pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θέμης Τομπουλίδης: Από τους υπολογιστές, στις καρυδιές του πατέρα του

Οι σπουδές στην Πληροφορική λειτούργησαν ως σκαλοπάτι για να εξελίξει τις καλλιέργειες στα πάτρια εδάφη

13/03/2023 - 9:08πμ
Οι καρυδιές του Θέμη Τομπουλίδη βρίσκονται στις πλαγιές του όρους Μπέλλες, στο Μανδράκι Σερρών (φωτ.: Θέμης Τομπουλίδης)

Οι καρυδιές του Θέμη Τομπουλίδη βρίσκονται στις πλαγιές του όρους Μπέλλες, στο Μανδράκι Σερρών (φωτ.: Θέμης Τομπουλίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για τον 35χρονο –αγρότη πλέον– Θέμη Τομπουλίδη, δεν υπήρξε δίλημμα για το τι επάγγελμα θα ακολουθούσε όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Πληροφορική.

Την αγάπη του για τη γη την «κληρονόμησε» από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν πάντα δίπλα του και στήριζε τις επιλογές του.

Έτσι, όπως δηλώνει, το μόνο μέλημά του ήταν να επιστρέψει στη φύση, στις πλαγιές του όρους Μπέλλες, και να ασχοληθεί επαγγελματικά με τις καρυδιές που είχε φυτέψει ο πατέρας του στο Μανδράκι Σερρών.

Η χρήση νέων τεχνολογιών και κατάλληλου εξοπλισμού βοήθησε στην αύξηση της σοδειάς και στη βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος (φωτ.: Θέμης Τομπουλίδης)

Και κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες, αλλά και το μάρκετινγκ, να τριπλασιάσει την οικογενειακή καλλιέργεια καρυδιάς, να την εξελίξει και να την κάνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα, παράγοντας βούτυρο και έλαια από καρύδια.

«Όταν τέλειωσα τις σπουδές μου στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ του πρώην ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, στις Σέρρες, το μόνο μέλημά μου ήταν να επιστρέψω πίσω στη φύση και να ασχοληθώ επαγγελματικά με τις καρυδιές.

»Άλλωστε ο πατέρας μου είχε ξεκινήσει την καλλιέργειά τους όταν ήμουν παιδί, τις γνώριζα και αγαπούσα αυτή τη δουλειά.

»Όταν ξεκίνησα ενεργά, είχαμε περίπου 30 στρέμματα, ενώ σήμερα φτάσαμε τα 100. Η σοδειά αυξήθηκε, η ποιότητα έγινε εξαιρετική, ενώ σε όλα αυτά συνέβαλε η χρήση νέων τεχνολογιών και κατάλληλου εξοπλισμού. Σήμερα φτάσαμε στο σημείο να παράγουμε προϊόντα από καρύδια που έχουν γίνει γνωστά σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Η σοδειά αυξήθηκε, η ποιότητα έγινε εξαιρετική, ενώ σε όλα αυτά συνέβαλε η χρήση νέων τεχνολογιών και κατάλληλου εξοπλισμού», συμπληρώνει.

Μικρός μετεωρολογικός σταθμός στα χωράφια

Όπως επισημαίνει ο νεαρός αγρότης, που για τη γεωργία έχει εξελίξει τις γνώσεις του με ειδικά σεμινάρια και επιπλέον σπουδές, «για ό,τι κάνει κάποιος πρέπει να βασίζεται σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο, να εξελίσσεται ανάλογα με τις απαιτήσεις και να μην αφήνει τίποτα στην τύχη».

Στην αρχή το βούτυρο από καρύδια το χάριζαν σε φίλους και πελάτες, αλλά με τον καιρό διαπίστωσαν ότι το προϊόν είχε κερδίσει το ενδιαφέρον όσων το δοκίμασαν και προχώρησαν στην παραγωγή του (φωτ.: Θέμης Τομπουλίδης)

Έτσι με στόχο τη μεγαλύτερη απόδοση καρπών, αλλά και την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών, εγκατέστησε στα χωράφια του έναν μικρό μετεωρολογικό σταθμό που του δίνει online πληροφορίες για την υγρασία, τον αέρα, τη βροχή, αλλά και τις συνθήκες του εδάφους, ενώ οι μετρήσεις μπορούν να τον κατευθύνουν και σε άλλες, ευνοϊκές για την περιοχή, καλλιέργειες.

Από το δέντρο στην παραγωγή βουτύρου από καρύδια

Πριν από τρία χρόνια ο νεαρός αγρότης προχώρησε και στην παραγωγή βουτύρου από καρύδια, ενώ τον τελευταίο χρόνο ασχολείται και με το έλαιο καρυδιάς.

Πριν από τρία χρόνια ο νεαρός αγρότης προχώρησε και στην παραγωγή βουτύρου από καρύδια, ενώ τον τελευταίο χρόνο ασχολείται και με το έλαιο καρυδιάς (φωτ.: Θέμης Τομπουλίδης)

«Στην αρχή κάναμε το βούτυρο από καρύδια και το χαρίζαμε σε φίλους και πελάτες μας. Με τον καιρό διαπιστώσαμε ότι το προϊόν είχε κερδίσει το ενδιαφέρον όλων όσοι το δοκίμασαν και αποφασίσαμε την παραγωγή του», εξήγησε ο Θέμης Τομπουλίδης, και πρόσθεσε ότι «η άρδευση των καρυδιών γίνεται με σύγχρονους εξοπλισμούς σε δική του μονάδα, αλλά η τελική παραγωγή του βουτύρου, αλλά και των ελαιών από την ψίχα των καρυδιών γίνεται σε ειδική μονάδα παρασκευής στη Λάρισα».

Σήμερα τα προϊόντα από καρύδια από το Μανδράκι, που οι μόνιμοι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν τους 400, είναι γνωστά σε Γερμανία, Βέλγιο, αλλά και Αυστραλία, ενώ πολύ γρήγορα αναμένεται να περάσουν από τα καλάθια του λιανεμπορίου στην χονδρική αγορά.

Για τον νεαρό παραγωγό, επόμενος στόχος είναι η επέκταση της οικογενειακής καλλιέργειας και στην καλλιέργεια φουντουκιών, για την οποία ήδη έχει εκκινήσει τη διαδικασία.

«Η περιοχή ευνοεί και τις δύο καλλιέργειες, ενώ τα προϊόντα και τα παράγωγά τους είναι ωφέλιμα για όλους και παράλληλα επικερδή και για τους ντόπιους παραγωγούς, καθώς το αγοραστικό κοινό θέλει να γνωρίζει τι τρώει και κάθε καλό το επικροτεί», συμπληρώνει.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: seismoi.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

16/06/2025 - 9:42μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Βαριά καμπάνα στην ομάδα χάντμπολ ΑΕΚ από την EHF – Αποκλεισμός ενός χρόνου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

16/06/2025 - 8:10μμ
Εικόνα από την κηδεία του 14χρονου ήρωα Σπύρου Δήμου (φωτ.: Μ. Τζώρα/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Άρτα: Το τελευταίο «αντίο» στον 14χρονο Σπύρο Δήμου που χάθηκε στον Άραχθο

16/06/2025 - 7:32μμ
Εικόνα πυρκαγιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα (φωτ.: Θανάσης Δημόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Άνω Σούλι Μαραθώνα: Βελτιωμένη η εικόνα στην περιοχή – Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

16/06/2025 - 5:00μμ
Κωνσταντίνος Καλλιγιαννάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος ΟΠΑΠ επί της Λεωφ. Λοχαγού Χρονοπούλου 52, στον Άλιμο (φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα οικογένεια λαχνών ΣΚΡΑΤΣ «24 ΜΗΝΕΣ ΤΥΧΗ»

16/06/2025 - 3:24μμ
Φωτιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα, Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη φωτιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα – Μήνυμα από το 112 για εκκένωση

16/06/2025 - 2:55μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Δαρμένος και… δαγκωμένος από σκύλο κατέληξε 39χρονος μετά από καβγά με δύο Αφγανούς

16/06/2025 - 12:11μμ
(Φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Ημαθία: Τροχαίο με έναν νεκρό και έξι τραυματίες στην Εγνατία Οδό

16/06/2025 - 9:45πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βοριάδες έως 7 μποφόρ και θερμοκρασία έως 33 βαθμούς

16/06/2025 - 8:08πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τάκης Σαγιάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Τραγωδία σε παιδικό πάρτι – 3χρονη πνίγηκε σε πισίνα

15/06/2025 - 7:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Συλ. Τυρνάβου-Βοτανοχωρίου)

Οι Πόντιοι του Τυρνάβου γλέντησαν στον Άγιο Νικόλαο

28 λεπτά πριν
Ο χάρτης που δημοσίευσε η Τουρκία (φωτ: Turkiye MSP Platform)

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός της Τουρκίας «κόβει» το Αιγαίο στα δύο

1 ώρα πριν
Εικόνα από την Τεχεράνη, σήμερα, μετά από ισραηλινό χτύπημα (φωτ.: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

Πόλεμος Ισραήλ-Ιράν: Κλιμακώνεται η σύγκρουση – Τα χτυπήματα σε Τεχεράνη και Χάιφα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: seismoi.gr)

Σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

2 ώρες πριν
Μέλη και φίλοι της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης γύρω από την τούρτα των 49ων  γενεθλίων (φωτ.: NeosKosmos/Κώστας Ντεβές)

Σχεδόν πενηντάρισε η Ποντιακή Εστία Μελβούρνης – Αδιάκοπος ο αγώνας για την προβολή του ποντιακού ελληνισμού

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Yoan Valat)

Δύσκολη πρόκριση του Τσιτσιπά στους «16» του Χάλε

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign