pontosnews.gr
Τρίτη, 14/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βατικανό: Ολοκληρώθηκε η δημόσια κηδεία του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου 16ου

Με λιγότερους πιστούς από ότι η κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' – Θα ταφεί σε μια υπόγεια κρύπτη, κάτω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου

5/01/2023 - 1:38μμ
Ο Πάπας Φραγκίσκος προσεύχεται, ενώ ο Ιταλός καρδινάλιος Τζιοβάνι Μπατίστα θυμιατίζει το φέρετρο του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου 16ου (φωτ.: EPA/Ettore Ferrari)

Ο Πάπας Φραγκίσκος προσεύχεται, ενώ ο Ιταλός καρδινάλιος Τζιοβάνι Μπατίστα θυμιατίζει το φέρετρο του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου 16ου (φωτ.: EPA/Ettore Ferrari)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η δημόσια κηδεία του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου 16ου στο Βατικανό. Η σορός του θα επιστραφεί τώρα στο εσωτερικό της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου για ιδιωτική λειτουργία και θα τοποθετηθεί μέσα σε ένα φέρετρο ψευδαργύρου πριν μπει σε ένα μεγαλύτερο ξύλινο φέρετρο.

Στη συνέχεια, ο Βενέδικτος θα ταφεί σε ένα τεράστιο υπόγειο νεκροταφείο ή κρύπτη κάτω από τη Βασιλική, γνωστή ως Σπήλαια του Βατικανού, όπου στεγάζονται οι τάφοι πολλών Παπών.

Τα λείψανά του θα τεθούν στο σημείο το οποίο αποτέλεσε τον χώρο ανάπαυσης του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ πριν μεταφερθεί η σορός του μετά από την αγιοποίησή του το 2011.

Στην τελετή συμμετείχαν συνολικά 3.700 καθολικοί κληρικοί, ενώ από την Γερμανία, από την οποία καταγόταν ο εκλιπών ποντίφικας, έφτασαν στην Ρώμη δέκα επίσκοποι.

Την τελετή παρακολούθησαν πάνω από 1.000 δημοσιογράφοι, από 35 χώρες του κόσμου. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι των ιταλικών εβραϊκών αλλά και μουσουλμανικών κοινοτήτων. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ιταλίας Πολύκαρπο. Την χώρα μας, η πρεσβευτής στο Βατικανό Κάτια Γεωργίου.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ιταλίας είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της χώρας, ενώ παρόντες στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ήταν μεταξύ άλλων, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, η πρόεδρος της Σλοβενίας Νατάσα Πιρτς Μουσάρ και η πρόεδρος της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ. Την Γαλλία εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

Με απόφαση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, οι σημαίες, σε όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας, κυματίζουν σήμερα μεσίστιες, σε ένδειξη πένθους.

Τα λόγια του Φραγκίσκου

Από το πρωί, ο τρούλος της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου ήταν καλυμμένος με ομίχλη, καθώς το φέρετρο του πρώην Πάπα Βενέδικτου βγήκε και τοποθετήθηκε στα σκαλιά που βλέπουν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Ακολούθησαν χειροκροτήματα από τους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί για την κηδεία και ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος προήδρευσε της λειτουργίας, μεταφέρθηκε προς τους τους πιστούς σε αναπηρικό καροτσάκι και προσευχήθηκε για την ψυχή του προκατόχου του.

Ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε τα τελευταία λόγια του Ιησού σε όλη την ομιλία «Πατέρα, στα χέρια σου παραδίδω το πνεύμα μου».

Είπε ότι οι πιστοί θα ήθελαν να κάνουν το ίδιο για τον Βενέδικτο, λέγοντας: «Αντλώντας κουράγιο από τα τελευταία λόγια του Κυρίου και τη μαρτυρία ολόκληρης της ζωής του, εμείς, ως εκκλησιαστική κοινότητα, θέλουμε να ακολουθήσουμε τα βήματά του και να εναποθέσουμε τον αδελφό μας στα χέρια του Ουράνιου Πατέρα».

Ο Πάπας είπε ότι τα πλήθη είχαν έρθει για να εμπιστευτούν τη ζωή του Βενέδικτου στον Θεό και να δείξουν αθάνατη αγάπη. «Θέλουμε να το κάνουμε αυτό με την ίδια σοφία, τρυφερότητα και αφοσίωση που μας χάρισε όλα αυτά τα χρόνια. Βενέδικτε, πιστέ φίλε του Νυμφίου, είθε η χαρά σου να είναι πλήρης καθώς ακούς τη φωνή Του, τώρα και για πάντα» κατέληξε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Στο τέλος της λειτουργίας λιβανίστηκε θυμίαμα πάνω από το φέρετρο, καθώς η χορωδία τραγούδησε «μακάρι οι άγγελοι να σε οδηγήσουν στον παράδεισο».

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στην πλατεία του Βατικανού για να παρακολουθήσει τη δημόσια κηδεία του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου 16ου (φωτ.: EPA/ Massimo Percossi)

Λιγότεροι πιστοί από την προηγούμενη παπική κηδεία

Τις τελευταίες ημέρες πολλοί άνθρωποι εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τον Επίτιμο Πάπα, Βενέδικτο 16ο ως στοχαστή και θεολόγο, ενώ περίπου 200.000 άνθρωποι στήθηκαν στην ουρά για να προσκυνήσουν τη σορό του. Παράλληλα, αρκετοί ήταν αυτοί που ζήτησαν την «άμεση αγιοποίηση» του (santo subito).

Αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες, αυτή η κηδεία δεν είναι στην ίδια κλίμακα με την τελευταία παπική κηδεία, του Ιωάννη Παύλου Β’, το 2005.

Τότε, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι είχαν έρθει στη Ρώμη για την κηδεία, με 500.000 να παρακολουθούν την τελετή και εκατοντάδες χιλιάδες άλλους να την παρακολουθούν ζωντανά σε οθόνες μέσα στην πόλη.

Ωστόσο, σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι ο Βενέδικτος δεν ήταν καθιστός Πάπας όταν πέθανε, σε αντίθεση με τον στενό του φίλο Ιωάννη Παύλο Β’.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο Βενέδικτος δεν αντιμετωπιζόταν με την ίδια στοργή με τον προκάτοχό του. Ήταν λόγιος και θαυμαζόταν πολύ για τα γραπτά του. Αλλά δεν είχε επικοινωνιακό χάρισμα και δεν ασκούσε την ίδια γοητεία με τον Ιωάννη Παύλο Β’, γεγονός που αντανακλάται στα μικρότερα πλήθη που παραβρέθηκαν στο Βατικανό.

Πηγές: BBC, AΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέλη του Ερυθρού Σταυρού κρατούν φέρετρο με σορό ισραηλινού ομήρου (φωτ.:Χ/Doha News)
ΚΟΣΜΟΣ

Στην ιατροδικαστική υπηρεσία του Τελ Αβίβ οι σοροί των τεσσάρων ομήρων

13/10/2025 - 11:32μμ
Η επιγραφή «Ειρήνη 2025» μπροστά από τους ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο Κορυφής στο Σαρμ ελ Σέιχ για το τέλος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA/Yoan Valat/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: «Καταφέραμε το αδύνατο, επιτέλους έχουμε ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

13/10/2025 - 9:50μμ
Οδηγός προσπερνά γιγαντοαφίσα με τους προέδρους των ΗΠΑ και της Αιγύπτου λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στο Σαρμ Ελ Σέιχ (φωτ.: EPA/Mohamed Hossam)
ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς: Θα παραδώσει μόνο τέσσερις σορούς ομήρων σήμερα – Στην Αίγυπτο οι ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής

13/10/2025 - 6:20μμ
(Φωτ.: EPA / Jalaa Marey)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: «Την ιστορική αυγή μιας νέας εποχής» στη Μέση Ανατολή χαιρέτισε ο Τραμπ από το βήμα της Κνεσέτ

13/10/2025 - 4:05μμ
Οι δίδυμοι ισραηλινοί όμηροι που αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι (Φωτ.: IDF)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Απελευθερώθηκαν και οι 20 όμηροι της Χαμάς

13/10/2025 - 12:10μμ
(Φωτ.: EPA/ABIR SULTAN)
ΚΟΣΜΟΣ

Ως τον άνθρωπο που πέτυχε την απελευθέρωση των ομήρων υποδέχθηκαν στο Ισραήλ τον Ντόναλντ Τραμπ

13/10/2025 - 10:40πμ
(Φωτ.: EPA/STRINGER)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορικές στιγμές στο Ισραήλ: Σε εξέλιξη η διαδικασία παράδοσης των ομήρων

13/10/2025 - 8:38πμ
Φωτογραφίες των ομήρων της Χαμάς (φωτ.: EPA / Frederic Sierakowski)
ΚΟΣΜΟΣ

Αγωνία στο Ισραήλ για την επιστροφή των ομήρων, φόβοι στη Γάζα

12/10/2025 - 11:40μμ
Στρατιωτική ισραηλινή φυλακή στη Δυτική Όχθη (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία για τη Γάζα: Εμπλοκή με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους – «Πολύπλοκα εμπόδια» ανακοίνωσε το Ισραήλ

12/10/2025 - 9:46μμ
Ισραηλινοί μετέχουν σε συγκέντρωση στην Πλατεία Ομήρων στο Τελ Αβίβ αναμένοντας την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς (φωτ.: EPA/Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας θα παραδοθούν οι Ισραηλινοί όμηροι – 20 από τους 48 είναι εν ζωή

12/10/2025 - 7:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από παλιότερη διαμαρτυρία των φορέων έξω από το ΣτΕ κατά την εκδίκαση των αιτήσεων ακύρωσης του επίμαχου νόμου (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

ΣτΕ: Συνταγματικός και νόμιμος ο προσδιορισμός του φόρου με βάση το τεκμαρτό εισόδημα

3 ώρες πριν
Μέλη του Ερυθρού Σταυρού κρατούν φέρετρο με σορό ισραηλινού ομήρου (φωτ.:Χ/Doha News)

Στην ιατροδικαστική υπηρεσία του Τελ Αβίβ οι σοροί των τεσσάρων ομήρων

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως)

Αγιασμός για μια χρονιά γεμάτη Πόντο από την Εύξεινο Λέσχη Περιστάσεως

4 ώρες πριν
Η συγγραφέας με μια ανθοδέσμη από τα μέλη της Ένωσης (φωτ.: Ένωση Ποντίων Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Την ιστορία και τις αναμνήσεις του Διπόταμου ζωντάνεψαν οι «Αργοναύτες» του Κιλκίς

4 ώρες πριν
Η επιγραφή «Ειρήνη 2025» μπροστά από τους ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο Κορυφής στο Σαρμ ελ Σέιχ για το τέλος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA/Yoan Valat/POOL)

Ντ. Τραμπ: «Καταφέραμε το αδύνατο, επιτέλους έχουμε ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

5 ώρες πριν
Τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Έφοδος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Ενδέχεται να καθυστερήσουν οι πληρωμές

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign