pontosnews.gr
Δευτέρα, 28/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΕΛΑΣ: 3.000.000 ευρώ η λεία εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε σε όλη την Ελλάδα

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών της Διεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αττικής

27/11/2024 - 6:19μμ
Πού δρούσε η σπείρα (φωτ.: astynomia.gr)

Πού δρούσε η σπείρα (φωτ.: astynomia.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ειδικότητα σε διαφόρων ειδών απάτες είχαν 37 άτομα που συνελήφθησαν από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών της Διεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αττικής ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για:

  • διεύθυνση και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση απάτες και απάτες με υπολογιστή, μέσω της παράνομης πρόσβασης σε ηλεκτρονικά τραπεζικά δεδομένα
  • παράνομη απόκτηση άυλων μέσων πληρωμής
  • πλαστογραφία και πλαστογραφία πιστοποιητικού
  • αντιποίηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος
  • παράβαση της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και τα δύο ηγετικά στελέχη που όριζαν την ταυτότητα της οργάνωσης και καθόριζαν τη μεθοδολογία, έχοντας τον πλήρη έλεγχο της δράσης των υπόλοιπων μελών.

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ, η οργάνωση, η υποδομή, η προεργασία, ο συντονισμός, ο σχεδιασμός, η μεθοδικότητα των ενεργειών τους, η εν γένει συμπεριφορά των μελών και οι αυστηρά καθορισμένοι και διακριτοί ρόλοι τους, είναι αντιπροσωπευτικά του επαγγελματισμού της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης, αφού χρησιμοποιούσαν τεχνικές και μεθόδους που εφαρμόζονται από πολύ καλά οργανωμένες εγκληματικές ομάδες.

(Φωτ.: astynomia.gr)

Η μεθοδολογία της οργάνωσης στηρίζονταν σε διαφορετικούς τρόπους δράσης κάθε φορά και με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών, αλλά και κάνοντας χρήση ψεύτικων στοιχείων ταυτότητας, κατόρθωναν την εξαπάτηση πολιτών.

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Οι συλληφθέντες χρησιμοποιούσαν, κυρίως, τα ακόλουθα τεχνάσματα:

Μεθοδολογία 1η

Αφορούσε την ανάρτηση σε διαδικτυακές πλατφόρμες εικονικών αγγελιών, που αφορούσαν την πώληση αυτοκινήτων και αγροτικών μηχανημάτων, σε πολύ χαμηλή και δελεάζουσα τιμή, για να προσελκύσουν έτσι το ενδιαφέρον πληθώρας υποψηφίων αγοραστών, ζητώντας προκαταβολή από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές προκειμένου να έρθουν σε συμφωνία.

Μεθοδολογία 2η

Αφορούσε τηλεφωνικές κλήσεις από τα μέλη της οργάνωσης, προσποιούμενοι υπαλλήλους δημοσίων φορέων προς πολίτες με πρόφαση ότι είναι δικαιούχοι είτε κρατικής επιδότησης είτε επιστροφής χρημάτων. Με το πρόσχημα να παραλάβουν το χρηματικό ποσό άμεσα, τα υποψήφια θύματα καθοδηγούνταν από τα μέλη της οργάνωσης σε ενέργειες για την απόσπαση των χρηματικών τους ποσών.

Μεθοδολογία 3η

Αφορούσε τηλεφωνικές κλήσεις από τα μέλη της οργάνωσης, προσποιούμενοι υπαλλήλους του συνεργαζόμενου λογιστικού γραφείου των υποψήφιων θυμάτων, οι οποίοι ήταν ιδιοκτήτες ή εργαζόμενοι περίπτερων και μίνι-μάρκετ και με πρόφαση ότι πρέπει να αναβαθμίσουν το σύστημα της ταμειακής μηχανής, έπειθαν τους τελευταίους να εκδίδουν προπληρωμένες κάρτες και να ανακοινώνουν στα μέλη της οργάνωσης τον κωδικό τους.

Στη συνέχεια όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, οταν κάποιο χρηματικό ποσό κατατίθενται από παθόντα, απορροφάται από τον αρχικό λογαριασμό μέλους της οργάνωσης άμεσα, είτε με μεταφορά σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό μέσω e-banking και την άμεση ανάληψη του ποσού, είτε ομοίως σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό μέσω e-banking και εν συνεχεία τα προερχόμενα από την εγκληματική τους δραστηριότητα έσοδα μεταφέρονται άμεσα σε έτερους τραπεζικούς λογαριασμούς. Επίσης, αρκετές φορές πραγματοποιούσαν άμεσες αγορές μέσω των τραπεζικών λογαριασμών στο διαδίκτυο, «εξαργυρώνοντας» τα χρήματα σε προϊόντα αξίας για πιθανή μεταπώληση.

Η ανεύρεση και εν συνεχεία η στρατολόγηση των δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών γινόταν τόσο από ανώτερα όσο και από κατώτερα σε ιεραρχία μέλη της οργάνωσης, τα οποία αναζητούσαν άτομα που είχαν οικονομική ανάγκη (χρήστες ναρκωτικών ουσιών, άτομα εθισμένα στο τζόγο, επαίτες κ.ά.), οι οποίοι παραχωρούσαν τα τραπεζικά στοιχεία τους (money mules), αφού στηρίζονται στις χρηματικές τραπεζικές μεταφορές μέσω των λογαριασμών αυτών, οι οποίες καταγράφονται και είναι ανιχνεύσιμες κατόπιν άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Τα άτομα αυτά λαμβάνοντας από 300 εως 500 ευρώ από την οργάνωση, παρέδιδαν τραπεζικά δεδομένα, κάρτες και την ταυτοποιημένη στην τράπεζά τους τηλεφωνική σύνδεση – συσκευή κινητής τηλεφωνίας στην οποία ελάμβαναν τους κωδικούς μιας χρήσης (OTPs) στα μέλη της οργάνωσης. Ακολούθως, τους καθοδηγούσαν να δηλώσουν ψευδώς ότι εκλάπησαν, αφού ολοκληρώνονταν η απάτη και η ανάληψη χρημάτων.

Τεράστια κέρδη και καλά οργανωμένη επιχείρηση

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η οργάνωση δρούσε σαν μια καλά οργανωμένη επιχείρηση με τεράστια κέρδη μέρος των οποίων νομιμοποιούνταν με παντός τύπου αγορές, όπως οχήματα μεγάλης ιπποδύναμης, ανέγερση κατοικιών, πολλαπλές αγορές κ.ά. και με σταθερή επιδίωξη την απόκτηση παράνομου περιουσιακού οφέλους, ενώ παράλληλα η αυτοτέλεια της οργάνωσης δεν επηρεάζονταν από την φυσική υπόσταση των μελών της.

Αν και ο παραπάνω τρόπος δράσης ήταν σχεδιασμένος για να μην αφήνει ίχνη, η διαρκής δράση της οργάνωσης ήταν επικεντρωμένη στην άμεση απορρόφηση των χρημάτων, προκειμένου να μη τα απωλέσουν σε περίπτωση μπλοκαρίσματος του αρχικού λογαριασμού από την τράπεζα.

Οι περιοχές όπου δρούσαν

Από το σύνολο της προανάκρισης διακριβώθηκε η διαρκής δράση της οργάνωσης από αρχές Οκτωβρίου του έτους 2022, χωρίς εδαφικό περιορισμό ανά την ελληνική επικράτεια. Η οργάνωση είχε ως «κέντρα» της την περιοχή οικισμών του Ζευγολατιού και των Εξαμιλίων Κορινθίας, αλλά και το Άργος Αργολίδος, όπου είχαν στήσει τα αρχηγεία – τηλεφωνικά κέντρα τους.

Κομβικό ρόλο στην λειτουργία της οργάνωσης, συνιστούσαν τα επιχειρησιακά κέντρα που αποτελούνταν από τα στρατολογημένα μέλη που ήταν επιφορτισμένα με την ανάληψη μετρητών από τα αυτόματα μηχανήματα συναλλαγών (ΑΤΜ), λαμβάνοντας μέτρα προστασίας (μάσκες, κουκούλες).

Η Σαλαμίνα αποτέλεσε επιχειρησιακό κέντρο του Ζευγολατιού και των Εξαμιλίων Κορινθίας, ένεκα της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας, αλλά και μεγάλης στρατολόγησης μελών που πέτυχε η οργάνωση. Αντίστοιχα, η Αμαλιάδα και η Γαστούνη Ηλείας αποτέλεσε επιχειρησιακό κέντρο του Άργους για τους ίδιους λόγους.

Μέρος των χρημάτων που λαμβάνονταν από τα ΑΤΜ, χρησιμοποιούνταν για την αμοιβή των στρατολογημένων προσώπων.

Ο κύριος όγκος των χρημάτων κατέληγε, είτε με αυτοπρόσωπη παράδοση, είτε μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων, στους διευθύνοντες της οργάνωσης.

Προς εξυπηρέτηση και επίτευξη των εγκληματικών επιδιώξεων τους είχαν εφοδιασθεί με πλήθος, τηλεφωνικών συνδέσεων «ghost phones» και τηλεφωνικών συσκευών, οι οποίες αντιστοιχούσαν πολλές φορές σε τηλεφωνικές συνδέσεις με αριθμούς κλήσης διαδοχικής σειράς και ήταν ονομαστικοποιημένες ως επί το πλείστον σε τρίτα πρόσωπα και συγκεκριμένα αλλοδαπούς.

Επιπλέον, κάποια μέλη της διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες, δραστηριότητα ωφέλιμη για την ευρύτερη δράση της οργάνωσης, καθώς είχαν επαφές με χρήστες από τους οποίους σε πολλές περιπτώσεις στρατολογούσαν τα τραπεζικά στοιχεία τους.

Στο πλαίσιο της ευρείας κλίμακας επιχείρησης που έλαβε χώρα χθες το πρωί και οδήγησε στη σύλληψη 25 μελών, κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων πλήθος τραπεζικών καρτών, τραπεζικών βιβλιαρίων, ηλεκτρονικών συσκευών και τηλεφωνικών συνδέσεων, οπλισμός, πιστόλι φωτοβολίδων, tazer, πλήθος οχημάτων, χρηματικό ποσό και ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.

Τα συλληφθέντα μέλη οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πινακίδα για τα έργα του μετρό στην Κυψέλη. Τρίτη 25 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Απαντήσεις για τις ρωγμές ζητούν Δούκας και κάτοικοι

28/09/2026 - 7:20μμ
Μέλη της Πυροσβεστικής και στελέχη της ΕΜΑΚ στα συντρίμμια του κτηρίου στην οδό Λυσικράτους στην Πλάκα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκρηξη στην Πλάκα: Το αέριο μπορεί να διέρρευσε αλλού – Στο μικροσκόπιο σωληνώσεις και πιστοποιητικό στεγανότητας

28/09/2026 - 1:46μμ
Η καμένη καφετέρια επί της οδού Κασταμονής, στη Νέα Ιωνία. Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Ιωνία: Μαρτυρίες για εκρήξεις πριν από τη φωτιά στην καφετέρια – Το αιματηρό περιστατικό του 2023

28/09/2026 - 1:24μμ
(Φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυροβολισμός στον αέρα έξω από κέντρο διασκέδασης στα Λαδάδικα – Εξαφανίστηκε ο άνδρας που πυροβόλησε

28/09/2026 - 11:34πμ
(Φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πλάκα: Συντετριμμένοι οι συγγενείς των θυμάτων της φονικής έκρηξης – Αυτοψίες και έλεγχοι στατικότητας σήμερα στα κτήρια που υπέστησαν ζημιές

28/09/2026 - 9:19πμ
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά σε καφετέρια στη Νέα Ιωνία: Εκκενώθηκε προληπτικά τριώροφη πολυκατοικία

28/09/2026 - 8:26πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Η κακοκαιρία πέρασε, τα σύννεφα παραμένουν

28/09/2026 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /  Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Περισσότεροι από 9.000 κεραυνοί καταγράφηκαν την Κυριακή

27/09/2026 - 11:38μμ
(Φωτ.: Λιμενικό Σώμα)
ΕΛΛΑΔΑ

«Blue Carrier 2»: Συνεχίζεται η κατάσβεση σε υπήνεμο σημείο, νοτιοδυτικά της Τήνου

27/09/2026 - 7:46μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγορά ακινήτων: Από την αναζήτηση έως τα συμβόλαια – Πώς αλλάζει το σκηνικό η τεχνητή νοημοσύνη

27/09/2026 - 6:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από το Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κατά τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας μέσω τηλεδιάσκεψης. Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: European Union)

ΕΕ: Μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για τις υβριδικές επιθέσεις εξετάζουν οι υπουργοί Άμυνας

23 λεπτά πριν
Υπάλληλος πρατηρίου καυσίμων βάζει βενζίνη σε αυτοκίνητο. Αθήνα, Tρίτη 24 Μαρτίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Καύσιμα: Η αντλία πιέζει, η κυβέρνηση αναζητά ανάχωμα – Οι 4 παρεμβάσεις στο τραπέζι

47 λεπτά πριν
Πινακίδα για τα έργα του μετρό στην Κυψέλη. Τρίτη 25 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Κυψέλη: Απαντήσεις για τις ρωγμές ζητούν Δούκας και κάτοικοι

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης «Ευαγγελίστρια Νέας Ιωνίας Βόλου: Ένας αιώνας ιστορίας, πίστης και προσφοράς». Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Δημητριάδος)

Ευαγγελίστρια Νέας Ιωνίας: Ο αγώνας της Νίκης Βόλου και τα «μπαούλα» των προσφύγων

2 ώρες πριν
O Ντάρεν Μάλετ με το μανδύα του (φωτ.: Facebook / Darren Tārene Mallett)

Ένας μανδύας ένωσε τον μαίανδρο με τα κύματα των Μαορί – Και έφερε κοντά συγγενείς στην Αυστραλία

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από παράσταση του Ντενίζ Γκεκτάς (πηγή: YouTube / Deniz Göktaş)

Τουρκία: Γέλια στην αίθουσα, 19 μήνες στην απόφαση για τον κωμικό που σατίρισε τον Ερντογάν

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV