pontosnews.gr
Κυριακή, 10/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Η ιαχή «αθάνατοι» σκόρπισε ρίγη συγκίνησης – Όσα έγιναν στην εκδήλωση της Νεολαίας της ΠΟΕ για την 105η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

Με ευπρέπεια και σεβασμό οι νεολαίοι απέδωσαν τιμή στα 353.000 αθώα θύματα

19/05/2024 - 12:00πμ
(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εκατοντάδες αναμμένα κεράκια, τοποθετημένα δίπλα στη θάλασσα, φώτισαν την Προβλήτα 1 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, σχηματίζοντας τον αριθμό 353.000. Δεκάδες κίτρινα μπαλόνια, με συνθήματα για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, με ονόματα αθώων θυμάτων των τραγικών γεγονότων αλλά και με ονόματα εν Ελλάδι ποντιακών συλλόγων, αφέθηκαν στον ουρανό.

Η ιαχή «αθάνατοι» διέλυσε την ησυχία της νύχτας.

Ήταν το αποκορύφωμα αλλά και το πιο συγκινητικό μέρος των εκδηλώσεων των μελών της Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για απόδοση τιμής στους προγόνους μας, οι οποίοι άφησαν τα άψυχα κορμιά τους, κυνηγημένοι από το μαχαίρι των Νεότουρκων και των κεμαλιστών, στην αλησμόνητη πατρίδα.

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Οι κεντρικές εκδηλώσεις της Νεολαίας της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν νωρίτερα με ομιλία της Σοφίας Ιακωβίδου (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών και του Ιδρύματος Ποντιακών Μελετών), η οποία, μπροστά από το περίπτερο που έχει στηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους, παρουσίασε το θέμα «Λογοτεχνικές μνήμες – Τα ρωμαίικα της Τραπεζούντας από το χθες στο αύριο».

Δίπλα της η Παναγιώτα Αμπερίδου, μέλος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης, διάβασε ένα απόσπασμα από την ποιητική συλλογή του Στάθη Χριστοφορίδη-Σάρπογλη Τα Αρμενοπούλια. Η ομιλία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΣΠΦΣΘ.

Η Παναγιώτα Αμπερίδου και η Σοφία Ιακωβίδου στο περίπτερο της Νεολαίας της ΠΟΕ (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Να σημειωθεί ότι η Σοφία Ιακωβίδου, κάτοχος ΜΑ στη Δημιουργική Γραφή, έχει κάνει μεταπτυχιακό και έρευνα στη ρωμαίικη διάλεκτο της Τραπεζούντας. «Τα ρωμαίικα της Τραπεζούντας είναι ένας κρυμμένος θησαυρός. Πρέπει να βρούμε το χάρτη και να φτάσουμε σε αυτά. Έτσι θα γεμίσει η ψυχή μας αλλά και θα γνωρίσουμε βαθύτερα τον ποντιακό πολιτισμό, οποίος αποτελεί μέρος του ελληνικού πολιτισμού», ανέφερε στο pontosnews.gr η Σοφία Ιακωβίδου.

Λίγη ώρα μετά, επίσης μπροστά από το περίπτερο της νεολαίας, ξεκίνησε το μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης, με την παρουσίαση παραδοσιακών αλλά και νεότερων ποντιακών τραγουδιών.

Οι Γιώργος Στεφανίδης και Πόλυς Εφραιμίδης στη λύρα και το τραγούδι, και οι Γιάννης Παπαχατζάκης και Νίκος Νεραντζάκης στο λαούτο, για σχεδόν μία ώρα ξεσήκωσαν την κεντρικότερη πλατεία της Θεσσαλονίκης με ήχους και μουσικές από τον Πόντο. Αρκετοί περαστικοί σταματούσαν για ώρα και σιγοτραγουδούσαν ή κουνούσαν τα πόδια τους στους ρυθμούς της κεμεντζέ.

Νίκος Νεραντζάκης και Πόλυς Εφραιμίδης (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Γιάννης Παπαχατζάκης και Γιώργος Στεφανίδης (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Στη διάρκεια αυτού του μουσικού προγράμματος προβλήθηκε κι ένα βίντεο για τον αείμνηστο Μιχάλη Χαραλαμπίδη, ο οποίος πρωτοστάτησε στις προσπάθειες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη Βουλή των Ελλήνων.

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Το περίπτερο της Νεολαίας της ΠΟΕ

Το περίπτερο στήθηκε το πρωί της Τρίτης 14 Μαΐου. Όλες αυτές τις μέρες γινόταν διανομή φυλλαδίων σε περαστικούς για τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων και τον ξεριζωμό από την αλησμόνητη πατρίδα, ενώ από μεγάφωνα ανακοινώνονταν μηνύματα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας και παρουσιάζονταν παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια.

Επίσης, στο περίπτερο αλλά και γύρω από αυτό υπήρχαν διάφορα δημοσιεύματα, φωτογραφίες αλλά και ζωγραφιές για τον ποντιακό ελληνισμό και τη Γενοκτονία που υπέστη.

Από τον πάγκο του περιπτέρου διατίθενταν μπλουζάκια, κούπες, κονκάρδες και καπέλα με τον λογότυπο της Γενοκτονίας.

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

«Όλες αυτές τις ημέρες, ιδίως από την Παρασκευή και μετά, όταν βελτιώθηκε ο καιρός, πέρασαν από το περίπτερό μας πολλοί πολίτες, μεταξύ των οποίων και μεγάλος αριθμός τουριστών, οι οποίοι ζητούσαν πληροφορίες για τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει ενδιαφέρον του κόσμου, διότι έτσι φτάνουμε πιο κοντά στον βασικό μας στόχο, ο οποίος είναι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας», τόνισε στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της Νεολαίας της ΠΟΕ, Γιώργος Χατζηκυριακίδης.

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Αναμνηστική φωτογραφία στο τέλος της εκδήλωσης (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Τα μπαλόνια πριν πετάξουν στον ουρανό της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Κείμενο, φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Χαράλαμπος Κιαγχίδης (πηγή:  Facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο ευεργέτης – Συνδέθηκε με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τη Μονή Περιστερεώτα

9/08/2025 - 9:53μμ
Αγροτικό ιατρείο της εποχής
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντιοι και Μικρασιάτες πρόσφυγες: Αντιμετωπίστηκαν ως υγειονομική απειλή όταν άρχισαν οι επιδημίες

9/08/2025 - 6:55μμ
Γεννήθηκαν στο Ατα-Παζάρ', ρίζωσαν στην Ακρινή Κοζάνης (φωτ.: Facebook / Vasiliki Tsanaktsidou)
ΠΟΝΤΟΣ

5ο Αντάμωμα Ατα-Παζάρ’ στην Ακρινή Κοζάνης, με τα πρόσωπα των προγόνων στο επίκεντρο

8/08/2025 - 8:20μμ
Η εικόνα της Παναγίας στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, τον Δεκαπενταύγουστο του 2021 (φωτ.: 61saat.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: Οι εθνικιστικές φωνές «πνίγουν» τη Θεία Λειτουργία στη Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο

8/08/2025 - 4:25μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Κώστας Παπουτσίδης: Η φλόγα του πολιτισμού δεν σβήνει!

8/08/2025 - 3:29μμ
(Πηγή φωτ.: poe.org.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Ασσυρίων: Αναγνώριση από την ελληνική κυβέρνηση ζητά και πάλι η ΠΟΕ με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Μνήμης

7/08/2025 - 10:36μμ
Εικόνα από τον Μέγα Πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό Εσπερινό, το 2024, στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο (φωτ. αρχείου: flickr.com / imverias / Gerasimos Bekes)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο: Η 1.613η πανήγυρη στο ιερό προσκύνημα στην Καστανιά

7/08/2025 - 10:00μμ
Η Ελένη Καρακασίδου με το κύπελλο της Microsoft και τη σημαία του Πόντου στη Φλόριντα, στο αεροδρόμιο (φωτ.: Παναγιώτης Ασλανίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ελένη Καρακασίδου: Μια φωτεινή 17χρονη, παγκόσμια πρωταθλήτρια της Microsoft – Ανήκει στην Ελλάδα, διατρανώνει την ποντιακή καταγωγή της

7/08/2025 - 5:25μμ
Άποψη του λιμανιού της Τραπεζούντας
ΠΟΝΤΟΣ

Χαψία: Οι ταπεινοί βασιλιάδες του Εύξεινου Πόντου – Το κούλισμα, τα μελίπαστα και τα βαρύπαστα

7/08/2025 - 10:19πμ
(Φωτ.: facebook / Kostas Ageris)
ΠΟΝΤΟΣ

Κώστας Αγέρης: Κάτι ψήνει, αλλά τι; – Η αινιγματική ανάρτηση με την ωραία εικόνα

7/08/2025 - 9:10πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Τελ Αβίβ: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του σχεδίου κατάκτησης της Γάζας

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Φωτιά στην Κερατέα: Τι ισχυρίζονται οι δύο υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ που συνελήφθησαν

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Αίθριος ο κυριακάτικος καιρός σε όλη τη χώρα – Συνεχίζονται οι βοριάδες

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Λαυρεωτική: Δορυφορικά δεδομένα δείχνουν την καμένη έκταση – Πάνω από 15.000 στρέμματα

9 ώρες πριν
Αλίεφ, Τραμπ και Πασινιάν επιδεικνύουν την υπογεγραμμένη συμφωνία ειρήνευσης (φωτ.: EPA / Nathan Howard)

Ρωσία: Η Μόσχα «χαιρετίζει επιφυλακτικά» τη συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

EcommBx Cup: Την ήττα με 76-66 γνώρισε η Εθνική μπάσκετ από τη Σερβία

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign