pontosnews.gr
Πέμπτη, 30/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μεσανατολικό: Παρατάθηκε η ανακωχή Χαμάς-Ισραήλ – Αναμένονται νέες απελευθερώσεις

Έως μεθαύριο Πέμπτη, στις 07:00, η παράταση της εκεχειρίας

28/11/2023 - 10:12πμ
Παλαιστίνιοι που απελευθερώθηκαν από ισραηλινές φυλακές κατά τη διάρκεια της ανακωχής (φωτ.: EPA / Alaa Badarneh)

Παλαιστίνιοι που απελευθερώθηκαν από ισραηλινές φυλακές κατά τη διάρκεια της ανακωχής (φωτ.: EPA / Alaa Badarneh)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Παρατάθηκε η ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, και σήμερα αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι περισσότεροι Ισραηλινοί όμηροι και Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι, καθώς και να φθάσει κι άλλη ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η κατάσταση παραμένει τραγική. Η συμφωνία –που κλείστηκε με βασικό μεσολαβητή το Κατάρ, με υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, και τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή– έχει επιτρέψει μέχρι τώρα την απελευθέρωση 50 ομήρων της Χαμάς που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας και 150 Παλαιστινίων που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

Άλλοι 19 όμηροι, στην πλειονότητά τους ξένοι εργάτες, αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Χαμάς εκτός του πλαισίου της συμφωνίας.

Μερικές ώρες προτού εκπνεύσει η ισχύς της εκεχειρίας, οι ΗΠΑ και το Κατάρ ανακοίνωσαν την παράτασή της για δύο ημέρες, από σήμερα στις 07:00 ως μεθαύριο Πέμπτη στις 07:00 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας), κάτι που θα επιτρέψει την απελευθέρωση άλλων τουλάχιστον 20 ομήρων και 60 Παλαιστινίων φυλακισμένων.

«Τα μέρη […] κατέληξαν σε συμφωνία για την παράταση της ανθρωπιστικής παύσης στη Γάζα για άλλες δύο μέρες, με τους ίδιους όρους», δηλαδή το λόγο 1:3 ως προς την απελευθέρωση ομήρων και φυλακισμένων ανέφερε ο Ματζίντ Μπιν Μοχάμεντ αλ Ανσάρι, εκπρόσωπος της διπλωματίας του Κατάρ.

Τις πρώτες πρωινές ώρες η κυβέρνηση του Ισραήλ έλαβε κατάλογο με τα ονόματα δέκα ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι εντός της ημέρας, χωρίς πάντως να τον δημοσιοποιήσει, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

Χθες αφέθηκαν ελεύθεροι ακόμη 11 όμηροι, ανάμεσά τους τρεις με διπλή –ισραηλινή και γαλλική– υπηκοότητα.

Προσπάθειες για περαιτέρω παράταση

Λίγο προτού γίνει γνωστό πως η ανακωχή θα παρατεινόταν, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ενέκρινε τη συμπερίληψη «50 φυλακισμένων», συμπεριλαμβανομένης της Αχέντ Ταμίμι, της νεαρής που έχει γίνει σύμβολο του αγώνα των Παλαιστινίων –συνελήφθη ξανά στις αρχές Νοεμβρίου–, στον κατάλογο των προς απελευθέρωση κρατουμένων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί για ακόμη μια φορά το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη εντός της εβδομάδας, όπου προγραμματίζεται να έχει συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

«Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του στη Μέση Ανατολή, θα επιμείνει στην ανάγκη να συνεχίσει να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων και να βελτιωθεί η προστασία των αμάχων στη Γάζα», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.

Στην ισραηλινή πλευρά, ο στρατός και η κυβέρνηση, που δέχονται μεγάλη πίεση από την κοινωνία να εγγυηθούν την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, επιμένουν τις τελευταίες ημέρες πως πρόθεσή τους είναι όταν τερματιστεί η ανακωχή να ξαναρχίσουν επιχειρήσεις για να «καταστρέψουν» τη Χαμάς, να εξαλείψουν οποιαδήποτε απειλή στη Λωρίδα της Γάζας και να επιβάλουν ευνοϊκό συσχετισμό δύναμης, καθώς και να απελευθερώσουν τους υπόλοιπους ομήρους, ανάμεσα στους οποίους είναι και στρατιωτικοί.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου ενέκρινε εξάλλου κατά τη διάρκεια της νύχτας συμπληρωματικό προϋπολογισμό «πολέμου» 30,3 δισ. σέκελ (7,5 δισ. ευρώ).

«Καταστροφική» κατάσταση στη Γάζα

Η παράταση της ανακωχής θα επιτρέψει την είσοδο κι άλλων φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει υπό πολιορκία κι υπέστη ήδη τεράστια καταστροφή από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα παραμένει καταστροφική και είναι ανάγκη να εισέλθει κατεπειγόντως επιπλέον βοήθεια κατά τρόπο που θα έχει ροή, θα είναι προβλέψιμος και συνεχής, για να αμβλυνθούν τα ανυπόφορα δεινά των Παλαιστινίων» στο θύλακο, τόνισε ο ειδικός επιτετραμμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Εγγύς Ανατολή Τορ Βένεσλαντ.

Οι μισές και πλέον κατοικίες στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί εντελώς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και η πλειονότητα των κατοίκων της, 1,7 εκατ. από τα 2,4 εκατ., έχουν υποστεί εξαναγκαστικό εκτοπισμό.

Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, 14.854 άνθρωποι, ανάμεσά τους 6.150 παιδιά, σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Η πολιτική προστασία στη Γάζα κάνει λόγο για άλλους 7.000 αγνοούμενους, μεγάλο μέρος των οποίων θάφτηκε στα συντρίμμια. Ακόμη 36.000 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί.

Αν και η ανακωχή προσέφερε μια ανάπαυλα στους Γαζαίους, η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει «επικίνδυνη» και οι ανάγκες «χωρίς προηγούμενο», σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Το γαλλικό ελικοπτεροφόρο «Dixmude», στο οποίο έγινε ειδική διαμόρφωση για να λειτουργήσει ως πλωτό νοσοκομείο για τραυματίες στη Λωρίδα της Γάζας, έφθασε εξάλλου χθες στο λιμάνι Αλ Αρίς της Αιγύπτου, επιβεβαίωσε λιμενική πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η έπαυλη Royal Lodge, την οποία καλείται να εγκαταλείψει ο πρίγκιπας Άντριου (φωτ.: EPA / Tolga Akmen)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες – Και ειδικά για τον Άντριου

30/10/2025 - 10:35μμ
(Φωτ.: EPA / Necati Savas)
ΚΟΣΜΟΣ

Άγκυρα: Συνάντηση Μερτς με Ερντογάν – Κυρίαρχα θέματα η αμυντική συνεργασία και τα ευρωτουρκικά, διαφωνία για Γάζα

30/10/2025 - 6:31μμ
Κάτοικοι κοιτάζουν μέσα από ένα κατεστραμμένο κτήριο, μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές ανατολικά της Πόλης της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Σε μια λεπτή κλωστή κρέμεται η εκεχειρία στη Γάζα

30/10/2025 - 3:04μμ
Δεξιά στον πρώτο όροφο το παράθυρο που έσπασαν οι ληστές του Λούβρου (φωτ.: EPA / Yoan Valat)
ΚΟΣΜΟΣ

Ληστεία στο Λούβρο: Άφαντα τα κοσμήματα, ο «εγκέφαλος» όμως ίσως να πιάστηκε

30/10/2025 - 2:17μμ
Ο αρχηγός του κόμματος D66, Rob Jetten (φωτ.: EPA / Robin Utrecht)
ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Νίκη των κεντρώων απέναντι στην Ακροδεξιά βλέπουν τα exit-poll

30/10/2025 - 10:16πμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά τη συνάντησή τους στη Νότια Κορέα (φωτ.: EPA/YONHAP)
ΚΟΣΜΟΣ

Εντολή για άμεσες δοκιμές πυρηνικών όπλων έδωσε ο Τραμπ – «Δεν είχα άλλη επιλογή»

30/10/2025 - 9:08πμ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε βιντεοδιάσκεψη στη Μόσχα (φωτ.: EPA/ ALEXANDER KAZAKOV/ SPUTNIK/KREMLIN / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Βλαντίμιρ Πούτιν: Γεγονός η δοκιμή του Poseidon, υποβρύχιου drone με πυρηνική ικανότητα

29/10/2025 - 3:43μμ
Περιπολικό περνά από δρόμο γεμάτο κλαδιά και φύλλα στο Κίνγκστον της Τζαμάικα, μετά το πέρασμα του κυκλώνα Melissa (φωτ.: EPA/Rudolph Brown)
ΚΟΣΜΟΣ

Σε κατάσταση συναγερμού η Κούβα λόγω του κυκλώνα Melissa

29/10/2025 - 10:51πμ
Καπνός υψώνεται μετά το βομβαρδισμό των προαστίων της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Πάνω από 50 νεκροί μετά τα νέα ισραηλινά πλήγματα, σχεδόν οι μισοί ήταν παιδιά – «Δεν κινδυνεύει η εκεχειρία» λέει ο Τραμπ

29/10/2025 - 9:12πμ
Άνεμοι του τυφώνα Melissa στο Σαντιάγο ντε Κούβα, 28 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.:  EPA / Ernesto Mastrascusa)
ΚΟΣΜΟΣ

Τυφώνας Melissa: Η «θύελλα του αιώνα» χτυπάει αλύπητα την Τζαμάικα

28/10/2025 - 10:37μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Ηράκλειο: Πτώμα άνδρα σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή

5 λεπτά πριν
Το ηρώο στο στρατόπεδο «Πλαστήρα», το οποίο επισκέφθηκαν οι μαθητές (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου ΥΠΕΘΑ)

Λάρισα: Ολοκληρώθηκαν οι «Ανοιχτές ημέρες γνωριμίας» μαθητών με το Στρατό Ξηράς

32 λεπτά πριν
Η έπαυλη Royal Lodge, την οποία καλείται να εγκαταλείψει ο πρίγκιπας Άντριου (φωτ.: EPA / Tolga Akmen)

Βρετανία: Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες – Και ειδικά για τον Άντριου

1 ώρα πριν

Σύλλογος Ποντίων Νέστου: Πλησιάζει η ώρα για τον χειμερινό χορό

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Πειραιάς: Λεωφορείο παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά 72χρονη – Νοσηλεύεται διασωληνωμένη

2 ώρες πριν

Ο Σύνδεσμος Μικρασιατών «Αλησμόνητες πατρίδες» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «Τα παιδιά του πόλεμου»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign