pontosnews.gr
Δευτέρα, 27/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι πηγές για τη Γενοκτονία των Ποντίων και η τουρκική προπαγάνδα μέσω της μουσικής

Ενδιαφέρουσες ομιλίες στο πλαίσιο της πολυθεματικής έκθεσης της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

3/05/2024 - 10:55μμ
Στιγμιότυπο από την 3η πολυθεματική έκθεση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, στην Αστική Σχολή Κατερίνης (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Στιγμιότυπο από την 3η πολυθεματική έκθεση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, στην Αστική Σχολή Κατερίνης (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για οκτώ ημέρες, όσες κράτησε η πολυθεματική έκθεση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, μέλη και φίλοι του συλλόγου είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου, ένα ταξίδι με αφετηρία την Αστική Σχολή Κατερίνης.

Στο επίκεντρο ήταν τα έργα ζωγραφικής και οι φωτογραφίες από τα αντίστοιχα τμήματα του σωματείου, αλλά η έκθεση κειμηλίων. Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν και οι παράλληλες εκδηλώσεις που περιλάμβαναν τέσσερις ομιλίες.

Την Κυριακή 21 Απριλίου η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Το τμήμα χορωδίας και λύρας του συλλόγου παρουσίασε ποντιακά παραδοσιακά τραγούδια και μελωδίες, με χοράρχη τον Μάκη Λολοσίδη.

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Καλεσμένος ήταν ο δρ Νεότερης Ιστορίας και συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών Θεοδόσης Κυριακίδης, ο οποίος αναφερόμενος στις αρχειακές πηγές σχετικά με τη Γενοκτονία, είπε: «Την επιστημονική καταγραφή την εγκαινίασε ο καθηγητής Ιστορίας στη Βιέννη Πολυχρόνης Ενεπεκίδης, ο οποίος ουσιαστικά για πρώτη φορά εξέτασε τα διπλωματικά αρχεία της Αυστροουγγαρίας και εξέδωσε μια σχετική μελέτη το 1962, την οποία συμπλήρωσε με τα αρχεία της Γερμανίας και εξέδωσε συμπληρωμένη το 1996.

»Οι ουσιαστικές ενέργειες, όμως, για την συστηματική έρευνα και ανάδειξη του ζητήματος πραγματοποιήθηκε από τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η ερευνητική εργασία του τα επόμενα χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να εκδοθούν 14 τόμοι με ντοκουμέντα που στοιχειοθετούν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, καθώς και ένας συνοπτικός τόμος που εξέδωσε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων. Παρά το μεγάλο αυτό ερευνητικό του έργο, που ολοκληρώθηκε το 2004, το ζήτημα παρέμενε εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια της ελληνικής πραγματικότητας».

Παρέμβαση έκανε από τις ΗΠΑ ο Σάββας Κοκτζόγλου, συγγραφέας μαζί με τον  δρ Ρόμπερτ Σενκ του έργου Η Γενοκτονία των Ελλήνων μέσα από τα Ημερολόγια Πολέμου του Αμερικανικού Ναυτικού. Στην ομιλία του ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα αρχεία από την Ουάσινγκτον, τα οποία επιβεβαιώνουν και αυτά τη θηριωδία των Νεότουρκων.

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Την Τετάρτη 24 Απριλίου, αφού κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο υποψήφιος διδάκτορας Γιάννης Τσανασίδης έκανε μια εκτενή αναφορά στη μουσική του Πόντου, από τις απαρχές της έως τα μέσα του 20ού αιώνα.

Η εκδήλωση είχε και μουσικό μέρος, στο οποίο συμμετείχε το σχήμα «Λεφτοκάρυα» (Γιάννης Τσανασίδης, Νατάσα Τσακηρίδου, Ιάκωβος Μωυσιάδης).

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Το Σάββατο 27 Απριλίου ο δρ Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας Νίκος Μιχαηλίδης ανέλυσε διεξοδικά τις κρατικές πολιτικές της Τουρκίας σχετικά με την ελληνική μουσική κληρονομιά του Πόντου μετά το 1923.

Εξήγησε πώς διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις χρηματοδότησαν ερευνητικές αποστολές συλλογής και επεξεργασίας τραγουδιών –όχι μόνο από τον Πόντο αλλά και από διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας–, και στη συνέχεια έγραψαν τουρκικό στίχο προκειμένου να τα παρουσιάσουν ως τραγούδια της «τουρκικής δημοτικής παράδοσης», στο πλαίσιο εκτουρκισμού των μουσικών παραδόσεων των διαφορετικών εθνοτικών ομάδων της Ανατολίας (Κούρδοι, Λαζοί, Άραβες, Αρμένιοι, Έλληνες, Γεωργιανοί, κλπ).

«Το καθεστώς του Μουσταφά Κεμάλ αλλά και οι διάδοχοί του στο πλαίσιο οικοδόμησης εθνικού τουρκικού κράτους χρησιμοποίησαν τη μουσική ως εργαλείο προπαγάνδας και αφομοίωσης των μη τουρκικών πληθυσμών που ζούσαν και συνεχίζουν να ζουν στην Τουρκία από το 1923 μέχρι σήμερα», εξήγησε.

Τόνισε δε ότι αυτή η πολιτική ήταν το τελικό στάδιο της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, να σβηστούν τα ίχνη της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή. Ωστόσο πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στην Τραπεζούντα η επιστροφή της ποντιακής μουσικής, ειδικά στους κύκλους της νεολαίας από τα ελληνόφωνα χωριά της περιοχής.

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Η πολυθεματική έκθεση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας –η 3η κατά σειρά– ήταν υπό την αιγίδα της περιφερειακής ενότητας Πιερίας και του Δήμου Κατερίνης.

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας τίμησε τον Άγιο Γεώργιο στην εκδήλωση του Χορευτικού Ομίλου Νέας Περάμου

26/04/2026 - 9:42μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Αιγάλεω/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Αιγάλεω σε εκδήλωση αφιερωμένη στους ανταλλάξιμους πρόσφυγες της Ηπείρου

26/04/2026 - 9:19πμ
Η Μονή Αγίου Γεωργίου στο Λόφο Κιλκίς (φωτ.: Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κιλκίς: Οι «Αργοναύτες» στον Μέγα Αναστάσιμο Πανηγυρικό Εσπερινό στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου

25/04/2026 - 4:26μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Σύλλογος Ζυγού Καβάλας «Ο Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μεγάλη ποντιακή βραδιά στον Ζυγό Καβάλας την παραμονή της Πρωτομαγιάς

25/04/2026 - 3:58μμ
(Φωτ.: Μέριμνα Ποντίων Κυριών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Το ιστορικό σωματείο βραβεύτηκε από το ΥΜΑΘ για τη διαχρονική ουσιαστική προσφορά του

23/04/2026 - 12:02μμ
Συζήτηση μπροστά από το περίπτερο, κατά την καθιερωμένη ολονυχτία της 19ης Μαΐου (φωτ. αρχείου: facebook / Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής - ΕΠΟΝΑ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

19 Μαΐου 1919: Εκδηλώσεις μνήμης της ΠΟΕ – Κάλεσμα εθελοντών για τα ενημερωτικά περίπτερα

22/04/2026 - 1:29μμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Παλιννοστούντες Πόντιοι της Λάρισας αναβίωσαν το ταφικό έθιμο

21/04/2026 - 11:38πμ
Κυριακή του Θωμά στο κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου, για το ταφικό έθιμο. 19 Απριλίου 2026 (φωτ.: agrinionews.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το ταφικό έθιμο των Ποντίων, μια μέρα χαρμολύπης στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου

19/04/2026 - 5:08μμ
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση των «Αργοναυτών-Κομνηνών» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Πέμπτη 16 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μέγαρο Μουσικής: Οι «Αργοναύτες-Κομνηνοί» έκλεψαν την παράσταση στη Magna Arcadia

19/04/2026 - 11:41πμ
(Πηγή: facebook.com/estia1930ns?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Το κασελάκι του λούστρου συνδέθηκε με τους πρόσφυγες ως σύμβολο επιβίωσης στη μητέρα πατρίδα

18/04/2026 - 7:01μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Flickr)

Ιωάννης Καποδίστριας: Οι προγονικές ρίζες και η διαμόρφωση μιας εμβληματικής προσωπικότητας

16 λεπτά πριν
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις παραχωρεί συνέντευξη στον Μιχάλη Ψύλο, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (φωτ.: Ναυτεμπορική)

Ντομπρόβσκις: Προθεσμία έως τέλος Αυγούστου για το Ταμείο Ανάκαμψης – «Παράταση δεν θα δοθεί»

38 λεπτά πριν
Άγημα της Προεδρικής Φρουράς στη Βοστόνη για την παρέλαση της ομογένειας, για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια. Κυριακή 26 Απριλίου 2026 (φωτ.: Consulate General of Greece in Boston / Maria Kechri)

Η ομογένεια «έντυσε» την Αμερική στα γαλανόλευκα – Παρελάσεις σε Νέα Υόρκη, Βοστόνη και Φιλαδέλφεια για το 1821

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώτα Λοτσάρη)

Στην ανακρίτρια Αμαλιάδας η Ειρήνη Μουρτζούκου – Απολογείται για το θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Τέλος στην επανεξέταση για τις υποκλοπές – Δεν «ανοίγει» ξανά η δικογραφία

2 ώρες πριν
(Φωτ: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)

Νέα παράταση για τον κοινωνικό τουρισμό: Μέχρι 29 Απριλίου οι αιτήσεις για τις 300.000 επιταγές

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign