pontosnews.gr
Παρασκευή, 21/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θα συμφωνήσει ή όχι η Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ; Η διπλωματική αγωνία κορυφώνεται

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Τούρκο πρόεδρο, καθώς η ασάφεια συνεχίζεται – Απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια «βλέπει» ο Ζελένσκι

7/07/2023 - 11:25μμ
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, φανερά απογοητευμένος, αποχωρεί μετά από συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της συνάντησης μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, στις εγκαταστάσεις της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες (φωτ.: . EPA/Olivier Matthys)

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, φανερά απογοητευμένος, αποχωρεί μετά από συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της συνάντησης μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, στις εγκαταστάσεις της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες (φωτ.: . EPA/Olivier Matthys)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μόλις τέσσερις ημέρες πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, η Τουρκία ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της για το αν θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, ενώ η διπλωματική κινητικότητα εντείνεται καθημερινά.

Η δηλωμένη εδώ και καιρό επιθυμία της ηγεσίας του ΝΑΤΟ να δει τη σκανδιναβική χώρα να γίνεται το 32ο μέλος της Συμμαχίας στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους, φαίνεται ότι παραμένει μετέωρη με την στάση που θα τηρήσει στη σύνοδο η Τουρκία, που στέκεται από την αρχή εμπόδιο στην ένταξη της Σουηδίας, να παραμένει ακόμη ασαφής.

Ενδεικτική της τουρκικής ασάφειας είναι η σημερινή δήλωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Άγκυρα θα λάβει «την καλύτερη απόφαση», «όποια κι αν είναι αυτή», για το ζήτημα που εκκρεμεί 14 μήνες από το σχετικό αίτημα της σκανδιναβικής χώρας.

Δηλωμένη βέβαια ήταν και η επιθυμία του ΝΑΤΟ για την ταυτόχρονη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, όταν αυτές κατέθεσαν αίτημα ένταξης τον Μάιο του 2022 στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας, με την Φινλανδία τελικά να εντάσσεται στη Συμμαχία μόνη της.

Δηλώνοντας την μια στιγμή υπέρ της «πολιτικής των ανοιχτών θυρών», ο Ερντογάν δεν παύει από την άλλη να επαναλαμβάνει τις ενστάσεις της Άγκυρας προς τη στάση της Στοκχόλμης απέναντι σε Κούρδους μαχητές, ρωτώντας «πώς μπορεί ένα κράτος που δεν αποστασιοποιείται από τρομοκρατικές οργανώσεις να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ;».

Και ο Ζελένσκι στο χορό

Στη συζήτηση για την επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας μπήκε σήμερα και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκι ο οποίος επέκρινε την έλλειψη ενότητας στις τάξεις της Συμμαχίας αναφορικά με τις διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας και της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι αυτή η έλλειψη ενότητας, σύμφωνα με τον ίδιο, αντιπροσωπεύει «απειλή» για την παγκόσμια ασφάλεια. Και τις δηλώσεις αυτές τις έκανε λίγες ώρες πριν τη συνάντησή με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει επαρκής ενότητα σε αυτόν τον τομέα. Και είναι μια απειλή για τη δύναμη της Συμμαχίας (…) Είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια όλου του κόσμου», είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σλοβακία. «Περιμένουμε ενότητα από τη Συμμαχία γιατί η ενότητα είναι η δύναμη του ΝΑΤΟ», επέμεινε ο Ουκρανός πρόεδρος. Η Ρωσία υπολογίζει στην «αδυναμία και τη διχόνοια στη Συμμαχία», κάτι που «δεν μπορεί να επιτραπεί», πρόσθεσε.

Επιμένουν στα περί τρομοκρατίας οι Τούρκοι

Στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Σουηδίας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, παρ’όλη την αισιοδοξία που πρόβαλε ο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την πρόοδο των συνομιλιών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν τόνισε ότι η Σουηδία πρέπει να δείξει ότι οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας της εφαρμόζονται.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ερντογάν που έκρινε πως η Σουηδία έχει κάνει «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση» στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ενταχθεί στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ταυτόχρονα πως οι διαδηλώσεις υπέρ των κούρδων αυτονομιστών στη βορειοευρωπαϊκή χώρα «υπονομεύουν» αυτά τα βήματα.

Σε αυτό το «ομιχλώδες» τοπίο το περιστατικό με την καύση αντιτύπου του Κορανίου μπροστά στο μεγαλύτερο ισλαμικό τέμενος της Στοκχόλμης την προπερασμένη εβδομάδα έφερε την Στοκχόλμη σε αμυντική στάση, δίνοντας στον Ερντογάν ερείσματα για τη συνέχιση της αδιάλλακτης στάσης του.

Παρόλο που η σουηδική κυβέρνηση καταδίκασε την καύση αντιτύπου του Κορανίου, χαρακτηρίζοντάς τη «ισλαμοφοβική» ενέργεια, ο Ερντογάν δήλωσε ότι αυτό το συμβάν ενδεχομένως να αποτελέσει άλλο ένα εμπόδιο στην προσπάθεια της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Κρίσιμη συνάντηση τη Δευτέρα

Με πρωτοβουλία του Στόλτενμπεργκ, ο Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Βίλνιους, παραμονή της έναρξης της συνόδου κορυφής, σε μια ύστατη προσπάθεια άρσης του τουρκικού βέτο.

Σήμερα ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είπε ότι υπάρχουν ακόμη «κενά» που πρέπει να γεφυρωθούν ώστε η Τουρκία να δώσει το πράσινο φως.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η πίεση που θα ασκήσει η Ουάσινγκτον στην Άγκυρα για να άρει τα εμπόδια. Προχθές ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι περιμένει με ανυπομονησία την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον Ουλφ Κρίστερσον στον Λευκό Οίκο, ενώ χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, παρότρυνε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Τούρκο ομόλογό του, τον Χακάν Φιντάν, την κυβέρνηση στην Άγκυρα να ταχθεί υπέρ της εισδοχής της Σουηδίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Είχε προηγηθεί βέβαια η δήλωση Φιντάν, ότι δεν θα επηρεαστεί από τις «πιέσεις» και θα αντιταχθεί στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν αυτή αποτελεί «βάρος» για την Ατλαντική συμμαχία.

«Δεν είναι σαφές από στρατηγική άποψη και από άποψη ασφάλειας αν η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν επωφελής για τη συμμαχία ή θα αποτελούσε βάρος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φιντάν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: x.com/@esprimeramx)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ στο νότιο Περού – Ταρακουνήθηκε και η Λίμα

20/08/2026 - 11:39μμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του (φωτ.: Χ/Recep Tayyip Erdoğan)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία απαντά στο Ισραήλ μετά τον βομβαρδισμό στη Συρία – «Δεν θα πέσουμε στην παγίδα του Νετανιάχου»

20/08/2026 - 8:52μμ
Η φρεγάτα «Ύδρα» (φωτ.: Χ / EUNAVFOR ASPIDES)
ΚΟΣΜΟΣ

Αθήνα σε Άγκυρα: «Το καθεστώς κυριαρχίας στο Αιγαίο είναι απολύτως ξεκάθαρο» – Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ

20/08/2026 - 7:30μμ
Φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού (φωτ.: Γραφείο Τύπου Γενικού Επιτελείου Ναυτικού)
ΚΟΣΜΟΣ

«Γκριζάρει» ξανά το Αιγαίο η Άγκυρα – Στο στόχαστρο το ελληνικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ και από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας

20/08/2026 - 4:50μμ
Η τοποθεσία της αεροπορικής βάσης Αμπού αλ Ντουχούρ, στη Συρία (πηγή: en.wikipedia.org/wiki/File:Syria_adm_location_map)
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Το Ισραήλ προειδοποιεί τον Ερντογάν – Η Τουρκία αρνείται την κατηγορία

20/08/2026 - 1:40μμ
Μια αμερικανική σημαία κυματίζει μπροστά από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA/JIM LO SCALZO)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ξεπέρασε τα 40 τρισεκατομμύρια δολάρια το αμερικανικό δημόσιο χρέος

20/08/2026 - 12:51μμ
Η λίμνη της Ζυρίχης, το Πφανενστίλ και η κοιλάδα του Ζιλ, όπως φαίνονται από το Φέλσενεγκ (πηγή: creativecommons.org/ licenses/by-sa/3.0)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 75 ετών η στάθμη στη Λίμνη της Ζυρίχης

20/08/2026 - 10:45πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά κατά τη διάρκεια συνάντησης με στελέχη από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων και των αγορών προβλέψεων (prediction markets) στο Ρούσβελτ Ρουμ του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον, ΗΠΑ (φωτ.: EPA/AL DRAGO / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί το Ιράν με οικονομικό Αρμαγεδδώνα

20/08/2026 - 8:58πμ
Η Χιντ Ρατζάμπ, από την αποφοίτησή της από το νηπιαγωγείο, μέχρι τη δολοφονία της από τις ισραηλινές δυνάμεις σε ηλικία 5 ετών (φωτ.: maktoobmedia.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Ποινική έρευνα από τον ισραηλινό στρατό δύο χρόνια μετά τον θάνατο της 5χρονης Χιντ Ρατζάμπ

19/08/2026 - 10:41μμ
Τα όπλα που εντοπίστηκαν στο τουρκικό όχημα (φωτ.: Γρ. Τύπου Οργανισμού Τελωνείων Βουλγαρίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Τουρκικό φορτηγό μαζί με σύκα μετέφερε κρυμμένα όπλα στη Γερμανία

19/08/2026 - 8:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέρος της αφίσας (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Αυγουστιάτικη πανσέληνος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – Ελεύθερη είσοδος και ξεναγήσεις κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Conference League: Ιδανικός αυτόχειρας ο Παναθηναϊκός, ισοφαρίστηκε στο φινάλε

3 ώρες πριν
(Φωτ.: x.com/@esprimeramx)

Ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ στο νότιο Περού – Ταρακουνήθηκε και η Λίμα

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Europa League: Με τρεις… μπαλωθιές ο ΟΦΗ τρέλανε την Ευρώπη

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Conference League: Ισόπαλος ο ΠΑΟΚ με την Μπραν – Στη Νορβηγία για την πρόκριση

4 ώρες πριν
Η Γιλντίζ Εϊγιάμ έξω από το πατρικό της σπίτι στην Πόλις της Κύπρου, το 1951, λίγο πριν από την αναχώρησή της για την Αυστραλία (φωτ.: Museums Victoria/ Public Domain Mark)

Από την Κύπρο στη Μελβούρνη: Η συγκλονιστική ιστορία ενός ζευγαριού από την Πόλη Χρυσοχούς της Πάφου που βρήκε μία νέα πατρίδα

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV