pontosnews.gr
Κυριακή, 2/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Περιήγηση στην Παναγία Σουμελά, στον Πόντο – «Ακουμπώντας τον Θεό»

Το βίντεο με το συνοδευτικό κείμενο αναρτήθηκε από την ομάδα Athensville

8/01/2024 - 9:08πμ
Εικόνα από το βίντεο (επεξεργασία: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Εικόνα από το βίντεο (επεξεργασία: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Είναι αλήθεια πως έχουμε δει πολλά βίντεο από την Παναγία Σουμελά, εξίσου όμως είναι αλήθεια πως το καθένα από αυτά έχει να προσφέρει μια άλλη ματιά, ίσως κάποιες λεπτομέρειες που δεν υπήρχαν (ή δεν προσέξαμε) στα προηγούμενα.

Γιατί ο κάθε επισκέπτης, τουρίστας ή προσκυνητής, θα σταθεί σε άλλο σημείο, θα μαγευτεί από άλλο πρόσωπο των αγιογραφιών, θα νιώσει αλλιώς την επικοινωνία με τον Θεό ή με τη φύση.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν κουραζόμαστε να βλέπουμε και να αναδημοσιεύουμε βίντεο και κείμενα που αφορούν τη Μονή των Ποντίων, τη Στέγη της Σουμελιώτισσας. Το παρακάτω κείμενο, με τίτλο «Ακουμπώντας τον Θεό», συνοδεύει το βίντεο που ανάρτησε στο facebook η ομάδα Athensville.

≈

Εύξεινος Πόντος, η Μαύρη Θάλασσα, εκεί που στον ορίζοντας, ουρανός και θάλασσα είναι ένα – σύνολο μουντό που δικαίως έδωσε το όνομα στη θάλασσα, και τη χαρακτηριστική γκρίζα ατμόσφαιρα στη γη του Πόντου.

Πάνω απ’ την Τραπεζούντα μια ομίχλη με κίνηση ζωηρή αγκαλιάζει σφιχτά την πόλη σαν να την απειλεί στα ψηλά, και σκέφτεσαι στα πίσω της τι βρίσκεται, πέρα απ’ τα πρώτα βουνά.

Το πρωινό μικρό λεωφορείο ξεκινά, μία ώρα για την Παναγία Σουμελά. Μεγάλη πόλη η Τραπεζούντα, και στις παρυφές της παρατηρείς τις γνωστές βιομηχανίες, μάντρες, και μετά η γη ξανοίγει και μένει γυμνή: μικροί λόφοι που γίνονται μεγαλύτεροι, κατάφυτοι, και μετά βουνά με περάσματα στενότερα όσο πάει η ώρα, με μόνη ανθρώπινη παρουσία στη χειμερινή κωμόπολη προάστιο της Ματσούκας που μαζεύει κόσμο του χειμερινού τουρισμού.

Και από κει τα βουνά γίνονται ψηλά, θεριεύουν, οι χαράδρες βαθαίνουν και αντηχούν τα ρυάκια που γάργαρα κυλούν. Δάση πυκνά, σχεδόν απροσπέλαστα, έλατα, οξιές γιγάντιες, και ο αέρας βαθιά καθαρός – να αναπνέεις έναν νέο εαυτό, να σου προκαλεί κι αυτός μέθη μαζί με το τοπίο.

Και αυτό ακριβώς είναι η Σουμελά, μια αίσθηση που σε καταπίνει και αφήνεσαι γυμνός από σκέψεις στη γαλήνη και το βάθος της φύσης και της ψυχής σου. Βήματα, ανάσες, πουλιά, ρυάκια, όλα σαν να τα ακούς πρώτη φορά. Η Σουμελά είναι τερματισμός, προορισμός για τον ταξιδιώτη που ερχόταν να προσκυνήσει.

Αυτή η εσωτερική πορεία ξεκινά στο πρώτο βήμα που σ’ αφήνει το βανάκι και μπαίνεις στο μονοπάτι για τα πάνω. Μια δεκάλεπτη πορεία σιωπής και φθάνεις στην είσοδο. Ενενήντα εννέα σκαλοπάτια σε οδηγούν στην πύλη για την μικρή πολιτεία της Παναγία Σ(τ)ου Μελά.

Μελάς, μαύρος ο βράχος που ξεμυτίζει απ’ βουνό, και από κάτω φιλοξενεί την ιστορική Μονή. Μικρά οικήματα φιλοξενούσαν κελιά, τραπεζαρία, παρασκευαστήρια, αποθήκες, βιβλιοθήκες κ.ά., ενωμένα από ένα δίκτυο πέτρινων καλντεριμιών σε πολλά επίπεδα.

Εντυπωσιακά τα ξύλινα χαγιάτια με θέα στον έξω κόσμο, γραπωμένα στην άκρη του βράχου, και φυσικά η πιο χαρακτηριστική εικόνα του υπόσκαφου ναού. Πέρα απ’ το εσωτερικό, όλη η εξωτερική του όψη είναι αγιογραφημένη με χρώματα μοναδικής αρμονίας. Απάνω ατελείωτες χαράξεις πιστών, ονόματα ελληνικά από τον 19ο αιώνα, σαν τάμα της εποχής, μέχρι σύγχρονα τουρκικά. Η φθορά είναι μεγάλη, αλλά η ατμόσφαιρα δεν διαταράσσεται. Στο εσωτερικό οι αγιογραφίες διατηρούνται με Χριστό και Παναγία σε μορφές όχι θείες, αλλά ατελείς ανθρώπινες σαν να κουβαλούν πειστικά τα δράματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Λίγο πιο δίπλα το Αγίασμα, ο μαύρος βράχος από πάνω σταγόνα-σταγόνα ρίχνει το «θείο» ύδωρ που συλλέγεται.

Είναι πια μεσημέρι, οι επισκέπτες αποχωρούν, οι φωνές λιγοστεύουν και μένεις με τις σκέψεις. Το άσπρο φως καλύπτει σιγά-σιγά τα πάντα, πάνω απ’ το βράχο το σύννεφο απαλά κατεβαίνει σαν να σου λέει «πήγαινε, αυτός ο τόπος ανήκει στον Θεό». Οι αισθήσεις στο μάξιμουμ, μετράς κάθε σου βήμα που απομακρύνεσαι. Άδειασμα ψυχικό, συγκίνηση για την εμπειρία, βήματα στην πυκνή ομίχλη, και σου έχει απαντηθεί το βασικό σου ερώτημα: γιατί διάλεξαν αυτόν τον τόπο.

Γιατί μόνο εδώ μπορούσαν να αγγίξουν, να μιλήσουν στον Θεό.

• Πηγή: facebook / Athensville.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί μιλά σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού στη Νίκαια, 18 Μαΐου 2025 (φωτ.: Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη / Ορέστης Νικολαΐδης)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Η διαδικασία της 3ης Αυγούστου ας αποτελέσει την αρχή του τέλους της πολυετούς ταλαιπωρίας για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

1/08/2026 - 2:36μμ
Θαλασσινά μπάνια στη Σαμψούντα, 1903
ΠΟΝΤΟΣ

Αύγουστος ή Αλωνάρτ’ς: Για γάμους και για στύπα – Ο αγαπημένος μήνας των Ποντίων

1/08/2026 - 9:03πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Τι σημαίνει πραγματικά;

31/07/2026 - 7:57μμ
(Φωτ.: Americanimmigrantstories/Facebook)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η οικογένεια Γκαζαριάν στη Βοστώνη του 1908 – Μια φωτογραφία-ντοκουμέντο λίγο πριν τη Γενοκτονία των Αρμενίων

31/07/2026 - 1:35μμ
(Φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ποντιακή νεολαία υψώνει τη φωνή της: Το ψήφισμα, οι διεκδικήσεις και τα μηνύματα του 28ου Συναπαντήματος

31/07/2026 - 10:24πμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας για 20ή χρονιά – Το μεγάλο αντάμωμα των νέων του Πόντου στη Δράμα

30/07/2026 - 6:40μμ
Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, όπου τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος (φωτ.: Lemur12 / Wikimedia Commons Attribution (CC BY))
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τρισάγιο μνήμης για τους πυροσβέστες που έπεσαν στη μάχη με τις φλόγες

30/07/2026 - 5:45μμ
Το υπό διαμόρφωση μνημείο της ποντιακής λύρας στη Λευκόπετρα Ξάνθης (φωτ.: Κωνσταντίνα Ναβροζίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Λευκόπετρα Ξάνθης: Οι νέοι ξύπνησαν τους «Σταυραετούς του Πόντου» – Με τα χέρια τους στήνουν μια λύρα μνήμης

30/07/2026 - 3:19μμ
Στιγμιότυπο από τιμητική απονομή στον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, σε παλιότερη συγκέντρωση της ΠΟΕ για την επέτειο της 19ης Μαΐου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί: «Μην με επιστρέψετε στην Τουρκία» – Η δραματική έκκληση στα ελληνικά

30/07/2026 - 12:51μμ
ΠΟΝΤΟΣ

ΕΠΟΝΑ: Χαιρετίζουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την πολιτεία της Πενσιλβάνιας

29/07/2026 - 10:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/ EUROKINSSI)

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Αττική, Βοιωτία και Φωκίδα – 66.600 στρέμματα έχουν καεί

5 ώρες πριν
(Φωτ.: αρχείου EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Νεκρός 72χρονος μέσα στο αυτοκίνητό του στα Νέα Λιόσια

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ResearchGate)

Όταν τα αρχεία κρατούν ζωντανή τη μνήμη της ελληνικής διασποράς στη Μελβούρνη

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Ποντιακός Σύλλογος Βεγόρας «Η Μαυροθάλασσα»/Facebook)

Η λύρα θα ηχήσει στη Βεγόρα της Φλώρινας, στο μεγάλο ποντιακό γλέντι

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ EUROKINISSI)

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο υπεύθυνος λειτουργίας του ΔΕΔΔΗΕ Ρεθύμνου για τη φωτιά στην Κρύα Βρύση

7 ώρες πριν
(φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Πύρινος κλοιός σε Πόρτο Γερμενό και Φωκίδα – Εκκενώσεις οικισμών, καμένα σπίτια και μάχη με τις φλόγες

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign