pontosnews.gr
Σάββατο, 18/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τελευταίο αντίο σε έναν σπουδαίο Πόντιο, τον ιστορικό Στάθη Πελαγίδη

Το έργο που αφήνει σπουδαίο· τον Μάρτιο του 2023 κυκλοφόρησε το τελευταίο του βιβλίο, το «Μικρασιατική Καταστροφή 1922: Η "ζωή εν τάφω" των Ελλήνων στρατιωτικών αιχμαλώτων»

27/02/2024 - 10:28μμ
Ο Στάθης Πελαγίδης (δεξιά) σε εκδήλωση της Αδελφότητας Ελλήνων στη Φιλαδέλφεια Αμερικής (φωτ.: αρχείο Σ. Πελαγίδη)

Ο Στάθης Πελαγίδης (δεξιά) σε εκδήλωση της Αδελφότητας Ελλήνων στη Φιλαδέλφεια Αμερικής (φωτ.: αρχείο Σ. Πελαγίδη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα ταξίδι προς την αιωνιότητα –και γιατί όχι προς τα παρχάρια της Ματσούκας του Πόντου όπου μεγάλωσαν οι γονείς του–, ξεκίνησε ο Στάθης Πελαγίδης. Ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 88 ετών – ακάματος μέχρι το τέλος, τον Μάρτιο του 2023 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ινφογνώμων το τελευταίο του έργο, με τίτλο Μικρασιατική Καταστροφή 1922: Η «ζωή εν τάφω» των Ελλήνων στρατιωτικών αιχμαλώτων.

Η ταφή του θα γίνει στο χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε, την Οινόη Καστοριάς. Συγγενείς και φίλοι θα πουν  το αντίο την Τετάρτη στις 9:00, στο ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην οδό Δελφών στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Το έργο που αφήνει ο Στάθης Πελαγίδης σπουδαίο, ιδίως οι ιστορικές μελέτες του σχετικά με την εκκλησιαστική ιστορία του Πόντου και την εγκατάσταση και αποκατάσταση των προσφύγων του 1922. Το ακαδημαϊκό του ενδιαφέρον ήταν στραμμένο και προς τον ελληνισμό της Μακεδονίας, ενώ ανέδειξε και θέματα που ήταν άγνωστα στην επιστημονική κοινότητα, όπως λεπτομέρειες για τη μετακίνηση των Ποντίων προς τη Ρωσία και την πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά και για την εγκατάσταση των παλιννοστούντων στην Ελλάδα.

«Δεν θυμάμαι ποτέ τη μητέρα μου να μας μιλάει για τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας, αλλά και για τα δύσκολα χρόνια στον Πόντο πριν από τον ξεριζωμό. Την θυμάμαι πάντοτε να μιλάει με θέρμη και με πολύ όμορφα λόγια και αισθήματα για τον Πόντο. Δεν έλεγε ποτέ “στην Τουρκία”. Πάντοτε έλεγε “στην πατρίδα”», είχε εξομολογηθεί στον συνεργάτη του pontosnews.gr Ρωμανό Κοντογιαννίδη.

Πατέρα δεν γνώρισε ο Στάθης Πελαγίδης. Η μητέρα του ξεριζώθηκε από την πατρίδα στα 18 και έμεινε χήρα στα 31 με τρία παιδιά. Οι σπουδές του ήταν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής) και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας).

Στη Θεσσαλονίκη εγκαταστάθηκε το 1976 και εργάστηκε ως καθηγητής σε σχολείο της Άνω Πόλης. Έναν χρόνο μετά άρχισε να διδάσκει στο Πειραματικό Σχολείο του Αριστοτελείου, στο οποίο έμεινε για 20 χρόνια.

Το 1999 ανακηρύχθηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας όπου δίδαξε ειδικό μάθημα για τον προσφυγικό ελληνισμό, το οποίο δεν περιλάμβανε θέματα μόνο για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά και για τους παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση που έφτασαν στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Στα 46 του χρόνια, το 1982, ο Στάθης Πελαγίδης κατάφερε να βρεθεί για πρώτη φορά στη ζωή του στον Πόντο, σε μια εκδρομή της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον Τούρκο τότε διοικητή της Αστυνομίας της Τραπεζούντας, δέχθηκε την πρόταση να τον οδηγήσει ο τελευταίος στο σημείο που βρισκόταν το χάνι του παππού του. Και οι δύο γονείς του ήταν από το χωριό Κούτουλα της Ματσούκας του Πόντου, κοντά στο Λαραχανί και σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.

«Με πήγε και κατάφερα να εντοπίσω τα χαλάσματα. Με βαθιά συγκίνηση έσκυψα και πήρα λίγο χώμα, για να το φέρω στη μητέρα μου. Μόλις το είδε εκείνη το κράτησε σφιχτά στην αγκαλιά της και το φιλούσε. Της πήρα κι ένα δοχείο, ένα από αυτά που οι Πόντιοι μάζευαν το γάλα πριν τον ξεριζωμό, το οποίο έγραφε επάνω “Ματσούκα”», είχε πει στο pontosnews.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pixabay.com/users/jaclou-dl-5602247/)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»: Ένα δέντρο – σήμα κατατεθέν του Πόντου «ρίζωσε» στη Γερμανία

18/04/2026 - 5:44μμ
Στιγμιότυπο από το έργο «Χωρίς εσέν’ κι ίνουμαι, χωρίς εσέν’ κι ευτάγω», με το οποίο ξεκίνησε το 2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου. Παρασκευή 17 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου: Αυλαία με μνήμες, χιούμορ και παράδοση

18/04/2026 - 10:57πμ
(Πηγή: facebook.com/panpontianfederation?locale=el_GR)
ΠΟΝΤΟΣ

Μυστικά αρχεία του Βατικανού που «μιλούν» για τον Πόντο και τη Γενοκτονία παρουσιάστηκαν στη Νέα Υόρκη

18/04/2026 - 10:09πμ
Οι πρωτοψάλτες Μιχαήλ-Άνθιμος Δήσσος και Φώτιος Κετσετζής με τον ιερέα του ναού π. Χρυσόστομο (φωτ.: Ράνια Παρούση)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα Υόρκη: Το Ευαγγέλιο ακούστηκε στην ποντιακή διάλεκτο από τον πρωτοψάλτη Μιχαήλ-Άνθιμο Δήσσο

17/04/2026 - 7:47μμ
1950: Η θεατρική ομάδα της ΕΛΘ στη σκηνή του Ρεξ-Κοτοπούλη παρουσιάζει έργα του Φ. Κτενίδη (πηγή: efxinos.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ: «Ο χωρέτες» – Λίγα λόγια για τη σπαρταριστή κωμωδία του Φίλωνα Κτενίδη

17/04/2026 - 5:00μμ
Οι αυγομάχοι στις θέσεις τους, στον Άνω Άγιο Ιωάννη. 13 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δήμος Κατερίνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κατερίνη: Οι ποντιακές αυγομαχίες «ζωντάνεψαν» στον Άνω Άγιο Ιωάννη

17/04/2026 - 4:29μμ
Η Γιώτα Ιωακειμίδου βραβεύεται στα Υψηλάντεια 2026, Τετάρτη 15 Απριλίου (φωτ.: Ολύμπιο Βήμα)
ΠΟΝΤΟΣ

Υψηλάντεια 2026: Πλήθος κόσμου στις πρώτες εκδηλώσεις – Παιδεία, ποντιακός γάμος και δυνατή συνέχεια το σαββατοκύριακο

17/04/2026 - 2:49μμ
Με την εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής, 16 Απριλίου 2026 (πηγή: Facebook / Ένωση Ποντίων Μανδρας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μάνδρα: Οι «Διόσκουροι» στον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής, στη Νέα Ζωή

17/04/2026 - 1:37μμ
Παλαιότερο ανέβασμα του έργου του Δ. Νικοπολιτίδη από τους «Αργοναύτες» (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ: Στο Κορδελιό ανοίγει σήμερα η αυλαία

17/04/2026 - 11:22πμ
Άποψη του χωριού Δερέταμ σήμερα, στον νομό Σεβάστειας (φωτ.: facebook.com/Ihsan.Tursunn)
ΠΟΝΤΟΣ

Δερέταμ: Το προπύργιο των Πόντιων μεταλλουργών στη Σεβάστεια

16/04/2026 - 8:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: European Judo Union)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τζούντο: Την 5η θέση κατέλαβε η Ελισάβετ Τελτσίδου

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/jaclou-dl-5602247/)

Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»: Ένα δέντρο – σήμα κατατεθέν του Πόντου «ρίζωσε» στη Γερμανία

43 λεπτά πριν
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Α.Καρ.)

Νικητής το βινύλιο την Ημέρα Δισκοπωλείου στη Θεσσαλονίκη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pixabay/Marjonhorn)

Θεσσαλονίκη: Δίωξη για εμπορία ανθρώπων σε δικηγόρο και 20χρονη

2 ώρες πριν
Η φωτογραφία απεικονίζει μέλη της Αγαθοεργού Αδελφότητας Αφθόνης (Προποντίδας) και είναι δωρεά του δρ Τζιμ Δημητρίου στο Ottoman Greeks of the US Digital History Project. Τόπος της φωτογραφίας είναι το Elysian Park, στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας, το 1928 (πηγή: facebook.com/ogus0424)

Νέα Υόρκη: Έρευνα για τους Έλληνες της Ανατολής και της Προποντίδας – Αναζητούνται απόγονοί τους

2 ώρες πριν
Το σημείο όπου δέχθηκε επίθεση το πετρελαιοφόρο, από ιρανικά ταχύπλοα. 18 Απριλίου 2026 (πηγή: UKMTO)

Στενά Ορμούζ: Ιρανικά ταχύπλοα άνοιξαν πυρ σε πετρελαιοφόρο – Νέα κλιμάκωση μετά την ανάκληση του «ανοίγματος»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign