pontosnews.gr
Παρασκευή, 26/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων – Ποιοι επωφελούνται

Χρηστικές πληροφορίες για τους δικαιούχους

10/08/2024 - 6:10μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2023, στις 2 Αυγούστου, ξεκίνησε η περίοδος υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ρεύματος για το επόμενο δωδεκάμηνο.

Το ΚΟΤ είναι χαμηλότερο κατά 4,5-7,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (ανάλογα με την κατηγορία του δικαιούχου) σε σχέση με το κανονικό τιμολόγιο του εκάστοτε παρόχου, εξασφαλίζει δηλαδή σημαντική έκπτωση για όσους το δικαιούνται.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει έναν μήνα μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δηλαδή για φέτος στις 2 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθούν χρηστικές πληροφορίες για τους δικαιούχους, τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις χορήγησης του ΚΟΤ.

Α. Υπάρχουν δύο κατηγορίες δικαιούχων:
α. Στο ΚΟΤ Α’ εντάσσονται όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
β. Στο ΚΟΤ Β’ εντάσσονται όσοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

i. Έχουν ετήσιο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, έως τα όρια που παρατίθενται:

• Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά 8.000 ευρώ.
• Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά 15.000 ευρώ.
• Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται το ποσό των 4.500 ευρώ και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος το ποσό των 2.250 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 31.500 ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού. Το συγκεκριμένο ανώτατο όριο (31.500 €) αυξάνεται κατά 8.000 ευρώ για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω και κατά 15.000 ευρώ για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

ii. Έχουν οι ίδιοι και τα μέλη του νοικοκυριού, ακίνητη περιουσία, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, με συνολική φορολογητέα αξία, έως το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως ανώτατο όριο 180.000 ευρώ.

iii. Τα μέλη του νοικοκυριού δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας και δεν δηλώνουν δαπάνες διαβίωσης για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Β. Η αίτηση ένταξης στο ΚΟΤ υποβάλλεται κάθε χρόνο προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης σε αυτό. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ΗΔΙΚΑ, από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του νοικοκυριού ή τον/τη σύζυγό του με απαραίτητη προϋπόθεση η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να είναι ήδη στο όνομα του υπόχρεου ή του της συζύγου. Κάθε νοικοκυριό λαμβάνει το ΚΟΤ μόνον για την παροχή της κύρια κατοικίας.

Γ. Το ΚΟΤ εφαρμόζεται για το σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης και έως τα αντίστοιχα όρια που προβλέπονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου έχουν ως εξής:

  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 1.400 κιλοβατώρες.
  • Νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 1.600 κιλοβατώρες.
  • Νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 1.700 κιλοβατώρες.
  • Νοικοκυριό με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη 1.800 κιλοβατώρες.
  • Νοικοκυριό με τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη 1.900 κιλοβατώρες.
  • Νοικοκυριό με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη 2.000 κιλοβατώρες.

Για κατανάλωση μικρότερη των 200 kWh ανά τετράμηνο, δεν υπολογίζεται έκπτωση ΚΟΤ.

Δ. Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 300 kWh.

  • Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 600 kWh.
  • Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται κατανάλωση 200 kWh και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος κατανάλωση 100 kWh, μέχρι του συνολικού ορίου των 2.400 kWh ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού. Το συγκεκριμένο ανώτατο όριο (2.400 kWh) αυξάνεται κατά 300 kWh για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω και κατά 600 kWh για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

Ε. Η έκπτωση είναι 4,5 σεντς ανά κιλοβατώρα για τους δικαιούχους του ΚΟΤ Β’ και 7,5 σεντς για το ΚΟΤ Α΄. Εφαρμόζεται στη χρέωση για την κατανάλωση ημέρας ή και της νύχτας αν ο καταναλωτής έχει νυχτερινό τιμολόγιο.

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν από τον προμηθευτή τους ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα παράταση έως 17 Ιουλίου για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων «Εξοικονομώ»

26/06/2026 - 11:23πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Επιστρέφονται αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές ύψους 7,81 εκατ. ευρώ

23/06/2026 - 7:53μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα παρέμβαση για τον νόμο Κατσέλη: Μειώσεις στις επιβαρύνσεις και ευνοϊκές αλλαγές για χιλιάδες δανειολήπτες

23/06/2026 - 10:42πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για οικογένειες με παιδιά – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές και ποιοι είναι οι δικαιούχοι

22/06/2026 - 8:44πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται 7 νέα μέτρα στήριξης: Ποιοι θα δουν χρήματα, αυξήσεις και διευκολύνσεις από τον Ιούλιο

20/06/2026 - 4:17μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμές άνω του 1,38 δισ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα – Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

20/06/2026 - 11:20πμ
(Φωτ.: EPA / Fazry Ismail)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάσα για τους οδηγούς: Βουτιά στις τιμές των καυσίμων μετά την αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

20/06/2026 - 9:18πμ
Οι σημαίες των ΗΠΑ και του Ιράν στο Μουσκάτ του Ομάν, στις 25 Απριλίου 2025, πριν από τον τρίτο συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης (φωτ.: EPA / Ali Haider)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ-Ιράν: Αμερικανικές πηγές επιβεβαιώνουν το κείμενο των 14 σημείων – Τι προβλέπει για πετρέλαιο, κυρώσεις και πυρηνικά

17/06/2026 - 7:16μμ
Καταναλωτής ψωνίζει σε σουπερμάρκετ (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

PosoKanei: Η νέα πλατφόρμα που συγκρίνει τιμές σε 10.000 προϊόντα σουπερμάρκετ

17/06/2026 - 4:57μμ
Το κτήριο του υπουργείου Οικονομικών (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατασχέσεις: Το νέο νομοσχέδιο που απελευθερώνει τραπεζικούς λογαριασμούς και αυξάνει το ακατάσχετο

17/06/2026 - 9:01πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πατινάδα σε παλαιότερο αντάμωμα μικρασιατικών συλλόγων (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας)

Η Νέα Ιωνία μετρά αντίστροφα για το 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Σωματείων

18 λεπτά πριν
Ιρανοί ψαράδες πλέουν ανάμεσα σε πλοία που έχουν ακινητοποιηθεί στα Στενά του Ορμούζ, ανοιχτά του Μπαντάρ Αμπάς στο νότιο Ιράν, την 1η Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Amirhossein Khorgooei / ISNA News Agency)

Ορμούζ: Νέα ένταση στα Στενά, αλλά οι αγορές βλέπουν φθηνότερο πετρέλαιο

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΛ.ΑΣ.)

Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε καλά οργανωμένη σπείρα διαρρήξεων με λεία άνω των 585.000 ευρώ

1 ώρα πριν
Από τη Λαμία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, 17 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Φθιώτιδος)

Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας: Χορός στην Παναγία Σουμελά και επιστροφή στις ρίζες του Πόντου

2 ώρες πριν
Άνθρωποι δροσίζονται κάτω από εκνεφωτές που έχουν τοποθετηθεί κοντά στο Κολοσσαίο, Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Massimo Percossi)

Η Ευρώπη «βράζει»: Δεκάδες νεκροί, θερμοκρασίες-ρεκόρ και απαγορεύσεις λόγω του ακραίου καύσωνα

2 ώρες πριν
Με ένα μαχητικό αεροσκάφος στο πέτο, δίπλα στην αμερικανική σημαία, υποδέχθηκε ο Τραμπ τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, τον Σεπτέμβριο του 2025 (φωτ.: White House / Daniel Torok)

Τραμπ: «Δώρο» στην Τουρκία, με κινητήρες για το μαχητικό KAAN

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign