pontosnews.gr
Πέμπτη, 29/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Περιήγηση στην Παναγία Σουμελά, στον Πόντο – «Ακουμπώντας τον Θεό»

Το βίντεο με το συνοδευτικό κείμενο αναρτήθηκε από την ομάδα Athensville

8/01/2024 - 9:08πμ
Εικόνα από το βίντεο (επεξεργασία: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Εικόνα από το βίντεο (επεξεργασία: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Είναι αλήθεια πως έχουμε δει πολλά βίντεο από την Παναγία Σουμελά, εξίσου όμως είναι αλήθεια πως το καθένα από αυτά έχει να προσφέρει μια άλλη ματιά, ίσως κάποιες λεπτομέρειες που δεν υπήρχαν (ή δεν προσέξαμε) στα προηγούμενα.

Γιατί ο κάθε επισκέπτης, τουρίστας ή προσκυνητής, θα σταθεί σε άλλο σημείο, θα μαγευτεί από άλλο πρόσωπο των αγιογραφιών, θα νιώσει αλλιώς την επικοινωνία με τον Θεό ή με τη φύση.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν κουραζόμαστε να βλέπουμε και να αναδημοσιεύουμε βίντεο και κείμενα που αφορούν τη Μονή των Ποντίων, τη Στέγη της Σουμελιώτισσας. Το παρακάτω κείμενο, με τίτλο «Ακουμπώντας τον Θεό», συνοδεύει το βίντεο που ανάρτησε στο facebook η ομάδα Athensville.

≈

Εύξεινος Πόντος, η Μαύρη Θάλασσα, εκεί που στον ορίζοντας, ουρανός και θάλασσα είναι ένα – σύνολο μουντό που δικαίως έδωσε το όνομα στη θάλασσα, και τη χαρακτηριστική γκρίζα ατμόσφαιρα στη γη του Πόντου.

Πάνω απ’ την Τραπεζούντα μια ομίχλη με κίνηση ζωηρή αγκαλιάζει σφιχτά την πόλη σαν να την απειλεί στα ψηλά, και σκέφτεσαι στα πίσω της τι βρίσκεται, πέρα απ’ τα πρώτα βουνά.

Το πρωινό μικρό λεωφορείο ξεκινά, μία ώρα για την Παναγία Σουμελά. Μεγάλη πόλη η Τραπεζούντα, και στις παρυφές της παρατηρείς τις γνωστές βιομηχανίες, μάντρες, και μετά η γη ξανοίγει και μένει γυμνή: μικροί λόφοι που γίνονται μεγαλύτεροι, κατάφυτοι, και μετά βουνά με περάσματα στενότερα όσο πάει η ώρα, με μόνη ανθρώπινη παρουσία στη χειμερινή κωμόπολη προάστιο της Ματσούκας που μαζεύει κόσμο του χειμερινού τουρισμού.

Και από κει τα βουνά γίνονται ψηλά, θεριεύουν, οι χαράδρες βαθαίνουν και αντηχούν τα ρυάκια που γάργαρα κυλούν. Δάση πυκνά, σχεδόν απροσπέλαστα, έλατα, οξιές γιγάντιες, και ο αέρας βαθιά καθαρός – να αναπνέεις έναν νέο εαυτό, να σου προκαλεί κι αυτός μέθη μαζί με το τοπίο.

Και αυτό ακριβώς είναι η Σουμελά, μια αίσθηση που σε καταπίνει και αφήνεσαι γυμνός από σκέψεις στη γαλήνη και το βάθος της φύσης και της ψυχής σου. Βήματα, ανάσες, πουλιά, ρυάκια, όλα σαν να τα ακούς πρώτη φορά. Η Σουμελά είναι τερματισμός, προορισμός για τον ταξιδιώτη που ερχόταν να προσκυνήσει.

Αυτή η εσωτερική πορεία ξεκινά στο πρώτο βήμα που σ’ αφήνει το βανάκι και μπαίνεις στο μονοπάτι για τα πάνω. Μια δεκάλεπτη πορεία σιωπής και φθάνεις στην είσοδο. Ενενήντα εννέα σκαλοπάτια σε οδηγούν στην πύλη για την μικρή πολιτεία της Παναγία Σ(τ)ου Μελά.

Μελάς, μαύρος ο βράχος που ξεμυτίζει απ’ βουνό, και από κάτω φιλοξενεί την ιστορική Μονή. Μικρά οικήματα φιλοξενούσαν κελιά, τραπεζαρία, παρασκευαστήρια, αποθήκες, βιβλιοθήκες κ.ά., ενωμένα από ένα δίκτυο πέτρινων καλντεριμιών σε πολλά επίπεδα.

Εντυπωσιακά τα ξύλινα χαγιάτια με θέα στον έξω κόσμο, γραπωμένα στην άκρη του βράχου, και φυσικά η πιο χαρακτηριστική εικόνα του υπόσκαφου ναού. Πέρα απ’ το εσωτερικό, όλη η εξωτερική του όψη είναι αγιογραφημένη με χρώματα μοναδικής αρμονίας. Απάνω ατελείωτες χαράξεις πιστών, ονόματα ελληνικά από τον 19ο αιώνα, σαν τάμα της εποχής, μέχρι σύγχρονα τουρκικά. Η φθορά είναι μεγάλη, αλλά η ατμόσφαιρα δεν διαταράσσεται. Στο εσωτερικό οι αγιογραφίες διατηρούνται με Χριστό και Παναγία σε μορφές όχι θείες, αλλά ατελείς ανθρώπινες σαν να κουβαλούν πειστικά τα δράματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Λίγο πιο δίπλα το Αγίασμα, ο μαύρος βράχος από πάνω σταγόνα-σταγόνα ρίχνει το «θείο» ύδωρ που συλλέγεται.

Είναι πια μεσημέρι, οι επισκέπτες αποχωρούν, οι φωνές λιγοστεύουν και μένεις με τις σκέψεις. Το άσπρο φως καλύπτει σιγά-σιγά τα πάντα, πάνω απ’ το βράχο το σύννεφο απαλά κατεβαίνει σαν να σου λέει «πήγαινε, αυτός ο τόπος ανήκει στον Θεό». Οι αισθήσεις στο μάξιμουμ, μετράς κάθε σου βήμα που απομακρύνεσαι. Άδειασμα ψυχικό, συγκίνηση για την εμπειρία, βήματα στην πυκνή ομίχλη, και σου έχει απαντηθεί το βασικό σου ερώτημα: γιατί διάλεξαν αυτόν τον τόπο.

Γιατί μόνο εδώ μπορούσαν να αγγίξουν, να μιλήσουν στον Θεό.

• Πηγή: facebook / Athensville.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Υλικό που συγκροτεί το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού, της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (φωτ.: Facebook / Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν η μνήμη γίνεται γνώση: Η Στέγη Κειμηλίων του Ποντιακού Ελληνισμού

29/01/2026 - 5:09μμ
Άποψη του Τουρχάλ, θέσης που ταυτίζεται από πολλούς ερευνητές με την αρχαία Γαζίουρα. Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο «A Journey of Exploration in Pontus, Βρυξέλλες, Polleunis et Ceuterick, 1903» του John George Clark, εκδ. ANDERSON (πηγή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα/ searchculture.gr/aggregator/edm/travelogues)
ΠΟΝΤΟΣ

Γαζίουρα: Ένα από τα θησαυροφυλάκια του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη ΣΤ’ και αρχαίο βασίλειο κατά τον Στράβωνα

29/01/2026 - 10:20πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πανοράματος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πανοράματος: Σε κλίμα συγκίνησης και ενότητας η κοπή της βασιλόπιτας

29/01/2026 - 9:46πμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Κω - ο Ξενιτέας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βασιλόπιτα, Γενική Συνέλευση και έκτακτη επίσκεψη στους Πόντιους της Κω

28/01/2026 - 10:33μμ
Η φύση που πάντα εντυπωσιάζει στη Ματσούκα δεν άφησε ασυγκίνητους τους Ανεφορίτες της ιστορίας μας (πηγή: sirtcantam.com.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Του Τσουντσουναδίων το κέιφ’ – Μια πλάκα απ’ τη Ματσούκα με πρωταγωνιστές μερικούς Ανεφορίτες και μπόλικα κουκιά

28/01/2026 - 9:37μμ
Οι Μωμόγεροι γέμισαν τη σκηνή του «Ελληνικού Κόσμου», τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Facebook / Συμος Μος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών για τη «Φλόγα»: Όταν το εθιμικό δρώμενο γίνεται προσφορά

28/01/2026 - 7:47μμ
Στιγμιότυπο από τα «Τραπέζια Αγάπης» της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας, Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η αγάπη… σερβίρεται, στο τραπέζι που στρώνει η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας

28/01/2026 - 5:26μμ
(Φωτ.: spnx.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων ν. Ξάνθης έκοψε τη βασιλόπιτά του με αισιοδοξία για το μέλλον και υποσχέσεις για μια δημιουργική χρονιά

28/01/2026 - 4:37μμ
Στιγμιότυπο από το επεισόδιο του ντοκιμαντέρ «Για τα Πανηγύρια», από την Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο (πηγή: ΕΡΤ3)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Σουμελά στην ΕΡΤ3: Ένα πανηγύρι που ενώνει τους Πόντιους με τις ρίζες τους

28/01/2026 - 3:24μμ
Το κτήριο Τουρπάλη που θα στεγάσει το νέο μουσείο (φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μνήμες, κειμήλια, μαρτυρίες: Η Νάουσα σε ανοιχτό κάλεσμα για την Αργυρούπολη του Πόντου

28/01/2026 - 1:17μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Θεσσαλονίκη: Επαναπατρίστηκαν οι σοροί των 7 αδικοχαμένων οπαδών του ΠΑΟΚ

18 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Εις το Όνομα του Άλκη - In The Name Of Alkis/Αφροδίτη Μιχαηλίδου)

Θεσσαλονίκη: Σε νέα ημερομηνία ο αγώνας δρόμου στη μνήμη του Άλκη Καμπανού, σε ένδειξη πένθους για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Βιολάντα-Τρίκαλα: Σε βαρύ πένθος οι κηδείες των τριών γυναικών που έχασαν τη ζωή τους

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο: Σάρωσε και τη Γερμανία η Εθνική για το 3/3

2 ώρες πριν
Υλικό που συγκροτεί το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού, της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (φωτ.: Facebook / Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη)

Όταν η μνήμη γίνεται γνώση: Η Στέγη Κειμηλίων του Ποντιακού Ελληνισμού

2 ώρες πριν
Οι απόφοιτοι του 1922 από την Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης. Δεύτερος από δεξιά στην 4η σειρά ο Ανδρέας Τσουρουκτσόγλου και στη 2η σειρά τρίτος από τα δεξιά ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Η φωτογραφία βρίσκεται στη Μουσειακή Συλλογή της Εστίας Νέας Σμύρνης

«Φως Παιδείας στη Μικρά Ασία»: Μια έκθεση για την εκπαίδευση, που κράτησε τον ελληνισμό

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign