pontosnews.gr
Τετάρτη, 8/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λέσβος: Πάρκο με απολιθώματα ηλικίας 23 εκατομμυρίων ετών

Άνοιξε το νέο πάρκο απολιθωμάτων στην περιοχή Ακρόχειρας

27/08/2023 - 12:28μμ
(Φωτ.: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου)

(Φωτ.: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Επισκέψιμο είναι πλέον για το κοινό το νέο πάρκο απολιθωμάτων στην περιοχή Ακρόχειρας της δυτικής Λέσβου, επτά μόλις χιλιόμετρα από το δυτικότερο άκρο του νησιού το Σίγρι.

Ακολουθώντας κανείς τα λιθόκτιστα μονοπάτια και τις σκάλες κατασκευασμένες αποκλειστικά από την ηφαιστειακή πέτρα της περιοχής, «σκαρφαλώνει» στην βουνοπλαγιά του Ακρόχειρα και ψηλαφεί για πρώτη φορά ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που συνεχίζει να αποκαλύπτει τον πλούτο του απολιθωμένου δάσους του νησιού.

Πρόκειται για τους πέντε διαδοχικούς ορίζοντες παλαιο-εδάφους στους οποίους εμφανίζονται όρθια απολιθωμένα δένδρα, που τεκμηριώνουν την εκδήλωση διαδοχικών μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων που οδήγησαν στην απολίθωση ισάριθμων δασών στη Δυτική Λέσβο.

(Φωτ.: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου)

Οι επισκέπτες του πάρκου, το οποίο λειτουργεί από την περασμένη εβδομάδα, διαπιστώνουν με έκπληξη ότι είναι ορατοί και διακρίνονται πλέον καθαρά οι επάλληλοι ορίζοντες ηφαιστειακών υλικών των μεγάλων εκρήξεων και μέσα στους οποίους φιλοξενούνται διαδοχικά απολιθωμένα δάση.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πρόκειται για απολιθωμένα δάση διαφορετικής ηλικίας και σύνθεσης που συγκροτούν ένα μοναδικό στο είδος του αρχείο της χλωρίδας της περιοχής του Αιγαίου κατά την περίοδο του Μειόκαινου, πριν 23 έως έξι εκατομμύρια χρόνια.

Το αρχείο αυτό δημιουργήθηκε από τις καταστροφικές ηφαιστειακές εκρήξεις που προκάλεσαν τα ηφαίστεια στη σημερινή δυτική Λέσβο, σε μια περίοδο περίπου τριών εκατομμυρίων ετών.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και επικεφαλής των σωστικών ανασκαφών καθηγητής Νίκο Ζούρο, «τα νέα ευρήματα περιλαμβάνουν απολιθωμένους κορμούς δένδρων ιστάμενους στη φυσική τους θέση με το ριζικό σύστημα σε πλήρη ανάπτυξη, μεγάλους και μικρούς κατακείμενους κορμούς καρποφόρων και κωνοφόρων δένδρων, η διάταξη των οποίων μαρτυρεί την κατεύθυνση κίνησης των ηφαιστειακών υλικών που τους παρέσυραν και δημιούργησαν την εντυπωσιακή συγκέντρωση απολιθωμάτων που εμφανίζεται στην θέση».

(Φωτ.: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου)

Ανάμεσα στα απολιθωμένα δένδρα έχουν αποκαλυφθεί εκατοντάδες κλαδιά ποικίλων διαστάσεων, κλαδίσκοι και πολύ μεγάλος αριθμός απολιθωμένων φύλλων που αποκαλύπτουν την μεγάλη βιοποικιλότητα που χαρακτήριζε τα μεγάλα υποτροπικά δάση της περιοχή κατά την γεωλογική περίοδο του Μειόκαινου.

(Φωτ.: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου)

«Εντυπωσιάζει», υποστηρίζει ο Ν. Ζούρος, «ο μεγάλος πλούτος των διαφορετικών ειδών υποτροπικών δένδρων που αποκαλύπτονται στην περιοχή και προσθέτουν νέα στοιχεία για την σύνθεση των απολιθωμένων δασικών οικοσυστημάτων της Λέσβου. Πολλά νέα είδη προστίθενται στον κατάλογο των ειδών με χαρακτηριστικότερα τα ευρήματα ειδών των οικογενειών καρποφόρων φυτών όπως των φοινίκων, των δαφνίδων, των κανελόδενδρων, των βαλανιδιών, των καρυδιών και πολλών άλλων φυτών ενώ η μελέτη του τεράστιου αριθμού απολιθωμάτων που έχει προέλθει από τις ανασκαφές συνεχίζεται».

Ας σημειωθεί ότι τα φύλλα αλλά και οι κορμοί των δένδρων μελετώνται συστηματικά από ειδικούς ερευνητές που συνεργάζονται με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου δάσους Λέσβου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αστυνομικοί της Σήμανσης ελέγχουν το σημείο όπου σημειώθηκε η έκρηξη για στοιχεία (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκρηξη στα Ιλίσια: Εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος εντοπίστηκε στο κέντρο διασκέδασης

8/10/2025 - 10:57πμ
Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Σποραδικές βροχές και καταιγίδες μέχρι και σήμερα

8/10/2025 - 8:00πμ
Αστυνομικοί της Σήμανσης ελέγχουν την είσοδο του κέντρου διασκέδασης για στοιχεία (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκρηξη σε κέντρο διασκέδασης στα Ιλίσια

7/10/2025 - 11:38μμ
Ο Πάνος Ρούτσι δέχεται τα χειροκροτήματα του κόσμου μόλις ανακοίνωσε ότι σταματά την απεργία πείνας (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Πάνος Ρούτσι μετά από 23 ημέρες

7/10/2025 - 9:57μμ
Τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή των 13 Τούρκων που πιάστηκαν στο Σουφλί (φωτ.: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη)
ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακίστηκαν οι έξι από τους 13 Τούρκους που πιάστηκαν με όπλα στο Σουφλί

7/10/2025 - 8:51μμ
(Φωτ. αρχείου: Ραφαήλ Γεωργιάδης / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Μεθυσμένος οδηγός τράκαρε 13 σταθμευμένα οχήματα στην οδό Φυλής

7/10/2025 - 7:20μμ
(Φωτ.: Χρήστος Μπόνης / Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας)
ΕΛΛΑΔΑ

Πάνος και Διονύσης Ψωμιάδης: Αρχίζει η δίκη για τα «45άρια» – Η δικογραφία περιλαμβάνει 456 έργα προϋπολογισμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

7/10/2025 - 5:52μμ
(Φωτ.: facebook / Πυροπροστασία Δασών Λαυρεωτικής)
ΕΛΛΑΔΑ

Λαύριο: Υλικές ζημιές σε 4 ΙΧ από κατάρρευση μπαλκονιού

7/10/2025 - 5:23μμ
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΕΛΛΑΔΑ

Ποια είναι η πιο αξέχαστη στιγμή της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου; Γιαννούλης, Κουλιεράκης και Μασούρας αποκαλύπτουν τις πιο ιδιαίτερες παιδικές τους αναμνήσεις από τη Γαλανόλευκη

7/10/2025 - 3:01μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Με… λεωφορεία τα σιδηδρομικά δρομολόγια Θεσσαλονίκης-Σερρών μέχρι τις 24 Οκτωβρίου

7/10/2025 - 12:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΟΠΑΠ)

Ο Πέτρος Μάνταλος στο ΟΠΑΠ Game Time: Φανταστικό το κλίμα στην Εθνική, πάμε για τη νίκη στη Σκωτία

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)

Καναδάς: Αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη με την ταινία «Υπάρχω» και ποντιακούς χορούς από την «Παναγία Σουμελά» Τορόντο

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay / Tu Nguyen)

Αυστρία: 35 χρόνια πριν, μπέρδεψαν 2 κοριτσάκια στο μαιευτήριο – Σήμερα, οι 2 γυναίκες γνωρίστηκαν

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Christophe Petit Tesson)

ΕΕ: Υβριδικό πόλεμο βλέπει η φον ντερ Λάιεν πίσω από drone και κυβερνοεπιθέσεις, και δείχνει προς Ρωσία

2 ώρες πριν
(Εικ.: ΧΚ)

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι είναι η μανέα;

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Τατόι: Εκπαιδευτικό αεροπλάνο βγήκε από το διάδρομο απογείωσης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign