pontosnews.gr
Πέμπτη, 4/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έγκλημα στο Αρτσάχ: Το διάγγελμα Πασινιάν και η διεθνής καταδίκη για τη στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν

Η Γαλλία ζητά σύγκληση του ΣΑ των ΗΕ – Τι υποστηρίζει το Μπακού

19/09/2023 - 6:42μμ
(Πηγή: YouTube/
Davit Grigoryan)

(Πηγή: YouTube/ Davit Grigoryan)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με πρόφαση ότι στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) βρίσκονται αρμενικές ένοπλες δυνάμεις το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει την ένοπλη χερσαία επιχείρησή του στον θύλακα, αφήνοντας πίσω του σύμφωνα με το Γερεβάν, νεκρούς και τραυματίες. Στο διάγγελμά του, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν κατήγγειλε το Μπακού ότι θέλει να «σύρει την Αρμενία σε εχθροπραξίες», ωστόσο ο αρμενικός στρατός δεν συμμετέχει στις μάχες που ξεκίνησαν. «Μερικές δυνάμεις, τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές προσπαθούν να σύρουν την Αρμενία σε πόλεμο. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνω: Ένοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμππάχ, δεν υπάρχουν», είπε ο Νικόλ Πασινιάν.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, «Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια χερσαία επιχείρηση με στόχο την εθνοκάθαρση των Αρμενίων του Καραμπάχ».

Η κατάσταση στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν παραμένει «σταθερή» και ότι η Αρμενία «δεν εμπλέκεται σε ένοπλες ενέργειες».

(Πηγή: YouTube/ Davit Grigoryan)

Ο Νικόλ Πασινιάν κατήγγειλε, παράλληλα, εκείνους που καλούν σε «πραξικόπημα» στη χώρα του. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ορισμένα άτομα, σε ορισμένες δυνάμεις, να κάνουν πραξικόπημα στην Αρμενία. Υπάρχουν ήδη εκκλήσεις από διάφορα μέρη για πραξικόπημα στην Αρμενία», είπε στο διάγγελμά του προς το έθνος. Την ίδια ώρα η αρμενική τηλεόραση μετέδιδε ότι εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της κυβέρνησης, στο Γερεβάν.

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Νωρίτερα ο Νικόλ Πασινιάν είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για την κατάσταση στο Αρτσάχ. Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Ναζελί Μπαγντασαριάν, ο Πασινιάν και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισαν ότι είναι «απαράδεκτη» η προσφυγή στη βία και τόνισαν ότι είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθούν οι διεθνείς μηχανισμοί αποκλιμάκωσης.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος είπε στον Αρμένιο πρωθυπουργό ότι θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Καύκασο.

(Πηγή: YouTube/
Davit Grigoryan)

Τι λέει το Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν αναφερόμενο στα γεγονότα έκανε λόγο για «τοπικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» στην αποσχισθείσα περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, λέγοντας ότι στόχος του ήταν η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και η εκδίωξη των αρμενικών στρατιωτικών σχηματισμών εκεί.

Ο βοηθός του Ιλχάμ Αλίεφ Χικμέτ Χατζίεφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, δήλωσε πως βρίσκονται κοντά στην εκπλήρωση των βασικών στόχων της στρατιωτικής του επιχείρησης στο Καραμπάχ, με ορισμένους από τους στρατιωτικούς στόχους να έχουν εξουδετερωθεί.

Ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν Ανάρ Εϊβάζοφ σε συνέντευξη Τύπου στο Μπακού
(φωτ.: EPA/ROMAN ISMAYILOV)

«Τα δικαιώματα και η ασφάλεια των πολιτών αρμενικής καταγωγής στο Καραμπάχ θα γίνουν σεβαστά, όπως επιτάσσουν το Σύνταγμα και οι διεθνείς υποχρεώσεις του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ο Χικμέτ Χατζίεφ, ωστόσο λίγο αργότερα διακόπηκε η πρόσβαση στο TikTok.

Η ηγεσία των αυτονομιστικών Αρχών του θύλακα πρότεινε με ανακοίνωσή της κατάπαυση του πυρός και συνομιλίες με το Μπακού. 

Ο Γκέχαμ Στεπανιάν, διαμεσολαβητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του θύλακα δήλωσε πως δύο άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και 23 τραυματίστηκαν από επιθέσεις του αζέρικου στρατού. Τουλάχιστον οκτώ από τους τραυματίες είναι παιδιά, τόνισε.

Σύμφωνα με αζερικές εισαγγελικές Αρχές, ένας άμαχος σκοτώθηκε σήμερα από επίθεση με βαρύ οπλισμό στην ελεγχόμενη από το Αζερμπαϊτζάν αρμενική πόλη Σουσί, που βρίσκεται στο άκρο του θύλακα.

Οι διεθνείς αντιδράσεις και η Ρωσία

«Ανήσυχη» από τη «βίαιη κλιμάκωση» της κατάστασης στο Αρτσάχ εμφανίστηκε η Μόσχα καλώντας Γερεβάν και Μπακού να καθίσουν «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». «Το βασικό είναι να πείσουμε το Γερεβάν και το Μπακού να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και να «αποφευχθούν ανθρώπινες απώλειες», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όσο για τις πληροφορίες που θέλουν τη Ρωσία ενημερωμένη για τη χερσαία επιχείρηση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε πως η Μόσχα ειδοποιήθηκε μόλις «λίγα λεπτά» πριν από την έναρξη των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» του Μπακού στην περιοχή. «Σε μέσα ενημέρωσης κυκλοφορούν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, ειδοποίησε “εκ των προτέρων” τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις (…) Αυτό δεν αληθεύει. Οι πληροφορίες κοινοποιήθηκαν στη ρωσική αποστολή λίγα λεπτά πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών», δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας.

Την ίδια ώρα βροχή πέφτουν οι δηλώσεις καταδίκης της στρατιωτικής κλιμάκωσης στο Αρτσάχ. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε τη στρατιωτική κλιμάκωση και κάλεσε το Μπακού να σταματήσει τις τρέχουσες στρατιωτικές δραστηριότητές του. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιστρέψουμε στον διάλογο μεταξύ Μπακού και των Αρμενίων του Καραμπάχ. Αυτή η στρατιωτική κλιμάκωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να εξαναγκάσει την έξοδο του τοπικού πληθυσμού», δήλωσε ο Μπορέλ σε ανακοίνωσή του. Ανέφερε ότι η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε το Μπακού να σταματήσει «αμέσως» τη στρατιωτική του επιχείρηση στον θύλακα. «Οι στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να σταματήσουν αμέσως για να επιτραπεί ένας γνήσιος διάλογος μεταξύ του Μπακού και των Αρμενίων του Καραμπάχ», δήλωσε ο Μισέλ στο X.

«Κανένα πρόσχημα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια μονομερή ενέργεια, η οποία απειλεί χιλιάδες πολίτες που έχουν ήδη πληγεί από μήνες παράνομου αποκλεισμού και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίτευξη διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, καλώντας το Μπακού «να σταματήσει αμέσως την επίθεσή του και να επιστρέψει στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει με «όλα τα μέρη» συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον κρίνει τη στρατιωτική επιχείρηση από το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, «ιδιαίτερα επικίνδυνη».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η αίτηση χάριτος του Νετανιάχου ως πολιτικό στοίχημα ενόψει των εκλογών του 2026

4/12/2025 - 3:36μμ
Στρατιώτες του τάγματος Ντονμπάς της Ουκρανικής Εθνοφρουράς εκπαιδεύονται κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου (φωτ.: EPA/Yakiv Liashenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η Ρωσία θα πάρει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς διά της βίας

4/12/2025 - 2:23μμ
Ο Μάθιου Πέρι σε εκδήλωση απονομής των Χρυσών Σφαιρών στο Μπέβερλι Χιλς το 2002 (φωτ.: EPA/AFPI/Lucy Nicholson)
ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Γιατρός καταδικάστηκε για το θάνατο του Μάθιου Πέρι από τα «Φιλαράκια»

4/12/2025 - 8:35πμ
Εικόνα από το αεροδρόμιο του Βίλνιους στη Λιθουανία (πηγή: x.com/NetAxisGroup/status/1996293359523057954)
ΚΟΣΜΟΣ

Λιθουανία: Ύποπτα αερόστατα στον εναέριο χώρο του Βίλνιους

3/12/2025 - 10:10μμ
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς (δεύτερος από δεξιά) στη διάρκεια παλιότερης επίσκεψής του σε εργοστάσιο στο Ντίσελντορφ (φωτ.: EPA/Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η οικονομία στη «βαθύτερη ιστορικά κρίση» από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

3/12/2025 - 7:27μμ
Οικογενειακή φωτογραφία των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του NATO, στην έδρα του στις Βρυξέλλες (φωτ.:  EPA/GIUSEPPE LAMI)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία ζητούν «να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο» στον Εύξεινο Πόντο

3/12/2025 - 5:30μμ
(Φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος/EUROKINISSI)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποδέχθηκε μερικώς το αμερικανικό σχέδιο για τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία

3/12/2025 - 2:19μμ
Η πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι (φωτ.: facebook/Federica Mogherini)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ευνοιοκρατία στην Φεντερίκα Μογκερίνι

3/12/2025 - 12:53μμ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλάει σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο του επενδυτικού φόρουμ «Russia Calling!», στη Μόσχα. 2 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Sergei Ilnitsky)
ΚΟΣΜΟΣ

Η ρητορική στα άκρα: Ο Πούτιν απειλεί με πόλεμο την Ευρώπη – Ζελένσκι: Έχουμε σχέδιο ειρήνης 20 σημείων

2/12/2025 - 6:40μμ
Η Φεντερίκα Μογκερίνι, πριν από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια ομιλίας της για τα 75 χρόνια του Κολεγίου της Ευρώπης, στο Βέλγιο (φωτ. αρχείου: 
EPA/OLIVIER MATTHYS)
ΚΟΣΜΟΣ

Φεντερίκα Μογκερίνι: Συνελήφθη η πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν για απάτη με κονδύλια της ΕΕ

2/12/2025 - 5:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: Αναβολή στο Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε λόγω κακοκαιρίας

16 λεπτά πριν
Το υπουργείο Εσωτερικών (φωτ.: Eurokinissi/ Γιώργος Κονταρίνης)

Υπουργείο Εσωτερικών: Λόγω «Byron» οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να απουσιάσουν από τις υπηρεσίες τους

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Κύπελλο Ελλάδας: Ισοπαλία πρόκρισης για τον Παναιτωλικό στο Καυτανζόγλειο

1 ώρα πριν
(Πηγή: facebook.com/profile.php?id/ ΜΑΚΕΔΝΟΣ - Εκπολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου)

Ο «Μακεδνός» Ωραιοκάστρου ετοιμάζεται για τον ετήσιο χορό του παρέα με Πόντιους καλλιτέχνες

2 ώρες πριν
Σφοδρή βροχόπτωση στο κέντρο της Αθήνας, από την κακοκαιρία Byron. Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Κακοκαιρία Byron: Πλημμύρες, κατολισθήσεις, κλειστοί δρόμοι και σχολεία

2 ώρες πριν
Προσομοίωση της προβλεπόμενης φωτορύπανσης δορυφόρων σε ένα μελλοντικό διαστημικό τηλεσκόπιο (φωτ.: NASA / Borlaff, Marcum, Howell Nature, 2025)

Η φωτορύπανση των δορυφόρων αλλοιώνει τις εικόνες του διαστήματος

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign