστορική ανακάλυψη έγινε σε τοιχογραφία στο Καθολικό της Παλαιάς Μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας

12/12/2024 - 4:28μμ
Η προσωπογραφία αποδίδει με ακρίβεια τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)

Η προσωπογραφία αποδίδει με ακρίβεια τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στο φως ήρθε η «μοναδική εν ζωή προσωπογραφία» του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου, η οποία ανακαλύφθηκε σε τοιχογραφία καθολικού μονής κοντά στο Αίγιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Όπως αναφέρεται, στο Καθολικό της Παλαιάς Μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας, μόλις 15 χλμ από το Αίγιο, διατηρούνται δυο στρώματα τοιχογραφιών, υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας, των ύστερων βυζαντινών χρόνων, που αντανακλούν τις αισθητικές τάσεις της Κωνσταντινούπολης.

Κατά τις εργασίες συντήρησής τους, η αρχαιολόγος και διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας δρ. Αναστασία Κουμούση, εντόπισε στο δεύτερο στρώμα τοιχογράφησης, το οποίο, βάσει τεχνοτροπικών κριτηρίων, χρονολογείται με ασφάλεια στα μέσα του 15ου αιώνα, τη μοναδική προσωπογραφία του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου.

«Είναι απόλυτα τεκμηριωμένο ότι πρόκειται για τον συγκεκριμένο αυτοκράτορα, σε συνδυασμό με ιστορικές πηγές και τεχνοτροπικά κριτήρια γιατί το στρώμα αυτό χρονολογείται στα μέσα του 15ου αιώνα», δήλωσε για την ιστορική ανακάλυψη η αρχαιολόγος. «Είναι η μοναδική εν ζωή προσωπογραφία του. Πορτραίτα του υπάρχουν, αλλά μετά από 2 – 3 αιώνες», συμπλήρωσε.

Το πορτραίτο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου είναι σε άριστη κατάσταση (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)

«Μια γήινη μορφή, ένας ώριμος άνδρας»

Σύμφωνα με την υπουργό Λίνα Μενδώνη, «ο ζωγράφος πρέπει να απέδωσε τα προσωπογραφικά χαρακτηριστικά του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου ΙΑ΄ Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, από ιδία αντίληψη, δηλαδή το πρότυπό του να μην ήταν ένα επίσημο αυτοκρατορικό πορτραίτο, όπως συνηθιζόταν, αλλά ο ίδιος ο αυτοκράτορας».

Στην τοιχογραφία απεικονίζεται η μορφή ενός ώριμου άνδρα που φέρει αυτοκρατορικά «διάσημα» (πολυτελή λώρο πάνω από τον ανοιχτόχρωμο σάκκο, διάλιθο στέμμα) και κρατά σταυροφόρο σκήπτρο.

Ο χρυσοκέντητος πορφυρός του μανδύας διακοσμείται με μετάλλια, στα οποία εγγράφονται δικέφαλοι αετοί με στέμμα ανάμεσα στις κεφαλές τους (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)

Ο χρυσοκέντητος πορφυρός του μανδύας διακοσμείται με μετάλλια, στα οποία εγγράφονται δικέφαλοι αετοί με στέμμα ανάμεσα στις κεφαλές τους, διακριτικό των μελών της οικογένειας των Παλαιολόγων. Η παρουσία των δικέφαλων αετών στο ένδυμα της μορφής, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα insignia, αποτελούσαν ένα εικονογραφημένο μήνυμα που επέτρεπε στον θεατή να ταυτοποιήσει αδιαμφισβήτητα τον άντρα με αυτοκράτορα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο αυτοκράτορας που απεικονίζεται είναι ιστορικό πρόσωπο και ταυτίζεται με τον Κωνσταντίνο ΙΑ’ Παλαιολόγο, αδελφό των χορηγών της ανακαίνισης της Μονής, των δεσποτών Δημήτριο και Θωμά.

Είναι η τελευταία χρονολογικά σωζόμενη προσωπογραφία αυτοκράτορα στη βυζαντινή μνημειακή ζωγραφική και το μοναδικό πορτρέτο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, σύγχρονο με τη σύντομη βασιλεία του (6 Ιανουαρίου 1449-29 Μαΐου 1453). Ως πορτρέτο δεν είναι ιδεαλιστικό ή τυποποιημένο. Πρόκειται για αυθεντική προσωπογραφία, που αποδίδει με ακρίβεια τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα. Είναι μια μορφή γήινη, ένας ώριμος άντρας, με λεπτό πρόσωπο και εξατομικευμένα χαρακτηριστικά, που αποπνέει ηρεμία και ευγένεια.

Οι δικέφαλοι αετοί ήταν διακριτικό των μελών της οικογένειας των Παλαιολόγων (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)

Ζωγράφος από τον Μυστρά

Στον Μυστρά απ’ όπου πιθανότατα προερχόταν ο ζωγράφος που εικονογράφησε το δεύτερο στρώμα του Καθολικού, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος είχε ζήσει πέντε χρόνια ως δεσπότης, πριν στεφθεί αυτοκράτορας. Το αυτοκρατορικό πορτραίτο συνδέεται με τη γνωστή από τις γραπτές πηγές γενναιόδωρη χορηγία των αδελφών του στη μονή, μετά τη λήξη του πρώτου μεταξύ τους εμφυλίου πολέμου (1449-1450), που επιτεύχθηκε με τη «διαιτησία» του Κωνσταντίνου, όπως αναφέρει ο Λαόνικος Χαλκοκονδύλης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΕΦΑ Κιλκίς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο κούρος της Ευρωπού επιστρέφει στο Κιλκίς: Από την αρχαία Μακεδονία στην κλοπή και τον επαναπατρισμό

26/09/2026 - 6:32μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δ. Κατσιμεντέ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κ. Τασούλας: Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι πράξη ευθύνης για την Ευρώπη

25/09/2026 - 8:54μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Μαρία Κάλλας «συναντά» την αρχαιότητα στη Ρώμη: Η «Θεά σε ατσάλι» του Νίκου Φλώρου στο Museo Barracco

25/09/2026 - 7:10μμ
«Αυτή η νύχτα μένει» του ΚΘΒΕ στη σκηνή του «Ολύμπια» (φωτ.: MIke Rafail)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αυτή η νύχτα μένει»: Το έργο που έκανε την πρώην Λυρική Σκηνή, πίστα

25/09/2026 - 11:31πμ
(Φωτ.: riontogankabanart/Instagram)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση «EGO: Μια ανατομία ενός αποτυπώματος» στο ιστορικό Νιχώρι: Εκεί όπου η σύγχρονη τέχνη συναντά τη ρωμαίικη κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης

24/09/2026 - 10:22μμ
Ο Παρθενώνας όπως φαίνεται από το Μουσείο της Ακρόπολης (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Τι απαντά το Βρετανικό Μουσείο στα «περί αδιεξόδου» των συνομιλιών με την Ελλάδα

24/09/2026 - 5:23μμ
Άποψη της περιοδικής έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σινώπης (φωτ.: Anadolu Ajansı)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Σινώπη «φωτίζει» χιλιάδες χρόνια Ιστορίας – Από τα ελληνιστικά λυχνάρια στα βυζαντινά πολυκάνδηλα

24/09/2026 - 3:16μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λύκειον των Ελληνίδων: «Όποιος φυλάει τα ρούχα του…»

24/09/2026 - 12:57μμ
Ο Κεγκάμ Τζεγκαλιάν ο πρεσβύτερος μπροστά από το φωτογραφικό στούντιό του στη Γάζα, στα μέσα της δεκαετίας του 1970 (πηγή: Κεγκάμ Τζεγκαλιάν ο νεότερος)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τρία κόκκινα κουτιά διέσωσαν τη Γάζα ενός Αρμένιου επιζώντα της Γενοκτονίας

23/09/2026 - 11:44μμ
Στην ειδική αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου όπου φιλοξενούνται τα Γλυπτά του Παρθενώνα (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Πάγωσαν» οι συνομιλίες Αθήνας – Βρετανικού Μουσείου

23/09/2026 - 10:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI /Μιχάλης Καραγιάννης)

Σκιάθος: Δυνατό μπουρίνι «έπνιξε» τους δρόμους του νησιού

5 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το 20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στο PAOK Sports Arena, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών: Στη Θεσσαλονίκη η ζωντανή μνήμη συνάντησε τη μοναδική παράδοση του Πόντου

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Super Cup: Ο ΠΑΟΚ σόκαρε τον Παναθηναϊκό και πέρασε στον τελικό

5 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την έναρξη του 20ού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στο PAOK Sports Arena. Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

«Θα κάναμε αυτή τη γιορτή μαζί σου»: Τα λόγια του Φεστιβάλ για τον Γιώργο Παρχαρίδη

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Χάος στις ΗΠΑ: Ισχυρή καταιγίδα πλήττει τη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη και τη Φιλαδέλφεια

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ελένη Ρόκου)

Φέτα: Τσουχτερές αυξήσεις έρχονται στο πιάτο μας – Προβλέψεις για έως και 17 ευρώ το κιλό

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV