pontosnews.gr
Σάββατο, 6/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Με το βλέμμα στην ΕΕ Σκόπια και Αλβανία

Συναντήθηκαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών στο πλαίσιο περιοδείας του Έντι Ράμα

6/07/2023 - 9:59μμ
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι (αριστερά) σε χειραψία με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι (αριστερά) σε χειραψία με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στρατηγικός στόχος των Σκοπίων και της Αλβανίας είναι η ένταξή τους στην ΕΕ σημείωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και Έντι Ράμα, αντίστοιχα, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στα Σκόπια.

Τα Σκόπια είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα στις πρωτεύουσες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη Σύνοδο Κορυφής της «Διαδικασίας του Βερολίνου», η οποία εφέτος θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, στα Τίρανα.

Η «Διαδικασία του Βερολίνου» ξεκίνησε το 2014, ως μια πρωτοβουλία της Γερμανίας, προκειμένου να παραμείνει ανοιχτή η προοπτική διεύρυνσης της Ε.Ε. στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η «Διαδικασία του Βερολίνου» αποτελεί μια πλατφόρμα υψηλής συνεργασίας μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων που εκπροσωπούν τις έξι συμμετέχουσες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων –Σερβία, Αλβανία, Σκόπια, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο– και των ομολόγων τους από τα κράτη που φιλοξενούν τις ετήσιες Συνόδους Κορυφής και κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εγώ και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας συμφωνούμε ότι οι δύο χώρες μας δεν θα παρεκκλίνουν από την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή τους και πως η Διαδικασία του Βερολίνου είναι εξαιρετικά σημαντική λόγω της ευκαιρίας για επενδύσεις και γενικά για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και της ανάπτυξης των κοινωνιών μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Από την πλευρά του, ο Έντι Ράμα ζήτησε από την ΕΕ να προχωρήσει τις διαδικασίες για την ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους κόλπους της, όπως και να ενισχύσει την οικονομική βοήθεια που προσφέρει προς αυτές.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας σημείωσε ότι απ΄όλες τις περιφερειακές πρωτοβουλίες, έμφαση πρέπει να δοθεί στην «Διαδικασία του Βερολίνου», για την οποία ανέφερε ότι είναι μια γέφυρα, οι πυλώνες της οποίας πρέπει να ενισχυθούν, καθώς όπως σημείωσε, αυτή προσφέρει απτή προοπτική στην περιοχή.

Μετά τα Σκόπια, ο Έντι Ράμα αναχωρεί για την Πρίστινα, όπου προς το παρόν επιβεβαιώνεται ότι θα συναντηθεί μόνο με την πρόεδρο του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, καθώς ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι φέρεται να αρνείται να συναντηθεί μαζί του.

«Ελπίζω όταν πάω στο Κόσοβο, ο Άλμπιν Κούρτι να μην έχει ξεχάσει τον κανόνα που λέει ότι αν έρθει κάποιος στο σπίτι σου, πρέπει να του ανοίξεις την πόρτα και απαγορεύεται να τον διώξεις» ανέφερε σήμερα ο Ράμα.

Ο Άλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Έντι Ράμα μόνο στο πλαίσιο της διακυβερνητικής διάσκεψης μεταξύ Κοσόβου και Αλβανίας η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον περασμένο μήνα όμως αναβλήθηκε μετά από αίτημα του Έντι Ράμα, λόγω της δυσμενούς θέσης και της έντονης κριτικής που δέχεται ο πρωθυπουργός του Κοσόβου από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για τη στάση του σχετικά με την ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο βορρά του Κοσόβου.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον ζητούν από τον Άλμπιν Κούρτι να λάβει άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης στο βόρειο Κόσοβο.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας της στάσης που τηρεί η Πρίστινα για την κρίση στο βόρειο Κόσοβο, διέκοψε από την 1η Ιουλίου όλες τις επαφές σε επίπεδο επιτροπών, ανέστειλε τις επιδοτήσεις στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας, όπως και τις χρηματοδοτήσεις για έργα υποδομής, από την βοήθεια που προβλέπεται για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Άλμπιν Κούρτι ότι φέρει την βασική ευθύνη για την ένταση στο βόρειο Κόσοβο και ζητούν από αυτόν να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις που έχει στείλει εκεί και να προχωρήσει στη διεξαγωγή νέων δημοτικών εκλογών σε τέσσερις δήμους, όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται ότι στις πόλεις Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Λεποσάβιτς και Ζούμπιν Πότοκ διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές στις 23 Απριλίου, τις οποίες οι Σέρβοι, με την προτροπή του Βελιγραδίου, αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αναγνωρίστηκε από τους εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας. Οι Σέρβοι ζητούν να διεξαχθούν εκλογές αφού συσταθεί πρώτα η Ένωση Σερβικών Δήμων, μία υποχρέωση που ανέλαβε η Πρίστινα το 2013 με τη Συμφωνία των Βρυξελλών, αλλά αρνείται να υλοποιήσει.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν (φωτ.: EPA / Pavel Bednyakov / Sputnik / Kremlin Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

ΔΠΔ: Το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν θα ισχύει ακόμη κι αν εγκριθεί αμνηστία στις ειρηνευτικές συνομιλίες

5/12/2025 - 8:28μμ
Ηθοποιοί ντυμένοι ως «Ροζ φρουροί» στη Σεούλ, σε εκδήλωση για την τρίτη σεζόν του «Squid Game» του Netflix. 28 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Jeon Heon-Kyun)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορικό mega-deal: Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros. και μετατρέπεται σε υπερδύναμη ψυχαγωγίας

5/12/2025 - 4:57μμ
Ο αρχιεπίσκοπος της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας Αρσάκ Χατσατριάν (φωτ.: Χ / Christian Solidarity International)
ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία: Προφυλακίστηκε αρχιεπίσκοπος εν μέσω βαθιάς ρήξης Εκκλησίας-κράτους

5/12/2025 - 3:13μμ
Από διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η αίτηση χάριτος του Νετανιάχου ως πολιτικό στοίχημα ενόψει των εκλογών του 2026

4/12/2025 - 3:36μμ
Στρατιώτες του τάγματος Ντονμπάς της Ουκρανικής Εθνοφρουράς εκπαιδεύονται κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου (φωτ.: EPA/Yakiv Liashenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η Ρωσία θα πάρει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς διά της βίας

4/12/2025 - 2:23μμ
Ο Μάθιου Πέρι σε εκδήλωση απονομής των Χρυσών Σφαιρών στο Μπέβερλι Χιλς το 2002 (φωτ.: EPA/AFPI/Lucy Nicholson)
ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Γιατρός καταδικάστηκε για το θάνατο του Μάθιου Πέρι από τα «Φιλαράκια»

4/12/2025 - 8:35πμ
Εικόνα από το αεροδρόμιο του Βίλνιους στη Λιθουανία (πηγή: x.com/NetAxisGroup/status/1996293359523057954)
ΚΟΣΜΟΣ

Λιθουανία: Ύποπτα αερόστατα στον εναέριο χώρο του Βίλνιους

3/12/2025 - 10:10μμ
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς (δεύτερος από δεξιά) στη διάρκεια παλιότερης επίσκεψής του σε εργοστάσιο στο Ντίσελντορφ (φωτ.: EPA/Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η οικονομία στη «βαθύτερη ιστορικά κρίση» από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

3/12/2025 - 7:27μμ
Οικογενειακή φωτογραφία των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του NATO, στην έδρα του στις Βρυξέλλες (φωτ.:  EPA/GIUSEPPE LAMI)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία ζητούν «να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο» στον Εύξεινο Πόντο

3/12/2025 - 5:30μμ
(Φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος/EUROKINISSI)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποδέχθηκε μερικώς το αμερικανικό σχέδιο για τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία

3/12/2025 - 2:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Euroleague: Η Βαλένθια έριξε τον Παναθηναϊκό από την κορυφή

3 ώρες πριν
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ (κέντρο) με το προσωπικό του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: facebook/Kimberly Guilfoyle)

Κ. Γκιλφόιλ από τη Θεσσαλονίκη: Η Βόρεια Ελλάδα είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης – Τι είπε για το προξενείο

3 ώρες πριν
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας Κυπριακής Δημοκρατίας)

Κύπρος: Ανασχηματισμό έκανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης – Αλλαγές σε πέντε υπουργεία

4 ώρες πριν
Διάλειμμα για τα κάλαντα από τους μικρούς ομογενείς (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories/Βασίλης Βασίλας)

Ομογένεια: Το Σίδνεϊ μοσχοβόλησε μελομακάρονα και κουραμπιέδες

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Griesheim Και Περιχωρων)

Ο «Ελλήσποντος» του Griesheim θα γλεντήσει ποντιακά και λαϊκά

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

EuroCup: Νέα ήττα για τον Πανιώνιο στην Τουρκία

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign