pontosnews.gr
Τετάρτη, 31/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Red robin: Το ψάρι που περπατάει στη θάλασσα και φωτίζει την εξέλιξη του ανθρώπου

Αυτό το μοναδικό θαλάσσιο ον χρησιμοποίησε εξελικτικά τα ίδια γονίδια με αυτά που χρησιμοποίησε και ο άνθρωπος για να κινείται

28/09/2024 - 10:45μμ
(Φωτ.: Anik Grearson / Bellono Lab)

(Φωτ.: Anik Grearson / Bellono Lab)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα παράξενο είδος ψαριού που «περπατάει», βοηθά να ρίξει φως στο πώς οι άνθρωποι εξελίχθηκαν για να στέκονται όρθιοι πριν από εκατομμύρια χρόνια ικανότητα που ήταν αυτή που ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο ώστε ο άνθρωπος να γίνει το κυρίαρχο είδος του πλανήτη. Το Red robin είναι ένα οστεώδες ψάρι που ζει στον πυθμένα του ωκεανού, έχει έξι δομές που μοιάζουν με πόδια τα οποία χρησιμοποιεί για να… τρέχει στον πυθμένα της θάλασσας και μερικές φορές να σκάβει για λεία.

Αν και μοιάζουν με άκρα, οι επιστήμονες λένε ότι τα «πόδια» είναι στην πραγματικότητα μια προέκταση των πτερυγίων του, που μοιάζουν με φτερά.

Ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες των πανεπιστημίων Stanford και Harvard ανακάλυψε ότι αυτά τα ψάρια αυξάνουν το μέγεθος των ποδιών τους χρησιμοποιώντας τα ίδια γονίδια που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των ανθρώπινων άκρων. Βρήκαν επίσης ένα συγκεκριμένο είδος του Red robin  που ονομάζεται Prionotus carolinus και είναι πολύ ευαίσθητο στην αφή, επιτρέποντας του έτσι να μπορεί να γευτεί τη λεία που είναι κρυμμένη στον πυθμένα της θάλασσας.

Η ερευνητική ομάδα είπε ότι τα ευρήματά της, που δημοσιεύτηκαν σε δύο ξεχωριστές εργασίες στην επιθεώρηση Current Biology, θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ριχτεί φως στο πώς οι άνθρωποι εξελίχθηκαν για να περπατούν όρθιοι πριν από περίπου έξι εκατομμύρια χρόνια.

«Τα ζώα της ξηράς εξελίχθηκαν από προγόνους ψαριών, επομένως κάποιο είδος σχέσης μεταξύ ανθρώπινων άκρων και πτερυγίων ψαριών δεν αποτελεί έκπληξη. Ωστόσο, ήμασταν ενθουσιασμένοι που είδαμε ότι το γονίδιο που κάνει ορισμένα μέρη των πτερυγίων να αναπτύσσονται με νέο τρόπο στα Red robins είναι επίσης ένα γονίδιο που ελέγχει ορισμένα οστά στον άνθρωπο» λέει ο Ντέιβιντ Κίνγκσλι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Stanford στις ΗΠΑ, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η προσαρμογή

Οι ερευνητές λένε ότι όπως οι αρχέγονοι πρόγονοι μας εξελίχθηκαν για να περπατούν όρθια για να προσαρμοστούν στη ζωή στη στεριά πριν από περίπου έξι εκατομμύρια χρόνια, τα Red robins ανέπτυξαν παρόμοια χαρακτηριστικά για να προσαρμοστούν στο περιβάλλον του πυθμένα του ωκεανού.

«Και στις δύο περιπτώσεις, η εξέλιξη των ποδιών που περπατούσαν απαιτούσε αλλαγές στις σκελετικές δομές, μυϊκή καινοτομία και αισθητηριακό και κινητικό έλεγχο. Αυτό είναι ένα ψάρι που μεγάλωσε πόδια χρησιμοποιώντας τα ίδια γονίδια που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των άκρων μας και στη συνέχεια επαναχρησιμοποίησε αυτά τα πόδια για να βρει θηράματα χρησιμοποιώντας τα ίδια γονίδια που χρησιμοποιεί η γλώσσα μας για να γευτεί το φαγητό. Αν και οι λεπτομέρειες για το πώς συνέβη αυτό στα ψάρια και τους ανθρώπους είναι πιθανότατα πολύ διαφορετικές, ελπίζουμε να μάθουμε γενικές αρχές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα παλιά γονίδια και οι παλιές δομές μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν στη φύση προκειμένου να χτιστούν νέα χαρακτηριστικά σε άγρια ​​είδη» εξηγεί ο Κίνγκσλι.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν αυτά που περιγράφουν ως «περίεργα πλάσματα», αφού έμαθαν ότι  συχνά ακολουθούνται από άλλα ψάρια λόγω της μοναδικής τους ικανότητας να βρίσκουν κρυμμένα θηράματα.

• Πηγή: naftemporiki.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο «χόμπιτ» της ανθρώπινης εξέλιξης: κρανίο του Homo floresiensis από την Ινδονησία (φωτ.: Lanmas / Alamy)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τι μας έμαθε το 2025 για τους προγόνους μας – και γιατί η ιστορία τους είναι πιο μπερδεμένη από ποτέ

28/12/2025 - 8:47πμ
Στο μέσο ο Γιώργος Τσουλφάς, στην ειδική τελετή του American College of Surgeons. Σικάγο, 19 Σεπτεμβρίου 2025 (πηγή: ΑΠΘ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παγκόσμια διάκριση: Ο Γιώργος Τσουλφάς του ΑΠΘ στους κορυφαίους χειρουργούς-εκπαιδευτές

22/12/2025 - 2:44μμ
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαρία Ματσιώλα)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Περιβάλλον: Μια μουσική αλλιώτικη – Πώς «ακούγονται» το Δέλτα του Αξιού και η λίμνη Ορεστιάδα;

21/12/2025 - 3:18μμ
Φωτογραφία από το πρακτορείο ANSA, που δείχνει και το μέγεθος των αποτυπωμάτων
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ιταλία: Χιλιάδες αποτυπώματα δεινοσαύρων βρέθηκαν στις Άλπεις, σε κάθετο βράχο

16/12/2025 - 8:02μμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay/Gerd Altmann)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ChatGPT: Αμερικανοί πάνε στα δικαστήρια την OpenAI και τη Microsoft με κατηγορία για… φόνο

11/12/2025 - 7:48μμ
Καλλιτεχνική απεικόνιση της μαύρης τρύπας του γαλαξία NGC 3783 (φωτ.: ESA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Έκρηξη σε μαύρη τρύπα προκαλεί ισχυρούς αστρικούς ανέμους

9/12/2025 - 5:31μμ
Πείραμα για τον φωτονικό επεξεργαστή Τεχνητής Νοημοσύνης. Από αριστερά οι υποψήφιοι διδάκτορες Αντώνης Πράπας, Μόσχος Θεόδωρος, Οδυσσέας Ασημόπουλος (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Από το ΑΠΘ, ο ισχυρότερος φωτονικός πυρήνας Τεχνητής Νοημοσύνης παγκοσμίως

9/12/2025 - 12:48μμ
Ρομποτικός μηχανισμός λαμβάνει δείγματα από μια υδροθερμική πηγή στη Μήλο (φωτ.: MARUM – Center for Marine Environmental Sciences, University of Bremen)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εντυπωσιακή ανακάλυψη στη Μήλο: Υδροθερμικά πεδία σε άγνωστα βάθη

7/12/2025 - 12:34μμ
Προσομοίωση της προβλεπόμενης φωτορύπανσης δορυφόρων σε ένα μελλοντικό διαστημικό τηλεσκόπιο (φωτ.: NASA / Borlaff, Marcum, Howell Nature, 2025)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η φωτορύπανση των δορυφόρων αλλοιώνει τις εικόνες του διαστήματος

4/12/2025 - 5:41μμ
Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία το 2022, 36 χρόνια μετά το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τσερνόμπιλ: Βρέθηκε μεταλλαγμένος μύκητας που επιβιώνει χρησιμοποιώντας την ακτινοβολία

2/12/2025 - 7:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ομάδα σαμάνων και θεραπευτών κρατούν εικόνες ηγετών κρατών κατά τη διάρκεια τελετουργικού, σε παραλία στη λίστα του Περού (φωτ.: EPA/Paolo Aguilar)

2026: Σαμάνοι προβλέπουν ασθένεια του Τραμπ, ήττα του Μαδούρο και το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

3 ώρες πριν
Ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας γλύκανε την Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Edessa News / Τρύφωνας Κίτσος)

Το χοσάφ’ της ποντιακής κουζίνας ζέστανε τα Χριστούγεννα στους Αστερόμυλους Έδεσσας

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Κατέρρευσε κόντρα στην Τσεντεβίντα ο Άρης

4 ώρες πριν
Τραυματίας μεταφέρεται σε νοσοκομείο στη Λαττάκεια μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης Αλαουιτών (φωτ.: EPA / Ahmad Fallaha)

Συρία: Βία στη Λαττάκεια και οι Αλαουίτες ξανά στο στόχαστρο έναν χρόνο μετά την πτώση Άσαντ

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

EuroCup: Ήττα στις λεπτομέρειες για τον Πανιώνιο στη Γαλλία

5 ώρες πριν
Μαζικές συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: αρχείο EPA / Erdem Sahin)

Τουρκία: 357 συλλήψεις σε σαρωτική αντιτρομοκρατική επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign