pontosnews.gr
Σάββατο, 9/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Βασιλική Ράλλη έδωσε ένα ντοκουμέντο προσφυγιάς, από τη Μικρασία για όλο τον ελληνισμό

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ με τη ζωή της και τις μνήμες του μικρασιατικού ελληνισμού θα κάνει πρεμιέρα στις 26 Αυγούστου στο Καστελόριζο

17/08/2023 - 9:37πμ
Η Βασιλική Ράλλη στα αριστερά, με τη μητέρα της Αγγελική Μαραγκού, το 1940 (φωτ.: ΙΔΙΣΜΕ)

Η Βασιλική Ράλλη στα αριστερά, με τη μητέρα της Αγγελική Μαραγκού, το 1940 (φωτ.: ΙΔΙΣΜΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Τι κι αν γεννήθηκα στη Θερμή της Λέσβου; Είμαι Μικρασιάτισσα κι εγώ. Είμαι ο σπόρος που κυοφορήθηκε μέσα στα αγιασμένα χώματα της Γης αυτής της Επαγγελίας, της ποτισμένης με ιδρώτα και αίμα ελληνικό, της σπαρμένης με τα ιερά οστά των χιλιάδων μαρτύρων, τα οποία εναποτέθηκαν στην ιερή Γη, ως παρακαταθήκη της ελληνικότητάς της».

Με λόγο αφοπλιστικό, τόσο πολύ ώστε να βρει το δρόμο της… αθανασίας στις σελίδας ενός βιβλίου και από κει στη μεγάλη οθόνη, η Βασιλική Ράλλη σε ηλικία 89 ετών έδωσε ένα ντοκουμέντο προσφυγιάς.

Η έγκυος μητέρα της με τη βία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Μοσχονήσι της Μικράς Ασίας, και αφού δοκιμάστηκε από τη θλίψη της απώλειας και το πένθος της καταστροφής, δόθηκε με δημιουργική ορμή στην οικοδόμηση μιας νέας ζωής στην απέναντι ακτή. Η ίδια παραθέτει τα γεγονότα που τη σημάδεψαν άφησαν πίσω τις πατρογονικές τους εστίες και πίστεψαν τότε πως ο πατέρας της Νικόλαος Μαραγκός χάθηκε για πάντα.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η μαρτυρία ξεκινά από το Μοσχονήσι και το Αϊβαλί και αγκαλιάζει όλον τον ελληνισμό. «Ιδιαιτέρως σήμερα περισσότερο από ποτέ, η αξία τέτοιων μαρτυριών είναι ανεκτίμητη, διότι τροφοδοτούν την ψυχή μας με πίστη και αγωνιστικότητα» σημειώνεται στην έκδοση του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ). Το βιβλίο που κυκλοφορεί με το όνομά της έχει τίτλο Πατρίδα αξέχαστη Μικρά Ασία – Η τραγωδία του Μικρασιατικού Ελληνισμού μέσα από την ιστορία μιας Μοσχονησιώτικης οικογένειας.

Η Βασιλική Ράλλη ξεκίνησε το ταξίδι της συγγραφής σε ηλικία 70 ετών και μέχρι το θάνατό της λίγο προτού συμπληρώσει τα 100, το 2022, έγραψε πάνω από 30 βιβλία. Έγινε ευρύτερα γνωστή όταν με τον σύζυγό της, Άγγελο Ράλλη, ανακάλυψαν στο κτήμα τους στη Θερμή τα οστά του Αγίου Ραφαήλ, καθώς έσκαβαν για να οικοδομήσουν ένα μικρό εκκλησάκι προκειμένου να εκπληρώσουν το τάμα της μητέρας της.

Το χρονικό της ανακάλυψης το έχει αφηγηθεί στο βιβλίο Καρυές, ο λόφος των αγίων, ενώ στις επιστολές της βασίστηκε ο Φώτης Κόντογλου για το Σημείον μέγα. 

Πέθανε έχοντας κάνει πράξη μια ακόμα επιθυμία της, να γίνει μοναχή και να πάρει το όνομα Ειρήνη. Μόνασε στην Παναγία Ελεούσα Πατρών.

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ με τη ζωή της Βασιλικής Ράλλη και τις μνήμες του μικρασιατικού ελληνισμού θα κάνει πρεμιέρα στις 26 Αυγούστου στο Καστελόριζο, στο 8ο Beyond Borders, το διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που διοργανώνεται από το ΙΔΙΣΜΕ. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ειρήνη Σαρίογλου, τη μουσική ο Γιώργος Παπαχριστούδης, ενώ την έρευνα έκαναν οι Κώστας Καουνάς και Έλλη Πολίτη.

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε μια ειδική εκδήλωση στο Βατοπέδι Χαλκιδικής, στο ησυχαστήριο του οσίου Αρσενίου του Καππαδόκη. Ο ηγούμενος της Μονής, γέροντας Συνέσιος, αναφέρθηκε στην προσωπική γνωριμία του με τη Βασιλική Ράλλη, όπως και της ίδιας με τον προηγούμενο, γέροντα Θεόκλητο, το ταξίδι τους στην Αμερική για να προσκυνήσει στον τάφο του πατέρα της, αλλά και στη γνωριμία τους με τη γενική γραμματέα τους ΙΔΙΣΜΕ, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Ειρήνη Σαρίογλου.

«Η γιαγιά Βασιλική Ράλλη αποτελεί παράδειγμα πίστης, θάρρους και θυσιαστικής φροντίδας προς τους συνάνθρωπούς της. Η ζωή της ήταν δύσκολη αλλά γεμάτη εμπειρίες, αρχές και διακονικές αξίες», τόνισε η Ειρήνη Σαρίογλου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τη μουσικοχορευτική παράσταση «Μικρά Ασία - Λίκνο Πολιτισμού, φως που φωτίζει τη μνήμη και το νου», Πέμπτη 7 Μαΐου 2026 (φωτ.: onlarissa.gr / Γιάννης Μυλωνάς)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λάρισα: Μουσικές και χοροί της Μικράς Ασίας στη σκηνή, σε μια ξεχωριστή βραδιά μνήμης και παράδοσης

8/05/2026 - 7:41μμ
(Πηγή: facebook / Dimitris Zotos)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού στην Κωνσταντινούπολη: Μια ιστορική συνάντηση παράδοσης και τέχνης από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή

7/05/2026 - 5:10μμ
Αεροφωτογραφία αποτυπώνει τα ερείπια εκκλησιαστικού συγκροτήματος στην κορυφή του όρους της Παναγίας (Meryem Ana), με θέα προς την ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στο φράγμα Ντάμσα και τα γύρω χωριά της Καππαδοκίας, στη Νεβσεχίρ της Τουρκίας (φωτ.: Anadolu Agency)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καππαδοκία: Στο φως η Αψηλή Παναγία των Ελλήνων της Σινασού – Ένα χαμένο προσκύνημα επιστρέφει

6/05/2026 - 9:32πμ
Το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στην Αγία Ειρήνη και βρίσκεται στο κέντρο της Μυτιλήνης (φωτ.: lesvosnews.net)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αγία Ειρήνη Μυτιλήνης: Το παρεκκλήσι της Φώκαιας που ρίζωσε απέναντι

5/05/2026 - 5:45μμ
Στιγμιότυπο από τους Πανιώνιους Αγώνες στο Στάδιο Πανιωνίου, το 1918, στην Πούντα της Σμύρνης (πηγή: panionioshistory.blogspot.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σπάνιο τεκμήριο του 1919 από τον Πανιώνιο στη Σμύρνη – Όταν ο αθλητισμός συνδεόταν με τη στήριξη των προσφύγων

1/05/2026 - 9:23μμ
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?/
Το Κιόστε - Μικρασ/κός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μάη μου με τα λούλουδα»: Ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι από το Κατιρλί στη Μυτιλήνη

1/05/2026 - 3:26μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΜΑΘ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Η Καππαδοκία των Ζώντων Μνημείων» στη Θεσσαλονίκη: Ένα ταξίδι μνήμης και πολιτισμού

29/04/2026 - 8:20μμ
Η Μπέττυ Χαρλαύτη στην Αίθουσα Τελετών του Αυστριακού Προξενείου, 25 Απριλίου 2025 (φωτ.: Ελληνική Κοινότητα Νεοχωρίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καβάφης στην Κωνσταντινούπολη: Όταν η ποίηση «συναντά» τη μνήμη της Πόλης

29/04/2026 - 2:12μμ
Άποψη της Σμύρνης, γύρω στο 1800 (πηγή: tr.pinterest.com/hulyaozar/)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Το Ρεμπελιό της Σμύρνης του 1797: Η σφαγή των Γενίτσαρων που συγκλόνισε την Ανατολή

28/04/2026 - 10:00πμ
Ο Αράπ' Γιώργης (φωτ.: facebook / Στέφανος Πασβάντης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αράπ’ Γιώργης: Ένας πρόσφυγας Ανατολικοθρακιώτης άγιος στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής – Η όμορφη ιστορία της θαυματουργής εικόνας του

23/04/2026 - 8:37πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Greek City Times)

Συγκίνηση στο Σίδνεϊ: Η 104 ετών Ελληνίδα ομογενής τραγούδησε μαζί με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι

13 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Euroleague: Στην Ισπανία και πάλι η σειρά του Παναθηναϊκού με τη Βαλένθια

34 λεπτά πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, 1 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)

Τραμπ: Τριήμερη εκεχειρία Ρωσίας-Ουκρανίας και ανταλλαγή 2.000 αιχμαλώτων

37 λεπτά πριν
Η φανέλα της Γαλατασαράι πάνω στην Παναγία Σουμελά (πηγή: Χ)

Σάλος με τη Γαλατασαράι: Χρησιμοποίησε την Παναγία Σουμελά σε οπαδική ανάρτηση – Αναγκάστηκε να τη διαγράψει

1 ώρα πριν
Η Σία Κοσιώνη στο τελευταίο της δελτίο ειδήσεων από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ, Παρασκευή 8 Μαΐου 2026 (πηγή: Glomex)

Τίτλοι τέλους για τη Σία Κοσιώνη στον ΣΚΑΪ μετά από 20 χρόνια

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Acropolis Swim Open: Πανελλήνιο ρεκόρ και Νο1 στον κόσμο ο Σίσκος στα 200μ. ύπτιο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign