pontosnews.gr
Δευτέρα, 25/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Γερμανία θέλει να στείλει στο διεθνές ειδικό δικαστήριο τους Ρώσους ηγέτες

Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μη μέλος του ΔΠΔ, η Ρωσία μπορεί να εμποδίσει οποιαδήποτε παραπομπή της στη Χάγη

16/01/2023 - 5:20μμ
Πυροσβέστες στα συντρίμμια κτηρίου κατοικιών στο Ντνίπρο, μετά τη ρωσική επίθεση στην περιοχή (φωτ.: EPA/Oleg Petrasyuk)

Πυροσβέστες στα συντρίμμια κτηρίου κατοικιών στο Ντνίπρο, μετά τη ρωσική επίθεση στην περιοχή (φωτ.: EPA/Oleg Petrasyuk)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τη σύσταση ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τη δίωξη Ρώσων ηγετών αναφορικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ζήτησε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Αυτό που χρειάζεται είναι «ένα δικαστήριο που μπορεί να ερευνήσει τη ρωσική ηγεσία και να τους δικάσει», είπε η Μπέρμποκ σε ομιλία στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου στη Χάγη, όπου εδρεύει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Η ουκρανική κυβέρνηση ανησυχεί εύλογα ότι η Ρωσία δεν μπορεί να διωχθεί για την επιθετικότητά της, τόνισε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, καθώς το Δικαστήριο μπορεί να αναλάβει μόνο υποθέσεις στις οποίες ο ενάγων και ο εναγόμενος είναι μέλη του Δικαστηρίου ή μια υπόθεση παραπεμφθεί από το Συμβούλιο Ασφάλειας (ΣΑ) του ΟΗΕ.

Η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και δεδομένου ότι, ως ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ, έχει το δικαίωμα βέτο, πιθανότατα θα εμποδίσει οποιαδήποτε παραπομπή στο ΔΠΔ.

«Συζητήσαμε να συνεργαστούμε με την Ουκρανία και τους εταίρους μας για την ιδέα της σύστασης ενός ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα επίθεσης κατά της Ουκρανίας», ανέφερε η Μπέρμποκ, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο όργανο θα μπορούσε να αντλήσει τη δικαιοδοσία του από το ουκρανικό ποινικό δίκαιο.

Αυτό θα μπορούσε να συμπληρωθεί με διεθνή στοιχεία «σε μια τοποθεσία εκτός της Ουκρανίας, με οικονομική υποστήριξη από εταίρους και με διεθνείς εισαγγελείς και δικαστές, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αμεροληψία και η νομιμότητα», είπε.

Η Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ολλανδία έχουν υποστηρίξει δημοσίως την ιδέα σύστασης ενός ειδικού δικαστηρίου.

Η Ρωσία, η οποία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», αρνείται τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της εσκεμμένης στόχευσης Ουκρανών αμάχων, με χιλιάδες από τους οποίους να έχουν σκοτωθεί.

Ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν, ωστόσο, προειδοποίησε για την πιθανότητα νομικού κατακερματισμού, σημειώνοντας ότι το ΔΠΔ έχει στην πραγματικότητα την καλύτερη θέση για δίκες που αφορούν εγκλήματα επίθεσης, καθώς τα κράτη μέλη του θα μπορούσαν να διορθώσουν «κενά που λέγεται ότι υπάρχουν».

Στο ίδιο κλίμα και η Σουηδία

Η Σουηδία καταδίκασε σήμερα τις ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικές υποδομές και στόχους αμάχων, περιλαμβανομένης μίας επίθεσης σε πολυκατοικία στην πόλη Ντνίπρο, σύμφωνα με δηλώσεις του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η σουηδική κυβέρνηση καταδικάζει με τους πιο ισχυρούς όρους τις συνεχιζόμενες, συστηματικές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον αμάχων, στόχων αμάχων και κρίσιμων υποδομών, περιλαμβανομένης της επίθεσης του Σαββάτου σε μια πολυκατοικία στην πόλη Ντνίπρο», δήλωσε ο Κρίστερσον.

«Εκείνοι που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου θα λογοδοτήσουν», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η Σουηδία είναι σε «καλή θέση» όσον αφορά τη διαδικασία για να εξασφαλίσει την έγκριση της Τουρκίας στο αίτημά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Σουηδία επιδιώκει την έγκριση της Τουρκίας προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αφού υπέβαλε αίτηση για να γίνει μέλος πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Άγκυρα έχει πει πως η Σουηδία πρέπει να λάβει σαφέστερη θέση απέναντι σε αυτούς που χαρακτηρίζει τρομοκράτες, κυρίως Κούρδους μαχητές, καθώς και την οργάνωση στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη για μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ertnews.gr/AFP Photo)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σοβαρός κλυδωνισμός στο CHP μετά την απομάκρυνση Οζέλ – Δικαστική απόφαση πυροδοτεί πολιτική ένταση στην αντιπολίτευση

25/05/2026 - 11:00πμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά πολίτες κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης Congressional Picnic στον νότιο κήπο του Λευκού Οίκου, Τρίτη 19 Μαΐου 2026 (φωτ.: Official White House Photo / Daniel Torok)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Ιράν παζαρεύουν συμφωνία για πυρηνικά και Στενά του Ορμούζ – «Ο χρόνος είναι με το μέρος μας», λέει ο Τραμπ

24/05/2026 - 8:02μμ
(Φωτ.: EPA / Rolex dela Pena)
ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Τουλάχιστον ένας νεκρός από κατάρρευση κτηρίου – Πάνω από 20 οι αγνοούμενοι

24/05/2026 - 6:50μμ
(Φωτ.: EPA / Necati Savas)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Επέμβαση της αστυνομίας στα γραφεία του CHP – Ο Κιλιτσντάρογλου κάλεσε δυνάμεις να απομακρύνει τον Οζέλ

24/05/2026 - 5:25μμ
(Φωτ.: EPA / Rajat Gupta)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: «Καλά νέα» για Στενά του Ορμούζ και συμφωνία τις επόμενες ώρες προαναγγέλλει ο Μάρκο Ρούμπιο

24/05/2026 - 12:43μμ
Άνδρες των αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών επεμβαίνουν μετά από αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον (φωτ.: EPA/Aaron Schwartz / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στον Λευκό Οίκο: Νεκρός 21χρονος που άνοιξε πυρ κοντά σε σημείο ελέγχου

24/05/2026 - 9:06πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Αυλαία για το Φεστιβάλ Καννών: Χρυσός Φοίνικας στο «Fjord» και ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο

23/05/2026 - 11:32μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Στο τραπέζι συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν: Ο Τραμπ μιλά για πρόοδο αλλά απειλεί με νέα κλιμάκωση

23/05/2026 - 10:08μμ
Η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (DNI) Τούλσι Γκάμπαρντ (φωτ. αρχείου: EPA/WILL OLIVER)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Φήμες για την παραίτηση της Τούλσι Γκάμπαρντ, διευθύντριας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DNI)

23/05/2026 - 3:57μμ
Πινακίδα με φωτογραφίες του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ και του εκλιπόντος προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, στην κεντρική πλατεία Τεχεράνης, 21 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Σε αναμονή για νέο χτύπημα στο Ιράν οι ΗΠΑ – Σήματα πολέμου από τον Λευκό Οίκο, φόβοι για κλιμάκωση

23/05/2026 - 3:09μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο δρ Θεμιστοκλής Κρητικάκος κατά τη διάρκεια ομιλίας (φωτ.: Αρχείο Θ. Κρητικάκου)

Γενοκτονία ή εθνοκάθαρση; Ο δρ Θεμιστοκλής Κρητικάκος εξηγεί γιατί η συζήτηση δεν είναι μόνο ακαδημαϊκή

16 λεπτά πριν
Δικαστική αίθουσα (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι 13 κατηγορούμενοι για παράνομες επιδοτήσεις στις Σέρρες

40 λεπτά πριν
O Παρασκευάς Άντζας σε αγώνα του Ολυμπιακού με την Ξάνθη (φωτ.: EUROKINISSI)

Θλίψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Πέθανε ο Παρασκευάς Άντζας στα 49 του χρόνια

1 ώρα πριν
Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος οδηγείται στο γραφείο του εισαγγελέα για απολογία, 23 Ιουλίου 2002 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Ανατροπή με Γιωτόπουλο: Εισαγγελική αναίρεση για την αποφυλάκισή του – Στον Άρειο Πάγο η τελική κρίση

1 ώρα πριν
Ο Κώστας Καλπατσινίδης παίζει σε γλέντι (πηγή: Facebook / Gogos Ioannidis)

«Σίγησε» το ποντιακό κλαρίνο του Κώστα Καλπατσινίδη – Ο δεξιοτέχνης που έδωσε άλλη φωνή στη μουσική των Καρσλήδων

2 ώρες πριν

Φεστιβάλ Ποντιακών Εκδηλώσεων: Το αδιαχώρητο στην πρεμιέρα της παράστασης «Ας εν’ καλά η μάνα σ΄»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign