pontosnews.gr
Κυριακή, 14/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χακάν Φιντάν: Η Τουρκία στηρίζει σθεναρά τη Βόρεια Μακεδονία από την ανεξαρτησία της και θα συνεχίσει να το κάνει αυτό

Λεφτά και υποσχέσεις έδωσε η Άγκυρα στα Σκόπια

5/09/2024 - 11:38μμ
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν με τον Σκοπιανό ομόλογό του Τίμτσο Μουτσούνσκι, στα Σκόπια (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν με τον Σκοπιανό ομόλογό του Τίμτσο Μουτσούνσκι, στα Σκόπια (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την αμέριστη στήριξη της Τουρκίας προς τα Σκόπια εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, μετά τη συνάντηση που είχε, την Πέμπτη, με τον Σκοπιανό ομόλογό του Τίμτσο Μουτσούνσκι.

«Όπως γνωρίζετε, έχω επισκεφθεί τη Μακεδονία και τα Σκόπια πολλές φορές με διάφορους ρόλους τα τελευταία 20 χρόνια. Η Τουρκία στηρίζει σθεναρά τη Βόρεια Μακεδονία από την ανεξαρτησία της και θα συνεχίσει να το κάνει αυτό. Είχαμε σήμερα εντατικές συνομιλίες. Εκτιμούμε πολύ τη συνεργασία, τη φιλία και τη συμμαχία με τη Μακεδονία. Συζητήσαμε πώς μπορούμε να αναβαθμίσουμε αυτή τη συνεργασία. Ως Τουρκία, εκφράζουμε το ενδιαφέρον μας να προχωρήσουμε στη σύσταση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Η Τουρκία έχει ως στόχο την αύξηση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις τουρκικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα», είπε.

«Η Βόρεια Μακεδονία έχει ξεχωριστή θέση για μένα» τόνισε εν συνεχεία, ο Χακάν Φιντάν και συμπλήρωσε ότι πιστεύει πως η οθωμανική κληρονομιά αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και θα συνεχίσουν τη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα.

«Η τουρκική κοινότητα στη χώρα μάς συνδέει στενά, όπως η Πέτρινη Γέφυρα στα Σκόπια. Θέλουμε να αναπτύσσονται οι σχέσεις μεταξύ όλων των κοινοτήτων και να διατηρηθεί αυτή η αρμονία στη Βόρεια Μακεδονία. Πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει θετική προσέγγιση όσον αφορά στα αιτήματα για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας και στα έργα υποδομών της τουρκικής κοινότητας. Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει μια ευαίσθητη προσέγγιση στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, με επικεφαλής τη “FETO“, διότι αυτή δεν αποτελεί απειλή μόνο για την Τουρκία, αλλά και για όλες τις χώρες όπου είναι παρούσα. Αναμένουμε από τη Βόρεια Μακεδονία να στηρίξει πιο ισχυρά τον αγώνα κατά της “FETO“», ανέφερε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Τα Βαλκάνια, σύμφωνα με τον Χακάν Φιντάν έχουν γεωστρατηγική σημασία και αυτή η περιοχή συμβάλλει άμεσα στην ειρήνη και τη σταθερότητα της Ευρώπης. «Θέλουμε να έχουμε ειρήνη και σταθερότητα σε όλα τα Βαλκάνια, αυτό συνιστά βασική προτεραιότητα για εμάς και ως Τουρκία συμμετέχουμε ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση. Η Τουρκία στα Βαλκάνια έχει πάντα μια προδραστική στάση και θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας, χάρη στη συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία, μια χώρα που βρίσκεται στην καρδιά των Βαλκανίων», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία αποδίδει επίσης μεγάλη σημασία και στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με τα Σκόπια. «Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι θέματα όπως η στρατιωτική εκπαίδευση και η συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις θα αποκτήσουν σημαντική δυναμική το προσεχές διάστημα. Οι εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας κατέχουν κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως και θα ήθελα να τονίσω ότι οι εταιρείες αυτές είναι έτοιμες να συνεισφέρουν στη Βόρεια Μακεδονία», σημείωσε ο Φιντάν.

Ο Χακάν Φιντάν κατά τις δηλώσεις του στα Σκόπια χρησιμοποίησε τόσο τον όρο «Βόρεια Μακεδονία», όσο και σκέτο τον όρο «Μακεδονία».

Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, είπε πως «η Τουρκία είναι αποδεδειγμένα φίλος μας και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ».

Ο Τίμτσο Μουτσούνσκι χαρακτήρισε την επίσκεψη ως σημαντική στιγμή στις διμερείς σχέσεις, και υπογράμμισε ότι, ως πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών από τότε που ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων αποτελεί ισχυρή επιβεβαίωση της ολοένα και ισχυρότερης στρατηγικής σύμπραξης.

«Παραδοσιακά, οι καλές σχέσεις επηρεάζουν θετικά την οικονομική συνεργασία. Μοιραζόμαστε κοινές θέσεις με την Τουρκία για θέματα ασφάλειας και περιφερειακά ζητήματα. Τον ενημέρωσα ιδίως για την πορεία μας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ότι η προβλεψιμότητα είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τίμτσο Μουτσούνσκι συμπλήρωσε ότι «η χώρα μας, από την ανεξαρτησία της ακόμη, μπορούσε να βασιστεί στην Τουρκία, ως φίλο και υποστηρικτή μας για την επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κατά την επίσκεψή του σήμερα στα Σκόπια συναντήθηκε ακόμη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και με τον Πρόεδρο της Βουλής της χώρας Άφριμ Γκάσι.

•Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ N. Φραγκόπουλος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αστυνομικοί και μέλη σωστικών συνεργείων στη σκηνή της δολοφονικής επίθεσης στο Σίδνεϊ (φωτ.: . EPA/Jeremy Piper)
ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό με τουλάχιστον δώδεκα νεκρούς στο Σίδνεϊ – Ένοπλοι πυροβόλησαν κατά εβραϊκής κοινότητας

14/12/2025 - 1:16μμ
Ένοπλος μαχητής στη Συρία (φωτ. αρχείου: EPA/Bilal Al Hammoud)
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Μέλος των συριακών δυνάμεων ασφαλείας ο δράστης της επίθεσης κατά Αμερικανών

14/12/2025 - 12:38μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο ύποπτος, ένας άνδρας γύρω στα 30, που φορά μαύρα ρούχα
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νεκροί και τραυματίες από επίθεση ένοπλου σε πανεπιστήμιο – Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη

14/12/2025 - 8:35πμ
(Φωτ.: EPA/FRANCIS CHUNG / POOL
ΚΟΣΜΟΣ

Αιματηρό χτύπημα στη Συρία και απειλές για αντίποινα από τον Λευκό Οίκο

13/12/2025 - 11:59μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκρηκτικό κλίμα στη Μαύρη Θάλασσα – Νέο επικίνδυνο επεισόδιο στο μέτωπο της Ουκρανίας

13/12/2025 - 9:14μμ
Από αριστερά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Τουρκμενιστάν (φωτ.: Χ/Recep Tayyip Erdoğan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η ειρήνη στην Ουκρανία δεν απέχει πολύ – Συνάντηση με τον Πούτιν στο Τουρκμενιστάν

13/12/2025 - 2:00μμ
Ουκρανοί κρατούν πανό που αναγράφει «Χρησιμοποιείστε ρωσικά κεφάλαια: Ένας νόμιμος και σωστός τρόποος να υπερασπιστείτε την Ουκρανία» έξω από το κτήριο όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)
ΚΟΣΜΟΣ

Παγώνουν επ’ αόριστον τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη

12/12/2025 - 11:31μμ
Υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κρατούν φωτογραφίες του Εκρέμ Ιμάμογλου στη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από το δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στις 9 Μαρτίου αρχίζει η δίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου – Αντιμετωπίζει ποινή… 2.352 ετών

12/12/2025 - 8:48μμ
Το τουρκικής ιδιοκτησίας «CENK T» στο λιμάνι Τσερνομόρσκ, στις φλόγες έπειτα από τη ρωσική επίθεση (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσική επίθεση σε λιμάνι της Οδησσού: Ζημιές σε τρία τουρκικά πλοία

12/12/2025 - 8:12μμ
Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο Τουρκμενιστάν, στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ Ειρήνης και Ασφάλειας, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Χ / Presidency of the Republic of Türkiye)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν σε Πούτιν: Εκεχειρία σε ενέργεια και λιμάνια ως πρώτο βήμα στην Ουκρανία

12/12/2025 - 7:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου (φωτ. αρχείου: EPA / Maxim Shemetov)

Αιχμάλωτοι του Σινιρλίογλου

24 λεπτά πριν
(Φωτ.: pontosnews.gr)

Λάρισα: Με νταούλι, λύρα και πισία, αλώθηκε η πλατεία Φιλιππούπολης στο πλαίσιο του 19ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: admie.gr)

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση (φωτ.: Τάνια Λαζαρίδου)

«Ρίζα μ’ και στερέα μ’»: Ένα βαθιά συγκινητικό ταξίδι, μια προσωπική αναζήτηση στον Πόντο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay)

Όταν η Μαρινέλλα είπε «όχι»: Η περιπέτεια του τραγουδιού «Πες πως μ’ αντάμωσες» που έγινε τεράστια επιτυχία

2 ώρες πριν
Η φωτογραφία αυτή είναι η τελευταία του Φώτη Κόντογλου, τον Μάιο του 1965 (πηγή: Facebook / Fotis Kontoglou Original - Φώτη Κόντογλου Αρχείο)

Φώτης Κόντογλου, ο εμβληματικός ζωγράφος που αδικήθηκε από το ελληνικό κράτος

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign