pontosnews.gr
Τετάρτη, 28/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Μετά την έγκριση της Τουρκίας, πλώρη για Ουγγαρία

Πρόκληση για συνομιλίες απηύθυνε στον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον ο Ούγγρος ομόλογός του Βίκτορ Ορμπάν

24/01/2024 - 11:46πμ
Η σουηδική σημαία στο προξενείο της χώρας στην Αγία Πετρούπολη. Το αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ προέκυψε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκειμένου οι χώρες της Δύσης να παρουσιάσουν ενωμένο μέτωπο έναντι της Ρωσίας. (φωτ.: EPA/Anatoly Maltsev)

Η σουηδική σημαία στο προξενείο της χώρας στην Αγία Πετρούπολη. Το αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ προέκυψε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκειμένου οι χώρες της Δύσης να παρουσιάσουν ενωμένο μέτωπο έναντι της Ρωσίας. (φωτ.: EPA/Anatoly Maltsev)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πρόσκληση στον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον για τη Βουδαπέστη απηύθυνε ο Ούγγρος ομόλογός του Βίκτορ Ορμπάν, μετά τη θετική ψήφο της Τουρκίας για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Οι δυτικές χώρες χαιρέτισαν το νέο βήμα που έκανε η Στοκχόλμη προς την ένταξή της στη Συμμαχία, με την Ουγγαρία να παραμένει πλέον το τελευταίο εμπόδιο για την ολική προσχώρηση.

Η έγκριση με συντριπτική πλειοψηφία από το τουρκικό κοινοβούλιο της προσχώρησης της Σουηδίας στη Συμμαχία έβαλε τέλος σε 20 μήνες διαβουλεύσεων και αναμονής που δοκίμασαν την υπομονή των Δυτικών συμμάχων της Άγκυρας, την ώρα που επιθυμούν να παρουσιάσουν ενωμένο μέτωπο έναντι της Ρωσίας.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός χαιρέτισε αμέσως «ένα ακόμη βήμα» προς την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και τώρα μένει να ταξιδέψει στη Βουδαπέστη προκειμένου να προσπαθήσουν με τον Βίκτορ Ορμπάν να άρουν τα τελευταία εμπόδια για την πλήρη ένταξη.

Αντίστοιχα και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος παράλληλα ζήτησε από την Ουγγαρία να ολοκληρώσει τη διαδικασία «επικύρωσης το συντομότερο δυνατό». Η ένταξη της Σουηδίας «καθιστά το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό και ενισχύει την ασφάλειά μας», τόνισε.

Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο τουρκικό κοινοβούλιο, με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν να χαρακτηρίζει τη Σουηδία «έναν σταθερό και ικανό εταίρο, η ένταξη του οποίου στο ΝΑΤΟ ενισχύει τόσο τις ΗΠΑ όσο και τη Συμμαχία».

«Η επικείμενη ένταξη της Σουηδίας, όπως και αυτή της Φινλανδίας που έχει ήδη ολοκληρωθεί, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο» το ΝΑΤΟ, εκτίμησε ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Πρόκειται για «μια άμεση αντίδραση στον ρωσικό επιθετικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας», υπενθύμισε ο ίδιος.

Για τον Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών Έσπεν Μπαρθ Έιντε, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα καταστήσει τις σκανδιναβικές χώρες «πιο ασφαλείς».

Η Ουγγαρία είναι πλέον το μόνο κράτος μέλος της Συμμαχίας, που δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας.

Ο Ορμπάν ζητεί εδώ και μήνες «σεβασμό» από τη Στοκχόλμη, της οποίας επικρίνει την πολιτική «δυσφήμησης» και τις συχνές καταγγελίες για τις αυταρχικές τάσεις του.

«Έστειλα σήμερα επιστολή στον πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον για να τον καλέσω στην Ουγγαρία προκειμένου να συζητήσουμε την ένταξη της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία», έγραψε ο Ορμπάν στο Χ.

Στην επιστολή του, την οποία είδε το AFP, αναφέρεται στην ανάγκη «να χτίσουμε μια κοινή, στέρεη εμπιστοσύνη» μέσω «ενός πιο εντατικού πολιτικού διαλόγου».

Η απάντηση ήρθε μερικές ώρες αργότερα: «Δεν βλέπω κανέναν λόγο να διαπραγματευθούμε σήμερα», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Μαδρίτης πέρυσι η Ουγγαρία (…) έδωσε στη Σουηδία καθεστώς προσκεκλημένου» ενόψει της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, χωρίς να εκφράσει επιφυλάξεις, υπογράμμισε.

Ωστόσο ο Μπίλστρομ δήλωσε έτοιμος για «συνομιλίες», αναφορικά με «πολλά κοινά ζητήματα» και «τη στρατιωτική συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών.

«Παράλογο παιχνίδι»

Η Σουηδία ανακοίνωσε τον Μάιο του 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Φινλανδία, η οποία έγινε τον Απρίλιο το 31ο μέλος της Συμμαχίας.

Η Ουγγαρία έχει στηρίξει επί της αρχής την ένταξη της Σουηδίας, αλλά καθυστερεί εδώ και μήνες να κάνει τα απαραίτητα βήματα.

Κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μια στρατηγική εκβιασμού του Ορμπάν, σε μια προσπάθεια να πιέσει την ΕΕ να κάνει υποχωρήσεις, ενώ άλλοι ότι αποτελεί ένδειξη της εγγύτητάς του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ορμπάν είχε υποσχεθεί ότι δεν θα είναι ο τελευταίος ηγέτης που θα επικυρώσει την πολυαναμενόμενη ένταξη της Σουηδίας, αλλά τελικά τον πρόλαβε το τουρκικό κοινοβούλιο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (MSZP), που ανήκει στην αντιπολίτευση, ζήτησε από τον Ούγγρο πρωθυπουργό «να βάλει τέλος σε αυτό το παράλογο παιχνίδι που βλάπτει σημαντικά την εικόνα της Ουγγαρίας».

Από την άλλη, τα φιλο-ορμπανικά μέσα ενημέρωσης καταφέρονταν χθες, Τρίτη, κατά της Σουηδίας που «ζητεί μια συμφωνία αίματος χωρίς να κάνει καμία κίνηση ανταπόδοσης», σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Mandiner.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φιλοκούρδοι διαδηλωτές συγκρούονται με την τουρκική αστυνομία στη Νουσαϊμπίν της Μαρντίν, κατά τη διάρκεια πορείας υπέρ των Κούρδων της Συρίας, 20 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Metin Yoksu)
ΚΟΣΜΟΣ

Το PKK προειδοποιεί: Οι συγκρούσεις στη Συρία απειλούν την ειρηνευτική διαδικασία με την Τουρκία

27/01/2026 - 7:45μμ
(Πηγή: pixabay.com/users/geralt-9301)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Όχι στην πρόσβαση παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media είπε η Βουλή

27/01/2026 - 10:51πμ
Εν αναμονή της σορού ( φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε την επιστροφή της σορού του τελευταίου ομήρου από τη Χαμάς

26/01/2026 - 9:16μμ
Διαδήλωση Αυστραλών που ζητούν να καταργηθεί η «Ημέρα της Αυστραλίας» καθώς σηματοδοτεί την καταστροφή του πολιτισμού των αυτόχθονων πληθυσμών από τους Ευρωπαίους αποίκους (φωτ.: EPA/Jay Kogler)
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: «Ημέρα Εισβολής» για τους αυτόχθονες η εθνική γιορτή της χώρας – Μεγάλα πλήθη σε ξεχωριστές αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις

26/01/2026 - 8:22μμ
(Φωτ.: EPA / Andre Borges)
ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Κεραυνός έπεσε σε διαδήλωση υποστηρικτών του Μπολσονάρου – Τουλάχιστον 30 τραυματίες

25/01/2026 - 11:43μμ
Δύο φωτογραφίες που σύμφωνα με αναφορές στα social media είναι αυθεντικές και από το Ιράν (πηγή: x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Πάνω από 30.000 οι νεκροί από τις διαδηλώσεις το διήμερο 8-9 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το «Time»

25/01/2026 - 9:20μμ
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κουρκουρίκης)
ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Ακέφαλο πτώμα γυναίκας βρέθηκε σε κάδο σκουπιδιών, στο Σισλί – Τρεις συλλήψεις

25/01/2026 - 6:06μμ
Πολίτες στη Μινεάπολη συμμετέχουν σε πορεία διαμαρτυρίας για την ανθρωποκτονία του 37χρονου νοσηλευτή, κρατώντας πανό που αναγράφει «Η δολοφόνος ICE έξω από τους δρόμους μας» (φωτ.: EPA/Craig Lassig)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εξεγέρσεις μετά τη νέα ανθρωποκτονία άοπλου στη Μινεάπολη – Ήταν νοσηλευτής και «ήθελε να αλλάξει τον κόσμο»

25/01/2026 - 3:45μμ
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Κάγια Κάλας (φωτ.: ΕΡΑ/Ramil Sitdikov/Reuters / POOL/Olivier Hoslet)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία δεν πρόκειται να συζητήσει ποτέ με την επικεφαλής της ΕΕ Κ. Κάλας – «Απλώς θα περιμένουμε να φύγει από τη θέση της»

25/01/2026 - 2:34μμ
Επεισόδια έξω από το γραφείο του Έντι Ράμα, στα Τίρανα. Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Malton Dibra)
ΚΟΣΜΟΣ

Μολότοφ και χημικά στα Τίρανα: Σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στους δρόμους

25/01/2026 - 11:44πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η φωτογραφία του Αβραάμ Ορφανίδη, η σημείωσή του και το βιβλίο ποιημάτων της εγγονής του, Μ. Ορφανίδου (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

«Ευχηθήτε παρηγορίαν στην πονεμένη μου ψυχήν»

9 λεπτά πριν
Ρουμάνοι αστυνομικοί στο σημείο του τροχαίου δυστυχήματος. Αριστερά διακρίνονται τα συντρίμμια του μοιραίου βαν (φωτ.: glomex)

Ρουμανία: Σε καλή κατάσταση οι τραυματίες οπαδοί του ΠΑΟΚ στο νοσοκομείο της Τιμισοάρα – Σε εξέλιξη η διαδικασία επαναπατρισμού των σορών

45 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Θεσσαλονίκη: 52χρονος ομολόγησε τη δολοφονία 46χρονης – Ερευνάται και για τον θάνατο 41χρονης, η σορός της βρέθηκε στο σπίτι του

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Σποραδικές καταιγίδες, αλλά και γρήγορη βελτίωση

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Basketball Champions League: Δεύτερη ήττα για την Καρδίτσα

10 ώρες πριν
Πολίτες και αθλητές του ΠΑΟΚ έσπευσαν να αφήσουν κεριά και λουλούδια έξω από το γήπεδο της Τούμπας σε ένδειξη πένθους για τους οπαδούς που χάθηκαν (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)

ΠΑΟΚ: 55χρονος έπαθε καρδιακή προσβολή μόλις έμαθε για το τραγικό δυστύχημα στη Ρουμανία – Αίτημα αναβολής των αγωνιστικών υποχρεώσεων για τις προσεχείς ημέρες

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign