pontosnews.gr
Τετάρτη, 20/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η σκληρή πραγματικότητα του 2024

Του Σάββα Καλεντερίδη

7/01/2024 - 4:01μμ
(Πηγή: trthaber.com)

(Πηγή: trthaber.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση είχε πειστεί για τις καλές προθέσεις της Τουρκίας πριν από την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών, αφού, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Νοέμβριο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Θάνου Ντόκου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και άλλων, προχώρησε στο πάγωμα των εξοπλιστικών, πλην εκείνων που βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης.

Μετά από εκείνη τη σύσκεψη ο Νίκος Δένδιας έχει ζητήσει «επαναξιολόγηση και προτεραιοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και συνετή δημοσιονομική διαχείριση». Μετά από όλα αυτά, παγώνουν μέχρι νεωτέρας τα προγράμματα εκείνα που είχαν εξαγγελθεί και αναμένονταν μάλιστα τον προηγούμενο χρόνο να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς. Ενδεικτικά αναφέρεται το πρόγραμμα κατασκευής κορβετών, που είναι εξαιρετικά χρήσιμες για το χώρο του Αιγαίου, αλλά και η πρόβλεψη για απόκτηση τέταρτης φρεγάτας Belharra, η option της οποίας έχει ήδη λήξει.

Φυσικά υπάρχουν ορισμένες δικαιολογίες για το πάγωμα των εξοπλιστικών, όμως σημασία έχει ότι ενώ εμείς «επαναξιoλογούμε», η άλλη πλευρά συνεχίζει τα φαραωνικά της εξοπλιστικά προγράμματα, χωρίς καμία παρέκκλιση και χωρίς κανένα πάγωμα.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2024, συνεδρίασε στο προεδρικό μέγαρο η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, υπό την προεδρία του ιδίου του Ταγίπ Ερντογάν.

Στην εν λόγω συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας και ελήφθησαν αποφάσεις για μια σειρά από νέα, με βαρύτητα στα προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα προγράμματα κατασκευής διαφόρων τύπων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οι μελλοντικές δραστηριότητες του Εθνικού Μαχητικού Αεροσκάφους KAAN, η προμήθεια αεροσκαφών HÜRKUŞ και ελικοπτέρων GÖKBEY και ελήφθησαν αποφάσεις σχετικά με τον σχεδιασμό του νέου αεροπλανοφόρου, την κατασκευή αποβατικών πλοίων νέας γενιάς, πλοίου ναρκαλιείας νέας γενιάς και της ναυπήγησης πλοίων εφόδου εθνικής σχεδίασης και κατασκευής.

Σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της τουρκικής Προεδρίας, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας, έγιναν αξιολογήσεις σχετικά με το επίπεδο που έφτασε η τουρκική αμυντική βιομηχανία, τους μελλοντικούς στόχους και τα κρίσιμα προγράμματα  που είναι σε εξέλιξη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν λεπτομέρειες για την πρόοδο των εργασιών που αφορούν την κατασκευή του νέου αεροπλανοφόρου του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, η πορεία των εργασιών κατασκευής των τεσσάρων φρεγατών MİLGEM 9-10-11-12 με εθνικούς πόρους σε τουρκικά ναυπηγεία, των πλοίων περιπολίας ανοικτής θαλάσσης, νέου τύπου αποβατικών πλοίων, πλοίων ναρκαλιείας νέας γενιάς και πλοίων σκαφών εθνικής σχεδίασης.

Συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν προγράμματα που στοχεύουν στην κατασκευή και απόκτηση νέων μη επανδρωμένων αεροσκαφών παρατήρησης και εξοπλισμένων με πυραύλους, για να αυξηθεί ο αριθμός αυτών πόυ διαθέτουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Επίσης εξετάστηκε το θέμα της παροχής νέων δυνατοτήτων και της διασφάλισης της δυνατότητας υποστήριξης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Συζητήθηκαν και οι απαιτήσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης των Αεροσκαφών Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου και ελήφθησαν οι απαραίτητες αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες η πρώτη πτήση του Εθνικού Μαχητικού Αεροσκάφους KAAN. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές εκτινασσόμενων καθισμάτων του KAAN, στατικές δοκιμές πλήρους μήκους, δοκιμές αδράνειας και στατικές επιφάνειες ελέγχου, δοκιμές του συστήματος προσγείωσης, δοκιμές συστημάτων αεροηλεκτρονικής στο εργαστήριο ολοκλήρωσης συστήματος, δοκιμές εκκίνησης κινητήρα μετά τις δοκιμές καυσίμου.

Εκτός από τα έργα πλατφόρμας, ελήφθησαν αποφάσεις για ένα ευρύ φάσμα έργων όπως νέοι πύραυλοι, ραντάρ, ηλεκτρονικός πόλεμος, επικοινωνίες, διάφορα όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμός, συστήματα αεράμυνας, δορυφορικά και διαστημικά συστήματα.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε και η πορεία των εξαγωγών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία παρουσίασε αύξηση 27% σε σχέση με το 2022, φθάνοντας στο επίπεδο των 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι χώρες που προμηθεύτηκαν υλικά της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από 176 το 2022, ανέβηκαν στις 185 το 2023.

Τονίστηκαν για άλλη μια φορά τα κρίσιμα βήματα που πρέπει να γίνουν για μια πλήρως ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία στον «Τουρκικό Αιώνα», όπως αποκαλεί ο Τούρκος πρόεδρος τον 21ο αιώνα, τονίζοντας ότι τις επόμενες δεκαετίες η Τουρκία θα αναχθεί σε παγκόσμια δύναμη. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι σ’ αυτήν την πορεία, η εθνική αμυντική βιομηχανία και η τουρκική υψηλή τεχνολογία, θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Δεν υπάρχει καμία διάθεση να υπερεκτιμήσουμε τις δυνατότητες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, όμως θα ήταν λάθος να βάλουμε και το κεφάλι μας στην άμμο.

Από τη μια πλευρά έχουμε μια χώρα που παράγει και εξάγει αμυντικό υλικό και από την άλλη μια χώρα που… πελαγοδρομεί στο τι αμυντικό υλικό θα αγοράσει από άλλους.

Από τη μια πλευρά έχουμε μια χώρα που αντί να παγώσει ή να επιβραδύνει εξοπλιστικά πρρογράμματα, τα επεκτείνει και τα επιταχύνει και από την άλλη μια χώρα που σχεδιάζει στο πόδι, που σήμερα αποφασίζει και αύριο ξε-αποφασίζει, ενώ υπογράφει και Διακήρυξη Φιλίας με μια χώρα που επιβουλεύεται ανοικτά την εθνική της κυριαρχία.

Καλή Χρονιά.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εικόνα από την επιθετική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακος EFES-2026 της Τουρκίας (πηγή: x.com/ tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Για… εσωτερική κατανάλωση

17/05/2026 - 4:45μμ
Ένα παιδί που κρατά τις σημαίες των ΗΠΑ και της Κίνας παρακολουθεί πριν από την τελετή υποδοχής για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, Κίνα (φωτ.: EPA/MAXIM SHEMETOV/POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Τραμπ-Σι στο Πεκίνο: Πολλή σκηνοθεσία, λίγη ουσία

16/05/2026 - 9:32πμ
(Φωτ.: pixabay.com/el/users/marclou)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος άνοιξε το δρόμο;

15/05/2026 - 4:09μμ
Η Ανάσταση διά χειρός Ελ Γκρέκο (πηγή: commons.wikimedia.org. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος B’)

12/05/2026 - 9:32πμ
Τούρκος φίλαθλος κρατά σημαία μέσα από μια γιγαντιαία τουρκική σημαία (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
ΓΝΩΜΕΣ

Τουρκία, το νέο «Ιράν»

10/05/2026 - 5:07μμ
Τουρίστες μπροστά από την Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι νεοφώτιστοι της Τουρκίας και το δύσκολο ερώτημα της ρωμαίικης συνέχειας

9/05/2026 - 9:57πμ
Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός σε τοιχογραφία της Μονής Αράκου, στη Λαγουδέρα της Κύπρου (φωτ.: 
Sonia Halliday)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος Α’)

5/05/2026 - 9:35πμ
Από την πρόσφατη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα (φωτ.: INTIME / Νίκος Χαλκιόπουλος / EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Τεκτονικές μετατοπίσεις

1/05/2026 - 4:00μμ
Λεπτομέρεια από εικονογράφηση χειρογράφου (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Γ’)

28/04/2026 - 9:32πμ
Φωτογραφία που προβλήθηκε στην εκδήλωση που έγινε στο Ωδείο Αθηνών, για τα 111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Κυριακή 26 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν οι γενοκτόνοι απολογηθούν

26/04/2026 - 4:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ertnews.gr)

Φλόγες μνήμης στην Αλεξανδρούπολη: 14 φορείς τίμησαν τη Γενοκτονία των Ποντίων

7 ώρες πριν
Η βροχή δεν στάθηκε εμπόδιο: Το «G» της μνήμης φώτισε τη Βουλή των Ελλήνων για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτ.: Γραφείο Τύπου και Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης / Δημήτρης Κλεάνθους)

Μέσα στη βροχή φωταγωγήθηκε η Βουλή για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Το «G» φώτισε το Σύνταγμα

7 ώρες πριν
Η στιγμή των αποκαλυπτηρίων (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Νίκος Χριστοδουλίδης: «Ένας φάρος μνήμης για τις 353.000 ψυχές υψώθηκε στην Κύπρο»

8 ώρες πριν
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας από ψηλά (πηγή: Facebook / Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs)

Τουρκική πρόκληση για τη Γενοκτονία των Ποντίων – «Σταματήστε να εκμεταλλεύεστε την ιστορία»

8 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την πορεία προς το τουρκικό προξενείο, μετά την εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Νάσος Σιμόπουλος/ EUROKINISSI)

Η Θεσσαλονίκη βροντοφώναξε για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Ανυποχώρητος αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»)

Ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης» ένωσε μνήμη, πίστη και ιστορία σε μια ημέρα τιμής και συγκίνησης 

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign