pontosnews.gr
Πέμπτη, 23/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σουδάν: Δρόμοι σπαρμένοι με πτώματα εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων

Εκτός λειτουργίας λόγω βομβαρδισμών ή κατάληψης 39 νοσοκομεία – «Αδύνατη η παροχή βοήθειας» σύμφωνα με ανθρωπιστικά συνεργεία

19/04/2023 - 2:01μμ
Σουδανή κρατά σφαίρα η οποία διαπέρασε τα τζάμια του σπιτιού της στο Χαρτούμ (φωτ.: EPA/Stringer)

Σουδανή κρατά σφαίρα η οποία διαπέρασε τα τζάμια του σπιτιού της στο Χαρτούμ (φωτ.: EPA/Stringer)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πεζή ή με αυτοκίνητα, σε δρόμους σπαρμένους με πτώματα και απανθρακωμένα στρατιωτικά οχήματα, χιλιάδες Σουδανοί προσπαθούν να περάσουν μέσα από διασταυρούμενα πυρά των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν ή Χεμεντί και του τακτικού στρατού του οποίου ηγείται ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν

Οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στο Σουδάν μετά από την αποτυχία της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ χθες.

Χθες ήδη, ο ΟΗΕ είχε καταμετρήσει περί τους 200 νεκρούς και 1.800 τραυματίες. Αλλά οι γιατροί επαναλαμβάνουν ότι κανένας απολογισμός δεν είναι αξιόπιστος σε αυτό το επικίνδυνο πεδίο μάχης, καθώς παραμένει ακαθόριστος ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών που δεν έχουν βρεθεί.

Από το Σάββατο, η διεθνής κοινότητα απευθύνει εκκλήσεις για διάλογο. Αλλά οι δύο στρατηγοί, που βρίσκονται πλέον σε υπαρξιακή ένοπλη αντιπαράθεση, μετά από το πραξικόπημα που οργάνωσαν από κοινού το 2021, κωφεύουν στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ή έστω μία προσωρινή εκεχειρία για την απομάκρυνση των αμάχων από τις πιο επικίνδυνες συνοικίες.

Ωστόσο, τα σύντομα διαστήματα που οι συγκρούσεις σταματούν, συχνότερα για ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά ή για την μετακίνηση των δυνάμεων, κάθε μέρα ομάδες Σουδανών κατορθώνουν να βγουν από το Χαρτούμ.

Από το Σάββατο και μετά, η πόλη δεν είναι πλέον βιώσιμη, καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό κόβονται για ώρες, ενώ οι αδέσποτες σφαίρες διαπερνούν τοίχους και παράθυρα. Ακόμη χειρότερα, μερικές φορές ένας πύραυλος πέφτει από τον ουρανό και μετατρέπει σε ερείπια κατοικίες ή νοσοκομεία.

Ελλείψεις

Ένα συνδικάτο Σουδανών γιατρών δήλωσε ότι 39 από τα 59 νοσοκομεία στο Χαρτούμ και σε κοντινές πόλεις είναι «εκτός λειτουργίας», υπογραμμίζοντας την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη χώρα.

Η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών (CCSD) ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook το πρωί της Τετάρτης ότι μόνο 20 νοσοκομεία λειτουργούσαν πλήρως ή εν μέρει, ελλείψει υλικών ή διότι έχουν καταληφθεί από στρατιωτικές δυνάμεις ή διότι τα μέλη του προσωπικού δεν μπορούν να φθάσουν στην εργασία τους.

«Μεταξύ των νοσοκομείων που σταμάτησαν να λειτουργούν, υπάρχουν εννέα νοσοκομεία που βομβαρδίστηκαν και 16 νοσοκομεία που υποβλήθηκαν σε αναγκαστική εκκένωση», σημείωσε το CCSD.

Τα αποθέματα τροφίμων μειώνονται στην χώρα όπου σε κανονικές εποχές υπάρχουν ήδη ελλείψεις λόγω του πληθωρισμού που τρέχει με τριψήφια νούμερα. Κανένα φορτηγό τροφοδοσίας δεν έχει μπει στην πρωτεύουσα του Σουδάν από το Σάββατο.

Στην χώρα των 45 εκατομμυρίων κατοίκων όπου η πείνα πλήττει περισσότερο του ενός τρίτου του πληθυσμού, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και διπλωμάτες λένε ότι δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν: τρεις εργαζόμενοι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος σκοτώθηκαν στο Νταρφούρ και ο ΟΗΕ καταγγέλλει λεηλασίες στις αποθήκες και τις εγκαταστάσεις του.

Οι κάτοικοι ζουν με την αγωνία μίας επίθεσης στο σπίτι τους ή στην οικογένειά τους: δεν έχουν ξεχάσει τις μάχες, τις επιθέσεις και τις φρικαλεότητες που κόστισαν στον δικτάτορα Όμαρ αλ-Μπασίρ, που ανατράπηκε το 2019, την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία στο Νταρφούρ. Ο σουδανός δικτάτορας είχε τότε αναθέσει την εφαρμογή της πολιτικής της καμένης γης σε έναν άνθρωπο: τον Χεμεντί.

Καμία πλευρά δεν φαίνεται να επικρατεί

Σήμερα, χιλιάδες άνδρες και παιδιά έχουν πάρει τον δρόμο προς την ύπαιθρο, περπατώντας μέσα από πτώματα σε σήψη. τη στιγμή που οι διπλωματικές αποστολές προσπαθούν να οργανώσουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των πολιτών τους.

Εικόνα από δορυφόρο δείχνει κατεστραμμένο αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ (φωτ.: EPA/Τεχνολογίες MAXAR)

Αποστολή δύσκολη αφού γίνονται και οι ίδιες στόχος επιθέσεων: αμερικανική διπλωματική αποστολή δέχθηκε πυρά την Δευτέρα και ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχθηκε επίθεση στην κατοικία του στο Χαρτούμ, ενώ το αεροδρόμιο της πόλης είναι πεδίο μαχών και έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Στις τέσσερις ημέρες των συγκρούσεων, ούτε ο στρατός ούτε οι παραστρατιωτικές δυνάμεις φαίνονται σε θέση να επικρατήσουν.

«Κανένα στρατόπεδο δεν φαίνεται να επικρατεί και, με δεδομένη την σφοδρότητα των συγκρούσεων, το επίπεδο της βίας, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί κι άλλο πριν οι δύο στρατηγοί βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», προειδοποιεί ο Clément Deshayes του πανεπιστημίου Paris 1.

Για τον λόγο αυτόν χρειάζεται «οι περιφερειακοί τους σύμμαχοι να ασκήσουν πίεση και, προς το παρόν, οι δηλώσεις τους δεν κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή», δήλωσε στο AFP ο ειδικός στο Σουδάν.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι δυνάμεις της περιοχής, οι γειτονικές χώρες και άλλοι περιφερειακοί παράγοντες θέλουν να τα έχουν καλά και με τους δύο αντίπαλους σουδανούς στρατηγούς. Διότι δεν θέλουν να προεξοφλήσουν το μέλλον, το οποίο είναι προς το παρόν αβέβαιο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δεξιά, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA/Aaron Schwartz / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Ακύρωσε τη συνάντηση με τον Πούτιν κι επέβαλε «τεράστιες» κυρώσεις στη Ρωσία – «Κάνουμε καλές συζητήσεις, όμως δεν πάνε πουθενά»

23/10/2025 - 9:11πμ
Γενική άποψη της αίθουσας συνεδριάσεων της Κνεσέτ (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Πρώτο βήμα για την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

22/10/2025 - 7:51μμ
Ο Αντρέι Ποζομπούτ ανταποκριτής στο Μινσκ της πολωνικής εφημερίδας Gazeta Wyborcza, στο Γκρόντνο της Λευκορωσίας (φωτ. αρχείου: EPA/TATYANA ZENKOVICH)
ΚΟΣΜΟΣ

Βραβείο Ζαχάροφ: Απονέμεται σε δύο φυλακισμένους δημοσιογράφους σε Λευκορωσία και Γεωργία

22/10/2025 - 5:13μμ
Η σημαία του Παλαιστινιακού Κράτους (πηγή: el.wikipedia.org/wiki/Κράτος_της_Παλαιστίνης)
ΚΟΣΜΟΣ

Reuters/Ipsos: «Ναι» της πλειοψηφίας των Αμερικανών στην αναγνώριση της Παλαιστίνης

22/10/2025 - 2:15μμ
Η Πινάρ Σελέκ (φωτ.: Χ/Pinar Selek/Patxi Beltzaiz)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αναβλήθηκε για έκτη φορά η δίκη της ειδικής στα κουρδικά φεμινιστικά κινήματα Πινάρ Σελέκ

21/10/2025 - 4:02μμ
Ο Νικολά Σαρκοζί στο αυτοκίνητο της αστυνομίας που τον οδήγησε στη φυλακή (φωτ.: EPA/Yoan Valat)
ΚΟΣΜΟΣ

Αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε ο Ν. Σαρκοζί μόλις πέρασε την πόρτα της φυλακής

21/10/2025 - 12:46μμ
O Ντόναλντ Τραμπ καλωσορίζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν μόλις έχει φτάσει στην Αλάσκα, τον περασμένο Αύγουστο (φωτ. αρχείου: EPA / Gavriil Grigorov/ Sputnik / Kremlin POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Διαψεύδονται οι προσδοκίες Τραμπ για συνάντηση με τον Πούτιν – Αναβλήθηκε η συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας

21/10/2025 - 11:39πμ
Εκτεταμένες εργασίες σε εξέλιξη στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντ. Τραμπ κατεδαφίζει τμήμα του Λευκού Οίκου για να φτιάξει αίθουσα χορού

21/10/2025 - 10:28πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νίκη Τραμπ – Εφετείο αποφάνθηκε ότι μπορεί να αναπτύξει Εθνοφρουρά στο Πόρτλαντ

21/10/2025 - 8:38πμ
Πυροσβέστες, διασώστες και το κατεστραμμένο βαγόνι του εμβληματικού  τελεφερίκ Γκλόρια της Λισαβόνας (φωτ.: EPA / Miguel A. Lopes)
ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: «Εκτός προδιαγραφών» το καλώδιο που συνέδεε τα βαγόνια του τελεφερίκ Γκλόρια

20/10/2025 - 10:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ορισμένα από τα κατασχεμένα ΙΧ, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)

ΕΛΑΣ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς δρούσε το κύκλωμα των παράνομων επιδοτήσεων – Κατασχέθηκαν 14 ΙΧ, θεριζοαλωνιστική μηχανή και ζώα

14 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από το βίντεο που μοιράστηκε η Ειρήνη Σαχταρίδου (πηγή: Facebook / Ειρήνη-Χρυσοβαλάντου Σαχταρίδου / Eirini Sachtaridou)

Σαχταρίδου-Παναγιωτίδης στην καρδιά του γηπέδου της Τράμπζονσπορ

45 λεπτά πριν
Ο Μπάμπης Ιωακειμίδης στο «Αντάμωμαν» της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, το 2023 (φωτ.: ΕΠΟΝΑ)

Ο Μπάμπης Ιωακειμίδης έχει την ποντιακή μουσική στο DNA του – Η πρόβλεψη του Χρύσανθου, το θρυλικό «Κορτσόπον»

1 ώρα πριν
Το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιάννης Λιάκος/POOL)

Θάνατος 16χρονης στο Γκάζι: «Τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα, το νοσοκομείο ενημέρωσε την αστυνομία»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ν. Κοζάνης)

Ποντιακή υποδοχή στους πρωτοετείς φοιτητές στην Κοζάνη

2 ώρες πριν
Δεξιά, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA/Aaron Schwartz / POOL)

Ντ. Τραμπ: Ακύρωσε τη συνάντηση με τον Πούτιν κι επέβαλε «τεράστιες» κυρώσεις στη Ρωσία – «Κάνουμε καλές συζητήσεις, όμως δεν πάνε πουθενά»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign