pontosnews.gr
Κυριακή, 10/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Mια ακροαματική διαδικασία που πρόκειται να διαρκέσει δύο εβδομάδες, με τους δικηγόρους των δύο πλευρών να παρουσιάζουν τη δική τους ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου

15/04/2024 - 11:47πμ
Πανό που αναγράφουν «Δικαιοσύνη για το Αρτσάχ» και «Είμαι στο πλευρό του Αρτσάχ για το Αρτσάχ» κείτονται στο έδαφος μετά από διαμαρτυρία σε μνημείο Μαρτύρων της Αρμενικής Γενοκτονίας στην Καλιφόρνια, για τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν (φωτ.: EPA / Etienne Laurent)

Πανό που αναγράφουν «Δικαιοσύνη για το Αρτσάχ» και «Είμαι στο πλευρό του Αρτσάχ για το Αρτσάχ» κείτονται στο έδαφος μετά από διαμαρτυρία σε μνημείο Μαρτύρων της Αρμενικής Γενοκτονίας στην Καλιφόρνια, για τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν (φωτ.: EPA / Etienne Laurent)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν θα παρουσιάσουν από σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου τα επιχειρήματά τους για τις μακροχρόνιες διαφορές τους, με τη μια χώρα να κατηγορεί την άλλη για «εθνοκάθαρση», την ώρα που η στρατιωτική ένταση παραμένει οξυμένη.

Στη Χάγη ξεκινά σήμερα μια ακροαματική διαδικασία που πρόκειται να διαρκέσει δύο εβδομάδες, με τους δικηγόρους των δύο πλευρών να παρουσιάζουν τη δική τους ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου.

Στις αρχές του μήνα Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορήθηκαν ότι άνοιξαν πυρ κατά μήκος των κοινών τους συνόρων, περιορίζοντας τις ελπίδες να καταλήξουν σε συμφωνία βιώσιμης ειρήνης έπειτα από δύο δεκαετίες σποραδικών συγκρούσεων.

Η δικαστική τους διαμάχη ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν οι δύο χώρες κατέθεσαν προσφυγή η μία εναντίον της άλλης σε διάστημα μίας εβδομάδας – αλληλοκατηγορούνται για εθνοκάθαρση και παραβίαση της Διεθνούς Σύμβασης για την κατάργηση κάθε μορφής φυλετικών διακρίσεων.

Το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε έκτακτα μέτρα τον Δεκέμβριο του 2021, με τα οποία ζητούσε από τις δύο χώρες να αποφεύγουν να υποκινούν και να προωθούν το εθνοτικό μίσος.

Αν και οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές, το Δικαστήριο δεν διαθέτει κανένα μέσο για την εφαρμογή τους και η ένταση μεταξύ των δύο χωρών οξύνθηκε, με αποκορύφωμα την επίθεση-αστραπή του Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβριο του 2023 στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ για τους Αρμένιους).

Στη διάρκεια αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης το Μπακού κατέλαβε το θύλακα, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 100.000 από τους συνολικά 120.000 Αρμένιους κατοίκους του να καταφύγουν στην Αρμενία.

Συμφωνία

Λίγες εβδομάδες αργότερα η Αρμενία προσέφυγε εκ νέου στο Διεθνές Δικαστήριο ζητώντας του να καλέσει το Αζερμπαϊτζάν να αποσύρει τα στρατεύματά του από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και να επιτρέψει την ασφαλή επιστροφή των Αρμένιων προσφύγων.

Τον Νοέμβριο το Δικαστήριο ζήτησε από το Μπακού να επιτρέψει σε οποιονδήποτε επιθυμεί να επιστρέψει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ να το πράξει «με ασφάλεια, χωρίς εμπόδια και το συντομότερο δυνατό».

Η διαδικασία που ξεκινά σήμερα θα ολοκληρωθεί στις 26 Απριλίου. Αφορά τις ενστάσεις των δύο πλευρών στην αρχική προσφυγή του Σεπτεμβρίου του 2021.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν και ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ έχουν δηλώσει ότι μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία βρίσκεται πολύ κοντά.

Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες έχουν εμπλακεί δύο φορές σε πόλεμο για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με χιλιάδες θύματα και από τις δύο πλευρές, μία φορά τη δεκαετία του 1990 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και πιο πρόσφατα το 2020.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό Πρακτορείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ρωσικές και αμερικανικές σημαίες στο κτήριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα, 12 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Sergei Ilnitsky)
ΚΟΣΜΟΣ

Κινητικότητα στο Ουκρανικό: Στη Μόσχα σύντομα Γουίτκοφ και Κούσνερ – «Πλησιάζουμε στο τέλος του πολέμου» λέει ο Τραμπ

10/05/2026 - 2:39μμ
Υγειονομικό προσωπικό περιμένει την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius στο λιμάνι της Γραναδίγια ντε Αμπόνα, στην Τενερίφη. Κυριακή 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Miguel Barreto)
ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η εκκένωση του MV Hondius στην Τενερίφη – Δρακόντεια μέτρα μετά το ξέσπασμα χανταϊού

10/05/2026 - 10:55πμ
Το κέντρο επιχειρήσεων που στήθηκε στο λιμάνι της Γραναδίγια ντε Αμπόνα στην Τενερίφη, για την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius (φωτ.: EPA / Miguel Barreto)
ΚΟΣΜΟΣ

Χανταϊός: Στην Τενερίφη το κρουαζιερόπλοιο – Πρωτοφανής επιχείρηση του ΠΟΥ μετά τους τρεις θανάτους

10/05/2026 - 8:56πμ
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Pavel Bednyakov, Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: «Η σύγκρουση με την Ουκρανία οδεύει προς το τέλος της» – Παρεμβάσεις για Δύση και Μέση Ανατολή

9/05/2026 - 11:48μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Riccardo Antimiani)
ΚΟΣΜΟΣ

Χανταϊός: Τι είναι ο ιός των Άνδεων και γιατί οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού

9/05/2026 - 11:29μμ
Το «Caribbean Princess» (φωτ.: EPA / Andy Newman)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ένας ιός μετά τον άλλον σε κρουαζιερόπλοια: Πάνω από 100 κρούσματα νοροϊού στο Caribbean Princess

9/05/2026 - 6:15μμ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν καταθέτει λουλούδια στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, δίπλα στο τείχος του Κρεμλίνου, ανήμερα της 81ης επετείου της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (φωτ.: EPA / Alexander Nemenov / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

«Σκιά» πολέμου πάνω από την Κόκκινη Πλατεία: Η πιο περιορισμένη παρέλαση της Ρωσίας και το μήνυμα Πούτιν προς το ΝΑΤΟ

9/05/2026 - 3:05μμ
Γιγαντιαία αφίσα στην Πλατεία Ενγκελάμπ (Πλατεία της Επανάστασης) στην Τεχεράνη, με το εξής μήνυμα στα περσικά: «Το Στενό του Ορμούζ θα παραμείνει κλειστό». 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν σφίγγει τον κλοιό στα Στενά του Ορμούζ – Γιατί ο πλανήτης φοβάται νέο σοκ σε πετρέλαιο και ναυτιλία

9/05/2026 - 1:23μμ
(Πηγή: en.wikipedia.org/wiki/The_Pentagon)
ΚΟΣΜΟΣ

«Ελληνικά» UFO σε απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου: Οι μυστηριώδεις θεάσεις πάνω από το Αιγαίο

9/05/2026 - 8:40πμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, 1 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Τριήμερη εκεχειρία Ρωσίας-Ουκρανίας και ανταλλαγή 2.000 αιχμαλώτων

8/05/2026 - 11:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Η μάνα στον Πόντο: Η γέννα, τα έθιμα και οι φόβοι μιας άλλης εποχής στα Κοτύωρα

9 λεπτά πριν
(Φωτ.: INTIME)

Σαν σήμερα το 2000 η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο με το… fair play του Νικολαΐδη

34 λεπτά πριν
Από την αφίσα του έργου

«Η Κουτούνα ο υπουργός εμουν»: Θεατρική παράσταση στην Καλλιθέα από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών

58 λεπτά πριν
Δύο από τους επιβάτες του MV Hondius λαμβάνουν οδηγίες από στελέχη της Μονάδας Εκτάκτων Αναγκών και της Υπηρεσίας Υγειονομικού Ελέγχου στο λιμάνι της Γραναδίγια ντε Αμπόνα, στην Τενερίφη, 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Miguel Barreto)

Στην Ελλάδα ο Έλληνας επιβάτης του MV Hondius – Σε καραντίνα 45 ημερών στο «Αττικόν»

59 λεπτά πριν
Ρωσικές και αμερικανικές σημαίες στο κτήριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα, 12 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Sergei Ilnitsky)

Κινητικότητα στο Ουκρανικό: Στη Μόσχα σύντομα Γουίτκοφ και Κούσνερ – «Πλησιάζουμε στο τέλος του πολέμου» λέει ο Τραμπ

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από τη συναυλία των Metallica στο ΟΑΚΑ, Σάββατο 9 Μαΐου 2026 (φωτ.: Toklik / EUROKINISSI / Δήμητρα Κούτρα)

Όταν οι Metallica… γράφουν «σεισμούς»: Το Αστεροσκοπείο κατέγραψε τις δονήσεις της συναυλίας στο ΟΑΚΑ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign