pontosnews.gr
Τετάρτη, 25/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

18ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών: Αυλαία για το ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός της ΠΟΕ – Γεύσεις από τον Πόντο στην πλατεία Αγ. Γεωργίου στην Πάτρα

Μιλάει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γεώργιος Βαρυθυμιάδης. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

18/10/2024 - 8:30μμ
Εικόνα από το 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ που έγινε, το 2023, στην Κομοτηνή (φωτ. αρχείου: poe.org.gr)

Εικόνα από το 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ που έγινε, το 2023, στην Κομοτηνή (φωτ. αρχείου: poe.org.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με ρυθμούς, χρώματα και «αρώματα» από τον Πόντο καθώς και με συναισθήματα περηφάνειας αλλά και χαρμολύπης για την αλησμόνητη πατρίδα θα «πλημμυρίσει» το κλειστό γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος» της Πάτρας, στο οποίο έχουν ραντεβού το Σάββατο 19 Οκτωβρίου Πόντιοι από κάθε γωνιά της χώρας. Θα βρεθούν στην όμορφη πόλη της Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να συμμετάσχουν στο μεγαλύτερο γεγονός που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), μετά από τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, το Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

Πρόκειται για την 18η ετήσια αντίστοιχη εκδήλωση της ΠΟΕ, που διοργανώνει φέτος σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων. Μία εκδήλωση, η οποία φιλοδοξεί να επαναλάβει την επιτυχία των προηγούμενων αλλά και να αφήσει το δικό της αποτύπωμα στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της σύγχρονης ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού.

Τα λάβαρα των ποντιακών συλλόγων την ώρα που μπαίνουν στο στάδιο (φωτ.: poe.org.gr)

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του δήμου Πατρέων, ο σημερινός πρώτος πολίτης του οποίου είναι ο ποντιακής καταγωγής Κώστας Πελετίδης, της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού – Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το 18ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ είναι αφιερωμένο στα πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ανεπίσημα το Φεστιβάλ ξεκινάει το μεσημέρι του Σαββάτου με την πρόβα των πυρριχιστών, των επιλεγμένων Ποντίων χορευτών από διάφορα μέρη της χώρας.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Σιαμίδης)

Γύρω στις 5:00 το απόγευμα της 19ης Οκτωβρίου θα ανοίξουν οι πύλες του «Δημήτριος Τόφαλος», προκειμένου να υποδεχτεί τους χιλιάδες θεατές του 18ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ.

Με βάση το πρόγραμμα, στις 18:30, θα εμφανιστούν στη σκηνή εκπρόσωποι των πολιτιστικών δομών και συλλόγων του δήμου Πατρέων, οι οποίοι θα καλωσορίσουν στην Πάτρα περίπου 3.000-4.000 Πόντιους. Για περίπου έξι λεπτά θα παρουσιάσουν ένα δρώμενο-χορογραφία και θα στείλουν το δικό τους μήνυμα για την κατοχή της Κύπρου.

Η πολύχρωμη είσοδος στη σκηνή

Θα ακολουθήσει η φαντασμαγορική είσοδος εκατοντάδων χορευτών στο τερέν του κλειστού γυμναστηρίου.

Ένα ατέλειωτο, πολύχρωμο γαϊτανάκι θα μπει στον αγωνιστικό χώρο υπό τους ήχους του κερασουντιώτικου ομάλ’ και θα ξεσηκώσει τους θεατές.

Κατά την είσοδό τους οι εκπρόσωποι και των πέντε Περιφερειών της ΠΟΕ θα στείλουν το δικό τους μήνυμα για την Κύπρο.

«Παρουσιαστές της εκδήλωσης θα είναι η Μελίνα Γιαλαμά και ο Γιώργος Συμεωνίδης. Η Μελίνα σχεδίασε και την πανέμορφη αφίσα του φετινού φεστιβάλ, με το χάρτη της Κύπρου και τον αετό. Έχει πιάσει πολύ εύστοχα τη σύνδεση Πόντου και Κύπρου», λέει στο pontosnews.gr ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Τη «σκυτάλη» στην εκδήλωση θα παραλάβουν οι χαιρετισμοί των επισήμων. Θα χαιρετήσουν ο πρόεδρος της ΠΟΕ, ο ΣΠΟΣάρχης Νοτίου Ελλάδος και Νήσων και οικοδεσπότης Χρίστος Δημόπουλος, ο δήμαρχος Πατρέων, εκπρόσωπος της κυβέρνησης και ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης.

Θα τιμηθεί ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτριος Λουκάς, για τη στήριξή του στον ποντιακό ελληνισμό, ενώ θα προβληθεί και ένα βίντεο για την Κύπρο. Παρών στην εκδήλωση θα είναι και εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Κύπρου.

Λίγο μετά τη λήξη του 18ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ, που θα ολοκληρωθεί, όπως κάθε χρόνο, με τη Σέρρα, θα ακολουθήσει γλέντι στο χώρο του γυμναστηρίου. Σε αυτό μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες της Πάτρας, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να χορέψουν ποντιακούς χορούς.

Ποντιακές γεύσεις στην πλατεία Αγίου Γεωργίου

Από το πρωί της Κυριακής 20 Οκτωβρίου η πλατεία Αγίου Γεωργίου της Πάτρας θα γεμίσει με εδέσματα και γεύσεις από τον Πόντο, τα οποία θα μπορούν να γευτούν όλοι κάτοικοι της Πάτρας και οι επισκέπτες της.

Εθελόντριες θα παρασκευάζουν πιροσκί, ωτία και αριάν, τα οποία θα μοιράζονται δωρεάν στον κόσμο.

«Πηγαίνουμε στην Πάτρα, για να αφήσουμε το αποτύπωμα του Πόντου. Αρώματα, γεύσεις και πολιτισμό. Για πρώτη φορά σε φεστιβάλ ποντιακών χορών περιλαμβάνεται τόσο οργανωμένη γαστριμαργική εκδήλωση. Θέλουμε να νιώσουν οι Πατρινοί ότι ήρθαν στην πόλη τους οι Πόντιοι και φέρνουν μαζί τους κομμάτι από τον πλούσιο πολιτισμό τους.

(Φωτ. αρχείου: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

»Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους χορηγούς και πρώτο απ’ όλους το μεγάλο χορηγό Δημήτρη Μελισσανίδη. Είναι πάντοτε δίπλα μας και μας στηρίζει, σε όποια δράση κάνει η ΠΟΕ. Είναι ένας πολύ άξιος Πόντιος. Τον έχουμε τιμήσει πολλές φορές, διότι δείχνει έμπρακτα τη μεγάλη του αγάπη για τον Πόντο. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους άλλους μεγάλους χορηγούς, τον Αθανάσιο Μαρτίνο, τον Γιώργο Προκοπίου, τον Διαμαντή Διαμαντίδη, τον Αθανάσιο Λασκαρίδη καθώς και όλους τους μικρούς χορηγούς. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στη στήριξη που προσφέρουν το υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», καταλήγει ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

⇒ Το pontosnews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του 18ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Νεκταρία Μπαλωματίνη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

PontionLeague 2025-2026: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής στο πρωτάθλημα ποντιακών σωματείων Θεσσαλονίκης

24/02/2026 - 11:00μμ
Αριστερά ο Θόδωρος Κανονίδης και δεξιά το πρόγραμμα της παράστασης του 1963 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Θόδωρος Κανονίδης: Από το Σοχούμ στο ΡΕΞ του 1963 και το ΚΘΒΕ του 2002

24/02/2026 - 9:25μμ
(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων, 71 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης

24/02/2026 - 3:04μμ
Κυριακή της Τυρινής στην Καλλιθέα Δράμας, 22 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κική Σαλωνίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φλόγες παράδοσης και ποντιακός παλμός στην Καλλιθέα Δράμας

23/02/2026 - 5:32μμ
Ένας κουκαράς στην αποκριάτικη γιορτή του Δήμου Χαλανδρίου (φωτ.: Δήμος Χαλανδρίου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Σήμερα, Σταχτοδευτέρα, κάθε ποντιακό σπίτι, κρεμά τον κουκαρά! Το ταπεινό φυλαχτό της Σαρακοστής στον Πόντο

23/02/2026 - 4:15μμ
Επετειακός λογότυπος για το 2025 (φωτ.: Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Συλλυπητήρια από το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» για την εκδημία δύο μελών του

23/02/2026 - 3:16μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στα Κούλουμα με ποντιακές γεύσεις ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»

23/02/2026 - 10:56πμ
Φωτογραφία εποχής από γειτονιά της Τραπεζούντας όπου διακρίνεται δημόσια βρύση (φωτ.: Αρχείο καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Καθαρά Δευτέρα στον Πόντο: Οι δουλειές της νοικοκυράς και τα έθιμα της ημέρας

23/02/2026 - 9:07πμ
Έθιμα του ποντιακού γάμου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Λάρισας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακός γάμος στη Λάρισα: Συγκίνηση και παράδοση στο φεστιβάλ «Ο Άη Βασίλης άργησε μια μέρα»

22/02/2026 - 7:18μμ
Ποντιακό γλέντι στο 7ο Δημοτικό Νάουσας, Κυριακή της Τυρινής, 22 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: inaoussa.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κυριακή της Τυρινής με ένα μεγάλο γλέντι από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας

22/02/2026 - 6:53μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Champions League: Αποχαιρέτισε την Ευρώπη ο Ολυμπιακός

33 λεπτά πριν
Κάτοικοι της Νέας Υόρκης συμμετέχουν σε έναν μαζικό χιονοπόλεμο σε πάρκο της Νέας Υόρκης. Από την πρωτοφανή πυκνή χιονόπτωση το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 50 εκατοστά στο Σέντραλ Παρκ (φωτ.: EPA/Olga Fedorova)

Νέα Υόρκη: Έρευνα για τους δράστες «επίθεσης» με χιονόμπαλες εναντίον αστυνομικών

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νεκταρία Μπαλωματίνη)

PontionLeague 2025-2026: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής στο πρωτάθλημα ποντιακών σωματείων Θεσσαλονίκης

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης Και Δικαιοσύνης και ελληνισμού της Διασποράς (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Επιστολική ψήφος: Θετικές οι αντιδράσεις των αποδήμων, τι προτείνουν – «Το ζητούσαμε χρόνια και γίνεται πράξη»

2 ώρες πριν
Ο συλληφθείς μάνατζερ μέσα στο περιπολικό (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Κηφισιά: Αναβλήθηκε το αυτόφωρο του 72χρονου μάνατζερ – «Φοβήθηκα μήπως είναι κακοποιοί»

3 ώρες πριν
Αριστερά ο Θόδωρος Κανονίδης και δεξιά το πρόγραμμα της παράστασης του 1963 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Θόδωρος Κανονίδης: Από το Σοχούμ στο ΡΕΞ του 1963 και το ΚΘΒΕ του 2002

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign