pontosnews.gr
Τετάρτη, 6/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μελανθία του Πόντου: Εκεί όπου κάποτε υπήρχαν 30 ελληνικά χωριά, παραγόταν παλαλόν μέλ’ και κυκλοφορούσαν αλά τσαναβάρ

Οι πρόσφυγες ερχόμενοι στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές της μητέρας πατρίδας

17/01/2024 - 8:01μμ
Η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην κωμόπολη Μεσουδιέ που σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο. Χτίστηκε το 1912 από τον τότε κοινοτάρχη Κωνσταντίνο Περτσινίδη του Κυριάκου (πηγή: mesudiye.gov.tr)

Η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην κωμόπολη Μεσουδιέ που σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο. Χτίστηκε το 1912 από τον τότε κοινοτάρχη Κωνσταντίνο Περτσινίδη του Κυριάκου (πηγή: mesudiye.gov.tr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η αρχαία Μελίτη του Πόντου κατά τον Σάββα Ιωαννίδη, ή Μελάνθιον κατά τον Γεώργιο Σκαλιέρη, συνόρευε βόρεια με το Τσάμπασιν, νότια με την επαρχία Ρεσαδιέ (Ρεσατιά). Την διέσχιζε ο Μελάνθιος ποταμός που πήγαζε από το όρος Κοφά Γκιολ, κοντά στα Κοτύωρα.

Στις αρχές του 20ού αιώνα είχε 30 ελληνικά και 32 τουρκικά χωριά.

Τα είκοσι ελληνικά χωριά υπάγονταν στη μητρόπολη Νεοκαισάρειας και τα άλλα δέκα στη μητρόπολη Κολωνίας και Νικοπόλεως. Το σύνολο της επαρχίας Μελανθίας ανήκε στο Μουτεσαριφλίκι της Νικοπόλεως του ν. Σεβάστειας. Παλαιότερα, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Π. Κουρτίδη, συγγραφέα του βιβλίου Η Επαρχία Μελάνθιας του Πόντου, με έδρα καϊμακάμη το Παρτσή, υπαγόταν στο ν. Τραπεζούντας.

Θεόδωρος και Αγάπη Κουρτίδη (πηγή: Η Επαρχία Μελάνθιας του Πόντου)

Οι Έλληνες κάτοικοι της επαρχίας Μελανθίας ασχολούνταν με τη γεωργία (καλλιέργεια σιτηρών, δημητριακών, φακής και καλαμποκιού), την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομική. Στην περιοχή παραγόταν και ζαντόν μέλ’, αφού υπήρχαν σε αφθονία αζαλέες. Ασχολούνταν επίσης με το κυνήγι και την εμπορία δερμάτων. Κατά τους χειμερινούς μήνες διεξαγόταν εμπόριο δερμάτων άγριων ζώων από τα δάση της Μελανθίας. Τα δέρματα πήγαιναν στην αγορά της Κωνσταντινούπολης όπου πωλούνταν σε υψηλές τιμές.

Το πιο ακριβό δέρμα ήταν του «παρδαλού θηρίου “αλά τσαναβάρ”», όπως το έλεγαν οι Τούρκοι, το οποίο έλεγαν πως είναι επικίνδυνο για ανθρώπους και ζώα.

Εμπορικό λιμάνι της επαρχίας ήταν τα Κοτύωρα.

Πριν από το 1914, η επαρχία είχε 20.000 κατοίκους από τους οποίους περίπου 7.000 οι Έλληνες – στην πλειοψηφία τους τουρκόφωνοι. Οι υπόλοιποι ήταν Τούρκοι και Αρμένιοι.

Οι Τούρκοι στη Μελανθία

«Οι Τούρκοι της επαρχίας Μελανθίας, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, προήρχοντο από εκτουρκισθέντας Έλληνας του τόπου. Πολλοί εξ αυτών, διατηρήσαντες αμυδράν την γνώσιν της προελεύσεώς των, διετήρησαν τα αρχαία ελληνικά ονόματα των τοποθεσιών και των χωρίων των, όπως τα ονόματα Χαίρουσα, Λαός, Μανώλ’, Σταυροί, αλλά δεν μετεφράσθησαν εις την τουρκικήν, όπως: η Παλαιά Εκκλησία εις Εσκή τεΐρ, η Ξάνθη εις Σάρουτσα, η Ουρανία εκκλησία εις Κοκτσέ κλίσε, το Κρεμαστάρι εις Ασαρτσούχ, το Διαβατό εις Γιαβατού και το Λειβάδι του Παπά εις Κεσίς τσαϊρή και τα παρόμοια», σημειώνει ο Κουρτίδης.

Μάλιστα, όπως γράφει, αυτοί οι Τούρκοι δεν είχαν χαρακτηριστικά που να πρόδιδαν την «μογγολοτουρανικήν καταγωγήν από την οποίαν προέρχονται οι καθαρόαιμοι Τούρκοι, ούτε δε και τα άγρια ένστικτα εκείνων παρουσιάζουν εις τας εκδηλώσεις των».

Ήταν δε πιο ήρεμοι από τους άλλους Τούρκους, και σε ορισμένες περιόδους επέδειξαν αίσθημα τιμής και δικαιοσύνης.

Το εξώφυλλο του βιβλίου Η Επαρχία Μελανθίας του Πόντου του Θεόδωρου Π. Κουρτίδη

Πρωτεύουσα ήταν η κωμόπολη Μεσουδιέ. Είχε χτιστεί από Έλληνες των Κοτυώρων, της Φάτσας, της Έρπαας, του Μαντέν και άλλων περιοχών. Ο ελληνικός οικισμός εκεί είχε δύο εκκλησίες, το ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και το ναό της Θεοτόκου.

Ο ευεργέτης Κωνσταντίνος Ταπεινός είχε χτίσει ελληνικό σχολείο και ημιγυμνάσιο.*

Τα μεγαλύτερα χωριά της επαρχίας, στα οποία κατοικούσαν Έλληνες, ήταν τα Μαλγότς, Σένε, Τσοράκ, Γιαφσάν, Φωτερέ, Μέζιρε, Αντωνλού, Μούσουλου, Πίτσμπισι, Άνω Φάλτατσα, Παϊρακλί, Εσκιτίρ, Σορσόν κ.ά.

Άποψη από τη σύγχρονη Μεσουδιέ (πηγή: facebook.com/mesudiyemm)

Στην περιοχή είχαν μεταναστεύσει για να εργαστούν στα εκεί μεταλλεία πολλοί μεταλλουργοί από τη Χαλδία –μετά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο–οι οποίοι ήταν ελληνόφωνοι και η παρουσία τους ενίσχυσε το εθνικό φρόνημα των ντόπιων τουρκόφωνων κατοίκων. Μετά την εγκατάστασή τους χτίστηκαν εκκλησίες και ιδρύθηκαν ελληνικά σχολεία.

Κατά την εποχή των διώξεων η Μελανθία δέχθηκε πολλά καταστροφικά πλήγματα, και μεγάλο μέρος του πληθυσμού της αποδεκατίστηκε.

Όσοι επέζησαν –όχι περισσότεροι από 1.500– ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν σε χωριά των νομών Καστοριάς, Κιλκίς, Σερρών, Γρεβενών, Λάρισας, Κοζάνης.

Η ποντιακή διάλεκτος στη Μελανθία

Το γλωσσικό ιδίωμα της Μελανθίας αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στα γνωμικά, τους ιδιωματισμούς και τις παροιμίες που συνέλεξε ο Αριστείδης Σιδέρης για το βιβλίο του Αναλαμπές στα παρελθόντα μιας χαμένης πατρίδος. Μεταλλείου-Μεσουδιέ, Πόντου.

Το εξώφυλλο από το βιβλίο Αναλαμπές στα παρελθόντα μιας χαμένης πατρίδος. Μεταλλείου-Μεσουδιέ, Πόντου» του Αριστείδη Σιδέρη

Κάποια από αυτά είχαν φιλοξενηθεί, το 1978, στο τεύχος 19 της Ποντιακής Εστίας:

  • Αδελφόν καλός να έτον, ο Θεόν πα θα είχεν είναν.
  • Έσκωσεν το μυτίν ατ’.
  • Γαϊδούριν χώρτσον κι έπαρ, ‘υναίκαν νούντσον κι έπαρ.
  • Άρθεπος χαρπούζ’ ‘κ’ έν’ να οκίεις και τερείς άτον.
  • Εσύ όνταν επένες, εγώ έρχουμ’νε.
  • Άρθεπος ‘κ’ έν να μη έχ’ τέρτεα, ο βασιλέας πα έχ’.
  • Εξεραχώθεν ας σας γέλτα.
_______
*Ημιγυμνάσιο: Διτάξιο εκπαιδευτικό ίδρυμα που λειτουργούσε στις αρχές του 20ού αιώνα σε πολλές περιοχές.
Πηγές
• Θεόδωρου Π. Κουρτίδου, Η επαρχία Μελανθίας του Πόντου, εκδ. Παναγία Σουμελά, Θεσ/νίκη 1973.
• Αριστείδου Θ. Σιδέρη, Αναλαμπές στα παρελθόντα μιας χαμένης πατρίδος. Μεταλλείου-Μεσουδιέ, Πόντου, εκδ. εφ. Μαχητής, Κιλκίς 1977.
• Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού, εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, Θεσσαλονίκη.
• terra-pontus.blogspot.com.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης με τον πατέρα του, Σταύρο (πηγή: Facebook / Ματθαίος Τσαχουρίδης / Matthaios Tsahouridis)
ΠΟΝΤΟΣ

Τσαχουρίδης, πατήρ και υιός – Μια ξεχωριστή μουσική σύμπραξη

6/05/2026 - 5:46μμ
(Πηγή: Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας)
ΠΟΝΤΟΣ

Αγία Σοφία της Κλεισούρας: 52 χρόνια από την κοίμηση της «ασκήτισσας της Παναγιάς» που έγινε φάρος πίστης για τον ελληνισμό του Πόντου

6/05/2026 - 4:34μμ
(Φωτ.: ΜΠΚ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ίαμος» στον Αγώνα Δρόμου Μνημείων

5/05/2026 - 10:31μμ
Το σκίτσο που συνοδεύει το κεφάλαιο «Η αρχή της σταδιοδρομίας ενός τέρατος»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πώς ο Οσμάν Φερεντίν έγινε «Τοπάλ Οσμάν» – Η αρχή της σταδιοδρομίας ενός τέρατος

5/05/2026 - 9:35μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση μνήμης που έγινε το 2025 στην Πλατεία Καπετανίδη στη Βέροια (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Βέροιας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βέροια: Από το γηροκομείο στις εκδηλώσεις μνήμης – Ο Μάιος της Ευξείνου Λέσχης με μήνυμα το «Δεν ξεχνώ»

5/05/2026 - 9:07μμ
Ο Ζώρας Μελισσανίδης παίζει λύρα. Από το βιβλίο του Τάσου Κοντογιαννίδη «Ο Ζώρας του Πόντου»
ΠΟΝΤΟΣ

Ζώρας Μελισσανίδης: Ο αθόρυβος ευεργέτης που έγινε κομμάτι της μνήμης του ποντιακού ελληνισμού

5/05/2026 - 7:21μμ
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο: Ο Δήμος Εορδαίας τιμά το ποντιακό θέατρο για δεύτερη χρονιά – Τα σχήματα που θα εμφανιστούν

5/05/2026 - 5:04μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο της εκδήλωσης (πηγή: youtube.com / evrytanika.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Καρπενήσι: Συγκλονιστική η παράσταση του 1ου ΕΠΑΛ για τη Γενοκτονία των Ποντίων

5/05/2026 - 2:27μμ
(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)
ΠΟΝΤΟΣ

19η Μαΐου: Με σειρά εκδηλώσεων και ενημερωτικά περίπτερα σε όλη τη χώρα θα τιμήσει η ΠΟΕ τα θύματα της Γενοκτονίας

5/05/2026 - 10:03πμ
Απεικόνιση της μορφής που θα έχει το αφιερωμένο στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μνημείο στο Παραλίμνι της Δερύνειας (φωτ.: Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Κύπρος τιμά τη 19η Μαΐου με συγκλονιστικές εκδηλώσεις μνήμης – Πολυήμερη αποστολή από το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»

4/05/2026 - 9:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης με τον πατέρα του, Σταύρο (πηγή: Facebook / Ματθαίος Τσαχουρίδης / Matthaios Tsahouridis)

Τσαχουρίδης, πατήρ και υιός – Μια ξεχωριστή μουσική σύμπραξη

16 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Τραγωδία στην Αίγινα: Νεκρό κοριτσάκι 21 μηνών – Πνίγηκε με τσουρέκι

41 λεπτά πριν
Αντιαμερικανικό billboard με σαφή αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ, σε πλατεία της Τεχεράνης. 6 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Συμφωνία στο «παρά πέντε» ΗΠΑ-Ιράν; Μνημόνιο 14 σημείων, απειλές Τραμπ και το Ορμούζ στο επίκεντρο

1 ώρα πριν
(Πηγή: Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας)

Αγία Σοφία της Κλεισούρας: 52 χρόνια από την κοίμηση της «ασκήτισσας της Παναγιάς» που έγινε φάρος πίστης για τον ελληνισμό του Πόντου

1 ώρα πριν
Καλοκαιρινός ήλιος (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Καρκίνος του δέρματος: Επιδημιολογία, πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση – Ο ρόλος της φωτοπροστασίας και των οργανωμένων παρεμβάσεων υγείας

2 ώρες πριν
Ο δημοσιογράφος Σταύρος Τσώχος (φωτ. αρχείου: Eurokinissi Sports)

Πέθανε ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και κορυφαίος αθλητικογράφος Σταύρος Τσώχος

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign