pontosnews.gr
Σάββατο, 18/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Ελλάδα πήρε την επενδυτική βαθμίδα από τη Standard & Poor’s – Ανοίγει ο δρόμος για τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναβάθμισε το αξιόχρεο των ελληνικών ομολόγων σε ΒΒΒ- από ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές

21/10/2023 - 8:35πμ
Τα γραφεία της Standard & Poor’s στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA/Justine Lane)

Τα γραφεία της Standard & Poor’s στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA/Justine Lane)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για μια «ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα έως το 2026» έκανε λόγο ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P), ο οποίος έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά ομόλογα, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεό τους σε ΒΒΒ- από ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές.

Είναι ο δεύτερος από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, τους οποίους λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που προχώρησε στην κίνηση αυτή, καθώς είχε προηγηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου ο καναδικός οίκος DBRS.

Στην ανακοίνωσή του, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P κάνει λόγο για βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας χάρη στις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ σημειώνει ότι από την κρίση χρέους της περιόδου 2009-2015 έγινε σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας.

«Αναμένουμε ότι οι πρόσθετες διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τους μεγάλους πόρους από την ΕΕ, θα στηρίξουν μία ισχυρή οικονομική ανάπτυξη την περίοδο 2023-2026 και θα εμπεδώσουν τη συνεχιζόμενη μείωση του δημόσιου χρέους», σημειώνει ο οίκος.

Και αν η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ήδη με την αναβάθμιση από τον DBRS την ένταξη των ομολόγων της στα προγράμματα αγορών τίτλων από την ΕΚΤ (QE), χωρίς να χρειάζεται κατ’ εξαίρεση έγκριση, με την αναβάθμιση από τον S&P ανοίγει ο δρόμος για να μπουν τα ελληνικά ομόλογα στα ραντάρ μεγάλων θεσμικών επενδυτών, όπως συνταξιοδοτικών ταμείων και αμοιβαίων κεφαλαίων.

Οι θεσμικοί αυτοί επενδυτές αγοράζουν τίτλους που έχουν επενδυτική διαβάθμιση από δύο από τους τρεις μεγάλους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης – τον S&P, τον Fitch και τον Moody’s.

Επομένως, με μία πιθανή αναβάθμιση και από τον Fitch την 1η Δεκεμβρίου, ο οποίος σήμερα αξιολογεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θα αποκτήσουν μία πολύ ευρύτερη από τη σημερινή βάση μακροχρόνιων επενδυτών.

Όσον αφορά τον Moody’s, μετά τη διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας στις 15 Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό να δώσει και αυτός την επενδυτική βαθμίδα στην επόμενη αξιολόγησή του.

Κ. Μητσοτάκης: «Περήφανοι για όσα έχει πετύχει η χώρα»

Περήφανος για την αναγνώριση όσων έχει πετύχει η χώρα μας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα στα αγγλικά ο πρωθυπουργός αναφέρει:

«Σημαντικό ορόσημο σήμερα, καθώς η S&P Global Ratings αναβαθμίζει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα. Περήφανοι για την αναγνώριση όσων έχει πετύχει η χώρα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, μια πορεία που προσελκύει επενδύσεις, δημιουργεί θέσεις εργασίας και επιτυγχάνει ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς».

An important milestone today, as S&P Global Ratings upgrades Greece to investment grade. Proud of the recognition of what our country has achieved. We are determined to continue our reform agenda, a path that is attracting investment, creating jobs and achieving inclusive growth.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) October 20, 2023

Κ. Χατζηδάκης: «Ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας»

Η S&P είναι ο τέταρτος κατά σειρά οίκος αξιολόγησης και ο δεύτερος αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ που αποδίδει τους τελευταίους μήνες επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα μετά από 13 χρόνια, αναφέρει στην δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης.

« Η ίδια η έκθεση της S&P είναι παραπάνω από θετική και τόσο εύγλωττη που προσωπικά δεν έχω τίποτε να προσθέσω. Η χώρα είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας καθώς συνδυάζονται το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής με την πολιτική σταθερότητα. Η Ελλάδα, ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους νέους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας, είναι και θα παραμείνει προσανατολισμένη στην πολιτική της δημοσιονομικής σοβαρότητας. Πολιτική που αποτελεί τη μοναδική σταθερή βάση για την διατήρηση της αξιοπιστίας της χώρας στις διεθνείς αγορές, την προσέλκυση επενδύσεων και την διατηρήσιμη ανάπτυξη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Στ. Κασσελάκης: Η επενδυτική βαθμίδα πατά πάνω στη φτωχοποίηση των πολιτών

«Η επενδυτική βαθμίδα που μας έδωσε η Standard & Poor’s θα διαφημιστεί ως «πολυπόθητη» από την κυβερνητική προπαγάνδα. Πολυπόθητη για ποιον όμως, όταν πατάει πάνω στη φτωχοποίηση των πολιτών;» αναφέρει σε ανάρτησή του στο X ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης αμφισβητώντας στην ουσία τη σημασία της και το κατά πόσο θα βελτιώσει βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

«Η επενδυτική βαθμίδα στηρίζεται στα πήλινα πόδια μίας Υγείας που καταρρέει, μίας Παιδείας που υπολειτουργεί, δημόσιων υποδομών που διαλύονται, εργασιακών δικαιωμάτων που καταπατούνται, πραγματικού εισοδήματος που μειώνεται. Τους μήνες που έρχονται, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει τον βηματισμό του -ήδη ακούει και καταγράφει τα «θέλω» της κοινωνίας- και, με τη ριζική στελεχιακή του ανανέωση, θα αποτελέσει την προοδευτική πρόταση αυτοδύναμης διακυβέρνησης. Αντί για τεχνητούς πανηγυρισμούς από τις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης σε κάθε τομέα, η δική μας επιλογή είναι: Να ανέβει ο ελληνικός λαός Κοινωνική Βαθμίδα. Να ανέβει ο κρατικός μηχανισμός βαθμίδα. Να ανέβουν η Υγεία, η Παιδεία, η Δικαιοσύνη, η Διαφάνεια βαθμίδα. Να ανέβει το βιοτικό μας επίπεδο βαθμίδα» σημειώνει ο κ. Κασσελάκης.

Η επενδυτική βαθμίδα που μας έδωσε η Standard & Poor’s θα διαφημιστεί ως «πολυπόθητη» από την κυβερνητική προπαγάνδα. Πολυπόθητη για ποιον όμως, όταν πατάει πάνω στη φτωχοποίηση των πολιτών;

Η επενδυτική βαθμίδα στηρίζεται στα πήλινα πόδια μίας Υγείας που καταρρέει, μίας…

— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) October 20, 2023

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Justin Lane)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P: Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές

18/10/2025 - 12:14πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν έως την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου

17/10/2025 - 7:20μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Άρχισαν οι πληρωμές στους αγρότες – Αναλυτικό πλάνο ανά κατηγορία ενίσχυσης

15/10/2025 - 4:28μμ
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com/ el/users/tungart7-38741244/)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση τιμών 8% σε 2.000 προϊόντα στο σουπερμάρκετ έως το τέλος του χρόνου

15/10/2025 - 11:25πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Μάντζιαρης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από το 1,09€/λίτρο αρχίζει σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

15/10/2025 - 9:10πμ
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη / EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι αλλάζει στις δηλώσεις και τα παραστατικά αγοράς

14/10/2025 - 6:16μμ
Τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έφοδος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Ενδέχεται να καθυστερήσουν οι πληρωμές

13/10/2025 - 9:19μμ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνένωση Allwyn-ΟΠΑΠ: Δημιουργείται παγκόσμιος κολοσσός αξίας 16 δισ. ευρώ – Πρόκειται για τη 2η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία τυχερών παιγνίων στον κόσμο

13/10/2025 - 1:07μμ
Το άγαλμα του Προμηθέα με τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες (φωτ.: EUROKINISSI/Χρήστος Μπόνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Προμηθέας των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στο Πεδίον του Άρεως

12/10/2025 - 8:25μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα τεκμήρια διαβίωσης: Ποιοι οι μεγάλοι κερδισμένοι, η ακτινογραφία των αλλαγών

9/10/2025 - 1:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Justin Lane)

S&P: Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές

6 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/aetoitoupontou/photos?locale=el_GR)

Αγιασμός στον Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων Έσεν και Περιχώρων «Οι αετοί του Πόντου»

6 ώρες πριν
Κώστας Σλούκας, Τζόρνταν Λόιντ και Χουάν Ερνανγκόμεθ
στο παιχνίδι Αναντολού Εφές - Παναθηναϊκός (φωτ.: Eurokinissi Sports/ EUROKINISSI)

Euroleague: Ο Παναθηναϊκός άλωσε την Αναντολού Εφές με 95-81

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γεωργία Παναγοπούλου)

Στρατός Ξηράς: Κατάταξη με την ΣΤ’ ΕΣΣΟ 2025

7 ώρες πριν
Ο Διονύσης Σαββόπουλος ενώ αφηγείται στιγμές από τη ζωή του στο κοινό, το 2024 (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Σε ιδιωτικό νοσοκομείο ο Διονύσης Σαββόπουλος

8 ώρες πριν
Καρέ από το φιλμ «Η μπάντα», του Νίκου Ασλανίδη (πηγή: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης)

Νίκος Ασλανίδης: Ένας «ιδιαίτερα επικίνδυνος άνθρωπος» που υπηρετεί και καταγράφει την αλήθεια – Οι μάρτυρες σε Κύπρο και Πόντο αρκούν

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign