pontosnews.gr
Κυριακή, 10/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δήμος Δέλτα: Η Νέα Μαγνησία του 1930 ξαναζωντανεύει χάρη στις μακέτες ενός Μικρασιάτη, απόγονου του Κολοκοτρώνη

Ένα ολόκληρο χωριό παρουσιάζεται στο λαογραφικό μουσείο που δημιούργησε, ειδικά για τη συλλογή, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ιωνίας «Ο Ηρόδοτος»

16/03/2023 - 2:42μμ
Τις ελεύθερες ώρες του, ο δραστήριος 94χρονος Τάσος Κολοκοτρώνης ασχολείται με την ζωγραφική, τη χειροτεχνία, την κηπουρική, τους υπολογιστές, το διάβασμα και τα ταξίδια (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Τις ελεύθερες ώρες του, ο δραστήριος 94χρονος Τάσος Κολοκοτρώνης ασχολείται με την ζωγραφική, τη χειροτεχνία, την κηπουρική, τους υπολογιστές, το διάβασμα και τα ταξίδια (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μόνιμη στέγη απέκτησαν οι μακέτες του Τάσου Κολοκοτρώνη, οι οποίες παρουσιάζουν το χωριό της Νέας Μαγνησίας, όπως το θυμάται από τότε που ήταν παιδί, τη δεκαετία του ’30, χάρη στο Σύλλογο Μικρασιατών Ιωνίας «Ο Ηρόδοτος» του δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης.

Η μακέτα της εκκλησίας της Νέας Μαγνησίας που δεν υπάρχει σήμερα. Χτίστηκε περίπου το 1870-80 με πλιθιά και φιλοξενούσε επίσης και το νεκροταφείο του χωριού (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Πρόκειται για κατασκευές σε κλίμακα, οι οποίες αναπαριστούν σκηνές από την αγροτική ζωή των κατοίκων της Νέας Μαγνησίας, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Τάσος Κολοκοτρώνης και οι οποίες παρουσιάζονταν για δέκα χρόνια σε μουσείο της Αυστραλίας, όπου ο δημιουργός τους έζησε για μεγάλο μέρος της ζωής του.

Παϊτόνι της εποχής, το οποίο ακόμη και σήμερα συναντάται σε ορισμένα σημεία της Ελλάδας (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Τώρα όμως, τα έργα του «επέστρεψαν στον τόπο τους», όπως λέει ο ίδιος, καθώς δώρισε 30 μακέτες, που απεικονίζουν κατοικίες, πλατείες, αμάξια για μεταφορές, αλώνια για το αλώνισμα των σιτηρών, μαγγανοπήγαδα και μηχανές βιοπορισμού του περασμένου αιώνα, στο χωριό του, τη Νέα Μαγνησία και εκτίθενται σε κτήριο που παραχώρησε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ιωνίας, προκειμένου να μετατραπεί σε λαογραφικό μουσείο.

Μακέτα κτηρίου που φιλοξενούσε το ιατρείο, το ειρηνοδικείο και το φαρμακείο (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Παράλληλα, ο ακούραστος 94χρονος γράφει τις αναμνήσεις του σε βιβλία και μάλιστα έχει ήδη εκδώσει πάνω από 20, στα οποία περιγράφει τα διάφορα στάδια της ενδιαφέρουσας ζωής του, η οποία μοιράστηκε μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστραλίας.

Ένα από τα προσφυγικά σπίτια του χωριού. Δίπλα προστέθηκαν το υπόστεγο, ο στάβλος, δεύτερο υπόστεγο με το φούρνο και χώρος για άχυρα, ξύλα και άλλα γεωργικά εργαλεία. Τα πρώτα χρόνια σε ένα μέρος του σπιτιού ήταν και το σιδηρουργείο–καροποιείο. ενώ υπήρχε στην αυλή πηγάδι με τουλούμπα, που προμήθευε όλη τη γειτονιά με νερό (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Η ιστορία του

Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από το Χαμιντιέ (Μουραντιέ) της Μαγνησίας της δυτικής Μικράς Ασίας. Όπως υποστηρίζει, το όνομα Κολοκοτρώνης προέρχεται από την ιστορική οικογένεια της Πελοποννήσου, ορισμένοι από τους οποίους μετανάστευσαν στη Μικρά Ασία και άλλαξαν για ευνόητους λόγους το όνομά τους σε Καραμπέτσογλου.

Το καφενείο του Αθαν Χατζημάρκου, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Κοινότητας και του Γεωργικού Συνεταιρισμού για πολλά χρόνια. Στο ίδιο κτήριο, από την άλλη πλευρά, στεγάστηκε το κοινοτικό γραφείο από το 1935 μέχρι το 1941 (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Ο Τάσος φοίτησε στο προπολεμικό Δημοτικό Σχολείο του χωριού του αλλά ο πόλεμος του 1940 και η Κατοχή διέκοψαν βίαια την πρωτοβάθμια εκπαίδευσή του. Μετά τη λήξη του πολέμου το 1945 εισάγεται στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης για τετραετή εκπαίδευση στη γεωπονία και την γεωργοτεχνική.

Παλιό παραδοσιακό Μακεδονίτικο σπίτι. Το κάτω μέρος το χρησιμοποιούσαν για στάβλο και το επάνω σαν κατοικία οι νεότεροι, ενώ οι γονείς έμεναν στα κάτω δωμάτια (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Όταν τελείωσε το τρίτο έτος, το 1948 διέκοψε τις σπουδές του και εισήχθη ως εθελοντής στη Στρατιωτική Σχολή Τεχνιτών στην Αθήνα για μία πενταετία, όπου εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός οχημάτων και αρμάτων μάχης και αποστρατεύθηκε το 1953 με το πτυχίο του μηχανικού Α΄ κατηγορίας.

Το Δημοτικό Σχολείο Νέας Μαγνησίας κτίσθηκε το 1936 επί Κυβερνήσεως του Ι. Μεταξά σε οικόπεδο έξι στρεμμάτων, όσο περίπου ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και στην πραγματικότητα ήταν ασοβάτιστο και κακόγουστα κτισμένο (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Ένα χρόνο αργότερα μετανάστευσε στην Αυστραλία, όπου μεταξύ άλλων εργάστηκε σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, εργοστάσιο κατασκευής πολεμικών αεροπλάνων, στο υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας και σε αεροπορική εταιρεία, ως ειδικός μηχανικός κινητήρων και εφαρμοστής.

Ο Τάσος Κολοκοτρώνης ενώ εργαζόταν στην αεροπορική εταιρεία Αnset Airlines of Australia ως ειδικός μηχανικός κινητήρων και εφαρμοστής (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Το 1983 μετά από 30 χρόνια εργασίας υψηλής τεχνολογίας, αποφάσισε να τελειώσει το Ελληνικό και το Αυστραλιανό Γυμνάσιο, ενώ στη συνέχεια έκανε μαθήματα ηλεκτρονικής. Πλέον, τις ελεύθερες ώρες του ασχολείται με την ζωγραφική, τη χειροτεχνία, την κηπουρική, τους υπολογιστές, το διάβασμα και τα ταξίδια.

Το μαγγανοπήγαδο, ή το Τσαρκ στη τουρκική,. Ήταν ένα είδος άρδευσης νερού από το πηγάδι με τη δύναμη ενός αλόγου. Στη Νέα Μαγνησία, τα Διαβατά και τους Λαχανόκηπους υπήρχαν περί τα 300 τέτοια κηπουρικά μέσα ποτίσματος των λαχανικών που το αρτεσιανό νερό ήταν άφθονο (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Το θέρισμα του σιταριού γινόταν συνήθως με δρεπάνια αλλά και με τις κοσιές που μετά άλλοι τα δένανε σε μικρά δεμάτια για να τα μεταφέρουν στο χώρο αλωνίσματος με τις μπαντόζες (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Άποψη της έκθεσης όπως παρουσιαζόταν στην Αυστραλία, όπου αριστερά διακρίνεται ο Λευκός Πύργος (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Κάρο που μεταφέρει διάφορα αγαθά (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Πηγές: deltanews.gr, neoskosmos.com.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σκαλωσιά στην Παναγία Παραμυθία, στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Παναγία Παραμυθία: Τα «ωραιότερα ερείπια» της Κωνσταντινούπολης παίρνουν ξανά ζωή

9/08/2025 - 9:50πμ
(Φωτ.: nif.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Ιωνικό Κέντρο»: Η Σοφία Ζαχαράκη ξεναγήθηκε στο υπό κατασκευή κύτταρο της μικρασιατικής μνήμης από τον μητροπολίτη Γαβριήλ

7/08/2025 - 3:56μμ
Εμβολιασμός στη μουσουλμανική συνοικία της Σμύρνης (πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία/copyrights Εκδόσεις «Νέα Σύνορα»- Α.Α. Λιβάνη & Σία Ε.Ε.)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Επιδημία ευλογιάς στη Σμύρνη, το 1871, ο εμβολιασμός και οι κερδοσκόποι

5/08/2025 - 9:48πμ
Το χορευτικό του Συλλόγου Κιουταχειωτών-Μικρασιατών Φλώρινας στη μεγάλη γιορτή για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του σωματείου (φωτ.: Δήμος Φλώρινας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μια μεγάλη γιορτή για τα 100 χρόνια του Συλλόγου Κιουταχειωτών-Μικρασιατών Φλώρινας

3/08/2025 - 1:30μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Βαθύλακκος Κοζάνης: Εκεί όπου ζωντανεύει η φαρασιώτικη διάλεκτος – Ή, τι να κάνετε αν πιάσει σκουλήκια ο τραχανάς

1/08/2025 - 6:03μμ
(Φωτ.: facebook / Dimitris Pantelas)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΟΠΣΕ: Πρόσκληση στα σωματεία για τη διοργάνωση του 7ου Ανταμώματος Μικρασιατών

31/07/2025 - 4:46μμ
Ζιντζίντερε/Φλαβιανά. Στο βάθος το σχολικό κτήριο της Μονής Τιμίου Προδρόμου, 1959 (φωτ.: Από το βιβλίο του Εμμανουήλ Ι. Τσαλίκογλου, «Ελληνικά Εκπαιδευτήρια και Ελληνορθόδοξοι Κοινότητες της Περιφερείας Καισαρείας», Εκδόσεις Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Αθήνα 1976)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ζιντζίντερε Καππαδοκίας: Στα Φλαβιανά των 3.500 Ελλήνων λειτουργούσαν μερικά από τα σημαντικότερα εκπαιδευτήρια της Μικράς Ασίας

30/07/2025 - 10:01πμ
Η είσοδος του λιμανιού της Αγίας Παρασκευής, πριν από το 1922. Διακρίνεται ένα μικρό μέρος της γειτονιάς Ταλιάνι, η οποία ήταν μια από τις καλύτερες του χωριού, με καπετανόσπιτα (πηγή: stonisi.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κάποτε στην Ερυθραία: Το ξακουστό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, της ελληνικής κωμόπολης

26/07/2025 - 4:03μμ
Σκαλοχώρι Λέσβου (φωτ.: facebook.com/Χρήστος Χατζηλίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σκαλοχώρι Λέσβου: Συγκινητικό αντάμωμα 102 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης

26/07/2025 - 10:38πμ
Ιστορικές φωτογραφίες και αντικείμενα προσφύγων στην περιοδική έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με τίτλο «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα». (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Οι πρόσφυγες» του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου συνεχίζουν να αφηγούνται – Παράταση στην έκθεση

24/07/2025 - 6:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Λαυρεωτική: Δορυφορικά δεδομένα δείχνουν την καμένη έκταση – Πάνω από 15.000 στρέμματα

5 ώρες πριν
Αλίεφ, Τραμπ και Πασινιάν επιδεικνύουν την υπογεγραμμένη συμφωνία ειρήνευσης (φωτ.: EPA / Nathan Howard)

Ρωσία: Η Μόσχα «χαιρετίζει επιφυλακτικά» τη συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

EcommBx Cup: Την ήττα με 76-66 γνώρισε η Εθνική μπάσκετ από τη Σερβία

7 ώρες πριν

«Παρχάρια τη Καβακλί» για μια ακόμη χρονιά στον Λευκώνα Σερρών

7 ώρες πριν
Ο Χαράλαμπος Κιαγχίδης (πηγή:  Facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)

Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο ευεργέτης – Συνδέθηκε με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τη Μονή Περιστερεώτα

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν έως τις 14 Αυγούστου

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign